. Ο δάσκαλός του ανέφερε ότι άφησε λάθος. Να δείξετε ότι ο δάσκαλος είναι σωστός.β) Το ίδιο ερώτημα αν το υπόλοιπο και το πηλίκο είναι ίσα με
.Το ερώτημα (α) είναι κατάλληλο και για μικρότερες τάξεις.
. Ο δάσκαλός του ανέφερε ότι άφησε λάθος. Να δείξετε ότι ο δάσκαλος είναι σωστός.
.α) Θα είχαμεAl.Koutsouridis έγραψε: ↑Δευ Σεπ 06, 2021 10:23 pmα) Ο Πέτρος διαίρεσε με υπόλοιπο, έναν φυσικό αριθμό με το άθροισμα των ψηφίων του. Το πηλίκο και το υπόλοιπο του προέκυψαν ίσα με. Ο δάσκαλός του ανέφερε ότι άφησε λάθος. Να δείξετε ότι ο δάσκαλος είναι σωστός.
β) Το ίδιο ερώτημα αν το υπόλοιπο και το πηλίκο είναι ίσα με.
Το ερώτημα (α) είναι κατάλληλο και για μικρότερες τάξεις.
, όπου
ο αριθμός και
το άθροισμα των ψηφίων του. Επειδή
είναι
, η
δίνει ισότητα της μορφής
. Άτοπο, και ο δάσκαλος έχει δίκιο.
, που είναι της μορφής
. Πώς το βρήκα; Φυσικά όχι στα κουτουρού. Το αφήνω ως άσκηση. Χρειάζονται μόνο λίγες δοκιμές με κομποιουτεράκι.Καλησπέρα κ. Μιχάλη. Πιθανόν να μην είναι καθαρό από την εκφώνηση, αλλά το πρόβλημα υποθέτει το υπόλοιπο να είναι μικρότερο του διαιρέτη. Σύμφωνα με το σχήμα της Ευκλείδειας ΔιαίρεσηςMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Σεπ 13, 2021 3:54 pm
β) Ναι, είναι εφικτό, όπως δείχνει το παράδειγμα, που είναι της μορφής
. Πώς το βρήκα; Φυσικά όχι στα κουτουρού. Το αφήνω ως άσκηση. Χρειάζονται μόνο λίγες δοκιμές με κομποιουτεράκι.
με
. Αφήνουμε ανοιχτά λοιπόν την δικαιολόγηση για το παράδειγμά σας (καλό) και την λύση του (β) ερωτήματος για υπόλοιπο μικρότερο του διαιρέτη.αντίθετα από αυτό που ζητά η Ευκλείδεια διαίρεση. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, στην σχέση
με
ποιο από τα δύο θέλεις να είναι
; Το
και άρα το
, ή μήπως το
και άρα το
; Δεν μου είναι σαφές. μου είναι απόλυτα σαφής αλλά την ερμήνευσα ως κάτι που μου φαινόνταν λογικό. Πάντως τι ακριβώς εννοείς όταν λες "αφήνω λάθος". Πώς παίρνουμε ή αφήνουμε ένα λάθος; Πρόκειται για ασυνταξία ή εννοείς κάτι συγκεκριμένο;
Η αλήθεια είναι προσπαθώ να κρατήσω τις μεταφράσεις πάντα κοντά στο ύφος και χροιά του πρωτότυπου. Θα μπορούσα να γράψω κατευθείαν ποιος είναι ο διαιρέτης, ποιο το υπόλοιπο κτλ. Έτσι όμως θα χανόταν η διαδικασία που χρειάζεται ο μαθητής για να μετατρέψει την λεκτική περιγραφή σε μαθηματική γλώσσα. Δεν το πετυχαίνω πάντα και πιθανόν να αφήνω λάθη και ασάφειες.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Σεπ 13, 2021 11:48 pmAλέξανδρε, ευχαριστώ για την διευκρίνηση,
Όμως μένω ακόμα με την απορία, δεδομένου ότι γράφεις ρητά
αντίθετα από αυτό που ζητά η Ευκλείδεια διαίρεση. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, στην σχέσημε
ποιο από τα δύο θέλεις να είναι
; Το
και άρα το
, ή μήπως το
και άρα το
; Δεν μου είναι σαφές.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε η φράση
μου είναι απόλυτα σαφής αλλά την ερμήνευσα ως κάτι που μου φαινόνταν λογικό. Πάντως τι ακριβώς εννοείς όταν λες "αφήνω λάθος". Πώς παίρνουμε ή αφήνουμε ένα λάθος; Πρόκειται για ασυνταξία ή εννοείς κάτι συγκεκριμένο;
Πάντως να ΄σαι καλά και ευχαριστούμε για τις απίθανες ασκήσεις που μας προτείνεις, από βιβλιογραφία που είναι μεν εξαιρετική αλλά δυστυχώς απρόσιτη (σε μένα και) στους πολλούς.
με
. Σύμφωνα με αυτή την μορφή, από την στιγμή που αναφέρεται στην εκφώνηση ποιο είναι το πηλίκο και ποιό το υπόλοιπο, είναι σαφές ποιος είναι και ο διαιρέτης. Με αποτέλεσμα, να μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερος του
.
. H δασκάλα έβαλε στον Πέτρο βαθμό
(
είναι το άριστα,
η βάση,
κάτω από την βάση). Να αποδείξετε ότι η δασκάλα έχει δίκιο."
είναι ισουπόλοιπο με το
ως προς την διαίρεση με το
. Οπότε το πρόβλημα, έτσι όπως το έθεσα, είναι ισοδύναμο με το αρχικό.
, είναι δικό μου. Γιατί το πρώτο ερώτημα μπορεί να λυθεί και με άλλο τρόπο, με ύλη πιθανόν Λυκείου, και η λύση "ταιριάζει" και για το
, το οποίο και διανύουμε. Al.Koutsouridis έγραψε: ↑Δευ Σεπ 06, 2021 10:23 pmα) Ο Πέτρος διαίρεσε με υπόλοιπο, έναν φυσικό αριθμό με το άθροισμα των ψηφίων του. Το πηλίκο και το υπόλοιπο του προέκυψαν ίσα με. Ο δάσκαλός του ανέφερε ότι άφησε λάθος. Να δείξετε ότι ο δάσκαλος είναι σωστός.
β) Το ίδιο ερώτημα αν το υπόλοιπο και το πηλίκο είναι ίσα με.
τέτοιον ώστε
(όπου
αλλά αυτό δεν θα χρειαστεί).
. Επειδή από ιδιότητα της διαίρεσης δια
είναι
, η σχέση δίνει
, για κάποιον
. Άτοπο.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης