Δυνατή

Δυσκολότερα θέματα τα οποία όμως άπτονται της σχολικής ύλης και χρησιμοποιούν αποκλειστικά θεωρήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση η σύνταξη του μηνύματος θα πρέπει να γίνει στο υποφόρουμ "Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ"

Συντονιστής: Μπάμπης Στεργίου

FERMA

Δυνατή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από FERMA » Δευ Μάιος 13, 2013 6:24 pm

Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να την βάλω σε αυτό τον φάκελο την άσκηση αλλά μου άρεσε και έχω βρει μια λύση που σχετίζεται με την ύλη της Γ. :)

Αν η συνάρτηση f είναι συνεχής και θετική στο [a,b] και m το άνω φράγμα της να δείξετε ότι:

\lim_{n->+\propto }     \sqrt[n]{\int_{a}^b{f^n(x)}{dx}} =m

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Re: Δυνατή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Δευ Μάιος 13, 2013 7:20 pm

FERMA έγραψε:Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να την βάλω σε αυτό τον φάκελο την άσκηση αλλά μου άρεσε και έχω βρει μια λύση που σχετίζεται με την ύλη της Γ. :)

Αν η συνάρτηση f είναι συνεχής και θετική στο [a,b] και m το άνω φράγμα της να δείξετε ότι:

Καλησπέρα.
Όταν λέτε "άνω φράγμα" μήπως εννοείτε το μέγιστο της συνάρτησης;

Χρήστος Κυριαζής
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Μάιος 13, 2013 11:32 pm

FERMA έγραψε:Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να την βάλω σε αυτό τον φάκελο την άσκηση αλλά μου άρεσε και έχω βρει μια λύση που σχετίζεται με την ύλη της Γ. :)

Τα όρια ακολουθιών είναι εκτός ύλης, αλλά η άσκηση είναι γνωστή. Όταν κάποτε τα όρια ακολουθιών και ο εψιλοντικός ορισμός του ορίου ήταν εντός ύλης, η άσκηση αυτή ήταν στάνταρ σε όλα τα βιβλία.

Εκλαμβάνω την άσκηση (όπως επισημαίνει ο Χρήστος) με m την μέγιστη τιμή της f.

Είναι \displaystyle{ \int_{a}^b{f^n(x)}{dx} \le \int_{a}^b{m^n}{dx} =m^n(b-a)}. Επίσης, αν m=f(x_0) και \epsilon >0 τότε υπάρχει διάστημα [c, d]\subset [a, \, b] που περιέχει το x_0 τέτοιο ώστε στο διάστημα αυτό να ισχύει f(x) \ge m-\epsilon.

Είναι τότε \int_{a}^b{f^n(x)}{dx}\ge \int_{c}^d{f^n(x)}{dx}\ge \int_{c}^d{(m-\epsilon)^n}{dx}= (m-\epsilon)^n(d-c).

Παίρνοντας νιοστή ρίζα έχουμε \displaystyle{ (m-\epsilon) \sqrt [n]{d-c} \le \sqrt[n]{\int_{a}^b{f^n(x)}{dx}} \le m \sqrt [n]{b-a}}.
Τώρα, αφού \displaystyle{ \sqrt [n]{d-c} \to 1, \sqrt [n]{b-a}\to 1} , οι αμέσως παραπάνω ανισότητες δίνουν για n μεγαλύτερο ή ίσο από ένα n_0 και πέρα

\displaystyle{ m-2\epsilon \le \sqrt[n]{\int_{a}^b{f^n(x)}{dx}} \le m+\epsilon } από όπου εύκολα το ζητούμενο.

Φιλικά,

Μιχάλης

FERMA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από FERMA » Τρί Μάιος 14, 2013 12:08 am

chris_gatos έγραψε:

Καλησπέρα.
Όταν λέτε "άνω φράγμα" μήπως εννοείτε το μέγιστο της συνάρτησης;
Ακριβώς.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Μάιος 14, 2013 8:33 pm

FERMA έγραψε:... έχω βρει μια λύση που σχετίζεται με την ύλη της Γ. :)
Θα χαρούμε να τη δούμε, έστω σε περίληψη.

Μ.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης