(Την είδα χωρίς λύση σε μία εθνική Ολυμπιάδα. Η λύση μου έχει μία ωραία πονηριά, γι' αυτό θέλω να την μοιραστώ μαζί σας)
Συντονιστές: achilleas, emouroukos, silouan

Με απαλοιφή παρονομαστών και εκτελώντας τις πράξεις, καταλήγω στις εξισώσεις:Mihalis_Lambrou έγραψε: Πέμ Μάιος 28, 2026 9:51 pm Να λυθεί το σύστημα
(Την είδα χωρίς λύση σε μία εθνική Ολυμπιάδα. Η λύση μου έχει μία ωραία πονηριά, γι' αυτό θέλω να την μοιραστώ μαζί σας)
Προσθέτω και αφαιρώ κατά μέλη και έχω:
ή
και αντικαθιστώ στην πρώτη.
Αν
τότε
απ' όπου
ή 
Αν
τότε
απ' όπου
ή 
είναι
οπότε δεν έχουμε πραγματικές λύσεις.
είναι
άρα
ή 
Παρατηρώ ότι αν εναλλάξω τα γράμματα προκύπτει το ίδιο σύστημα , άραMihalis_Lambrou έγραψε: Πέμ Μάιος 28, 2026 9:51 pm Να λυθεί το σύστημα

ή
είτε :
είτε ( λόγω και συμμετρίας του συστήματος )
είτε :
που επαληθεύουν το αρχικό .
, έχουμε 

προκύπτει με αντικατάσταση 
προκύπτει
.
Αν και πολλές φορές συμβαίνει ένα συμμετρικό σύστημα να έχει λύσεις τέτοιες ώστεDoloros έγραψε: Παρ Μάιος 29, 2026 9:43 amΠαρατηρώ ότι αν εναλλάξω τα γράμματα προκύπτει το ίδιο σύστημα , άραMihalis_Lambrou έγραψε: Πέμ Μάιος 28, 2026 9:51 pm Να λυθεί το σύστημα
(Την είδα χωρίς λύση σε μία εθνική Ολυμπιάδα. Η λύση μου έχει μία ωραία πονηριά, γι' αυτό θέλω να την μοιραστώ μαζί σας)![]()
, αυτό δεν είναι πάντα αληθές. Για παράδειγμα το σύστημα:

.add2math έγραψε: Παρ Μάιος 29, 2026 10:48 am Από την ιδιότητα των αναλογιών,, έχουμε
Άρα
Γιαπροκύπτει με αντικατάσταση
Γιαπροκύπτει
.
Τελικά![]()
Αλέξανδρε γεια . Γράφω ότι επαληθεύουν το αρχικό.cretanman έγραψε: Παρ Μάιος 29, 2026 11:48 amΑν και πολλές φορές συμβαίνει ένα συμμετρικό σύστημα να έχει λύσεις τέτοιες ώστεDoloros έγραψε: Παρ Μάιος 29, 2026 9:43 amΠαρατηρώ ότι αν εναλλάξω τα γράμματα προκύπτει το ίδιο σύστημα , άραMihalis_Lambrou έγραψε: Πέμ Μάιος 28, 2026 9:51 pm Να λυθεί το σύστημα
(Την είδα χωρίς λύση σε μία εθνική Ολυμπιάδα. Η λύση μου έχει μία ωραία πονηριά, γι' αυτό θέλω να την μοιραστώ μαζί σας)![]()
, αυτό δεν είναι πάντα αληθές. Για παράδειγμα το σύστημα:
που έχει τις λύσεις.
Αλέξανδρος
οπότε
(1)
(2)
, τότε η (1) δίνει

, τότε η (2) δίνει
που οδηγεί σε
, που δεν επαληθεύει το αρχικό σύστημα.Ωραία σκέψη ΓιώργοΓιώργος Ρίζος έγραψε: Κυρ Μάιος 31, 2026 11:10 am Καλημέρα σε όλους.
Έστωοπότε
(1)
Η 2η εξίσωση γίνεται(2)
Αν, τότε η (1) δίνει
![]()
με ζεύγη λύσεων
Αν, τότε η (2) δίνει
που οδηγεί σε
, που δεν επαληθεύει το αρχικό σύστημα.
Οπωσδήποτε μια "κίνηση" που απλουστεύει τις πράξεις και δίδει γρήγορα και σωστά την πλήρη λύση .Γιώργος Ρίζος έγραψε: Κυρ Μάιος 31, 2026 11:10 am Καλημέρα σε όλους.
Έστωοπότε
(1)
Η 2η εξίσωση γίνεται(2)
Αν, τότε η (1) δίνει
![]()
με ζεύγη λύσεων
Αν, τότε η (2) δίνει
που οδηγεί σε
, που δεν επαληθεύει το αρχικό σύστημα.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης