για την οποία για κάθε
ισχύει 
με

Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS
Συμφωνώ.
.
Η ιδέα είναι η ίδια...
το μονο που θα κάνουμε είναι κάποιες πράξεις και όταν πρωτοεμφανιστεί η
να αντικατασταθεί απο την ΔΕ.Η συνέχεια απλή
Δεν νομίζω ότι στην συγκεκριμένη μπορούμε να βρούμε την λύση με μετ/μό Laplace.

βρίσκουμε
άρα

προκύπτει ότι
οπότε 
Λευτέρη, νομίζω ότι δεν είναι "τίμια" (έμφαση στα εισαγωγικά) η λύση γιατί προϋποθέτει ότι ξέρουμε την απάντηση (την οποία άλλωστε έγραψα παραπάνω) και απλά κάνουμε τα βήματα με αυτή κατά νου, χωρίς να το ομολογούμε.Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε: ↑Τετ Φεβ 12, 2020 11:01 amΕπειδή βλέπω μεγάλη κουβέντα δίνω τη λύση μου:
....
, οπότε εξαφανίζεται το μέρος της λύσης που εμπεριέχει το
. Αν π.χ. η αρχική συνθήκη ήταν μικρή παραλλαγή, όπως αντί
να ήταν
ή
, τότε η μέθοδος που ακολουθείς δεν λειτουργεί (εκτός αν γίνουν και άλλες αφύσικες μανούβρες).
(για τις εν λόγω αρχικές συνθήκες) τότε μπορούμε να λύσουμε την εξίσωση πολύ πιο εύκολα: Κάνουμε την αλλαγή μεταβλητής
, οπότε η νέα εξίσωση έχει λύση
(σταθερό) την οποία λύνουμε στο πιτσ-φυτίλι, χωρίς όλες τις μανούβρες που κάνεις με πολλαπλασιασμό επί
και μετά προσθαφαίρεση του
. Απλά τα πράγματα.
και
με όρους Λυκείου.
: Είναι φανερό ότι άμεσα δεν μπορεί να λυθεί, αλλά χρειάζεται να υπάρξει κάπως η πρώτη παράγωγος.
και πολλαπλασιάζοντας με το 
![f''(x)e^{2x}+2f'(x)e^{2x}=4f(x)e^{2x}+2f'(x)e^{2x} \Leftrightarrow [f'(x)e^{2x}]'=[2f(x)e^{2x}]' ... f''(x)e^{2x}+2f'(x)e^{2x}=4f(x)e^{2x}+2f'(x)e^{2x} \Leftrightarrow [f'(x)e^{2x}]'=[2f(x)e^{2x}]' ...](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/07a5826c3157be348e724fa8db103db5.png)
ή
δοκίμασα
και πήγε φυσιολογικά...
και με παραγώγιση αποδεικνύουμε ότι είναι σταθερή και ίση με
.
με
και
ακόμη
με
και
και
[*]
ή 
και
συνεπώς 
παίρνουμε 
αρα
δηλαδή
οπότε
άρα
η
ατοπο απο την [*]
σαν
συνεχίζουμε με 2 υποπεριπτώσεις
με
όπως πριν
που είναι ατοπο
που πάλι είναι άτοπο
έχουν το πολύ μια ριζά διότι αν είχαν 2 τις
τότε στο ![\displaystyle{[a,b]} \displaystyle{[a,b]}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/14f53999651f504e8f7c5c1b74530f3e.png)
που είναι άτοποΠαναγιώτη, σωστά αλλά αυτό έγραψα παραπάνω:panagiotis iliopoulos έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 13, 2020 4:33 pmΠαίρνουμε τη συνάρτησηκαι με παραγώγιση αποδεικνύουμε ότι είναι σταθερή και ίση με
.
Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Φεβ 12, 2020 3:59 pm... Κάνουμε την αλλαγή μεταβλητής, οπότε η νέα εξίσωση έχει λύση
(σταθερό) την οποία λύνουμε στο πιτσ-φυτίλι
Παναγιώτη, συμφωνούμε. Άλλωστε αυτό ακριβώς εννοούσα όταν έγραφαpanagiotis iliopoulos έγραψε: ↑Παρ Φεβ 14, 2020 6:33 amΣτην πραγματικότητα θέλει λίγο φαντασία να σκεφτεί κανείς ποια είναι η συνάρτηση και να λύσει την εξίσωση με τον τρόπο που υποδεικνύει και ο κ. Λάμπρου. Θα μπορούσε να αποτελέσει 4ο θέμα Πανελλαδικών κατά τη γνώμη μου. Οι δουλεμένοι μαθητές θα αντιληφθούν άμεσα ποιός είναι ο τύπος της συνάρτησης.
Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Φεβ 12, 2020 3:59 pmη λύση γιατί προϋποθέτει ότι ξέρουμε την απάντηση (την οποία άλλωστε έγραψα παραπάνω) και απλά κάνουμε τα βήματα με αυτή κατά νου, χωρίς να το ομολογούμε.
...
Τέλος, αν ξέρω την λύση(για τις εν λόγω αρχικές συνθήκες) τότε μπορούμε να λύσουμε την εξίσωση πολύ πιο εύκολα: Κάνουμε την αλλαγή μεταβλητής
, οπότε η νέα εξίσωση έχει λύση
(σταθερό)
Έτσι ακριβώς, την επιμέλεια και την προσπάθεια των μαθητών θέλουμε να εξετάσουμε και στο τέλος να επιβραβεύσουμε.Christos.N έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 15, 2020 12:08 pmΟι δουλεμένοι μαθητές θα έχουν πεδίο δράσης, στα φοιτητικά τους χρόνια, να διαπρέψουν λύνοντας με τεχνάσματα ΣΔΕ. Στις πανελλαδικές ας εξεταστούν στην σχολική ύλη και τις άμεσες συνέπειες από αυτά που μαθαίνουν.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες