Ο Μαθηματικός Γρίφος του Εκατομμυριούχου – Ποιος θα τον λύσει;

Γρίφοι, Σπαζοκεφαλιές, προβλήματα λογικής, μαθηματικά παιχνίδια, αινίγματα

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

GeoIntegrator

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GeoIntegrator » Τρί Αύγ 05, 2025 9:50 pm

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους των μαθηματικών!

Βρήκα πρόσφατα έναν ενδιαφέροντα γρίφο που –λένε– μόνο 1 στους 1000 καταφέρνει να λύσει χωρίς βοήθεια. Είναι ένα πρόβλημα που συνδυάζει λογική, αριθμητική και... λίγη υπομονή. Ιδανικό για να τεστάρουμε το μυαλό μας με τρόπο διασκεδαστικό! :D

Ο γρίφος:
Ένας εκατομμυριούχος αφήνει στη διαθήκη του την εξής οδηγία για την κατανομή της περιουσίας του:

Έχω 100 χρυσά νομίσματα και 5 παιδιά. Θέλω να δώσετε σε κάθε παιδί έναν διαφορετικό αριθμό νομισμάτων, αλλά κανένα παιδί να μη μείνει με 0. Επιπλέον, τα δύο παιδιά που θα πάρουν τα περισσότερα νομίσματα πρέπει να πάρουν μαζί ακριβώς τα μισά από τα συνολικά νομίσματα.

Ερώτηση:
Ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι διανομής των νομισμάτων;

Μπορεί να φαίνεται απλό στην αρχή, αλλά έχει μερικά "τρικ" που θα σας κάνουν να το σκεφτείτε δύο φορές.

Λέξεις Κλειδιά:

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Ο Μαθηματικός Γρίφος του Εκατομμυριούχου – Ποιος θα τον λύσει;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Αύγ 05, 2025 10:09 pm

Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Μπορείς να με πείσεις ότι δεν είσαι bot; Για παράδειγμα εγώ βλέπω μία λεπτομέρεια στον τίτλο που παρέθεσες (που μόνο ένας στους 1000 καταφέρνει να την δει, όπως λες και εσύ) η οποία μου δίνει ισχυρή ένδειξη ότι είσαι μηχανή. Κάνω λάθος;

juan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από juan » Τετ Αύγ 06, 2025 5:30 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Τρί Αύγ 05, 2025 10:09 pm
Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Μπορείς να με πείσεις ότι δεν είσαι bot; Για παράδειγμα εγώ βλέπω μία λεπτομέρεια στον τίτλο που παρέθεσες (που μόνο ένας στους 1000 καταφέρνει να την δει, όπως λες και εσύ) η οποία μου δίνει ισχυρή ένδειξη ότι είσαι μηχανή. Κάνω λάθος;
Καλησπέρα κύριε Λάμπρου,
Με εντυπωσιάζει αυτή η δεξιότητα του να εντοπίζει κανείς κείμενο γραμμένο από τεχνητή νοημοσύνη. Θα μπορούσατε να μου πείτε ποια χαρακτηριστικά της αρχικής δημοσίευσης σας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα;
Φιλικά,
Αλέξανδρος

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Αύγ 06, 2025 5:49 pm

juan έγραψε:
Τετ Αύγ 06, 2025 5:30 pm

Καλησπέρα κύριε Λάμπρου,
Με εντυπωσιάζει αυτή η δεξιότητα του να εντοπίζει κανείς κείμενο γραμμένο από τεχνητή νοημοσύνη. Θα μπορούσατε να μου πείτε ποια χαρακτηριστικά της αρχικής δημοσίευσης σας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα;
Φιλικά,
Αλέξανδρος
Αλέξανδρε,

Ας περιμένουμε πρώτα λίγες μέρες να δούμε αν είναι σωστή η υποψία μου, και μετά θα σου πω. Για την ώρα περιμένουμε να δούμε αν ο θεματοθέτης ενδιαφέρεται να διαβάσει το μήνυμά μου. Συνήθως ένας άνθρωπος που αναρτά ένα πρόβλημα, ενδιαφέρεται για την πορεία του. Μέχρι τώρα (αν και είναι ακόμα νωρίς) δεν είδαμε αντίδραση.

Ας προσθέσω ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε πάρα πολλές εγγραφές στο mathematica από bot. Θα θυμάσαι ότι κάποια στιγμή μας έριξαν το σύστημα.

Συνήθως τα bot αναρτούν ένα ποστ που μέσα του έχει κρυφό λινκ σε καζίνο ή παράνομο λογισμικό. Δεν είναι τέτοια η περίπτωση του GeoIntegrator (αν είναι bot) αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι να ενδιαφέρονται τα bot να κάνουν εγγραφή σε ένα δημόσιο φόρουμ.

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 » Τετ Αύγ 06, 2025 6:29 pm

Ο Μαθηματικός Γρίφος του Εκατομμυριούχου - Ποιος θα τον λύσει;

Παράρτημα Λευκάδας

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Αύγ 06, 2025 7:39 pm

αρψ2400, δεν έχω καταλάβει τι εννοείς με το προηγούμενο μήνυμα. Μπορείς σε παρακαλώ να μας διαφωτίσεις;

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 » Τετ Αύγ 06, 2025 8:21 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Τετ Αύγ 06, 2025 7:39 pm
αρψ2400, δεν έχω καταλάβει τι εννοείς με το προηγούμενο μήνυμα. Μπορείς σε παρακαλώ να μας διαφωτίσεις;
Οι δύο τίτλοι διαφέρουν .Και οι δύο είναι copy paste , αλλά στον κάτω κάτι έχω αντικαταστήσει με το πληκτρολόγιο.Το συγκεκριμένο που αντικατέστησα δεν μπορώ να το γράψω με το πληκτρολόγιο όπως είναι στον τίτλο της ανάρτησης .Τουλάχιστον χωρίς να το ψάξω.
Είναι η μπάρα που δεν συνηθίζεται σε ανθρώπινο κείμενο και πρόσφατα διάβασα ότι αρέσει πολύ στην ΑΙ.Και μάλιστα δεν είναι η συνήθης με το αντίστοιχο πλήκτρο.

Παράρτημα Λευκάδας

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Αύγ 06, 2025 10:01 pm

αρψ2400 έγραψε:
Τετ Αύγ 06, 2025 8:21 pm

Οι δύο τίτλοι διαφέρουν .Και οι δύο είναι copy paste , αλλά στον κάτω κάτι έχω αντικαταστήσει με το πληκτρολόγιο.Το συγκεκριμένο που αντικατέστησα δεν μπορώ να το γράψω με το πληκτρολόγιο όπως είναι στον τίτλο της ανάρτησης .Τουλάχιστον χωρίς να το ψάξω.
Είναι η μπάρα που δεν συνηθίζεται σε ανθρώπινο κείμενο και πρόσφατα διάβασα ότι αρέσει πολύ στην ΑΙ.Και μάλιστα δεν είναι η συνήθης με το αντίστοιχο πλήκτρο.
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση, αν και ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι θέλεις να πεις.

Πάντως έμαθα τώρα κάτι νέο. Δεν ήξερα ότι η παύλα (που ονομάζεις μπάρα) έχει διαφορά στο πληκτρολόγιο.

Όμως δεν είναι αυτή η αιτία που με κάνει να υποψιάζομαι ότι ο GeoIntegrator είναι bot.

GeoIntegrator

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GeoIntegrator » Πέμ Αύγ 07, 2025 8:23 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Τετ Αύγ 06, 2025 10:01 pm
αρψ2400 έγραψε:
Τετ Αύγ 06, 2025 8:21 pm

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση, αν και ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι θέλεις να πεις.

Πάντως έμαθα τώρα κάτι νέο. Δεν ήξερα ότι η παύλα (που ονομάζεις μπάρα) έχει διαφορά στο πληκτρολόγιο.

Όμως δεν είναι αυτή η αιτία που με κάνει να υποψιάζομαι ότι ο GeoIntegrator είναι bot.
Καταλαβαίνω την επιφύλαξή σας, κύριε Λάμπρου. Όχι, δεν είμαι bot - είμαι απλώς καινούργιος στο φόρουμ και ο γρίφος μου φάνηκε ωραία ευκαιρία να συμμετάσχω. Θα ήθελα να ενταχθώ στη μαθηματική σας κοινότητα και να μαθαίνω από τις συζητήσεις σας.

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 » Παρ Αύγ 08, 2025 7:02 pm

GeoIntegrator έγραψε:
Τρί Αύγ 05, 2025 9:50 pm
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους των μαθηματικών!

Βρήκα πρόσφατα έναν ενδιαφέροντα γρίφο που –λένε– μόνο 1 στους 1000 καταφέρνει να λύσει χωρίς βοήθεια. Είναι ένα πρόβλημα που συνδυάζει λογική, αριθμητική και... λίγη υπομονή. Ιδανικό για να τεστάρουμε το μυαλό μας με τρόπο διασκεδαστικό! :D

Ο γρίφος:
Ένας εκατομμυριούχος αφήνει στη διαθήκη του την εξής οδηγία για την κατανομή της περιουσίας του:

Έχω 100 χρυσά νομίσματα και 5 παιδιά. Θέλω να δώσετε σε κάθε παιδί έναν διαφορετικό αριθμό νομισμάτων, αλλά κανένα παιδί να μη μείνει με 0. Επιπλέον, τα δύο παιδιά που θα πάρουν τα περισσότερα νομίσματα πρέπει να πάρουν μαζί ακριβώς τα μισά από τα συνολικά νομίσματα.

Ερώτηση:
Ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι διανομής των νομισμάτων;

Μπορεί να φαίνεται απλό στην αρχή, αλλά έχει μερικά "τρικ" που θα σας κάνουν να το σκεφτείτε δύο φορές.
Και εμένα μου αρέσουν οι γρίφοι , και οι απλοί και οι δύσκολοι.Να ένας πολύ απλός γρίφος :
Στο συμβολο του δολλαρίου , οι δύο κάθετες γραμμές , σε πόσα κομμάτια χωρίζουν το S ;Αν ήταν 2400 οι κάθετες ; (σαν δέσμες από laser σε ένα γιγαντιαίο S).Τι λες GeoIntegrator θα τον λύσεις;

Παράρτημα Λευκάδας

Απάντηση

Επιστροφή σε “Διασκεδαστικά Μαθηματικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης