Υπολογίσιμος λόγος

Συντονιστής: ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Άβαταρ μέλους
Γιώργος Μήτσιος

Υπολογίσιμος λόγος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Μήτσιος »

Χαιρετώ. Το παρόν θέμα έχει αφετηρία ένα ...παλαιότερο Λήμμα (που μου άρεσε βεβαίως)

και έγινε από την επιθυμία μου να το χαρίσω στον εισηγητή του Λήμματος! (Ας μου επιτραπεί, μαζί με την βαθειά εκτίμησή μου προς αυτόν)
28-11 Υπολογίσιμος λόγος.png
28-11 Υπολογίσιμος λόγος.png (152.02 KiB) Προβλήθηκε 674 φορές
Το E είναι σημείο της διαμέσου AM τριγώνου ABC.

Τυχαία ευθεία που διέρχεται από το E τέμνει τις πλευρές AB,AC στα K,V αντιστοίχως.

Αν ισχύει η σχέση \left ( BK\cdot AV+CV\cdot AK \right )\left ( BEC \right )=\left ( AK\cdot AV \right )\left ( BAC \right ) τότε

Να υπολογιστεί ο λόγος \dfrac{\left ( BAC \right )}{\left ( BEC \right )}. Σας ευχαριστώ, Γιώργος.

Ετικέτες:
STOPJOHN

Re: Υπολογίσιμος λόγος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από STOPJOHN »

Γιώργος Μήτσιος έγραψε: Κυρ Νοέμ 28, 2021 6:29 pm Χαιρετώ. Το παρόν θέμα έχει αφετηρία ένα ...παλαιότερο Λήμμα (που μου άρεσε βεβαίως)

και έγινε από την επιθυμία μου να το χαρίσω στον εισηγητή του Λήμματος! (Ας μου επιτραπεί, μαζί με την βαθειά εκτίμησή μου προς αυτόν)

Τυχαία ευθεία που διέρχεται από το E τέμνει τις πλευρές AB,AC στα K,V αντιστοίχως.

Αν ισχύει η σχέση \left ( BK\cdot AV+CV\cdot AK \right )\left ( BEC \right )=\left ( AK\cdot AV \right )\left ( BAC \right ) τότε

Να υπολογιστεί ο λόγος \dfrac{\left ( BAC \right )}{\left ( BEC \right )}. Σας ευχαριστώ, Γιώργος.
Καλημέρα Γιώργο,καλή εβδομάδα

Η δοθείσα σχέση γράφεται

\dfrac{(BAC)}{(BEC)}=\dfrac{BK}{AK}+\dfrac{CV}{AV},(*)

Από Θ.Μ στο τρίγωνο AMB με τέμνουσα KEO, \dfrac{BK}{AK}= 
         \dfrac{OB}{OM}.\dfrac{EM}{AE},(1). Ομίως στο τρίγωνο AMC με τέμνουσα

EVO,\dfrac{CV}{AV}=\dfrac{OC}{OM}.\dfrac{EM}{AE},(2), (1)+(2)\Rightarrow \dfrac{BK}{AK}+\dfrac{CV}{AV}= 

\dfrac{EM}{AE}(\dfrac{OB+OC}{OM})=2.\dfrac{EM}{AE},(3)

Δηλαδή \dfrac{(BAC)}{(EBC)}= 2.\dfrac{EM}{AE},(**) 

, \dfrac{(BAC)}{(BEC)}=\dfrac{\upsilon _{a}}{EJ}=\dfrac{MA}{ME}=1+\dfrac{AE}{EM},x=\dfrac{EM}{AE}

1+\dfrac{1}{x}=2x\Leftrightarrow x=1,x> 0

\dfrac{(BAC)}{(BEC)}=2
Συνημμένα
Yπολογίσιμος λόγος.png
Yπολογίσιμος λόγος.png (41.11 KiB) Προβλήθηκε 642 φορές
α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Re: Υπολογίσιμος λόγος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis »

Γιώργος Μήτσιος έγραψε: Κυρ Νοέμ 28, 2021 6:29 pm Χαιρετώ. Το παρόν θέμα έχει αφετηρία ένα ...παλαιότερο Λήμμα (που μου άρεσε βεβαίως)

Καλημέρα σε όλους και Καλό μήνα!

Από τα B, C φέρνω παράλληλες στην KV που τέμνουν την AM στα N, P αντίστοιχα. Προφανώς, NM=MP.
Υπολογίσιμος λόγος.Μ..png
Υπολογίσιμος λόγος.Μ..png (13.2 KiB) Προβλήθηκε 595 φορές
\displaystyle \frac{{(BAC)}}{{(BEC)}} = \frac{{2(ABM)}}{{2(EBM)}} = \frac{{AM}}{{ME}} (1)

Αλλά, από την δοθείσα σχέση, \displaystyle \frac{{(BAC)}}{{(BEC)}} = \frac{{BK}}{{KA}} + \frac{{CV}}{{VA}} = \frac{{NE}}{{EA}} + \frac{{PE}}{{EA}} = \frac{{2MP + PE}}{{EA}} + \frac{{PE}}{{EA}} = \frac{{2ME}}{{EA}}

και από την (1), \displaystyle 2M{E^2} = AM(AM - ME) \Leftrightarrow A{M^2} - AM \cdot ME - 2M{E^2} = 0.

Αν θέσω \displaystyle \frac{{AM}}{{ME}} = t, τότε t^2-t-2=0, απ' όπου t=2 και κατά συνέπεια \boxed{\frac{{(BAC)}}{{(BEC)}} = 2}
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης