. Η μέση τιμή του δείγματος είναι
. Όταν βγάλουμε την τιμή
η νέα μέση τιμή γίνεται
. Να βρεθεί το μέγεθος του δείγματος ,αν
.Συντονιστής: xr.tsif
. Η μέση τιμή του δείγματος είναι
. Όταν βγάλουμε την τιμή
η νέα μέση τιμή γίνεται
. Να βρεθεί το μέγεθος του δείγματος ,αν
.
Έστω ότι οιΤηλέγραφος Κώστας έγραψε:Ένα δείγμα αποτελείται από ακέραιες θετικές μετρήσεις, όχι αναγκαστικά διαφορετικές μεταξύ τους στις οποίες ανήκει και η τιμή 60. Η μέση τιμή του δείγματος είναι 56. Όταν βγάλουμε την τιμή 60 η νέα μέση τιμή γίνεται 55. Να βρεθεί το μέγεθος του δείγματος ,αν 30<ν<40.
παρατηρήσεις έχουν τιμές:
, όπου
για
.
.
βρίσκουμε ότι:
.
.
αφαιρούνται όλες οι μετρήσεις. Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο αυτόΤηλέγραφος Κώστας έγραψε:Ένα δείγμα αποτελείται από ακέραιες θετικές μετρήσεις, όχι αναγκαστικά διαφορετικές μεταξύ τους στις οποίες ανήκει και η τιμή 60. Η μέση τιμή του δείγματος είναι 56. Όταν βγάλουμε την τιμή 60 η νέα μέση τιμή γίνεται 55. Να βρεθεί το μέγεθος του δείγματος ,αν 30<ν<40.
μια που οι μετρήσεις ( όχι αναγκαστικά διαφορετικές μεταξύ τους) είναι οι παρατηρήσεις και το 60 ειναι μια από τις τιμές (δηλαδή μια τιμή της μεταβλητής με ενδεχομένως συχνότητα κ ).Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Εγώ νομίζω ότι δεν είναι διφορούμενη.
Κατά τη γνώμη μου η λύση που έδωσα αφορά τη δοσμένη εκφώνηση χωρίς βέβαια τον περιορισμό για το ν.
Κατά τη γνώμη μου η λύση που έδωσε ο Δημήτρης (και λογικά έχει στο μυαλό του ο Κώστας) θα έπρεπε να έχει ως εκφώνηση:
Όταν βγάλουμε όλες τις παρατηρήσεις με τιμή 60 ...
Τα χαρακτηριστικά ως προς τα οποία εξετάζουμε έναν πληθυσμό λέγονται μεταβλητές (variables) και τις συμβολίζουμε συνήθως με τα κεφαλαία γράμματα Οι δυνατές τιμές που μπορεί να πάρει μια μεταβλητή λέγονται τιμές της μεταβλητής. Από τη διαδοχική εξέταση των ατόμων του πληθυσμού ως προς ένα χαρακτηριστικό τους προκύπτει μια σειρά από δεδομένα, που λέγονται στατιστικά δεδομένα ή παρατηρήσεις. Τα στατιστικά δεδομένα δεν είναι κατ’ανάγκη διαφορετικά

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες