Μέγιστο ημίτονο

Συντονιστές: silouan, rek2

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Μέγιστο ημίτονο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR »

Μέγιστο  ημίτονο.png
Μέγιστο ημίτονο.png (7.49 KiB) Προβλήθηκε 977 φορές
Χωρίσαμε τις πλευρές CA , AB τριγώνου ABC - μεταβλητής βάσης - σε τμήματα : CE=1 , EA=2 ,

AD=3 , DB=4 . Η προεκτάσεις των BC , DE , τέμνονται στο S . Βρείτε το μέγιστο του \sin\theta .

Ετικέτες:
Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Re: Μέγιστο ημίτονο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros »

KARKAR έγραψε: Τρί Δεκ 01, 2020 1:39 pm Μέγιστο ημίτονο.pngΧωρίσαμε τις πλευρές CA , AB τριγώνου ABC - μεταβλητής βάσης - σε τμήματα : CE=1 , EA=2 ,

AD=3 , DB=4 . Η προεκτάσεις των BC , DE , τέμνονται στο S . Βρείτε το μέγιστο του \sin\theta .
μέγιστο ημι_ok.png
μέγιστο ημι_ok.png (10.9 KiB) Προβλήθηκε 893 φορές
Από Θ Μενελάου έχω τους λόγους που φαίνονται στο σχήμα.

Από Θ συνημίτονου για την γωνία B έχω τη σχέση : \boxed{k = \frac{{\sqrt {7{m^2} + 1} }}{{\sqrt 2 }}}\,\,\,\left( 1 \right)

Από Θ συνημίτονου στο \vartriangle ECS βρίσκω : \cos \theta  = \dfrac{{49{m^2} + 9{k^2} - 1}}{{42km}}

Από την \left( 1 \right) έχω συνάρτηση f(m) = \cos \theta που έχει ελάχιστο για \boxed{m = \frac{1}{3} \Rightarrow k = \frac{{2\sqrt 2 }}{3}} και έτσι έχω μέγιστο \boxed{{{\left( {\sin \theta } \right)}_{\max }} = \frac{1}{3}}
Altrian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Altrian »

Καλησπέρα,

Φέρνουμε από το C παράλληλη προς την DS. Εστω ο κύκλος (A,3) και μεταβλητός κύκλος (O,x) που έχει ως χορδή την BF. Προφανώς η ζητούμενη γωνία μεγιστοποιείται (άρα και το ημίτονο αυτής) όταν το x γίνει ελάχιστο αρκεί οι δύο κύκλοι να έχουν κοινά σημεία (τα C). Αυτό συμβαίνει (η μέγιστη γωνία) όταν οι κύκλοι εφάπτονται.
Τότε από δύναμη του A ως προς τον (O,x) έχουμε:
3(2x+3)=4,5*7\Rightarrow x=3,75\Rightarrow sin(\theta)=\dfrac{1,25}{3,75}=\dfrac{1}{3}
που συμφωνεί με το αποτέλεσμα του Νίκου
Συνημμένα
max sin.png
max sin.png (34.5 KiB) Προβλήθηκε 868 φορές
Αλέξανδρος Τριανταφυλλάκης
Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros »

Altrian έγραψε: Τετ Δεκ 02, 2020 4:34 pm Καλησπέρα,

Φέρνουμε από το C παράλληλη προς την DS. Εστω ο κύκλος (A,3) και μεταβλητός κύκλος (O,x) που έχει ως χορδή την BF. Προφανώς η ζητούμενη γωνία μεγιστοποιείται (άρα και το ημίτονο αυτής) όταν το x γίνει ελάχιστο αρκεί οι δύο κύκλοι να έχουν κοινά σημεία (τα C). Αυτό συμβαίνει (η μέγιστη γωνία) όταν οι κύκλοι εφάπτονται.
Τότε από δύναμη του A ως προς τον (O,x) έχουμε:
3(2x+3)=4,5*7\Rightarrow x=3,75\Rightarrow sin(\theta)=\dfrac{1,25}{3,75}=\dfrac{1}{3}
που συμφωνεί με το αποτέλεσμα του Νίκου
Πολύ όμορφη λύση :clap2:
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά - Επίπεδο Θαλή/Ευκλείδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης