ρίζες (
) σε δοθέν διιάστημα, τότε τα γραφήματα των δύο συναρτήσεων έχουν το πολύ
σημεία τομής στο δοθέν διάστημα.Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος
ρίζες (
σημεία τομής στο δοθέν διάστημα.Ειναι ασαφής η διατύπωσηgbaloglou έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 12:09 pm Σωστό ή λάθος: αν οι παράγωγοι δύο συνεχώς παραγωγίσιμων συναρτήσεων έχουν το πολύρίζες (
σημεία τομής στο δοθέν διάστημα.

Δεν βλέπω πως σχετίζεται η περίπτωση 2 με το ερώτημα μου, ενώ η περίπτωση 1 δεν μου φαίνεται να δίνει αντιπαράδειγμα^ προφανώς κάτι δεν καταλαβαίνω, ας επαναδιατυπώσω λοιπόν το σωστό-λάθος ερώτημα μου:ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 8:51 pmΕιναι ασαφής η διατύπωσηgbaloglou έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 12:09 pm Σωστό ή λάθος: αν οι παράγωγοι δύο συνεχώς παραγωγίσιμων συναρτήσεων έχουν το πολύρίζες (
1 Περιπτωση
Ειναι οι ρίζες των παραγώγων
αντιπαράδειγμα άρα ΛΑΘΟΣ
2 Περίπτωση
Θεωρεί τις ρίζες της
Ειναι άμεσο από Rolle ότι είναι Σωστό.
Διαλέγεται και παίρνεται.
των οποίων οι συνεχείς παράγωγοι
έχουν το πολύ
ρίζες σε διάστημα
-- το πολύ
ρίζες η
, το πολύ
ρίζες η
. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η
έχει το πολύ
ρίζες στο
;Η απάντηση είναι: ΛΑΘΟΣ.gbaloglou έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 12:09 pm Σωστό ή λάθος: αν οι παράγωγοι δύο συνεχώς παραγωγίσιμων συναρτήσεων έχουν το πολύρίζες (
οι συναρτήσεις
και
και 
έχουν το πολύ (και μάλιστα ακριβώς) μία ρίζα η καθεμία αλλά τα γραφήματα των
τέμνονται άπειρες φορές, π.χ. σε όλα τα
.Ωραίο και ισχυρό αντιπαράδειγμα, αυτό που είχα κατά νου ήταν κάτι σαν τιςMihalis_Lambrou έγραψε: Σάβ Νοέμ 19, 2022 12:33 amΗ απάντηση είναι: ΛΑΘΟΣ.gbaloglou έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 12:09 pm Σωστό ή λάθος: αν οι παράγωγοι δύο συνεχώς παραγωγίσιμων συναρτήσεων έχουν το πολύρίζες (
Στοοι συναρτήσεις
και
![]()
ικανοποιούνκαι
Συνεπώς οιέχουν το πολύ (και μάλιστα ακριβώς) μία ρίζα η καθεμία αλλά τα γραφήματα των
τέμνονται άπειρες φορές, π.χ. σε όλα τα
.
,
στο
.
(ημικύκλιο) και
στο
(παραβολή). Η παράγωγοι μηδενίζονται από μία φορά (άμεσο) ενώ οι συναρτήσεις τέμνονται σε τέσσερα, όσα οι λύσεις της
(τεταρτοβάθμια με ύψωση στο τετράγωνο). Βλέπε πρώτο σχήμα. Φυσικά
.
σημεία όπου μηδενίζεται η παράγωγός τους (είναι στις πράσινες και μαύρες οριζόντιες γραμμές). Όμως τα γραφήματά αυτά τέμνονται σε
σημεία (στα κυκλάκια), δηλαδή σε περισσότερα από
. Μάλιστα σε περισσότερα από
.Καλημέρα Γιώργο.gbaloglou έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 11:25 pmΔεν βλέπω πως σχετίζεται η περίπτωση 2 με το ερώτημα μου, ενώ η περίπτωση 1 δεν μου φαίνεται να δίνει αντιπαράδειγμα^ προφανώς κάτι δεν καταλαβαίνω, ας επαναδιατυπώσω λοιπόν το σωστό-λάθος ερώτημα μου:ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 8:51 pmΕιναι ασαφής η διατύπωσηgbaloglou έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 12:09 pm Σωστό ή λάθος: αν οι παράγωγοι δύο συνεχώς παραγωγίσιμων συναρτήσεων έχουν το πολύρίζες (
1 Περιπτωση
Ειναι οι ρίζες των παραγώγων
αντιπαράδειγμα άρα ΛΑΘΟΣ
2 Περίπτωση
Θεωρεί τις ρίζες της
Ειναι άμεσο από Rolle ότι είναι Σωστό.
Διαλέγεται και παίρνεται.
Έχουμε δύο συναρτήσειςτων οποίων οι συνεχείς παράγωγοι
έχουν το πολύ
ρίζες σε διάστημα
-- το πολύ
ρίζες η
, το πολύ
ρίζες η
. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η
έχει το πολύ
ρίζες στο
;

όσες ρίζες θέλουμε.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης