Ερώτηση σε λύση θέματος

Συντονιστής: stranton

drakpap
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 28, 2010 6:43 pm

Ερώτηση σε λύση θέματος

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από drakpap » Παρ Σεπ 12, 2014 11:15 am

Στο θέμα 4 _1936 μας ζητάει να πέρασε στην εξέταση δηλαδή να έγραψε τουλάχιστον ένα απο τα δύο γιατί στις λύσεις που προτείνετε υπολογίζετε να έγραψε ή μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Δηλαδή αυτοί που αρίστευσαν δεν πέρασαν;


pana1333
Δημοσιεύσεις: 1036
Εγγραφή: Τρί Απρ 21, 2009 8:46 pm
Επικοινωνία:

Re: Ερώτηση σε λύση θέματος

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pana1333 » Παρ Σεπ 12, 2014 7:56 pm

Καλησπέρα. Πιστεύω έχεις δίκιο. Το σωστό είναι να βρει την πιθανότητα της ένωσης.


Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2825
Εγγραφή: Τετ Οκτ 14, 2009 12:20 am
Τοποθεσία: Πετρούπολη, Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Ερώτηση σε λύση θέματος

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Σάβ Σεπ 13, 2014 3:50 pm

Συμφωνώ.

Δες

http://www.patakis.gr/files2/additional ... hemata.pdf

σελίδες 164-165.


Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
drakpap
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 28, 2010 6:43 pm

Re: Ερώτηση σε λύση θέματος

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από drakpap » Σάβ Σεπ 13, 2014 9:47 pm

Σας ευχαριστώ και τους δύο. Θα ήθελα και κάποιος από τους συγγραφείς των λύσεων ή από το mathematica να απαντήσει γιατί σε αντίστοιχ περίπτωση λάθους από άλλους φορείς θα είχε γίνει θέμα.


PanosG
Δημοσιεύσεις: 458
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 10, 2009 2:47 pm
Τοποθεσία: Άρτα

Re: Ερώτηση σε λύση θέματος

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από PanosG » Σάβ Σεπ 13, 2014 10:44 pm

drakpap έγραψε:Σας ευχαριστώ και τους δύο. Θα ήθελα και κάποιος από τους συγγραφείς των λύσεων ή από το mathematica να απαντήσει γιατί σε αντίστοιχ περίπτωση λάθους από άλλους φορείς θα είχε γίνει θέμα.
Τι ακριβώς απάντηση περιμένεις; Προφανώς και υπάρχει λάθος. Τι εννοείς σε αντίστοιχη περίπτωση θα είχε γίνει θέμα; Ποίος είναι ο φορέας; Δηλαδή σε ένα αρχείο 300+ σελίδων που γράφηκε απο τόσα άτομα και δίνεται δωρεάν και απλόχερα σε όλους θα υπάρχει θέμα γιατί βρήκαμε ένα λάθος; Δηλαδή είναι τόσο αξιοπερίεργο να βρεθούν κάποια λάθη σε ένα σύγγραμμα;


Γκριμπαβιώτης Παναγιώτης
Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2825
Εγγραφή: Τετ Οκτ 14, 2009 12:20 am
Τοποθεσία: Πετρούπολη, Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Ερώτηση σε λύση θέματος

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Σάβ Σεπ 13, 2014 11:59 pm

drakpap έγραψε:Σας ευχαριστώ και τους δύο. Θα ήθελα και κάποιος από τους συγγραφείς των λύσεων ή από το mathematica να απαντήσει γιατί σε αντίστοιχ περίπτωση λάθους από άλλους φορείς θα είχε γίνει θέμα.
Φίλε μου είμαι ένας από τους λύτες των ασκήσεων της τράπεζας από το :logo: .

Αν τίθεται θέμα απολογίας ας απολογηθώ εγώ για όλους.

Όμως όποιος έχει γράψει μαθηματικά από μια σελίδα και πάνω γνωρίζει ότι λάθη γίνονται. Από απροσεξία, από υπερβολική σιγουριά, πάντως γίνονται.

Το θέμα είναι να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται.

Νομίζω ότι η αντίδρασή σου είναι υπερβολική.


Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5390
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Ερώτηση σε λύση θέματος

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Κυρ Σεπ 14, 2014 9:53 am

drakpap έγραψε:Στο θέμα 4 _1936 μας ζητάει να πέρασε στην εξέταση δηλαδή να έγραψε τουλάχιστον ένα απο τα δύο γιατί στις λύσεις που προτείνετε υπολογίζετε να έγραψε ή μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Δηλαδή αυτοί που αρίστευσαν δεν πέρασαν;
Αγαπητέ συνάδελφε , καλωσόρισες στην οικογένεια του mathematica.gr.

Προφανώς η απάντηση στο υποερώτημα αυτό είναι λάθος ! Σε ευχαριστώ και γω από τη μεριά μου που το επισημαίνεις . Όπως μας ενημέρωσε και ο Λευτέρης, η άσκηση λύνεται σωστά από πολλούς ανθρώπους της ομάδας σε άλλες παρουσιάσεις τους (βιβλία, σημειώσεις κλπ).Στην κατηγορία του Λευτέρη θα προσθέσω και τη δική μου.

Εϊναι όμως απόλυτα κατανοητό: Μια ομάδα νέων συναδέλφων με μοναδικό στόχο να βοηθήσουν το μαθητή, τη χειμαζόμενη οικονομικά οικογένεια αλλά και το μαθηματικό, όπου κι αν εργάζεται, αφιέρωσε ατέλειωτο χρόνο (από τον λίγο και πολύτιμο που διαθέτει) μέσα στις διακοπές για να κάνει μια πρώτη απόπειρα να ξαναπληκτρολογήσει τις εκφωνήσεις και να δώσει τις λύσεις.

Στον πρόλογο άλλωστε της εργασίας, αυτό επισημαίνεται σαφώς και ζητείται θαρραλέα η συνδρομή όλων των συναδέλφων να εντοπίσουν τα λάθη και να υποδείξουν βελτιώσεις. Με χαρά βλέπουμε ότι είσαι ένας από αυτούς.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το δεύτερο μήνυμα που μας έστειλες, δεν το καταλαβαίνω. Δεν μπορεί να γίνει κανένας παραλληλλισμός της αυθόρμητης ομαδικής αυτής πρωτοβουλίας με κανέναν άλλο φορέα, ειδικά την επιτροπή πανελληνίων εξετάσεων (ΚΕΓΕ) ή με το ΙΕΠ και την ομάδα σύνταξης της τράπεζας.Για την πρώτη περίπτωση το θέμα είναι σαφές.Εκεί όλα πρέπει να δουλέψουν άψογα. Για την άλλη περίπτωση έχω να θυμίσω τα εξής :

Το mathematica ήταν αυτό που έλυσε αμέσως σχεδόν όλα τα θέματα της τράπεζας και με τις παρατηρήσεις του συνέβαλε να αποσυρθούν θέματα που ξέφυγαν , είτε λόγω κακής διατύπωσης, είτε λόγω λάθους στοιχείων ή λόγω δυσκολίας . Ακόμα κι αν κάποιος συνάδελφος υπήρξε κάπως απότομος στην κριτική του για κάποια κακή επιλογή ενός θέματος από την επιτροπή, αυτό έγινε φαντάζομαι λόγω πίεσης χρόνου και των πολλών προσδοκιών που γεννήθηκαν για αυτή την τράπεζα, ειδικά όταν λέγεται ότι κόστισε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ , ότι πρόκειται για τη μεγάλη καινοτομία στην παιδεία και ότι καλούνταν δέκα μέρες πριν οι καθηγητές των σχολείων να στείλουν θέματα, τη στιγμή που συγχρόνως αγνοήθηκαν προκλητικά, αφού τα θέματα ήταν ήδη έτοιμα .Κανένας δεν προσέβαλε συνάδελφο από την επιτροπή, με το να υποστηρίξει ότι στην επιτροπή υπήρξε επιστημονική ανεπάρκεια ή κάτι σχετικό. Είναι εξάλλου σε όλους γνωστό ότι στην οικογένεια του mathematica ο σεβασμός προς το συνομιλητή και η ευγένεια στη διαχείρηση του λάθους, είναι από τα μεγάλα του χαρακτηριστικά και είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Νομίζω λοιπόν ότι το mathematica.gr υπήρξε πολύ ευγενικό στην υποδοχή της τράπεζας .Μάλιστα ήμουν από αυτούς που διατύπωσα τη σκέψη να βοήσουμε την επιτροπή, στέλνοντας και εμείς θέματα στην τράπεζα , ώστε η εκπαιδευτική κοινότητα να μην απέχει από μια εθνική προσπάθεια, έστω και αν κατά τη γνώμη μου αυτή η προσπάθεια είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ζητάμε λοιπόν προκαταβολικά συγνώμη για όλα τα λάθη ή τις παραλλείψεις στην προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων από την ομάδα και ζητάμε ξανά από όλους τους αναγνώστες να μας τις υποδείξουν. Η κριτική τους, επιεικής ή αυστηρή , είναι για μας αποδεκτή και το ίδιο ωφέλιμη. Αν κάποιος πάλι πιστεύει πως το mathematica πρέπει να κάνει και κάτι παραπέρα , ας μας το πει. Οι συντονιστές έχουν και την εμπειρία και το θάρρος να το αξιολογήσουν και να πράξουν ανάλογα , αν πρόκειται για όφελος των μελών του.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους !


Απάντηση

Επιστροφή σε “Τράπεζα Θεμάτων, Άλγεβρα A”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης