Λάμπρος Κατσάπας έγραψε: Τετ Ιουν 03, 2020 9:43 pm
It depends on the context όπως λένε και οι Εγγλέζοι. Εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε. Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές ορολογίες για το ''τυχαίο σημείο''. Arbitrary point ή Random point. Στο δεύτερο υποβόσκει η κατανομή από την οποία προέρχεται το σημείο και χρησιμοποιείται σε προβλήματα πιθανοτήτων.
Οι λέξεις Arbitrary και Random είναι δύο διαφορετικές λέξεις με διαφορετική ρίζα. Οι λέξεις όμως "τυχαίος" και "τυχών" είναι έννοιες ταυτόσημες και δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός. Απλώς η πρώτη είναι επίθετο της Νεοελληνικής γλώσσας και η δεύτερη μετοχής της Αρχαίας Ελληνικής.
Λάμπρος Κατσάπας έγραψε: Τετ Ιουν 03, 2020 9:43 pm
Η διάκριση αυτή υπάρχει και στα ελληνικά βιβλία όπως έχω παρατηρήσει με το Arbitrary point να μεταφράζεται ως τυχόν σημείο και το Random point για το τυχαίο σημείο.
Εγώ αυτή τη διάκριση δεν την έχω δει πουθενά. Χρησιμοποιούνται εξίσου και τα δύο όταν πρόκειται για γεωμετρικά προβλήματα. Έχω πάμπολλα τέτοια παραδείγματα από διάφορα βιβλία Γεωμετρίας, αλλά θα αρκεστώ στο σχολικό βιβλίο. Ενδεικτικά αναφέρω:
Ευκλείδεια Γεωμετρία Α λυκείου.
Σελίδα 28 Αποδεικτικές ασκήσεις 2) Θεωρούμε κυρτή γωνία

τη διχοτόμο

και
τυχαία ημιευθεία 
Σελίδα 37 Γενικές Ασκήσεις 5) Δίνεται ημικύκλιο διαμέτρου

,

το μέσο του τόξου

και
τυχαίο σημείο του τόξου.
Ευκλείδεια Γεωμετρία Β λυκείου.
Σελίδα 19 Ασκήσεις Εμπέδωσης 7) Από