Τρίγωνα σε κύκλο και εμβαδά

Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, rek2

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Τρίγωνα σε κύκλο και εμβαδά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres »

Έχω λύση αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον φάκελο. Αν νομίζετε ότι πρέπει να κατέβει στο Προχωρημένο Επίπεδο των Juniors ας το κάνουμε.

Δίνεται ισόπλευρο τρίγωνο ABC εγγεγραμμένο σε κύκλο \omega. Παίρνουμε σημεία D,E στα μικρά τόξα AB,AC αντίστοιχα ώστε BC=DE. Δίνεται ότι τα εμβαδά των τριγώνων ABE και ACD είναι 3 και 4 αντίστοιχα.

Να βρεθεί το εμβαδόν του τριγώνου ABC.

Ετικέτες:
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Re: Τρίγωνα σε κύκλο και εμβαδά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis »

Demetres έγραψε: Πέμ Νοέμ 29, 2018 10:29 am Έχω λύση αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον φάκελο. Αν νομίζετε ότι πρέπει να κατέβει στο Προχωρημένο Επίπεδο των Juniors ας το κάνουμε.

Δίνεται ισόπλευρο τρίγωνο ABC εγγεγραμμένο σε κύκλο \omega. Παίρνουμε σημεία D,E στα μικρά τόξα AB,AC αντίστοιχα ώστε BC=DE. Δίνεται ότι τα εμβαδά των τριγώνων ABE και ACD είναι 3 και 4 αντίστοιχα.

Να βρεθεί το εμβαδόν του τριγώνου ABC.
Ισόπλευρο.Dem..png
Ισόπλευρο.Dem..png (16.67 KiB) Προβλήθηκε 1353 φορές
\displaystyle DE = BC = a, οπότε τα ADBE, AECD είναι ισοσκελή τραπέζια. Έστω BD=AE=x, AD=EC=y.

Aπό γωστό θεώρημα, BE=x+y=DC. Είναι ακόμα, \displaystyle \frac{{(AEB)}}{{(ACD)}} = \frac{3}{4} \Leftrightarrow \frac{{xBE}}{{yDC}} = \frac{3}{4} \Leftrightarrow y = \frac{4}{3}x \Rightarrow BE =  \frac{7}{3}x

Ν. συνημιτόνων στο AEB: \displaystyle {a^2} = {x^2} + \frac{{49}}{9}{x^2} - \frac{{7{x^2}}}{3} = \frac{{37{x^2}}}{9} \Leftrightarrow {x^2} = \frac{{9{a^2}}}{{37}}

Αλλά, \displaystyle (AEB) = 3 \Leftrightarrow \frac{{7{x^2}}}{3} \cdot \frac{{\sqrt 3 }}{4} = 3 \Leftrightarrow 7 \cdot \frac{{9{a^2}\sqrt 3 }}{{4 \cdot 37}} = 9 \Leftrightarrow {a^2}\frac{{\sqrt 3 }}{4} = \frac{{37}}{7} \Leftrightarrow \boxed{(ABC)=\dfrac {37}{7}}
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γεωμετρία - Προχωρημένο Επίπεδο (Juniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης