Συνδυαστική 2 (combinatorics) - Σουρεαλιστική

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan

csar
Επικοινωνία:

Συνδυαστική 2 (combinatorics) - Σουρεαλιστική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από csar » Τετ Αύγ 01, 2012 1:49 am

Μία αράχνη έχει οκτώ κάλτσες και οκτώ παπούτσια (όσα δηλαδή και τα πόδια της). Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τα φορέσει;

Προσθήκη μετά από σχόλια:
- "Διαφορετικοί τρόποι" είναι η σειρά με την οποία ντύνει τα πόδια της. π.χ. "κάλτσα στο πόδι 1, παπούτσι στο πόδι 1, κλπ." είναι διαφορετικός τρόπος από "κάλτσα στο πόδι 1, κάλτσα στο πόδι 2, κλπ".
- Για να φορέσει παπούτσι σε κάποιο πόδι, πρέπει προηγουμένως να έχει φορέσει κάλτσα.

:trial1:

Χ
τελευταία επεξεργασία από csar σε Τετ Αύγ 01, 2012 11:40 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Έχω βρει μία πραγματικά υπέροχη απόδειξη αλλά το quota μου σε αυτό το forum είναι πολύ μικρό για να τη χωρέσει.

Χρήστος Σαραγιώτης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Συνδυαστική 2 (combinatorics) - Σουρεαλιστική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Αύγ 01, 2012 8:39 am

csar έγραψε:Μία αράχνη έχει οκτώ κάλτσες και οκτώ παπούτσια (όσα δηλαδή και τα πόδια της). Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τα φορέσει;
Μήπως παραείναι απλή και γνωστή για επίπεδο Ολυμπιάδων;

Τα παπούτσια φοριούνται με 8 \times 7  \times 6  \times  ...  \times  1=40320 τρόπους. Άλλοι τόσοι οι κάλτσες. Σύνολο 40320  \times  40320= ...

Μ

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Τετ Αύγ 01, 2012 9:19 am

Στην μορφή που το έχω ακούσει εγώ η αράχνη για κάθε πόδι έχει συγκεκριμένο παπούτσι και κάλτσα που πρέπει να φορέσει. Δυο τρόποι θεωρούνται διαφορετικοί αν τα παπούτσια/κάλτσες φορεθούν με διαφορετική σειρά. Εννοείτε ότι σε κάθε πόδι η κάλτσα πρέπει να φορεθεί πριν το παπούτσι.

csar
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από csar » Τετ Αύγ 01, 2012 11:44 am

Βλέπω ότι η άσκηση δεν είναι απόλυτα σαφής έτσι όπως είναι γραμμένη. Για αυτό πρόσθεσα στην εκφώνηση τις παρακάτω διευκρινίσεις:

- "Διαφορετικοί τρόποι" είναι η σειρά με την οποία ντύνει τα πόδια της. π.χ. "κάλτσα στο πόδι 1, παπούτσι στο πόδι 1, κλπ." είναι διαφορετικός τρόπος από "κάλτσα στο πόδι 1, κάλτσα στο πόδι 2, κλπ".
- Για να φορέσει παπούτσι σε κάποιο πόδι, πρέπει προηγουμένως να έχει φορέσει κάλτσα (όπως σχολίασε και ο Demetres).

Χ

Έχω βρει μία πραγματικά υπέροχη απόδειξη αλλά το quota μου σε αυτό το forum είναι πολύ μικρό για να τη χωρέσει.

Χρήστος Σαραγιώτης
csar
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από csar » Τετ Αύγ 08, 2012 9:13 am

Δε βλέπω κινητικότητα, για αυτό παραθέτω τη λύση.

Ας είναι a_k το γεγονός {φοράει κάλτσα στο πόδι k} και b_k το γεγονός {φοράει παπούτσι στο πόδι k}. Τότε όλες οι δυνατές περιπτώσεις είναι οι μεταθέσεις των a_1,a_2,\ldots,a_8,b_1,b_2,\ldots,b_8 που είναι 16!.

Όμως θέλουμε το a_1 να προηγείται του b_1. Αυτό συμβαίνει ακριβώς στις μισές περιπτώσεις (λόγω συμμετρίας, στις μισές περιπτώσεις προγείται το a_1 του b_1 και στις άλλες μισές προηγείται το b_1 του a_1). Άρα οι ευνοϊκές περιπτώσεις γίνονται τώρα \frac{16!}{2}.

Επίσης θέλουμε το a_2 να προηγείται του b_2, που πάλι συμβαίνει στις μισές (από τις εναπομείνασες) περιπτώσεις. Άρα οι ευνοϊκές περιπτώσεις είναι τώρα \frac{16!}{2^2}.

Συνεχίζοντας έτσι, τελικά οι ευνοϊκές περιπτώσεις είναι \frac{16!}{2^8}.

Το πρόβλημα είναι από το βιβλίο "102 combinatorial problems" των T. Andreescu & Z Feng.

Χ

Χρήστος Σαραγιώτης
Απάντηση

Επιστροφή σε “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Juniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες