Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates
Στο θέμα 3, βρήκεςKon21 έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 28, 2026 4:50 pmΚαλησπέρα στο,
εγώ έγραψε με τα θέματα των μικρών και έλυσα το 1ο και το 3ο σωστά (πιστεύω), ενώ στη γεωμετρία έγραψα κάποιες σχέσεις χωρίς να καταλήξω κάπου. Το 4 προσπάθησα να το λύσω και έφτασα σε ένα αποτέλεσμα (2304), αν και δεν ξέρω πόσο σωστό είναι. Μπορεί κάποιος να ανεβάσει τη λύση του;
Φιλικά, Κωνσταντίνος
;

παίρνουμε 
παίρνουμε
και αντικαθιστώντας στην
παίρνουμε:
, για κάθε
.
τότε θα παίρναμε
, για κάθε
και αντικαθιστώντας στην
θα είχαμε
που είναι αδύνατο καθώς το πρώτο μέλος είναι σταθερό ενώ το δεύτερο μεταβλητό και εξαρτώμενο από τα
.
και αντικαθιστώντας στην
παίρνουμε
.
και παίρνω
και εδώ είναι το σημείο που "υποψιαζόμαστε" ότι
και γι' αυτό γράφω την τελευταία σχέση ως:
η προηγούμενη σχέση γράφεται
, για κάθε
με
και
.
, η αρχική γίνεται
, για κάθε
και χρησιμοποιώντας την
παίρνουμε
.
όπου
το
παίρνουμε
οπότε χρησιμοποιώντας ξανά την
παίρνουμε
και αφαιρώντας την τελευταία από την
παίρνουμε
.
και με την προϋπόθεση ότι
παίρνουμε
και άρα η
μετασχηματίζεται στην:
παίρνουμε
απ΄ όπου συνδυάζοντας τις
τελευταίες τελικά παίρνουμε
, για κάθε
που σημαίνει ότι η συνάρτηση
είναι σταθερή για κάθε
. Έστω λοιπόν ότι
.
άρα
οπότε
και σε συνδυασμό με το ότι
, παίρνουμε τελικά ότι
, για κάθε
που δίνει
που επαληθεύει την
.Fotis34 έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 28, 2026 5:00 pmΣτο θέμα 3, βρήκεςKon21 έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 28, 2026 4:50 pmΚαλησπέρα στο,
εγώ έγραψε με τα θέματα των μικρών και έλυσα το 1ο και το 3ο σωστά (πιστεύω), ενώ στη γεωμετρία έγραψα κάποιες σχέσεις χωρίς να καταλήξω κάπου. Το 4 προσπάθησα να το λύσω και έφτασα σε ένα αποτέλεσμα (2304), αν και δεν ξέρω πόσο σωστό είναι. Μπορεί κάποιος να ανεβάσει τη λύση του;
Φιλικά, Κωνσταντίνος;
Τι εννοείς οι περισσότεροι;timi2048 έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 28, 2026 5:13 pmFotis34 έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 28, 2026 5:00 pmΣτο θέμα 3, βρήκεςKon21 έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 28, 2026 4:50 pmΚαλησπέρα στο,
Φιλικά, Κωνσταντίνος;
δεν βρήκα αυτό αλλά... αυτό έχουν βρει οι περισσότεροι. Νομίζω είναι σωστό.

, το
είναι ισοσκελές, άρα
.
,
ως εντός εναλλάξ. Ακόμα,
, άρα
(είναι ήδη γνωστό ότι τα Α, Ο, Δ είναι συνευθειακά αφού το Δ είναι στην προέκταση του ΑΟ). Άρα τα
είναι όμοια με δύο γωνίες ίσες, άρα έχουν και την τρίτη ίση. Άρα, οι
,
είναι ίσες, άρα αφού ένα ζεύγος πλευρών είναι αντικείμενες ημιευθείες τότε είναι κατακορυφήν και το άλλο ζεύγος πλευρών είναι επίσης αντικείμενες ημιευθείες.
και
, και αφού η
βαίνει στο ίδιο τόξο με την επίκεντρη
,
, προκύπτει πως
. Το ζητούμενο έπεται.
Έγραψες αυτήν την λύση στο διαγωνισμό;NStavrakoudis έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 28, 2026 5:17 pmΚαλημέρα σε όλους! Παραθέτω μία λύση για τη γεωμετρία (2ο θέμα) των μικρών.
Αφού, το
είναι ισοσκελές, άρα
.
Θα αποδείξουμε ότι τα Ε, Ο, Ν είναι συνευθειακά. Πράγματι, αφού,
ως εντός εναλλάξ. Ακόμα,
, άρα
(είναι ήδη γνωστό ότι τα Α, Ο, Δ είναι συνευθειακά αφού το Δ είναι στην προέκταση του ΑΟ). Άρα τα
είναι όμοια με δύο γωνίες ίσες, άρα έχουν και την τρίτη ίση. Άρα, οι
,
είναι ίσες, άρα αφού ένα ζεύγος πλευρών είναι αντικείμενες ημιευθείες τότε είναι κατακορυφήν και το άλλο ζεύγος πλευρών είναι επίσης αντικείμενες ημιευθείες.
Τώρα, αφούκαι
, και αφού η
βαίνει στο ίδιο τόξο με την επίκεντρη
,
, προκύπτει πως
. Το ζητούμενο έπεται.
Δυστυχώς δεν μου λειτουργεί το GeoGebra applet. Το σχήμα μπορείτε να το βρείτε στο https://www.geogebra.org/calculator/z3amwtpx.
Καλή επιτυχία σε όλους όσους διαγωνίστηκαν!
Νέστωρ

Εγώ:
και
με
ακέραιοι. Η πρώτη σχέση δίνει:
και η δεύτερη:
. Δηλαδή είναι:
. Μετά βρίσκεις όλους τους διαιρέτες του 420.
7 και έπειτα έδειξα ότι για n
7 οδηγεί σε άτοπο, με τη βοήθεια μικρού θεωρήματος Φερμά.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: STOPJOHN και 1 επισκέπτης