Μια Ιδιότητα Των Ορθογώνιων Τριγώνων

Συντονιστής: Μιχάλης Νάννος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μια Ιδιότητα Των Ορθογώνιων Τριγώνων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ » Παρ Απρ 17, 2026 2:42 pm

Το ABC είναι ορθογώνιο τρίγωνο, το D είναι το ίχνος του ύψους AD, τα M και N είναι τα μέσα των πλευρών AB και AC αντίστοιχα.
Να αποδειχθεί πως οι κύκλοι (M, B, D), (N, C, D) εφάπτονται μεταξύ τους. Να αποδειχθεί επίσης και το αντίστροφο της πρότασης αυτής.

Κάποιες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση: Η παραπάνω πρόταση δεν είναι είναι δική μου, αλλά μου την έστειλε πριν κάποιους μήνες ένα μέλος στο AoPS σε προσωπικό μήνυμα ως άσκηση ζητόντας να βρεθεί η γωνία \angle BAC, ομολογώ πως έκανα χρήση του GeoGebra για να βρω πως ο ζητούμενη είναι 90^0 διατύπωσα την πρόταση με τον τρόπο που βλέπετε πάνω και για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα προσπάθησα να την λύσω αλλά δεν έχω λύση. Επειδή λοιπόν την είχα ξεχάσει για κάποιους μήνες και την θυμήθηκα τώρα πρόσφατα, την αναρτώ εδώ ως άσκηση.

Λέξεις Κλειδιά:

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Μια Ιδιότητα Των Ορθογώνιων Τριγώνων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Απρ 17, 2026 4:37 pm

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ έγραψε:
Παρ Απρ 17, 2026 2:42 pm
Το ABC είναι ορθογώνιο τρίγωνο, το D είναι το ίχνος του ύψους AD, τα M και N είναι τα μέσα των πλευρών AB και AC αντίστοιχα.
Να αποδειχθεί πως οι κύκλοι (M, B, D), (N, C, D) εφάπτονται μεταξύ τους. Να αποδειχθεί επίσης και το αντίστροφο της πρότασης αυτής.
εφαπτ κύκ.png
εφαπτ κύκ.png (24.21 KiB) Προβλήθηκε 105 φορές
.
Επειδή η DN είναι διάμεσος του ορθογωνίου τριγώνου DAC έχουμε DN=CN=NA, και άρα \widehat {NCD}=\theta = \widehat {CDN}. Φέρνουμε τώρα την εφαπτομένη DE στον επάνω κύκλο, οπότε είναι και \theta = C= \widehat {NDE} (χορδή και εφαπτομένη). Με άλλα λόγια έχουμε την ισότητα των τριών γωνιών \theta του σχήματος.

Όμοια \widehat {MDB}= B = \phi. Άρα έχουμε από την \theta + \phi = B+C=90 ότι

\widehat {EDM}= 180- 2\theta - \phi = 180- \theta - (\theta +\phi)= 90- \theta =\phi =B

Άρα από χορδή και εφαπτομένη η DE εφάπτεται του κάτω κύκλου. Συνεπώς η DE είναι κοινή εφαπτομένη στους δύο κύκλους, και άρα οι δύο αυτοί κύκλοι εφάπτονται μεταξύ τους, όπως θέλαμε.

Άβαταρ μέλους
spege

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spege » Παρ Απρ 17, 2026 8:53 pm

Και ο κύκλος των σημείων ΑΜDΝ εφάπτεται της διακέντρου των προηγουμένων κύκλων στο D

STOPJOHN

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από STOPJOHN » Σάβ Απρ 18, 2026 7:39 am

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ έγραψε:
Παρ Απρ 17, 2026 2:42 pm

Κάποιες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση: Η παραπάνω πρόταση δεν είναι είναι δική μου, αλλά μου την έστειλε πριν κάποιους μήνες ένα μέλος στο AoPS σε προσωπικό μήνυμα ως άσκηση ζητόντας να βρεθεί η γωνία \angle BAC, ομολογώ πως έκανα χρήση του GeoGebra για να βρω πως ο ζητούμενη είναι 90^0 διατύπωσα την πρόταση με τον τρόπο που βλέπετε πάνω και για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα προσπάθησα να την λύσω αλλά δεν έχω λύση. Επειδή λοιπόν την είχα ξεχάσει για κάποιους μήνες και την θυμήθηκα τώρα πρόσφατα, την αναρτώ εδώ ως άσκηση.
Καλημέρα

MT//AD//NL,BT=TD=\dfrac{1}{2}\dfrac{c^{2}}{a},DL=LC=\dfrac{b^{2}}{2a},AD=2MT=2NL, 

\hat{BAD}=\omega =\hat{MDA}=\hat{NDC}, 

\hat{TKD} =2\omega =\hat{DIL}

Οπότε τα τρίγωνα KTD,DLI ειναι όμοια και \hat{KDT}=\hat{LDI} και τα σημεία K,D,I είναι συνευθειακά

με \varrho =KD=\dfrac{ca}{4b},R=\dfrac{ba}{4c}
Συνημμένα
Mια ιδιότητα των ορθογωνίων τριγώνων.png
Mια ιδιότητα των ορθογωνίων τριγώνων.png (163.79 KiB) Προβλήθηκε 54 φορές

α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ » Σάβ Απρ 18, 2026 12:25 pm

Ωραίες όλες οι αποδείξεις και σχετικά σχόλια μέχρι τώρα. Έχει απομείνει μόνο το αντίστροφο της πρότασης χωρίς απόδειξη.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης