Διαγώνιοι Πίνακες

Συντονιστής: Demetres

andreashmmy

Διαγώνιοι Πίνακες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από andreashmmy » Κυρ Ιαν 22, 2017 1:30 pm

Έστω 2 πίνακες n \times n A,B για τους οποίους ισχύει AB=BA. Αν ο B είναι αντιστρέψιμος και όλες οι ιδιοτιμές του A είναι απλές, να αποδείξετε ότι υπάρχει n\times n αντιστρέψιμος πίνακας M τέτοιος ώστε οι πίνακες M^{-1}AM και M^{-1}BM να είναι διαγώνιοι.

Θα ήθελα αν μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει ότι όλες οι ιδιοτιμές του A είναι απλές και να μου υποδείξετε τη λύση της άσκησης.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
τελευταία επεξεργασία από Demetres σε Κυρ Ιαν 22, 2017 2:35 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Διόρθωση LaTeX

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Διαγώνιοι Πίνακες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Ιαν 22, 2017 1:48 pm

andreashmmy έγραψε:Έστω 2 πίνακες n x n Α,Β για τους οποίους ισχύει ΑΒ=ΒΑ. Αν ο Β είναι αντιστρέψιμος και όλες οι ιδιοτιμές του Α είναι απλές, να αποδείξετε ότι υπάρχει n x n αντιστρέψιμος πίνακας Μ τέτοιος ώστε οι πίνακες Μ^(-1)ΑΜ και Μ^(-1)ΒΜ να είναι διαγώνιοι.

Θα ήθελα αν μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει ότι όλες οι ιδιοτιμές του Α είναι απλές και να μου υποδείξετε τη λύση της άσκησης.

Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Μην ξεχάσεις να κάνεις διόρθωση του ποστ σου σε latex, όπως ορίζουν οι κανονισμοί μας.

Απλή ιδιοτιμή σημαίνει όχι διπλή ή γενικότερα, πολλαπλή. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό
υπάρχει στο βιβλίο ή τις σημειώσεις που ακολουθεί το μάθημα. Τα διάβασες;
Ποιο είναι το βιβλίο του μαθήματος; Ρίξε μια ματιά και αν δεν τα βρεις μόνος σου τις
απαντήσεις, θα σε κατατοπίσουμε.

Τώρα, για το Μαθηματικό μέρος της άσκησης: Αφού πρώτα κατανοήσεις τι είναι απλή ιδιοτιμή (πάντα με οδηγό το βιβλίο σου) προσπάθησε να λύσεις μόνος σου την άσκηση. Θα σε βοηθήσει το κεφάλαιο περί διαγωνοποίησης πινάκων, στο βιβλίο σου.

andreashmmy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από andreashmmy » Κυρ Ιαν 22, 2017 1:56 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
andreashmmy έγραψε:Έστω 2 πίνακες n x n Α,Β για τους οποίους ισχύει ΑΒ=ΒΑ. Αν ο Β είναι αντιστρέψιμος και όλες οι ιδιοτιμές του Α είναι απλές, να αποδείξετε ότι υπάρχει n x n αντιστρέψιμος πίνακας Μ τέτοιος ώστε οι πίνακες Μ^(-1)ΑΜ και Μ^(-1)ΒΜ να είναι διαγώνιοι.

Θα ήθελα αν μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει ότι όλες οι ιδιοτιμές του Α είναι απλές και να μου υποδείξετε τη λύση της άσκησης.

Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Μην ξεχάσεις να κάνεις διόρθωση του ποστ σου σε latex, όπως ορίζουν οι κανονισμοί μας.

Απλή ιδιοτιμή σημαίνει όχι διπλή ή γενικότερα, πολλαπλή. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό
υπάρχει στο βιβλίο ή τις σημειώσεις που ακολουθεί το μάθημα. Τα διάβασες;
Ποιο είναι το βιβλίο τοου μαθήματος; Ρίξε μια ματιά και αν δεν τα βρεις μόνος σου τις
απαντήσεις, θα σε κατατοπίσουμε.

Τώρα, για το Μαθηματικό μέρος της άσκησης: Αφού πρώτα κατανοήσεις τι είναι απλή ιδιοτιμή (πάντα με οδηγό το βιβλίο σου) προσπάθησε να λύσεις μόνος σου την άσκηση. Θα σε βοηθήσει το κεφάλαιο περί διαγωνοποίησης πινάκων, στο βιβλίο σου.
Καλώς σας βρήκα,

Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο του μαθήματος δεν το έχω κοιτάξει (Γραμμική Άλγεβρα και Αναλυτική Γεωμετρία του Αναστάσιου Γ. Φελλούρη) αλλά έχω διαβάσει από το βοήθημα του Γκαρούτσου, μάλλον θα μου ξέφυγε. Θα το κοιτάξω και θα ξαναπροσπαθήσω.

Ευχαριστώ!

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Ιαν 22, 2017 1:59 pm

andreashmmy έγραψε: Καλώς σας βρήκα,

Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο του μαθήματος δεν το έχω κοιτάξει (Γραμμική Άλγεβρα και Αναλυτική Γεωμετρία του Αναστάσιου Γ. Φελλούρη) αλλά έχω διαβάσει από το βοήθημα του Γκαρούτσου, μάλλον θα μου ξέφυγε. Θα το κοιτάξω και θα ξαναπροσπαθήσω.

Ευχαριστώ!
Μην ξεχάσεις και την διόρθωση του latex.

andreashmmy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από andreashmmy » Δευ Ιαν 23, 2017 4:57 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:

Ευχαριστώ!
Καλησπέρα και πάλι, διάβασα το κεφάλαιο περί διαγωνοποίησης των πινάκων και έφτασα στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας A διαγωνοποιείται αφού όλες οι ιδιοτιμές του είναι απλές και άρα το ελάχιστο του πολυώνυμο έχει μόνο πρωτοβάθμιους παράγοντες και σκέφτηκα να θεωρήσω ως πίνακα M τον πίνακα που περιέχει τα ιδιοδιανύσματα του A αλλά δεν ξέρω αν γνωρίζουμε σίγουρα ότι είναι αντιστρέψιμος.

Θα εκτιμούσα κάποια καθοδήγηση στη λύση.

Σας ευχαριστώ!

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Δευ Ιαν 23, 2017 6:18 pm

andreashmmy έγραψε:
Mihalis_Lambrou έγραψε:

Ευχαριστώ!
Καλησπέρα και πάλι, διάβασα το κεφάλαιο περί διαγωνοποίησης των πινάκων και έφτασα στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας A διαγωνοποιείται αφού όλες οι ιδιοτιμές του είναι απλές και άρα το ελάχιστο του πολυώνυμο έχει μόνο πρωτοβάθμιους παράγοντες και σκέφτηκα να θεωρήσω ως πίνακα M τον πίνακα που περιέχει τα ιδιοδιανύσματα του A αλλά δεν ξέρω αν γνωρίζουμε σίγουρα ότι είναι αντιστρέψιμος.

Σας ευχαριστώ!
Είναι αντιστρέψιμος. (Έλεγξε πιο προσεκτικά τις σημειώσεις.) Πρέπει βέβαια να εξετάσεις και αν ο συγκεκριμέ
νος πίνακας διαγωνοποιεί τον B.

andreashmmy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από andreashmmy » Τρί Ιαν 24, 2017 9:27 pm

Demetres έγραψε:
andreashmmy έγραψε:
Mihalis_Lambrou έγραψε:

Ευχαριστώ!

Σας ευχαριστώ!
Είναι αντιστρέψιμος. (Έλεγξε πιο προσεκτικά τις σημειώσεις.) Πρέπει βέβαια να εξετάσεις και αν ο συγκεκριμέ
νος πίνακας διαγωνοποιεί τον B.
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΛΓΕΒΡΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης