Να βρείτε τα ζεύγη πραγματικών αριθμών
για τα οποία ισχύει:
Υποθέτω ότι εννοείς "ακεραίους" γιατί αλλιώς λύνουμε ως προςΚατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Να βρείτε τα ζεύγη πραγματικών αριθμώνγια τα οποία ισχύει:
και η άσκηση δεν έχει ενδιαφέρον.
, μετά από πολαπλασιασμό επί
η δοθείσα γράφεται
είναι ένας από τους
. Δίνουν τις ακέραιες τιμές
, και λοιπά (ρουτίνα από δω και πέρα).Και με πραγματικούς το ίδιο (σχεδόν) είναι!Mihalis_Lambrou έγραψε:Υποθέτω ότι εννοείς "ακεραίους" γιατί αλλιώς λύνουμε ως προςΚατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Να βρείτε τα ζεύγη πραγματικών αριθμώνγια τα οποία ισχύει:
και η άσκηση δεν έχει ενδιαφέρον.
Για ακεραίους, με τον περιορισμό, μετά από πολαπλασιασμό επί
η δοθείσα γράφεται
![]()
Άραείναι ένας από τους
. Δίνουν τις ακέραιες τιμές
, και λοιπά (ρουτίνα από δω και πέρα).
Ίσως χάνω κάτι.Κατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Και με ακεραίους το ίδιο (σχεδόν) είναι!
. Θα βρούμε τις λύσεις
όπου
, όπου
.Πραγματικούς εννοούσα!Mihalis_Lambrou έγραψε:
Ίσως χάνω κάτι.
Με ακεραίους το έκανα ήδη.
Αν επιτρέψουμε μη ακεραίους τότε, όπως ανέφερα παραπάνω, η άσκηση είναι είναι απόλυτα τετριμμένη: Απλά λύνουμε την πρωτοβάθμια ως προς. Θα βρούμε τις λύσεις
όπου
, όπου
.
'Οπως έγραψα και τεκμηρίωσα, για πραγματικούς η άσκηση είναι απόλυτη ρουτίνα.Κατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Πραγματικούς εννοούσα!
Αντιθέτως, το να βρεις μόνο τις ακέραιες τιμές τουΚατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Και με ακεραίους το ίδιο (σχεδόν) είναι!
έχει κάποια εργασία (την έκανα παραπάνω).
είναι σε κάποιες λύσεις κλάσμα.Από που είναι η εκφώνηση για να δούμε και εμείς;Κατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Τώρα που το ξανακοιτάζω, είναι λάθος η εκφώνηση.
Ούτε τώρα μπαλώνεται. Προφανώς δεν έγιναν κατανοητά αυτά που έγραφα, ότι δηλαδή στους πραγματικούς η άσκηση είναι τετριμμένη (και άρα ΔΕΝ κάνει για Ολυμπιάδες). Συγκεκριμένα, η εξίσωση είναι πρωτοβάθμια ως προςΚατερινόπουλος Νικόλας έγραψε: Έπρεπε να έχω βάλει:
Τώρα, γράφω στους πραγματικούς γιατί τοείναι σε κάποιες λύσεις κλάσμα.
(τόσο απλά) και λύνεται σε ένα άμεσο βήμα,
.
οπότε
ή
ή
και λοιπά. Την άσκηση εγώ την έφτιαξα. Εκεί που φτάσατε,Mihalis_Lambrou έγραψε:
Όπως και να είναι, περιμένω την πηγή της άσκησης.
προκύπτει μια λύση
. Γι' αυτό είπα πραγματικούς.
που δεν είναι ακέραιος. Δεν είναι σωστό... Πρόσεξε τι σου λέει ο κύριος Λάμπρου.... Γιατί π.χ να μην είναιΚατερινόπουλος Νικόλας έγραψε:Την άσκηση εγώ την έφτιαξα. Εκεί που φτάσατε,Mihalis_Lambrou έγραψε:
Όπως και να είναι, περιμένω την πηγή της άσκησης.προκύπτει μια λύση
. Γι' αυτό είπα πραγματικούς.
Αν είναι για πραγματικούςους, στην πρώτη λύση έχω το σύστημα:
που δεν είναι ακέραιος.
Πάντως, σας ευχαριστώ που μου διευκρινίζετε τα λάθη μου!
,
. Αυτός ο τρόπος λύσης ισχύει μόνο αν
ακέραιοι..Όντως... Ευχαριστώ JimNt. για την παρατήρηση!JimNt. έγραψε: Δεν είναι σωστό... Πρόσεξε τι σου λέει ο κύριος Λάμπρου.... Γιατί π.χ να μην είναι,
. Αυτός ο τρόπος λύσης ισχύει μόνο αν
ακέραιοι..
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης