μια συνάρτηση για την οποία ισχύει
για κάθε
. Να βρείτε το
.Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis
μια συνάρτηση για την οποία ισχύει
για κάθε
. Να βρείτε το
.
άρα 
απο το κριτήριο παρεμβολής 
Μπορώ να κάνω προσέγγιση με αντίστροφη;Christos.N έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:13 pmακόμα πιο ισχυρή η συνέχεια
άρα
επειδήαπο το κριτήριο παρεμβολής
![]()
Από την δοθείσα έχουμε
. Άρα το ζητούμενο όριο είναι
(άμεσο).
και
από κριτήριο παρεμβολής 

και
από το κριτήριο παρεμβολής 
Μπορείς να αποδείξεις ότι η αντίστροφη είναι συνεχής;
Βεβαίως και μπορείς, αλλά ίσως είναι εκτός ύλης: Εύκολα βλέπουμε ότι ηSilver έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:16 pmΜπορώ να κάνω προσέγγιση με αντίστροφη;Christos.N έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:13 pmακόμα πιο ισχυρή η συνέχεια
άρα
![]()
είναι
και επί, οπότε η αντίστροφη υπάρχει. Θέτοντας όπου
το
βρίσκουμε
και ειδικά
. Έπεται ότι η αντίστροφη (και άρα η αρχική) είναι συνεχής. Το ζητούμενο όριο είναι (λόγω συνέχειας)
.με χρώμα έχω σημειώσει αυτά που λέτε με αυτό το χρώμα .Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:30 pmΒεβαίως και μπορείς, αλλά ίσως είναι εκτός ύλης: Εύκολα βλέπουμε ότι ηSilver έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:16 pmΜπορώ να κάνω προσέγγιση με αντίστροφη;Christos.N έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:13 pmακόμα πιο ισχυρή η συνέχεια
άρα
![]()
είναι
το
βρίσκουμε
και ειδικά
. Έπεται ότι η αντίστροφη (και άρα η αρχική) είναι συνεχής. Το ζητούμενο όριο είναι (λόγω συνέχειας)
.
Και τι ακριβώς εννοείς; Ότι δεν είναι σωστό αυτό που γράφω;Christos.N έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:38 pmμε χρώμα έχω σημειώσει αυτά που λέτε με αυτό το χρώμα .Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:30 pm
Βεβαίως και μπορείς, αλλά ίσως είναι εκτός ύλης: Εύκολα βλέπουμε ότι ηείναι
το
βρίσκουμε
και ειδικά
.
είναι επί του
, μπορούμε εύκολα το μη φραγμένη.Δεν διαφωνώ καθόλου. Όμως απαντώ στο Μαθηματικό μέρος του προβλήματος άσχετα αν είναι εντός ή εκτός ύλης ή πνεύματος (δεδομένου ότι το δήλωσα κιόλας). Οδηγός μου τα Μαθηματικά, χωρίς περιορισμούς.Christos.N έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:54 pmΌπως γράφετε και εσείς,είναι εκτός ύλης για τον φάκελο, άλλο λάθος και άλλο εκτός πνεύματος σχολικού βιβλίου, διαφωνείτε;
αντί
, δεν βλέπω άλλο πρόβλημα.Ουσιαστικά το έχω απαντήσει το αρχικό ποστ, αλλά ας γράψω λεπτομερέστερα έναν τέτοιο ήπιο τρόπο.Christos.N έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:54 pmΠάντως εκεί που ακόμα το επεξεργάζομαι και έχω κάποια αμφιβολία είναι αν μπορούμε να δείξουμε (ήπια) ότι η συνάρτησηείναι επί του
, μπορούμε εύκολα το μη φραγμένη.
πραγματικός. Επειδή η συνάρτηση
είναι επί (απλό), υπάρχει
με
. Γι' αυτό το
έχουμε 
Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 4:29 pmΟυσιαστικά το έχω απαντήσει το αρχικό ποστ, αλλά ας γράψω λεπτομερέστερα έναν τέτοιο ήπιο τρόπο.Christos.N έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 3:54 pmΠάντως εκεί που ακόμα το επεξεργάζομαι και έχω κάποια αμφιβολία είναι αν μπορούμε να δείξουμε (ήπια) ότι η συνάρτησηείναι επί του
, μπορούμε εύκολα το μη φραγμένη.
Έστωπραγματικός. Επειδή η συνάρτηση
είναι επί (απλό), υπάρχει
με
. Γι' αυτό το
έχουμε
![]()
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης