Φουλ του 3

Συντονιστής: Τηλέγραφος Κώστας

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Φουλ του 3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR »

Φουλ  του  3.png
Φουλ του 3.png (25.5 KiB) Προβλήθηκε 630 φορές
Η ευθεία : y=-\dfrac{1}{3}x+5 , τέμνει τον ημιάξονα Oy στο σημείο T . Με κέντρο σημείο K της ευθείας ,

γράφω κύκλο ακτίνας 3 , προς τον οποίο φέρω το εφαπτόμενο τμήμα OS ( το S είναι εσωτερικό σημείο

του πρώτου τεταρτημορίου ) . Βρείτε τις συντεταγμένες του K , ώστε : (TSK)=3

Ετικέτες:
Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Re: Φουλ του 3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros »

KARKAR έγραψε: Κυρ Ιουν 02, 2024 7:48 am Φουλ του 3.pngΗ ευθεία : y=-\dfrac{1}{3}x+5 , τέμνει τον ημιάξονα Oy στο σημείο T . Με κέντρο σημείο K της ευθείας ,

γράφω κύκλο ακτίνας 3 , προς τον οποίο φέρω το εφαπτόμενο τμήμα OS ( το S είναι εσωτερικό σημείο

του πρώτου τεταρτημορίου ) . Βρείτε τις συντεταγμένες του K , ώστε : (TSK)=3
Φούλ του 3_Κατασκευή.png
Φούλ του 3_Κατασκευή.png (47.5 KiB) Προβλήθηκε 600 φορές
Ευκλείδεια λύση .

Με πέντε εξισώσεις και πέντε αγνώστους έχω : a = \dfrac{3}{2}\,\,,\,\,b = \dfrac{5}{2}\,\,,\,\,m = 3\,\,\kappa \alpha \iota \,\,\,x = 6\,\,,\,\,y = 3 άρα K\left( {6,3} \right)
Λύση
Ο κύκλος που θέλω τελικά εφάπτεται του οριζόντιου άξονα αλλά δεν το ξέρω . Επειλέγω λύση με Ευκλείδεια Γεωμετρία .

Έστω P το σημείο τομής της TK με τον οριζόντιο άξονα και D η προβολή του K στην OP.

Ας είναι δε Z η προβολή του K, στην OT. Θέτω KZ = OD - x\,\,\kappa \alpha \iota \,\,KD = ZO = y.

Από την ομοιότητα , \vartriangle TOP \approx \vartriangle KDP προκύπτει , \dfrac{{PD}}{{PO}} = \dfrac{{KD}}{{TO}}\,\,. Επειδή OT = 5\,\,\kappa \alpha \iota \,\,OP = 15, έχω : \dfrac{{15 - x}}{{15}} = \dfrac{y}{5}\,\, \Rightarrow x = 15 - 3y\,\,\,\left(  *  \right)

Φέρνω τώρα το ύψος , TA προς τη βάση, KS, του τριγώνου STK. Επειδή \dfrac{1}{2}SK \cdot TA = 3 \Rightarrow \boxed{TA = 2}\,\,\,\left( { *  * } \right).

Ας είναι ακόμα B το σημείο τομής των KA\,\,\kappa \alpha \iota \,\,OT, θέτω ακόμα SA = m\,\,,\,\,AB = a\,\,\kappa \alpha \iota \,\,BT = b.

Τα σημεία , Z,O,D,K,S ανήκουν σε κύκλο , έστω \left( M \right) διαμέτρου OK ενώ τα σημεία :

A,T,Z,K ανήκουν σε άλλο κύκλο , έστω \left( N \right) διαμέτρου KT.

Εύκολα τώρα έχω ότι ισχύουν : {b^2} = {a^2} + 4\,\,\left( 1 \right) (Π. Θ. στο \vartriangle ABT ) , \dfrac{a}{m} = \dfrac{b}{k}\,\,\left( 2 \right)(AT//OS)

Από τα όμοια \vartriangle BTA\,\,\kappa \alpha \iota \,\,\vartriangle BKZ ισχύει , \dfrac{{BT}}{{BK}} = \dfrac{{TA}}{{KZ}} = \dfrac{{BA}}{{BZ}} \Rightarrow \dfrac{b}{{a + m + 3}} = \dfrac{2}{x} = \dfrac{a}{{b + 5 - y}}\,\,\,\,\left( 3 \right).

Από τις \left( 1 \right)\,\,\kappa \alpha \iota \,\,\left( 2 \right) εκφράζω τα a,b από το m κι έχω : a = \dfrac{{2m}}{{\sqrt {25 - {m^2}} }}\,\,\,\left( 4 \right)\,\,\,\kappa \alpha \iota \,\,b = \dfrac{{10}}{{\sqrt {25 - {m^2}} }}\,\,\left( 5 \right)
Φούλ του 3_new_Κατασκευή.png
Φούλ του 3_new_Κατασκευή.png (30.04 KiB) Προβλήθηκε 528 φορές
ΟΙ σχέσεις \left( 3 \right) και λόγω της \left(  *  \right) δίνουν δυο εκφράσεις του y μόνο από το m τις :

y = \dfrac{{2\sqrt {25 - {m^2}}  - 10{m^2} + 6m + 25}}{{5 - 2{m^2}}}\,\,\left( 6 \right) και y =  - \dfrac{{\sqrt {25 - {m^2}} \left( {m + 3} \right) + 2m - 75}}{{15}}\,\,\left( 7 \right) .

Εξισώνω τα δεύτερα μέλη των \left( 6 \right)\,\,\kappa \alpha \iota \,\,\left( 7 \right) κι έχω την εξίσωση :

\sqrt {25 - {m^2}} \left( {2{m^3} + 6{m^2} - 5m - 45} \right) + 4m\left( {{m^2} - 25} \right) = 0 με ρίζες :

\left\{ \begin{gathered} 
  m = \sqrt[3]{{\frac{{\sqrt {1010} }}{4} - \frac{9}{2}}} - \sqrt[3]{{\frac{{\sqrt {1010} }}{4} + \frac{9}{2}}} - 3 \hfill \\ 
  m =  - \frac{{\sqrt {10} }}{2} \hfill \\ 
  m =  - 5 \hfill \\ 
  m = 5 \hfill \\ 
  m = 3 \hfill \\  
\end{gathered}  \right.

Η τελευταία επαληθεύει , δηλαδή m = 3 και εύκολα μετά : a = \dfrac{3}{2}\,\,,\,\,b = \dfrac{5}{2}\,\,,\,x = 6\,\,\,\kappa \alpha \iota \,\,y = 3, άρα

K\left( {6,3} \right)

Θα εξετάσω αν και η τιμή m = 5 είναι δεκτή . , Προφανώς δεν είναι δεκτή ( μηδενίζει παρανομαστές! )
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης