Σε ημικύκλιο διαμέτρου
βρίσκονται δύο τετράγωνα κολλημένα μεταξύ τους. Οι κορυφές τους
βρίσκονται στην περίμετρο του ημικυκλίου, όπως στην εικόνα. Πόσο είναι το μήκος της πλευράς των τετραγώνων; (Την είδα κάπου και μου άρεσε.)
Συντονιστής: ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
βρίσκονται δύο τετράγωνα κολλημένα μεταξύ τους. Οι κορυφές τους
βρίσκονται στην περίμετρο του ημικυκλίου, όπως στην εικόνα. Πόσο είναι το μήκος της πλευράς των τετραγώνων; Τετράγωνα σε ημικύκλιοMihalis_Lambrou έγραψε: Τετ Ιούλ 30, 2025 10:22 pm dio tetragona se imik.png
.
Σε ημικύκλιο διαμέτρουβρίσκονται δύο τετράγωνα κολλημένα μεταξύ τους. Οι κορυφές τους
βρίσκονται στην περίμετρο του ημικυκλίου, όπως στην εικόνα. Πόσο είναι το μήκος της πλευράς των τετραγώνων;
(Την είδα κάπου και μου άρεσε.)
γράφω το Απολλώνιο κύκλο
για κάθε σημείο( έστω
)του οποίου ,
και τέμνει στο
τον κύκλο . Κατασκευάζω το τετράγωνο ,
και μετά το
που είναι αυτά που θέλω .
με άκρα διαμέτρου
.
από το Π. Θ. έχω τη πλευρά του τετραγώνου ,
.
το απόστημα της χορδής
τότε
οπότε
οπότε 
από την ευθεία 
διότι
είναι εξωτερική του 
και
λαμβάνουμε ότι 
και
έχουμε:
και
και το ζητούμενο έπεται.Για τι εγγεγραμμένες γωνίεςMihalis_Lambrou έγραψε: Τετ Ιούλ 30, 2025 10:22 pm dio tetragona se imik.png
.
Σε ημικύκλιο διαμέτρουβρίσκονται δύο τετράγωνα κολλημένα μεταξύ τους. Οι κορυφές τους
βρίσκονται στην περίμετρο του ημικυκλίου, όπως στην εικόνα. Πόσο είναι το μήκος της πλευράς των τετραγώνων;

Διορθώνω την λύση που είχα αναρτήσει λόγω μιας εσφαλμένης παραδοχής.Mihalis_Lambrou έγραψε: Τετ Ιούλ 30, 2025 10:22 pm dio tetragona se imik.png
.
αντιδιαμετρικό του
θα είναι
άρα 

Έστω λυμένο το πρόβλημα . Τοποθετώ τα δυο τετράγωνα όπως φαίνεται στο σχήμα .Mihalis_Lambrou έγραψε: Τετ Ιούλ 30, 2025 10:22 pm dio tetragona se imik.png
.
. Η ευθεία
, οπότε
. Μου «σφυρίξανε» το προφανές ,
.
Από το Θ συνημίτονου στο
έχω :
και άρα ,
.ΑφούMihalis_Lambrou έγραψε: Τετ Ιούλ 30, 2025 10:22 pm dio tetragona se imik.png
.
το
είναι ισοσκελές τραπέζιο ,άρα 
.Έτσι
είναι
, άρα η απέναντί της γωνία
. 'Επεται ότι η επίκεντρη
. Άρα
, οπότε
, από όπου
.
από Π-Γ-Π
συνευθειακά ως σημεία της μεσοκαθέτου 
σημείο του κύκλου
από
και το ζητούμενο έπεται.Νικήτα, από πού προκύπτει η
; Ή δεν βλέπω κάτι άμεσο ή, τουλάχιστον, έπρεπε στην απόδειξη να υπήρχε μία νύξη.ΤoMihalis_Lambrou έγραψε: Κυρ Αύγ 03, 2025 9:07 amΝικήτα, από πού προκύπτει η; Ή δεν βλέπω κάτι άμεσο ή, τουλάχιστον, έπρεπε στην απόδειξη να υπήρχε μία νύξη.
και το
είναι ίσα από Π-Γ-Π διότι:
ως πλευρές τετραγώνου 
ως διαφορά ίσων γωνιών (
και
ως προσκείμενες στη βάση γωνίες του ισοσκελούς
λόγω ότι οι πλευρές του είναι ακτίνες του ημικυκλίου κέντρου
)
ως ακτίνες ημικυκλίου κέντρου 

Σωστά. Με μπέρδεψες γιατί στο σχήμα σου έχεις σημειώσει ως ίσες τιςNikitas K. έγραψε: Κυρ Αύγ 03, 2025 1:56 pm Τoκαι το
είναι ίσα από Π-Γ-Π διότι:
ως πλευρές τετραγώνου
ως διαφορά ίσων γωνιών (
και
ως προσκείμενες στη βάση γωνίες του ισοσκελούς
λόγω ότι οι πλευρές του είναι ακτίνες του ημικυκλίου κέντρου
)
ως ακτίνες ημικυκλίου κέντρου
Άρα![]()
, που όμως δεν χρησιμοποίησες πουθενά, ούτε πριν την ισότητα των τριγώνων, ούτε μετά. Επίσης σημείωσες στο σχήμα σου ως ίσες τις γαλάζιες γωνίες, που όμως δεν χρησιμοποίησες πουθενά, ούτε πριν, ούτε μετά. Συμφωνώ και σας ευχαριστώ για την συμβουλή.Mihalis_Lambrou έγραψε: Κυρ Αύγ 03, 2025 2:10 pmΤα σχήματα υπάρχουν για να μας διευκολύνουν, και όχι για να ψάχνει ο αναγνώστης να αποκωδικοποιήσει τις (περιττές) πληροφορίες που περιέχουν.
Σιωπηρά:Mihalis_Lambrou έγραψε: Κυρ Αύγ 03, 2025 2:10 pm... έχεις σημειώσει ως ίσες τις, που όμως δεν χρησιμοποίησες πουθενά, ούτε πριν την ισότητα των τριγώνων, ούτε μετά. Επίσης σημείωσες στο σχήμα σου ως ίσες τις γαλάζιες γωνίες, που όμως δεν χρησιμοποίησες πουθενά, ούτε πριν, ούτε μετά.
διχοτόμος της
ως διαγώνιος τετραγώνου
ως γωνία τετραγώνου 

ως κατακορυφήν από τη συνευθειακότητα των σημείων 

είναι ισοσκελές από 
ως προσκείμενες στη βάση του ισοσκελούς 

και η
από τις σχέσεις
και 
είναι ορθογώνιο
από τη σχέση 
από τη σχέση