• Ανακοίνωση
Αναρτούμε σήμερα, 5 Ιουνίου 2024, τη 1η έκδοση των λύσεων των θεμάτων Μαθηματικών προσανατολισμού 2024 η οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των Επιμελητών του mathematica.gr.
Θέματα & Λύσεις Μαθηματικών προσαν. 2024 (1η έκδοση) Εικόνα

  • Ανακοίνωση
Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του 24ου και του 25ου τεύχους του περιοδικού "Εικοσιδωδεκάεδρον" του οποίου την επιμέλεια είχε ο Χρήστος Τσιφάκης.

Μπορείτε να τα κατεβάσετε από τη σελίδα http://www.mathematica.gr/icosidodecahedron24.pdf και http://www.mathematica.gr/icosidodecahedron25.pdf αντίστοιχα.

Εικόνα
Εικόνα

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού




Προηγούμενα τεύχη του "Εικοσιδωδεκάεδρον":

  • Ανακοίνωση
Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του έκτου τεύχους του διαδικτυακού μαθηματικού περιοδικού για μαθητές "ΜΕΛΕΤΗ".

Μπορείτε να το κατεβάσετε από τη σελίδα http://www.mathematica.gr/meleti/meleti6.pdf


Εικόνα

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού


Προηγούμενα τεύχη του "Μελέτη":
1. Τεύχος 1ο
2. Τεύχος 2ο
3. Τεύχος 3ο
4. Τεύχος 4ο
5. Τεύχος 5ο

  • Ανακοίνωση
Με βάση τον νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR, σας ενημερώνουμε ότι το μοναδικό προσωπικό δεδομένο που καταχωρεί το mathematica κατά την εγγραφή νέου χρήστη είναι το email του για να πιστοποιήσει την φυσική ύπαρξη του προσώπου που κάνει την εγγραφή (άλλα προαιρετικά στοιχεία όπως ημέρα γενεθλίων, όνομα χρήστη στο messenger κτλ τα συμπληρώνει ο χρήστης ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ την εγγραφή του στην καρτέλα του προφίλ του).

Το mathematica σύμφωνα και με τους κανονισμούς του, δε χρησιμοποιεί το προσωπικό αυτό δεδομένο για εμπορικούς λόγους και ούτε μοιράζεται το δεδομένο αυτό με τρίτους για εμπορικούς ή άλλους λόγους. Χρησιμοποιείται μόνο για την ενημέρωση των μελών για τις δραστηριότητες του mathematica, για τις δωρεάν ηλεκτρονικές εκδόσεις του καθώς και για οποιονδήποτε λόγο αφορά τα μαθηματικά δρώμενα της χώρας μας.

Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος απενεργοποίησης των ειδοποιήσεων αυτών από τον "πίνακα ελέγχου μέλους" ("Πίνακας Ελέγχου Μέλους"--> "Προτιμήσεις Δ. Συζήτησης"--> "Επεξεργασία γενικών ρυθμίσεων" ) προκειμένου ο εγγεγραμμένος χρήστης να μη λαμβάνει τις ενημερώσεις του
mathematica. Επίσης στην καρτέλα του προφίλ του μπορεί να μεταβάλλει ή/και να διαγράψει άλλα προσωπικά δεδομένα που δε θα ήθελε να εμφανίζονται δημόσια.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση

Οι Γενικοί Συντονιστές και οι Διαχειριστές του mathematica.gr

  • Ανακοίνωση
Για τα μέλη που δεν γνωρίζουν την \rm\LaTeX :

Οι μαθηματικοί τύποι στο mathematica.gr γράφονται με την \rm\LaTeX.

Κάποιες βασικές οδηγίες υπάρχουν στο Εισαγωγικές Οδηγίες για Εισαγωγή Μαθηματικού Κειμένου και περισσότερες στον ειδικό φάκελο Οδηγίες για γραφή με TeX.

Ένας εναλλακτικός & εύκολος τρόπος για να έχουμε τον κώδικα \rm\LaTeX που θέλουμε είναι με την χρήση του EqEditor. Ο EqEditor εμφανίζεται, σε ξεχωριστό παράθυρο (pop-up), όταν πατάμε το κουμπί EqEditor που βρίσκεται στην μπάρα του παραθύρου δημοσίευσης.

\color{grey}{\bullet} Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα κουμπιά του EqEditor στο ορθογώνιο πλαίσιό του εμφανίζεται ο κώδικας \rm\LaTeX ενώ από κάτω εμφανίζεται ο μαθηματικός τύπος που αντιστοιχεί στον κώδικα.

\color{grey}{\bullet} Όταν γράψουμε τον μαθηματικό τύπο που θέλουμε, αντιγράφουμε τον κώδικα από το ορθογώνιο πλαίσιο και το επικολλούμε στο παράθυρο της δημοσίευσή μας βάζοντάς τον ανάμεσα σε δυο δολλάρια (ή τον επικολλούμε, τον "επιλέγουμε" με το ποντίκι και πατάμε το κουμπί tex).

\color{grey}{\bullet} Ελέγχουμε πάντοτε με την "προεπισκόπηση" αν οι μαθηματικοί τύποι εμφανίζονται σωστά.

Δυο εισαγωγικά βίντεο για την χρήση του EqEditor μπορείτε να δείτε στο youtube-κανάλι του mathematica.gr:
EqEditor tutorial (εισαγωγή) και EqEditor tutorial 2 (παραδείγματα).

  • Τελευταίες Δημοσιεύσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

  • Ανακοίνωση
Η συμμετοχή μας στο mathematica υπόκειται σε κανόνες, κοινούς για όλους, που περιγράφονται στον κανονισμό του mathematica.gr και εξειδικεύονται με οδηγίες των Συντονιστών και των Επιμελητών μας. Για να διευκολύνουμε την επικοινωνία μας καταγράφουμε μερικά από τα κυριότερα σημεία που σχετίζονται με τα μηνύματα:

1. Τα μηνύματα πρέπει να είναι γραμμένα στα Ελληνικά (αν παρατίθεται ξενόγλωσσο κείμενο πρέπει να συνοδεύεται από μετάφραση), ορθογραφημένα, και με τονιζόμενες τις λέξεις. Μηνύματα σε άλλη γλώσσα, σε greeklish, κεφαλαία ή χωρίς τόνους δεν είναι αποδεκτά. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται υπολογιστής (πρέπει να αναφέρεται στο μήνυμα) που δεν διαθέτει Ελληνικούς χαρακτήρες.

2. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι κατά τα δυνατόν πλήρεις να αποφεύγονται οι υποδείξεις και η παράθεση μόνο του αποτελέσματος. Απαντήσεις που έχουν ελλιπή στοιχεία, δίνουν το αποτέλεσμα, περιλαμβάνουν σχόλια για την άσκηση, ενημερωτικές πληροφορίες κτλ χωρίς να παραθέτουν ή να παραπέμπουν στην λύση δημιουργούν σύγχυση και ενδεχομένως αποτρέπουν άλλα μέλη να προσπαθήσουν μία λύση ή να παρουσιάσουν μία λύση που ήδη έχουν ετοιμάσει. Για τους λόγους αυτούς οι τυχόν σχολιασμοί των ασκήσεων καλόν είναι να μπαίνουν αφού δοθεί λύση.

3. Τα Μαθηματικά πρέπει να είναι αποκλειστικά γραμμένα σε LaTeX. Πολλές πληροφορίες και οδηγίες υπάρχουν στον φάκελο Οδηγίες για γραφή με TeX και βασικές οδηγίες στο Εισαγωγικές Οδηγίες για Εισαγωγή Μαθηματικού Κειμένου. Για τα νέα μέλη που δεν είναι εξοικειωμένα με το LaTeX η εκμάθηση (μπορούν να εξοικειωθούν γράφοντας μόνο στον φάκελο Δοκιμές Γραφής με Tex ) προηγείται της αποστολής μηνυμάτων. Στην προσπάθεια τους αυτή θα έχουν την βοήθεια των πιο έμπειρων μελών μας. Επισημαίνουμε ότι στο LaTeX πρέπει να γράφονται όχι μόνο οι τύποι αλλά ο οποιοσδήποτε μαθηματικός συμβολισμός (γράμματα για σημεία, σχήματα, γωνίες, συναρτήσεις, σύνολα κ.τ.λ.). Μεικτός συμβολισμός, περιγραφή των σχέσεων, χρήση κώδικα ascii ή ansii, χρήση συνημμένου εικόνας, .doc, .pdf (εξαιρούνται τα σχήματα) δεν είναι αποδεκτά.

4. Μηνύματα που αποκλίνουν από τις παραπάνω προδιαγραφές θα απομακρύνονται κατά την κρίση των Γενικών Συντονιστών ή των Επιμελητών. Αναπόφευκτα θα απομακρύνονται και οι τυχόν απαντήσεις που προκάλεσαν. Συνιστούμε λοιπόν στα μέλη μας να αποφεύγουν δίνουν απαντήσεις σε αυτή την κατηγορία των μηνυμάτων.

5. Οι διαστάσεις των συνημμένων εικόνων να μην υπερβαίνουν τα 300 KB και το μέγεθος των συνημμένων αρχείων να μην υπερβαίνει τα 500 KB.

6. Να αποφεύγουν να αναπαράγουν περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων όταν μία παραπομπή μέσω συνδέσμου είναι αρκετή.

7. Διαγραφή μηνύματος που έχει απαντηθεί και αφήνει μετέωρες τις άλλες απαντήσεις είναι ανεπίτρεπτη. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για αλλοίωση μηνύματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην βγάζουν νόημα οι επόμενες αναρτήσεις. Το δεοντολογικά ορθό σε περίπτωση λάθους σε μήνυμά μας είναι η επεξεργασία του με τέτοιο τρόπο ώστε από την μία να προειδοποιεί τα μέλη μας για την ύπαρξη του λάθους, και από την άλλη να μην χαλάει τον ειρμό των επόμενων μηνυμάτων.

  • Ανακοίνωση
Αγαπητά μέλη.

Πλέον μπορούμε να προσθέσουμε λέξεις κλειδιά (tags στα αγγλικά) στις δημοσιεύσεις μας για πιο γρήγορη αναζήτηση από τους χρήστες. Οδηγίες δημιουργίας των λέξεων-κλειδιών και άλλες πληροφορίες βρίσκονται στην συζήτηση Ενεργοποίηση Λέξεων Κλειδιά (tags)

Για την καλύτερη λειτουργία των λέξεων κλειδιών (tags) παρακαλούμε όπως ακολουθείτε τους πιο κάτω κανόνες. Τονίζουμε ότι τα tags είναι απαραίτητα. Ένα θέμα χωρίς tags βρίσκεται δυσκολότερα από κάποιο με tags.

1. Πριν δημιουργήσουμε ένα tag εξετάζουμε τα ήδη υπάρχοντα στο Λέξεις Κλειδιά ώστε αν υπάρχει ήδη ένα κατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε αυτό. (Δεν είναι λειτουργικό, αλλά και έξυπνο, να υπάρχουν τα tags: «συνεχής», «συνεχούς», «Συνεχείς», «συνεχείς», αλλά και «ολοκληρωτική-ανισότητα», «ανισότητα-ολοκληρωμάτων», «ανισότητα-με-ολοκληρώματα»)

2. Στα tags να μην χρησιμοποιούνται κεφαλαία γράμματα. Π.χ. «όριο» και όχι «Όριο». (Εξαιρούνται τα κύρια ονόματα. Π.χ. «Cauchy» και όχι «cauchy».)

3. Τα tags να είναι στον ενικό. Π.χ. «όριο» και όχι «όρια».

4. Τα tags να είναι στον ονομαστική πτώση. Π.χ. «συνάρτηση» και όχι «συνάρτησης».

5. Δεν χρησιμοποιούμε στα tags περιττές λέξεις όπως κοσμητικά και άλλα επίθετα π.χ. «παράξενη-συνάρτηση», «ωραίο-όριο» κ.τ.λ.

6. Προτιμάμε εννοιολογικά tags παρά επίθετα. Π.χ. «συνέχεια» και όχι «συνεχής», «παραγωγισιμότητα» και όχι «παραγωγίσιμη» κ.τ.λ. (Αλλά χρησιμοποιούμε π.χ. το «παράγωγος» σε ασκήσεις εύρεσης της παραγώγου.)

7. Προτιμάμε σύντομα tags τα οποία όμως να περιγράφουν με τον συντομότερο δυνατό τρόπο το θέμα. Π.χ. δεν γράφουμε «συνεχής-συνάρτηση» αλλά μόνο «συνέχεια».
Και βέβαια ΔΕΝ γράφουμε «συνεχής-παραγωγίσιμη-συνάρτηση-σε-διάστημα»
Ο προηγούμενος κανόνας έχει εξαιρέσεις σε ορολογίες δύο ή περισσότερων λέξεων που αν σπάσουν δεν αποδίδουν πλήρως το νόημα.
- Π.χ. προτιμούμε το «ακολουθία-συναρτήσεων» από την χρήση των δύο tags «ακολουθία» και «συνάρτηση». Ομοίως χρησιμοποιούμε επίσης tags όπως «ομοιόμορφη-συνέχεια», «μιγαδική-ανάλυση», «γραμμική-άλγεβρα» κ.τ.λ.
Στον προηγούμενο κανόνα πέραν των tag δύο λέξεων εκεί που όντως χρειάζονται μπορούμε να βάλουμε και ως tag την μία από αυτές τις λέξεις. Π.χ. χρησιμοποιούμε το tag «γενικευμένο-ολοκλήρωμα» αλλά επιπλέον βάζουμε και το tag «ολοκλήρωμα»

  • Πρόσφατα





  • Συνολικά υπάρχουν 37 μέλη σε σύνδεση :: 3 εγγεγραμμένα, 1 με απόκρυψη και 33 επισκέπτες

    Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot], Google [Bot], Silver


  •  Clock

  •  Αναζήτηση

  •  Στυλ κοινότητας


  •  Νεότερα μέλη

  •  Σύνδεσμος προς εμάς
  • Δημοσιεύστε σύνδεσμό προς mathematica.gr. Κάντε χρήση του παρακάτω HTML:



  • Όνομα μέλους:


    Κωδικός:


    Αποθήκευση

    Εγγραφή!


  •  Στατιστικά
  • Σύνολα
    Συνολικές δημοσιεύσεις 348975
    Σύνολο θεμάτων 69526
    Συνολικές ανακοινώσεις: 6
    Συνολικές Σημειώσεις: 12
    Συνολικά συννημένα: 83191

    Θέματα ανά ημέρα: 12
    Δημοσιεύσεις ανά ημέρα: 61
    Χρήστες ανά ημέρα: 3
    Θέματα ανά χρήστη: 4
    Δημοσιεύσεις ανά χρήστη: 22
    Δημοσιεύσεις ανά θέμα: 5

    Σύνολο μελών 15674
    Το νεότερο μέλος μας alexgilbert

  •  Ημερολόγιο
  • Σεπ. 2024
    Κυ Δε Τε Πε Πα Σα
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30

  •  Η ομάδα

  •  Σύνδεσμοι