Διονύσιος Αδαμόπουλος έγραψε:...Το θεώρημα ανάλογων διαιρέσεων μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς απόδειξη σε διαγωνισμό προχωρημένης φάσης; Είναι γενικά γνωστό;

Αυτό το απλό στην διατύπωσή του και πολύ εύκολο στην απόδειξή του θεώρημα ( άμεση εφαρμογή του
Θεωρήματος Θαλή ), δεν είναι ευρέως γνωστό στην ελληνική βιβλιογραφία ( την παλιότερη, μέχρι το 2000 ), που έχω υπόψη μου. Προσωπικά, το θεωρούσα δική μου κατασκευή, μέχρι που το ανακάλυψα ( πριν μία πενταετία περίπου ) σε ένα βιβλίο του Ι. ΙΩΑΝΝΙΔΗ, σχετικό με γεωμετρικούς τόπους. (*)
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε ( το θεώρημα ) στο διαδίκτυο και βασισμένες σ' αυτό, δόθηκαν αρκετές αποδείξεις, ενίοτε δύσκολων προβλημάτων.
Δηλώνω αναρμόδιος να απαντήσω στο ερώτημα εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θεώρημα αυτό χωρίς απόδειξη, αφού στο μόνο σύγχρονο βιβλίο που έχω δει αναφορά του, είναι σε βιβλίο του Σιλουανού (**), όπου μάλιστα η απόδειξή του παραλείπεται, ως πολύ απλή. Ο Σιλουανός ( το ίδιο ίσως και κάποιοι άλλοι ) σίγουρα, εκτιμώ, θα το δεχόταν χωρίς απόδειξη.
Νομίζω όμως, ότι εν γένει δεν είναι αποδεκτό χωρίς απόδειξη. Ας απαντήσουν άλλοι πιο αρμόδιοι.
(*) Ι. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ II - Γεωμετρικοί τόποι - Σελίδα 181 - Αυτοέκδοση (;) - Αθήνα 1964
(**) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ ΜΠΡΑΖΙΤΙΚΟΣ - Μαθηματικοί Διαγωνισμοί 2 - Σελίδα 215 - Εκδόσεις Σαββάλας - Αθήνα 2013
Κώστας Βήττας.