Γιατί ακτίνια και όχι μοίρες;

Συντονιστής: exdx

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Γιατί ακτίνια και όχι μοίρες;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Τρί Σεπ 21, 2010 8:57 am

Γνωρίζει κανείς γιατί στις τριγωνομετρικές συναρτήσεις χρησιμοποιούμε ακτίνια και όχι μοίρες;

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Γιατί ακτίνια και όχι μοίρες;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Σεπ 21, 2010 10:21 am

Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Γνωρίζει κανείς γιατί στις τριγωνομετρικές συναρτήσεις χρησιμοποιούμε ακτίνια και όχι μοίρες;

Βλέπε εδώ viewtopic.php?f=61&t=9235
και τις παραπομπές που δίνω εκεί.

Μ.

achilleas
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από achilleas » Τρί Σεπ 21, 2010 8:07 pm

Δείτε και σελ. 17 του βιβλίου του Eli Maor, http://press.princeton.edu/books/maor/chapter_1.pdf

Έτυχε να διαβάσω για το ερώτημα του Λευτέρη χθες!

Φιλικά,

Αχιλλέας

Άβαταρ μέλους
Βασίλης Καλαμάτας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βασίλης Καλαμάτας » Τετ Σεπ 22, 2010 10:35 am

Καλημέρα.
Μια άλλη ερμηνεία νομίζω ότι είναι η εξής: όταν το ημίτονο το μελετάμε πλέον στην Άλγεβρα ως συνάρτηση f με τύπο f(χ)=ημχ, τότε το πεδίο ορισμού της πρέπει να περιέχει πραγματικούς αριθμούς, λόγω του ορισμού της συνάρτησης που χρησιμοποιούμε, αλλά και για να μπορούμε να σχεδιάσουμε τη γραφική της παράσταση. Για το λόγο αυτό στον οριζόντιο άξονα βάζουμε τις τιμές του χ σε ακτίνια και όχι σε μοίρες.

Φιλικά.

Υπάρχουν γέφυρες στη ζωή που περνάς και γέφυρες που καις....
nonlinear

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nonlinear » Τετ Σεπ 22, 2010 10:43 am

Βασίλης Καλαμάτας έγραψε:Καλημέρα.
Μια άλλη ερμηνεία νομίζω ότι είναι η εξής: όταν το ημίτονο το μελετάμε πλέον στην Άλγεβρα ως συνάρτηση f με τύπο f(χ)=ημχ, τότε το πεδίο ορισμού της πρέπει να περιέχει πραγματικούς αριθμούς, λόγω του ορισμού της συνάρτησης που χρησιμοποιούμε, αλλά και για να μπορούμε να σχεδιάσουμε τη γραφική της παράσταση. Για το λόγο αυτό στον οριζόντιο άξονα βάζουμε τις τιμές του χ σε ακτίνια και όχι σε μοίρες.

Φιλικά.
Να προσθεσω επισης οτι οι τριγωνομετρικες συναρτησεις δεν χρειαζονται μοναδες μετρησης (λογω κατασκευης) οπως και τα ακτινια και οι μοιρες.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Σεπ 22, 2010 1:34 pm

Βασίλη, δεν νομίζω ότι αυτός είναι λόγος να μην χρησιμοποιούμε μοίρες. Δεν θα είχαμε πρόβλημα να σχεδιάσουμε την
y = ημίτονο χ μοιρών. Π.χ., εννοείται, για χ=30 θα θέταμε y = 1/2 χωρίς πρόβλημα.

Ο λόγος της χρήσης ακτινίων στον Απειροστικό είναι ότι το "όριο στο 0 του ημχ/χ είναι 1" ή, ισοδύναμα, "παράγωγος ημιτόνου ίσον συνημίτονο", και μόνον αυτός. Αλλιώς οι τύποι θα ίσχυαν ουσιαστκά οι ίδιοι αλλά θα εισέρχονταν με πολλαπλασιαστικές σταθερές που θα μας έκαναν την γραφή τους επίπονη. Π.χ. θα λέγαμε
\int \cos x dx = \frac{180}{\pi}\sin x + c, \,\, (\sin x)^{{\prime}{\prime}}= -\frac{\pi ^2}{32400}\sin x\,\, και λοιπά.

Φιλικά

Μ.

Άβαταρ μέλους
Stavroulitsa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Stavroulitsa » Τετ Σεπ 22, 2010 2:54 pm

achilleas έγραψε:Δείτε και σελ. 17 του βιβλίου του Eli Maor, http://press.princeton.edu/books/maor/chapter_1.pdf

Έτυχε να διαβάσω για το ερώτημα του Λευτέρη χθες!

Φιλικά,

Αχιλλέας
Κατά σύμπτωση δανείστηκα αυτό το βιβλίο, Τριγωνομετρικά Λουκούμια, από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μου και το διάβαζα και εγώ αυτό το κεφάλαιο, σελίδα 37!
Τη μετάφραση και την επιστημονική επιμέλεια εκαναν οι αγαπητοί μου κύριοι: Τεύκρος Μιχαηλίδης και Μιχάλης Λάμπρου, αντίστοιχα...
Μέχρι εκεί που έφτασα μου άρεσε πάρα πολύ στο κεφάλαιο 6 μια απόδειξη του νόμου των ημιτόνων, που είναι ΕΔΩ...
(Το βάζω στα αγγλικά γιατί το ελληνικό μάλλον δεν επιτρέπεται να το σκαναρω...)

"Millions long for immortality who do not know what to do with themselves on a rainy Sunday afternoon"
Susan Ertz
k-ser
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser » Τετ Σεπ 22, 2010 6:40 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Βασίλη, δεν νομίζω ότι αυτός είναι λόγος να μην χρησιμοποιούμε μοίρες. Δεν θα είχαμε πρόβλημα να σχεδιάσουμε την
y = ημίτονο χ μοιρών. Π.χ., εννοείται, για χ=30 θα θέταμε y = 1/2 χωρίς πρόβλημα.

Ο λόγος της χρήσης ακτινίων στον Απειροστικό είναι ότι το "όριο στο 0 του ημχ/χ είναι 1" ή, ισοδύναμα, "παράγωγος ημιτόνου ίσον συνημίτονο", και μόνον αυτός. Αλλιώς οι τύποι θα ίσχυαν ουσιαστκά οι ίδιοι αλλά θα εισέρχονταν με πολλαπλασιαστικές σταθερές που θα μας έκαναν την γραφή τους επίπονη. Π.χ. θα λέγαμε
\int \cos x dx = \frac{180}{\pi}\sin x + c, \,\, (\sin x)^{{\prime}{\prime}}= -\frac{\pi ^2}{32400}\sin x\,\, και λοιπά.

Φιλικά

Μ.
Μιχάλη, αυτό, με το όριο του ημχ/χ, δεν το γνώριζα.
Μου φαίνεται, όμως, πιο λογικό να ορίσουμε το ημχ με χ πραγματικό να αντιστοιχείται στο ημχ με χ σε ακτίνια και αυτό γιατί
κάθε πραγματικός αριθμός χ ο οποίος στον άξονα των πραγματικών απέχει |χ| από την αρχή θα έχει την ίδια απόσταση και στον τριγωνομετρικό κύκλο από την αρχή του μετρημένη είτε σε rad, είτε σε μονάδες άξονα.

Φιλικά.

Κώστας Σερίφης
Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Πέμ Σεπ 23, 2010 10:23 am

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. :clap:

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΛΓΕΒΡΑ Β'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης