Διχοτόμος και αρμονική σημειοσειρά από τομές

Συντονιστής: chris_gatos

Henri van Aubel

Διχοτόμος και αρμονική σημειοσειρά από τομές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Henri van Aubel » Τρί Μάιος 23, 2023 8:56 pm

Οι σεβιανές AZ,BE,CF οξυγώνιου τριγώνου ABC τέμνονται στο P και έστω D\equiv AP\cap FE και DK διχοτόμος της γωνίας \angle EKF, όπου K\in BC. Δείξετε ότι \angle BKD=90^\circ.

Μετασχημάτισα το όμορφο θέμα από εδώ https://eisatopon.blogspot.com/2023/05/ ... mment-form και πιστεύω αξίζει να συζητηθεί και είναι πολύ καλό. Μου το πρότεινε ένας μαθητής μου που πηγαίνει Β Λυκείου. :D

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Re: Διχοτόμος και αρμονική σημειοσειρά από τομές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros » Τρί Μάιος 23, 2023 10:59 pm

Henri van Aubel έγραψε:
Τρί Μάιος 23, 2023 8:56 pm
Οι σεβιανές AZ,BE,CF οξυγώνιου τριγώνου ABC τέμνονται στο P και έστω D\equiv AP\cap FE και DK διχοτόμος της γωνίας \angle EKF, όπου K\in BC. Δείξετε ότι \angle BKD=90^\circ.

Μετασχημάτισα το όμορφο θέμα από εδώ https://eisatopon.blogspot.com/2023/05/ ... mment-form και πιστεύω αξίζει να συζητηθεί και είναι πολύ καλό. Μου το πρότεινε ένας μαθητής μου που πηγαίνει Β Λυκείου. :D
Ας είναι S η τομή των ευθειών EF\,\,\kappa \alpha \iota \,\,CB. Η πολική του A ως προς αυτές τις ευθείες είναι η ευθεία SP( κατασκευή πολικής ή από πλήρες τετράπλευρο…)
Διχοτόμος και αρμονική  σημειοσειρα  απο τομέs.png
Διχοτόμος και αρμονική σημειοσειρα απο τομέs.png (23.07 KiB) Προβλήθηκε 648 φορές
Έτσι η δέσμη :A(F,E\backslash S,D) είναι αρμονική άρα και η δέσμη: K(F,E\backslash S,D) είναι αρμονική .

Αφού τώρα η τετράδα : (F,E\backslash S,D) είναι αρμονική και η KD είναι εσωτερική διχοτόμος στο \vartriangle KFE , η KS θα είναι εξωτερική του διχοτόμος .

Συνεπώς , KD \bot KS

Επί της ουσίας ο τίτλος της ανάρτησης οδηγεί, άμεσα, στην λύση.

Σχετικά με την κατασκευή της πολικής δύο ευθειών που άγεται από δεδομένο σημείο.

Δείτε το παλιό σχολικό βιβλίο του Σ. Γ. Κανέλλου Β και Γ λυκείου έκδοση 1977 στις σελίδες 240 και 241.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Προτεινόμενα Θέματα Μαθηματικών”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης