Και συνημίτονο έχω

Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, george visvikis

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Και συνημίτονο έχω

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR »

Και  συνημίτονο έχω.png
Και συνημίτονο έχω.png (13.36 KiB) Προβλήθηκε 105 φορές
Τα δύο ημικύκλια του σχήματος , έχουν διαμέτρους AOB=6 , OKN=4 και τέμνονται

στο σημείο T . Η TK τέμνει το μεγάλο ημικύκλιο στο σημείο S . Υπολογίστε το : \cos\theta .

Ετικέτες:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Και συνημίτονο έχω

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

KARKAR έγραψε: Πέμ Ιουν 04, 2026 7:10 am Και συνημίτονο έχω.pngΤα δύο ημικύκλια του σχήματος , έχουν διαμέτρους AOB=6 , OKN=4 και τέμνονται

στο σημείο T . Η TK τέμνει το μεγάλο ημικύκλιο στο σημείο S . Υπολογίστε το : \cos\theta .
Και συν.png
Και συν.png (20.71 KiB) Προβλήθηκε 95 φορές
.
Aπό την δύναμη του σημείου K ως προς τον μεγάλο κύκλο έχουμε KT\cdot KS= CK\cdot KE, ή αλλιώς 2\cdot KS= 1\cdot 5. Άρα KS=\dfrac {5}{2}.

Tώρα από τον Νόμο του Συνημιτόνου στο OKS έχουμε KS^2=OK^2+OS^2-2OK\cdot OS\cdot \cos \theta (όλα γνωστά). Με αντικατάσταση είναι

\cos \theta = \dfrac {9}{16}

.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Mihalis_Lambrou την Πέμ Ιουν 04, 2026 8:18 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis »

KARKAR έγραψε: Πέμ Ιουν 04, 2026 7:10 am Και συνημίτονο έχω.pngΤα δύο ημικύκλια του σχήματος , έχουν διαμέτρους AOB=6 , OKN=4 και τέμνονται

Και συνημίτονο έχω.Κ.png
Και συνημίτονο έχω.Κ.png (12.89 KiB) Προβλήθηκε 96 φορές
\displaystyle TK \cdot KS = {3^2} - {2^2} = 5 \Leftrightarrow KS = \frac{5}{2} και με νόμο συνημιτόνου στο KOS, είναι \boxed{\cos \theta  = \frac{9}{{16}}}
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis »

Αλλιώς. Κρατάω από την προηγούμενη ότι KS=\dfrac{5}{2}.
Και συνημίτονο έχω.Κb.png
Και συνημίτονο έχω.Κb.png (16.96 KiB) Προβλήθηκε 81 φορές
\displaystyle SL \cdot SO = S{K^2} - {2^2} \Leftrightarrow 3SL = \frac{{25}}{4} - 4 = \frac{9}{4} \Leftrightarrow SL = \frac{3}{4},OL = \frac{9}{4} \Rightarrow \boxed{\cos \theta  = \frac{{OL}}{{ON}} = \frac{9}{{16}}}
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γεωμετρία - Επίπεδο Θαλή/Ευκλείδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης