με
, έτσι ώστε ο αριθμός:
να είναι ακέραιος.
(ΣΗΜ: Η ιδέα της άσκησης βασίζεται σε θέμα που είχε τεθεί νομίζω σε Μαθηματική Ολυμπιάδα . Δεν έχω μπορέσει να δώσω λύση)
Συντονιστές: emouroukos, achilleas, silouan
με
, έτσι ώστε ο αριθμός:
και
... αλλά για καλή μου τύχη προέκυψε πως για
και
έχουμε:

και 
είναι ακέραιος.
αποτελεί υπαρξιακό μάρτυρα.Υπάρχουν πολλές λύσεις. ΠαραδείγματαΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 2:51 pmΝα εξετάσατε αν υπάρχουν φυσικοί αριθμοίμε
, έτσι ώστε ο αριθμός:
![]()
να είναι ακέραιος.
(ΣΗΜ: Η ιδέα της άσκησης βασίζεται σε θέμα που είχε τεθεί νομίζω σε Μαθηματική Ολυμπιάδα . Δεν έχω μπορέσει να δώσω λύση)
αφού τότε
. Γενικότερα η ταυτότητα
μας δίνει τις άπειρες λύσεις
για τυχαίο
.
αφού
αφού
Σωστά μεν, αλλά οι λύσεις μεNikitas K. έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 3:22 pmΆρα τελικά υπάρχουν τέτοιακαι
Γενικά, κάθε στοιχείο του συνόλουαποτελεί υπαρξιακό μάρτυρα.
και άρα παρονομαστή ίσο με
είναι τετριμμένες. Προφανώς δεν εννοεί αυτό ο θεματοθέτης, αλλά θέλει "γνήσιες λύσεις". 
είναι θετικοί ακέραιοι.)
είναι θετικοί ακέραιοι και ο αριθμός
είναι ακέραιος, τότε ο ακέραιος αυτός είναι τέλειο τετράγωνο ακεραίου.
, όταν 
Το πρόβλημα αυτό είναι από την ΔΜΟ του 1988 και είναι αρκετά δύσκολο. Τουλάχιστον τότε, όταν τέθηκε.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 6:11 pm
ΑΣΚΗΣΗ: Αν οι αριθμοίείναι θετικοί ακέραιοι και ο αριθμός
ΔΕΝ ΕΧΩ μπορέσει να το αποδείξω.
Στην προσπάθεια απόδειξης, έφτασα στο σημείο να εξετάσω αν είναι ακέραιος ο, όταν
Αν δεν είναι ακέραιος, τότε το θέμα θα είχε λυθεί.
Αφού όμως βρήκες Μιχάλη ότι είναι δυνατόν να είναι ακέραιος ο αριθμός αυτός, τότε η άσκηση του διαγωνισμού παραμένει άλυτη
(αφιέρωσα πολλές ώρες να δώσω λύση, αλλά τίποτα...)
Δημήτρη,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 6:11 pm
...
Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη. Όταν είδα το θέμα, μου φάνηκε αντιμετωπίσιμο και στη συνέχεια μετά από προσπάθεια ωρών (αργά την νύχτα), κατάλαβα ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο για μένα. Μετά από όσα μου ανέφερες, γλύτωσα πολλές ακόμα ώρες ασχολίας που και πάλι σίγουρα δεν θα μου έδιναν την λύση.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 7:02 pmΔημήτρη,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 6:11 pm
...
Το πρόβλημα που αναφέρεσαι είχε πέσει στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα το 1988 και θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που τέθηκαν ποτέ στην Ολυμπιάδα αυτή. Και είναι πραγματικά δυσκολότατο.
Είχαμε αναφερθεί σύντομα σε αυτό, στο φόρουμ μας εδώ
Η λύση του υπάρχει εν γένει σε όλα τα κλασικά προχωρημένα βιβλία Ολυμπιάδων, όπως για παράδειγμα στο βιβλίο του Kuczma και ίσως στου Engel (δεν τα έχω μπροστά μου για να το ελέγξω).
Βλέπε επίσης ένα ωραίο και παραστατικό βιντεάκι στο Youtube, με την λύση εδώ
Και το παραπάνω βίντεο ΔΕΝ μπαίνει στην ουσία του θέματος, και οι διάφορες παρουσιάσεις που έχω δει χωλαίνουν. Μια από τις καλύτερες [url=chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://blogs.sch.gr/sotskot/files/2011 ... umping.pdf]εδώ[/url] (αν και ακόμη και αυτή αναφέρει την επάρατη "άπειρη κάθοδο"):ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 7:46 pmΕυχαριστώ πολύ Μιχάλη. Όταν είδα το θέμα, μου φάνηκε αντιμετωπίσιμο και στη συνέχεια μετά από προσπάθεια ωρών (αργά την νύχτα), κατάλαβα ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο για μένα. Μετά από όσα μου ανέφερες, γλύτωσα πολλές ακόμα ώρες ασχολίας που και πάλι σίγουρα δεν θα μου έδιναν την λύση.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 7:02 pmΔημήτρη,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 6:11 pm
...
Το πρόβλημα που αναφέρεσαι είχε πέσει στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα το 1988 και θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που τέθηκαν ποτέ στην Ολυμπιάδα αυτή. Και είναι πραγματικά δυσκολότατο.
Είχαμε αναφερθεί σύντομα σε αυτό, στο φόρουμ μας εδώ
Η λύση του υπάρχει εν γένει σε όλα τα κλασικά προχωρημένα βιβλία Ολυμπιάδων, όπως για παράδειγμα στο βιβλίο του Kuczma και ίσως στου Engel (δεν τα έχω μπροστά μου για να το ελέγξω).
Βλέπε επίσης ένα ωραίο και παραστατικό βιντεάκι στο Youtube, με την λύση εδώ
θεωρούμε τους ελάχιστους κατά το άθροισμα τους αυστηρά θετικούς ακεραίους
τέτοιους ώστε
Αν
τότε ο
επίσης ικανοποιεί την συνθήκη του προβλήματος, ισχύει δηλαδή, λόγω της
ΚΑΙ η
Και μόνον επειδή ικανοποιεί αυτήν την συνθήκη, ο
δεν μπορεί να είναι αρνητικός. Ούτε θετικός μπορεί να είναι, διότι τότε η
δίνει
κάτι που αντίκειται στην αρχική υπόθεση ελαχιστότητας λόγω
Αναγκαστικά λοιπόν