Θέτω
η h είναι συνεχής και δεν έχει ρίζα άρα διατηρεί σταθερό πρόσημο και μάλιστα θετικό αφού f(0)=3Τότε η
γίνεται
ή
δηλαδή 
Αρα

η h είναι συνεχής και δεν έχει ρίζα άρα διατηρεί σταθερό πρόσημο και μάλιστα θετικό αφού f(0)=3
γίνεται
ή
δηλαδή 

Tocretanman έγραψε:Θέμα Δ
Δ1) Αφού η συνάρτησηείναι συνεχής άρα η
είναι συνεχής και αφού δε μηδενίζεται άρα διατηρεί σταθερό πρόσημο. Επιπλέον επειδή
άρα
για κάθε
.
Η συνάρτησηείναι συνεχής ως πηλίκο συνεχών άρα η
είναι παραγωγίσιμη οπότε η
άρα και η
είναι παραγωγίσιμη. Παραγωγίζοντας τη δοσμένη σχέση παίρνουμε
δηλαδή
.
Δ2) Η συνάρτησηείναι παραγωγίσιμη επειδή προκύπτει από πράξεις μεταξύ παραγωγισίμων συναρτήσεων. Άρα
![]()
συνεπώς η συνάρτησηείναι σταθερή.
Δ3) Από το προηγούμενο ερώτημα έχουμεγια κάθε
δηλαδή
για κάθε
. Θέτοντας
και χρησιμοποιώντας ότι
παίρνουμε
άρα τελικά
για κάθε
.
Θεωρώντας την τελευταία ως β-βάθμια συνάρτηση του, βρίσκουμε
άρα για κάθε
ισχύει
ή
Όμως αν για κάποιοισχύει
τότε επειδή
καταλήγουμε σε άτοπο διότι για κάθε
ισχύει
.
Άρα τελικά για κάθεισχύει
.
Δ4) Η δοσμένη ανισότητα γράφεται
Θεωρούμε τη συνάρτησηη οποία είναι παραγωγίσιμη ως διαφορά παραγωγισίμων με
.
Όμως για κάθεισχύει
άρα
οπότε
άρα η συνάρτηση
είναι γνησίως αύξουσα.
Όμωςσυνεπώς
δηλαδή
που είναι η ζητούμενη ανισότητα.
Αλέξανδρος
δεν ισχύει πχ για χ=-1gkostas έγραψε:Αγαπητοί συνάδελφοι
στο Γ4 Η λύση με αντικατάσταση είναι λάθος
γιατί η χ^2+1 δεν είναι 1-1

To g΄(χ) βγαίνει θετικό με την μονοτονία της f...mhtsort έγραψε:Tocretanman έγραψε:Θέμα Δ
Δ1) Αφού η συνάρτησηείναι συνεχής άρα η
είναι συνεχής και αφού δε μηδενίζεται άρα διατηρεί σταθερό πρόσημο. Επιπλέον επειδή
άρα
για κάθε
.
Η συνάρτησηείναι συνεχής ως πηλίκο συνεχών άρα η
είναι παραγωγίσιμη οπότε η
άρα και η
είναι παραγωγίσιμη. Παραγωγίζοντας τη δοσμένη σχέση παίρνουμε
δηλαδή
.
Δ2) Η συνάρτησηείναι παραγωγίσιμη επειδή προκύπτει από πράξεις μεταξύ παραγωγισίμων συναρτήσεων. Άρα
![]()
συνεπώς η συνάρτησηείναι σταθερή.
Δ3) Από το προηγούμενο ερώτημα έχουμεγια κάθε
δηλαδή
για κάθε
. Θέτοντας
και χρησιμοποιώντας ότι
παίρνουμε
άρα τελικά
για κάθε
.
Θεωρώντας την τελευταία ως β-βάθμια συνάρτηση του, βρίσκουμε
άρα για κάθε
ισχύει
ή
Όμως αν για κάποιοισχύει
τότε επειδή
καταλήγουμε σε άτοπο διότι για κάθε
ισχύει
.
Άρα τελικά για κάθεισχύει
.
Δ4) Η δοσμένη ανισότητα γράφεται
Θεωρούμε τη συνάρτησηη οποία είναι παραγωγίσιμη ως διαφορά παραγωγισίμων με
.
Όμως για κάθεισχύει
άρα
οπότε
άρα η συνάρτηση
είναι γνησίως αύξουσα.
Όμωςσυνεπώς
δηλαδή
που είναι η ζητούμενη ανισότητα.
Αλέξανδροςδεν ισχύει πχ για χ=-1
Το δουλεύω όμως
R BORIS έγραψε:Μια 2η λύση γι το Δ4
Έστω F μια αρχική της f . Τότε
Εφαρμόζοντας την πρόταση αυτή στο ζητούμενο αρκεί
όμως για την F ισχύουν οι προυποθέσεις ΘΜΤ στα [x,x+1],[x+1,x+2] άρα αρκεί
γοα κάποια
οπότε αρκεί
που ισχύει αφού f γνήσια αύξουσα και
xgastone έγραψε:για το Δ4 μπορουμε να παρουμε ΘΜΤ στα διαστηματα [χ,χ+1] και [χ+1,χ+2] για την ολοκληρωμα απο 0 εως χ f(t)dt
Αυτή η λύση ήρθε και σε μένα πρώτη στο μυαλό. Μάλιστα το ερώτημα αυτό κάτι μου θύμιζε...k-ser έγραψε:Βιαστικά... οι λύσεις
Σωστό είναι... εσύ ακολουθείς αυτά που λέει το βιβλίο που δεν σου απαγορεύει τι να θέσεις...Tkostas έγραψε:Αν ένας μαθητής υπολογίσει το ολοκλήρωμα στο Γ4 με αλλαγή μεταβλητής χ^2+1=u βγένουν στην συνέχεια ιδια άκρα ολοκλήρωσης άρα = 0 το ολοκλήρωμα.Είναι σωστό αυτό ετσι δεν είναι???

Πρεπει να παρουμε ΘΜΤ στα διαστηματα που λες στη συναρτησηxgastone έγραψε:για το Δ4 μπορουμε να παρουμε ΘΜΤ στα διαστηματα [χ,χ+1] και [χ+1,χ+2] για την ολοκληρωμα απο 0 εως χ f(t)dt

είναι
και το = όχι παντού, κ.λπ. ολοκληρώνει ως προς t...:
. Ομοίως....
άρα...κ.λπ.

άρα G γνησίως αύξουσα.......κλπ.
Μπορείς να δικαιολογήσεις γιατί η λύση με αντικατάσταση είναι... λάθος!gkostas έγραψε:Αγαπητοί συνάδελφοι
στο Γ4 Η λύση με αντικατάσταση είναι λάθος
γιατί η χ^2+1 δεν είναι 1-1
Ετσι ακριβως εκανα κι εγω την αιτιολογηση για να μου βγει το ΘΜΤ, αλλα ξεκινησα απο το |χ|>=-χ ενω εσυ καταληγεις σε αυτο. Φοβερη διαφοραDimitris X έγραψε:Έδινα και εγώ σήμερα.....
Εμένα εύκολα μου φάνηκαν με τη λογική ότι κάθε ερώτημα δεν με ζόρισε πάνω από 3-4 λεπτά για το τί μέθοδο πρέπει να ακολουθήσω.....
Έξυπνο το ολοκλήρωμα με την περιττή που έμπλεκες αν δεν το έβλεπες.....
Γενικά ΠΟΛΛΕΣ πράξεις στο 3ο και ευτυχώς από ότι βλέπω δεν έχω κάποιο λάθος.
Όσον αφορά το 4ο τα βήματα που ακολούθησα:
Η
γιατί
Άρα f γνησίως αύξουσα,άραάρα G γνησίως αύξουσα.......κλπ.
Βέββαια βγένει πολύ πιο γρήγπρα με ΘΜΤ ολοκληρωτικού λογισμού,και σκέφτηκα για μια στιγμή να το αποδείξω και να δουλέψω έτσι αλλά τελικά προτίμησα τον άλλο τροπο....
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά του forum,αν και είμαι σίγουρος ότι θα τα πήγαν τέλεια.....
Δημήτρης
![\displaystyle{
I = \int\limits_{ - 1}^1 {xf(x)dx} = \int\limits_{ - 1}^1 {[2x^2 + x\ln (x^2 + 1)]dx} = \int\limits_{ - 1}^1 {2x^2 dx} + \int\limits_{ - 1}^1 {x\ln (x^2 + 1)dx} =
} \displaystyle{
I = \int\limits_{ - 1}^1 {xf(x)dx} = \int\limits_{ - 1}^1 {[2x^2 + x\ln (x^2 + 1)]dx} = \int\limits_{ - 1}^1 {2x^2 dx} + \int\limits_{ - 1}^1 {x\ln (x^2 + 1)dx} =
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/a8bd2fff6f58799dd1419c4638adc9d0.png)
![\displaystyle{
\left[ {\frac{{2x^3 }}{3}} \right]_{ - 1}^1 + \int\limits_{ - 1}^1 {\left( {\frac{{x^2 }}{2}} \right)^\prime \ln (x^2 + 1)dx} = \frac{4}{3} + \left[ {\frac{{x^2 }}{2}\ln (x^2 + 1)} \right]_{ - 1}^1 - \int\limits_{ - 1}^1 {\frac{{x^2 }}{2}[\ln (x^2 + 1)]'dx} =
} \displaystyle{
\left[ {\frac{{2x^3 }}{3}} \right]_{ - 1}^1 + \int\limits_{ - 1}^1 {\left( {\frac{{x^2 }}{2}} \right)^\prime \ln (x^2 + 1)dx} = \frac{4}{3} + \left[ {\frac{{x^2 }}{2}\ln (x^2 + 1)} \right]_{ - 1}^1 - \int\limits_{ - 1}^1 {\frac{{x^2 }}{2}[\ln (x^2 + 1)]'dx} =
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/39231075035f358f007e8fc2b98d933b.png)

![\displaystyle{
\frac{4}{3} - \int\limits_{ - 1}^1 {\left( {x - \frac{x}{{x^2 + 1}}} \right)dx = } \frac{4}{3} - \left[ {\frac{{x^2 }}{2} - \frac{1}{2}\ln (x^2 + 1)} \right]_{ - 1}^1 = \frac{4}{3} - 0 = \frac{4}{3}
} \displaystyle{
\frac{4}{3} - \int\limits_{ - 1}^1 {\left( {x - \frac{x}{{x^2 + 1}}} \right)dx = } \frac{4}{3} - \left[ {\frac{{x^2 }}{2} - \frac{1}{2}\ln (x^2 + 1)} \right]_{ - 1}^1 = \frac{4}{3} - 0 = \frac{4}{3}
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/71b3840d53be71ad7eb2cc5da13d22ea.png)
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης