Αξιολόγηση μαθητών διαγώνισμα Α τετραμήνου Εμβαδά και Πυθαγόρειο θεώρημα
Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης
-
kostas.zig
Αξιολόγηση μαθητών διαγώνισμα Α τετραμήνου Εμβαδά και Πυθαγόρειο θεώρημα
Συνάδελφοι, καλησπέρα.
Θα ήθελα την άποψή σας στο εξής θέμα:
Θεωρείτε, βάση του τελευταίου προεδρικού διατάγματος αξιολόγησης μαθητών γυμνασίου ότι είναι "τυπικά νόμιμο" ένα διαγώνισμα στα εμβαδά επίπεδων σχημάτων και στο Πυθαγόρειο θεώρημα ταυτόχρονα;
Θυμίζω ότι βάση του προεδρικού διατάγματος ΥΠ.ΑΡ.126/2016
έχουμε :
"... Β. Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι:
α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης και καλύπτουν ευρύτερη διδακτική ενότητα για την οποία έχουν διατεθεί μέχρι τέσσερις (4) διδακτικές ώρες... "
Λάβετε υπόψιν συνάδελφοι ότι η προτεινόμενη κατανομή διδακτικών ωρών είναι: 6 στα εμβαδά επίπεδων σχημάτων και 4 στο Πυθαγόρειο θεώρημα.
Ευχαριστώ!
Θα ήθελα την άποψή σας στο εξής θέμα:
Θεωρείτε, βάση του τελευταίου προεδρικού διατάγματος αξιολόγησης μαθητών γυμνασίου ότι είναι "τυπικά νόμιμο" ένα διαγώνισμα στα εμβαδά επίπεδων σχημάτων και στο Πυθαγόρειο θεώρημα ταυτόχρονα;
Θυμίζω ότι βάση του προεδρικού διατάγματος ΥΠ.ΑΡ.126/2016
έχουμε :
"... Β. Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι:
α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης και καλύπτουν ευρύτερη διδακτική ενότητα για την οποία έχουν διατεθεί μέχρι τέσσερις (4) διδακτικές ώρες... "
Λάβετε υπόψιν συνάδελφοι ότι η προτεινόμενη κατανομή διδακτικών ωρών είναι: 6 στα εμβαδά επίπεδων σχημάτων και 4 στο Πυθαγόρειο θεώρημα.
Ευχαριστώ!
Ζυγούρης Κώστας
Λέξεις Κλειδιά:
- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Re: Αξιολόγηση μαθητών διαγώνισμα Α τετραμήνου Εμβαδά και Πυθαγόρειο θεώρημα
Κώστα καλησπέρα.
Ασφαλώς και έχεις δίκιο και είναι εύλογος ο προβληματισμός σου.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω ότι ο συντάκτης της απόφασης είχε στο νου του μονόωρα μαθήματα, όπου 4 ώρες αντιστοιχούν στην ύλη ενός μήνα. Δεν έλαβε καθόλου υπόψη τα 4ωρα μαθήματα. Έτσι μάς ζητείται να κάνουμε διαγώνισμα σε ύλη μιας εβδομάδας. Οι επιλογές ύλης και θεμάτων κατάλληλων είναι πλέον λεπτή και δύσκολη υπόθεση.
Αρνούμαι και να φανταστώ την περίπτωση όπου θα πρέπει να απολογούνται συνάδελφοι, μετά από καταγγελίες τυπολατρών γονέων που αγανάκτησαν επειδή ο διδάσκων είχε σαν ύλη τις εξισώσεις Α΄ Βαθμού στη Β΄ Γυμνασίου, που "κοστολογούνται" πέντε διδακτικές ώρες αντί για τις νόμιμες τέσσερις....
Τι να κάνουμε;
Αφού πλέον και αυτό το φάντασμα πλανιέται πάνω από τα κεφάλια μας, ας κάνουμε ντρίπλες.
Πώς λέγαμε παλιά: "Ολίγη από γκιουβέτσι". Έτσι θα επιλέγουμε μεζεδάκια ύλης: "Ολίγη από εμβαδά, ολίγη από Πυθαγόρειο (π.χ. χωρίς αντίστροφο" και άλλα τέτοια τεχνάσματα.
Προέχουν οι υγιείς σχέσεις με τους μαθητές. Όλα τ' άλλα ξεπερνιούνται και αντιμετωπίζονται.
Γνωρίζω ότι πολλοί Σχ. σύμβουλοι μαθηματικών έχουν ήδη αναφέρει τις δυσχέρειες που προκαλούν αυτές οι ισοπεδωτικές οδηγίες, (ύλη διαγωνισμάτων, τρία δεκάλεπτα tests κ.α.).
Ελπίζω σύντομα να το λάβουν υπόψη οι νομοθέτες.
Ασφαλώς και έχεις δίκιο και είναι εύλογος ο προβληματισμός σου.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω ότι ο συντάκτης της απόφασης είχε στο νου του μονόωρα μαθήματα, όπου 4 ώρες αντιστοιχούν στην ύλη ενός μήνα. Δεν έλαβε καθόλου υπόψη τα 4ωρα μαθήματα. Έτσι μάς ζητείται να κάνουμε διαγώνισμα σε ύλη μιας εβδομάδας. Οι επιλογές ύλης και θεμάτων κατάλληλων είναι πλέον λεπτή και δύσκολη υπόθεση.
Αρνούμαι και να φανταστώ την περίπτωση όπου θα πρέπει να απολογούνται συνάδελφοι, μετά από καταγγελίες τυπολατρών γονέων που αγανάκτησαν επειδή ο διδάσκων είχε σαν ύλη τις εξισώσεις Α΄ Βαθμού στη Β΄ Γυμνασίου, που "κοστολογούνται" πέντε διδακτικές ώρες αντί για τις νόμιμες τέσσερις....
Τι να κάνουμε;
Αφού πλέον και αυτό το φάντασμα πλανιέται πάνω από τα κεφάλια μας, ας κάνουμε ντρίπλες.
Πώς λέγαμε παλιά: "Ολίγη από γκιουβέτσι". Έτσι θα επιλέγουμε μεζεδάκια ύλης: "Ολίγη από εμβαδά, ολίγη από Πυθαγόρειο (π.χ. χωρίς αντίστροφο" και άλλα τέτοια τεχνάσματα.
Προέχουν οι υγιείς σχέσεις με τους μαθητές. Όλα τ' άλλα ξεπερνιούνται και αντιμετωπίζονται.
Γνωρίζω ότι πολλοί Σχ. σύμβουλοι μαθηματικών έχουν ήδη αναφέρει τις δυσχέρειες που προκαλούν αυτές οι ισοπεδωτικές οδηγίες, (ύλη διαγωνισμάτων, τρία δεκάλεπτα tests κ.α.).
Ελπίζω σύντομα να το λάβουν υπόψη οι νομοθέτες.
-
kostas.zig
Προφανώς Γιώργο, εκεί εντοπίζεται ο προβληματισμός μου.
Η τυπολατρία μας οδηγεί στο να βάζουμε τρια τεστ δεκάλεπτα (αν είναι δυνατό, το ανέφερε και άλλος συνάδελφος εδώ μέσα) και να προσπαθούμε να κάνουμε ολίγη από γιουβέτσι...
Παρόμοιο "πρόβλημα" δημιουργείται με τα προγράμματα από τους εκπαιδευτικούς. Προσωπικά, δεν έκανα χρήση αυτών (π.χ. project) σε προηγούμενες χρονιές για να συμπληρώσω το ωράριό μου αλλά γιατί μου άρεσε να παρακινώ-προκαλώ με νέα θέματα τα παιδιά. Με ευχαρίστηση έβλεπα και συνεχίζω την διάθεσή τους να συμμετέχουν. Όμως, φέτος, για να υλοποιήσουμε κάτι, το Υπουργείο μας υποχρεώνει να έχουμε μέχρι 35 παιδιά (παιδαγωγική ομάδα) και μόνο σε ένα να είμαστε υπεύθυνοι.
Για καλή μου τύχη, περισσότερα παιδιά μου ζητάνε να εργαστούν, οπότε αυτό που έκανα φέτος, είναι, να βάλω άλλο συνάδελφο που δέχτηκε ώς υπεύθυνο σε μια δεύτερη ομάδα 35 παιδιών και εγώ να φαίνομαι εκεί βοηθός. Βέβαια, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν και χωρίς να φαίνονται στις παιδαγωγικές ομάδες αλλά πάλι λίγο από γιουβέτσι.... κάνουμε!
Όσο, για την ελπίδα σου Γιώργο...είναι και δικιά μου ελπίδα!
Η τυπολατρία μας οδηγεί στο να βάζουμε τρια τεστ δεκάλεπτα (αν είναι δυνατό, το ανέφερε και άλλος συνάδελφος εδώ μέσα) και να προσπαθούμε να κάνουμε ολίγη από γιουβέτσι...
Παρόμοιο "πρόβλημα" δημιουργείται με τα προγράμματα από τους εκπαιδευτικούς. Προσωπικά, δεν έκανα χρήση αυτών (π.χ. project) σε προηγούμενες χρονιές για να συμπληρώσω το ωράριό μου αλλά γιατί μου άρεσε να παρακινώ-προκαλώ με νέα θέματα τα παιδιά. Με ευχαρίστηση έβλεπα και συνεχίζω την διάθεσή τους να συμμετέχουν. Όμως, φέτος, για να υλοποιήσουμε κάτι, το Υπουργείο μας υποχρεώνει να έχουμε μέχρι 35 παιδιά (παιδαγωγική ομάδα) και μόνο σε ένα να είμαστε υπεύθυνοι.
Για καλή μου τύχη, περισσότερα παιδιά μου ζητάνε να εργαστούν, οπότε αυτό που έκανα φέτος, είναι, να βάλω άλλο συνάδελφο που δέχτηκε ώς υπεύθυνο σε μια δεύτερη ομάδα 35 παιδιών και εγώ να φαίνομαι εκεί βοηθός. Βέβαια, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν και χωρίς να φαίνονται στις παιδαγωγικές ομάδες αλλά πάλι λίγο από γιουβέτσι.... κάνουμε!
Όσο, για την ελπίδα σου Γιώργο...είναι και δικιά μου ελπίδα!
Ζυγούρης Κώστας
- nkatsipis
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Και εγώ στη Γ Γυμνασίου το ίδιο πρόβλημα!
Με 4 διδακτικές ώρες το πήγα το διαγώνισμα μόνο σε ταυτότητες!
Ας ελπίσουμε ότι κάποια πράγματα στο νέο νόμο θα διορθωθούν!
Νίκος Κατσίπης
Με 4 διδακτικές ώρες το πήγα το διαγώνισμα μόνο σε ταυτότητες!
Ας ελπίσουμε ότι κάποια πράγματα στο νέο νόμο θα διορθωθούν!
Νίκος Κατσίπης
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
Στα μαθηματικά, μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε προηγούμενες γνώσεις σε επόμενες (φυσικά όταν πρόκειται για ασκήσεις). Έτσι οταν θελήσω να βάλλω ένα διαγώνισμα στην Β Γυμνασίου πάνω στο Πυθαγόρειο θεώρημα, δεν είναι απαγορευτικό να ζητήσω ένα εμβαδόν, που για να βρεθεί θα χρειαστεί το Πυθαγόρειο θεώρημα. Π.χ κανείς δεν θα μου απαγορεύσει να βάλλω στο εν λόγω διαγώνισμα την άσκηση:
"Να βρεθεί το εμβαδόν ενός ορθογωνίου, που η βάση του είναι
και η διαγώνιος του είναι
.
Βέβαια, σε θέματα που αφορούν την θεωρία, θα πρέπει να βάλλουμε μόνο από την ενότητα που έχουμε πει στους μαθητές, π.χ στην περίπτωση που συζητάμε, μόνο σε ότι αφορά το Πυθαγόρειο θεώρημα.
Ομοίως, όταν θελήσω να βάλλω διαγώνισμα στην Γ Γυμνασίου πάνω στην παραγοντοποίηση, ποιος θα μου απαγορεύσει να βάλλω π.χ την εξής άσκηση:
Να παραγοντοποιηθεί η παράσταση:
, η οποία για να λυθεί θα πρέπει ο μαθητής να μην έχει ξεχάσει τις στοιχειώδεις ταυτότητες.
(ΛΥΣΗ;
Η δοθείσα παράσταση γράφεται:
)
"Να βρεθεί το εμβαδόν ενός ορθογωνίου, που η βάση του είναι
και η διαγώνιος του είναι
.Βέβαια, σε θέματα που αφορούν την θεωρία, θα πρέπει να βάλλουμε μόνο από την ενότητα που έχουμε πει στους μαθητές, π.χ στην περίπτωση που συζητάμε, μόνο σε ότι αφορά το Πυθαγόρειο θεώρημα.
Ομοίως, όταν θελήσω να βάλλω διαγώνισμα στην Γ Γυμνασίου πάνω στην παραγοντοποίηση, ποιος θα μου απαγορεύσει να βάλλω π.χ την εξής άσκηση:
Να παραγοντοποιηθεί η παράσταση:
, η οποία για να λυθεί θα πρέπει ο μαθητής να μην έχει ξεχάσει τις στοιχειώδεις ταυτότητες.(ΛΥΣΗ;
Η δοθείσα παράσταση γράφεται:

)Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες