Ευθύγραμμες παραμορφώσεις
Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης
Ευθύγραμμες παραμορφώσεις
Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ πλευράς 4μ.Μετακινώ τα μέσα των πλευρών του κατά 1μ προς το κέντρο του ,κρατώντας την περιφέρεια του καινούργιου σχήματος πολυγωνική γραμμή , και ίση με 16μ.(Οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές κορυφές τους παραμένουν 2μ).Ποιό είναι το εμβαδόν του νέου σχήματος;
Παράρτημα Λευκάδας
Λέξεις Κλειδιά:
- george visvikis
- Επιμελητής
Re: Ευθύγραμμες παραμορφώσεις
Η εκφώνηση είναι ελλιπής. Από τη στιγμή που δεν δίνεται το σχήμα, νομίζω ότι θα έπρεπε να περιγραφεί με σαφήνεια.αρψ2400 έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 15, 2025 4:55 pmΈστω τετράγωνο ΑΒΓΔ πλευράς 4μ.Μετακινώ τα μέσα των πλευρών του κατά 1μ προς το κέντρο του ,κρατώντας την περιφέρεια του καινούργιου σχήματος πολυγωνική γραμμή , και ίση με 16μ.(Οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές κορυφές τους παραμένουν 2μ).Ποιό είναι το εμβαδόν του νέου σχήματος;
Πουθενά δεν αναφέρεται ποιες είναι οι κορυφές του καινούργιου σχήματος. Μήπως χάνω κάτι;
Σκέφτηκα να βάλω γράμματα με σημεία και να το κάνω ποιο σαφές ,αλλά θα ήταν πιο ενδιαφέρον να σχεδιαστούν δύο διαφορετικά σχήματα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της εκφώνησης.george visvikis έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 15, 2025 6:02 pmΗ εκφώνηση είναι ελλιπής. Από τη στιγμή που δεν δίνεται το σχήμα, νομίζω ότι θα έπρεπε να περιγραφεί με σαφήνεια.αρψ2400 έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 15, 2025 4:55 pmΈστω τετράγωνο ΑΒΓΔ πλευράς 4μ.Μετακινώ τα μέσα των πλευρών του κατά 1μ προς το κέντρο του ,κρατώντας την περιφέρεια του καινούργιου σχήματος πολυγωνική γραμμή , και ίση με 16μ.(Οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές κορυφές τους παραμένουν 2μ).Ποιό είναι το εμβαδόν του νέου σχήματος;
Πουθενά δεν αναφέρεται ποιες είναι οι κορυφές του καινούργιου σχήματος. Μήπως χάνω κάτι;
Παράρτημα Λευκάδας
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
.george visvikis έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 15, 2025 6:02 pmΗ εκφώνηση είναι ελλιπής. Από τη στιγμή που δεν δίνεται το σχήμα, νομίζω ότι θα έπρεπε να περιγραφεί με σαφήνεια.
Θα συμφωνήσω τελείως με τον Γιώργο. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνω καθόλου το σχήμα. Για παράδειγμα μου φαίνεται ότι εννοεί το παρακάτω αφού τα μέσα των πλευρών μετακινήθηκαν κατά 1 μέτρο προς το κέντρο (όπως τα ζωγράφισα). Αλλά τότε η περίμετρος του νέου (αστεροειδούς) σχήματος είναι
ενώ η εκφώνηση λέει ότι παραμένει
. Δεν βγάζω άκρη..
- Συνημμένα
-
- shima.png (2.83 KiB) Προβλήθηκε 1681 φορές
- george visvikis
- Επιμελητής
Στο ίδιο ακριβώς σχήμα κατέληξα κι εγώ Μιχάλη, αλλά όπως γράφεις δεν μου έβγαινε η περίμετρος.
Προσπαθήστε να λύσετε την άσκηση χωρίς την παρακάτω διευκρίνιση , δείτε την εκφώνηση σαν γρίφο:
Παράρτημα Λευκάδας
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
.
Για όφελος των μαθητών αναρτώ (αυτό το οποίο νομίζω ότι είναι) το σχήμα. Πάντως ακόμα δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείται στο ποστ #3 με την φράση "θα ήταν πιο ενδιαφέρον να σχεδιαστούν δύο διαφορετικά σχήματα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της εκφώνησης". Eγώ ένα σχήμα βρίσκω.
Θα ήταν πιο εποικοδομητικό να ήταν γρίφος η λύση και όχι η εκφώνηση.
.
- Συνημμένα
-
- shima 2.png (41.1 KiB) Προβλήθηκε 1660 φορές
- george visvikis
- Επιμελητής
Στο σχήμα του Μιχάλη, το ζητούμενο εμβαδόν είναι
Δεν γράφω τη λύση γιατί και πάλι δεν
βλέπω πώς "οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές τους κορυφές παραμένουν 2cm".
ΥΓ. Αν εγώ που είμαι 48 χρόνια μαθηματικός δεν μπορώ να κατανοήσω την εκφώνηση,
πώς μπορούμε να έχουμε αυτή την απαίτηση από ένα παιδί Β' Γυμνασίου;
Δεν γράφω τη λύση γιατί και πάλι δενβλέπω πώς "οι αποστάσεις των μέσων των πλευρών από τις γειτονικές τους κορυφές παραμένουν 2cm".
ΥΓ. Αν εγώ που είμαι 48 χρόνια μαθηματικός δεν μπορώ να κατανοήσω την εκφώνηση,
πώς μπορούμε να έχουμε αυτή την απαίτηση από ένα παιδί Β' Γυμνασίου;
Με την βεβαιότητα ότι ξεφεύγουμε από τον φάκελο αλλά επειδή είναι της ίδιας τεχνοτροπίας , μπορούμε άραγε
κα υπολογίσουμε το εμβαδόν του πράσινου αστεριού , που προέκυψε από το - πλευράς
- ισόπλευρο τρίγωνο ;
κα υπολογίσουμε το εμβαδόν του πράσινου αστεριού , που προέκυψε από το - πλευράς
- ισόπλευρο τρίγωνο ;Re: Ευθύγραμμες παραμορφώσεις
Με προλάβατε!!!!! Ωραία!!!!!Νομίζω είναι και πιο δύσκολο αν και παραμένει Β Γυμνασίου.
Παράρτημα Λευκάδας
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης