Συνδυαστική [νιοστή παράγωγος, σύνολο τιμών, εφαπτομένη]

Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS

Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Συνδυαστική [νιοστή παράγωγος, σύνολο τιμών, εφαπτομένη]

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Παρ Δεκ 23, 2016 3:43 pm

Και αυτή την άσκηση τη πέτυχα στο facebook και επίσης μου άρεσε η δομή της.

Δίδεται η συνάρτηση f:\mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R} με τύπο f(x)=xe^x.
  1. Να μελετηθεί η f ως προς τη μονοτονία , τα ακρότατα και να βρεθεί το σύνολο τιμών αυτής. Στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι:
  2. f^{(\nu)} (x) = \nu e^x + f(x) όπου \nu \in \mathbb{N}^*.
  3. f^{\left ( \nu \right )}\left ( \mathbb{R} \right ) \subseteq f^{(\nu-1)} \left ( \mathbb{R} \right ) \subseteq \cdots \subseteq f \left ( \mathbb{R} \right )
  4. Οι γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f^{(\nu)} και f^{(\kappa)} όπου \nu , \kappa \in \mathbb{N}^* με \nu \neq \kappa δεν έχουν κανένα κοινό σημείο.
  5. Η ευθεία y=(\nu +1) x + \nu όπου \nu \in \mathbb{N}^* εφάπτεται της γραφικής παράστασης της f^{(\nu)}.

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Re: Συνδυαστική [νιοστή παράγωγος, σύνολο τιμών, εφαπτομένη]

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Παρ Δεκ 23, 2016 6:22 pm

Αν και η άσκηση μου φαίνεται τετριμμένη, αναρωτιέμαι πώς θα αποδείξει ο μαθητής το πρώτο ζητούμενο χωρίς χρήση επαγωγής.

Μάγκος Θάνος
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Δεκ 23, 2016 6:44 pm

Tolaso J Kos έγραψε:Και αυτή την άσκηση τη πέτυχα στο facebook και επίσης μου άρεσε η δομή της.

Δίδεται η συνάρτηση f:\mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R} με τύπο f(x)=xe^x.
  1. Να μελετηθεί η f ως προς τη μονοτονία , τα ακρότατα και να βρεθεί το σύνολο τιμών αυτής. Στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι:
  2. f^{(\nu)} (x) = \nu e^x + f(x) όπου \nu \in \mathbb{N}^*.
  3. f^{\left ( \nu \right )}\left ( \mathbb{R} \right ) \subseteq f^{(\nu-1)} \left ( \mathbb{R} \right ) \subseteq \cdots \subseteq f \left ( \mathbb{R} \right )
  4. Οι γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f^{(\nu)} και f^{(\kappa)} όπου \nu , \kappa \in \mathbb{N}^* με \nu \neq \kappa δεν έχουν κανένα κοινό σημείο.
  5. Η ευθεία y=(\nu +1) x + \nu όπου \nu \in \mathbb{N}^* εφάπτεται της γραφικής παράστασης της f^{(\nu)}.
Αφού f'(x) = e^x + xe^x, εύκολα επαγωγικά f ^{(n)}(x) = (n+ x)e^x (ακόμη κια για n=0) . Συμπεραίνουμε ότι η f ^{(n)} έχει ολικό ελάχιστο στο x=-n-1 (από το (n+1+ x)e^x = f ^{(n+1)}(x) = \left (f ^{(n)}(x) \right )' ) , και είναι φθίνουσα μέχρι εκεί και αύξουσα μετά. Επίσης έπεται

f^{\left ( n \right )}\left ( \mathbb{R} \right ) = \left [ e^{- n-1}, \, +\infty )

Αυτά απαντούν στα i, ii, iii. To iv είναι άμεσο αφού για k<  n έχουμε f ^{(k)}(x) = (k+ x)e^x <  (n+ x)e^x = f ^{(n)}(x) (διότι e^x >0). Επίσης το v είναι άμεσο γιατί στο x=0 είναι y=(n +1) 0 + n = n =f ^{(n)}(0)

Edit: Με πρόλαβε ο Θάνος, όσο έγραφα. Έχει δίκιο, γι' αυτό έγραψα την λύση με όσο πιο λίγα λόγια γίνεται. Δεν αξίζει ούτε λέξη παραπάνω.

Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Παρ Δεκ 23, 2016 6:51 pm

matha έγραψε:Αν και η άσκηση μου φαίνεται τετριμμένη, αναρωτιέμαι πώς θα αποδείξει ο μαθητής το πρώτο ζητούμενο χωρίς χρήση επαγωγής.
Θάνο απαντάω γρήγορα μιας και γράφω απο κινητό . Έχω κάνει και γω επαγωγή . Το πώς θα το αποδείξει ο μαθητής δε ξέρω . Πάντως η άσκηση έρχεται απο βιβλίο του εξωτερικού αν θυμάμαι καλά ...

Κατά τα άλλα είναι μια εύκολη άσκηση αλλά τη βρήκα όμορφη .

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης