Προκριματικός ΕΜΠ για IMC 2013
Συντονιστής: Demetres
Προκριματικός ΕΜΠ για IMC 2013
Ανοίγω αυτό το θέμα για να ενημερώσω τους φοιτητές του ΕΜΠ που παρακολουθούν το forum για τον προκριματικό αλλά και για να συζητήσουμε τα θέματα σε 2 εβδομάδες.
Η Επίσημη ανακοίνωση: http://147.102.206.2/imc_2013.pdf
Η Επίσημη ανακοίνωση: http://147.102.206.2/imc_2013.pdf
Κολλιοπουλος Νικος.
Μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Re: Προκριματικός ΕΜΠ για IMC 2013
Ο διαγωνισμός είχε 5 θέματα, 2 εκ των οποίων ήταν αποδείξεις θεωρημάτων που σχετίζονταν με παρεμβολή Lagrange και ομοιόμορφη σύγκλιση. Τα άλλα ήταν τα 3 - ίσως αρκετά γνωστά - παρακάτω προβλήματα:
1) Έστω
ο
μοναδιαίος πίνακας και
ο αντίστοιχος τετραγωνικός πίνακας με όλα τα στοιχεία του ίσα με
.
α) Νδο
β) Να δειχτεί ότι αν υπάρχει
πραγματικός πίνακας
ώστε
με
, τότε 
γ) Να δειχτεί ότι αν
τότε για κάθε
υπάρχει πραγματικός
πίνακας
ώστε 
2) Έστω
Νδο
και να βρεθεί το σύνολο τιμών της
* Είναι το 5ο από την IMO του 1974. Υπάρχει και στον Engel και νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία (βέβαια, άλλα τα δεδομένα του 74 σε σχέση με σήμερα).
3) Το όμορφο πρόβλημα του διαγωνισμού (προσωπικά αν και νομίζω πως έχω δει κάτι παρόμοιο εδώ στο
, ακόμα και 3 μέρες μετά το διαγωνισμό δεν έχω καμία ιδέα για το πως λύνεται... έχω σκεφτεί κάποια πράγματα αλλά δε φαίνονται να προχωράνε, ίσως όμως να είναι απλό και να μη βλέπω κάτι):
Έστω
άρτιος θετικός ακέραιος, να δειχτεί ότι το πολυώνυμο:

είναι ανάγωγο στο![Z[x] Z[x]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/b9cc39c52b08148c7eb8c4850888f5a6.png)
1) Έστω

α) Νδο

β) Να δειχτεί ότι αν υπάρχει

γ) Να δειχτεί ότι αν

2) Έστω

Νδο

* Είναι το 5ο από την IMO του 1974. Υπάρχει και στον Engel και νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία (βέβαια, άλλα τα δεδομένα του 74 σε σχέση με σήμερα).
3) Το όμορφο πρόβλημα του διαγωνισμού (προσωπικά αν και νομίζω πως έχω δει κάτι παρόμοιο εδώ στο

Έστω

είναι ανάγωγο στο
![Z[x] Z[x]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/b9cc39c52b08148c7eb8c4850888f5a6.png)
Κολλιοπουλος Νικος.
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Παρόμοιο εδώ αλλά για την γενίκευση που είναι πιο κοντά σε αυτήν την άσκηση λείπει η λύση. Βρήκα μια λύση με παρόμοια λογική. Ελπίζω να είμαι σωστός.Nick1990 έγραψε: 3) Το όμορφο πρόβλημα του διαγωνισμού (προσωπικά αν και νομίζω πως έχω δει κάτι παρόμοιο εδώ στο, ακόμα και 3 μέρες μετά το διαγωνισμό δεν έχω καμία ιδέα για το πως λύνεται... έχω σκεφτεί κάποια πράγματα αλλά δε φαίνονται να προχωράνε, ίσως όμως να είναι απλό και να μη βλέπω κάτι):
Έστωάρτιος θετικός ακέραιος, να δειχτεί ότι το πολυώνυμο:
είναι ανάγωγο στο
Έστω ότι το ζητούμενο δεν ισχύει και ότι

Τότε

Τότε όμως το πολυώνυμο

Τότε είναι

Έχω την υποψία ότι είναι αρκετά απίθανο να παραγοντοποιείται ακόμη και στην περίπτωση που ο

(*) Εδώ υπάρχει λάθος. Το αφήνω όμως ως σκέψη μιας και ελπίζω να είναι κοντά στην λύση.
Θυμίζει αυτό το πρόβλημα viewtopic.php?f=58&t=36924&p=170127#p170127
Σιλουανός Μπραζιτίκος
Νομίζω βρήκα λύση δουλεύοντας στο Z. Θα τη γράψω αύριο από pc διότι από κινητό δε βολεύει
Για την ώρα ένα hint:
Για την ώρα ένα hint:
Κολλιοπουλος Νικος.
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Προσπάθεια 2η:
με τα
να έχουν συντελεστές στο
και να έχουν βαθμό μικρότερο του
.
Τότε
για κάθε
και αφού
πρέπει
.
Κάνοντας ευκλείδια διαίρεση στον πολυωνιμικό δακτύλιο
μπορώ να γράψω
για κάποιο
και κάποια
. Αφού
πρέπει
και κοιτάζοντας τα φανταστικά μέρη, πρέπει
και άρα πρέπει
. Επειδή επιπλέον
θα ισχύει ότι
. Ομοίως ισχύει ότι
για κάθε
.
Κοιτάμε τώρα το πολυώνυμο
το οποίο έχει βαθμό μικρότερο του
αλλά έχει ως ρίζες όλα τα
με
οπότε απαραίτητα το
είναι το μηδενικό πολυώνυμο.
Τότε είναι
που δίνει
το οποίο είναι άτοπο αφού το
είναι άρτιος. [Αλλιώς θα είχαμε μη μηδενικούς ακεραίος
με
το οποίο δεν ισχύει.]

Τότε

Κάνοντας ευκλείδια διαίρεση στον πολυωνιμικό δακτύλιο
![\mathbb{Z}[x] \mathbb{Z}[x]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/3488c589add2af2c7b28970f948e3f96.png)

για κάποιο
![T(x) \in \mathbb{Z}[x] T(x) \in \mathbb{Z}[x]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/d14e892303541169fd97a8c331850829.png)

Κοιτάμε τώρα το πολυώνυμο

Τότε είναι

Γράφω και τη δική μου σκέψη:
Έστω
και
με
. Έστω ακόμα
.
Επειδή για όλα τα
θα είναι
με
, πρέπει
για όλους αυτούς τους
που είναι
το πλήθος. Για κάποια από αυτές τις 4 μονάδες του δακτυλίου
θα αντιστοιχούν
αριθμοί από τους
που αναφέραμε παραπάνω, έστω χωρίς βλάβη ότι αυτό γίνεται για το
. Τότε θα πρέπει
με τα
διακεκριμένα, οπότε θέτοντας όπου
ένα
που αντιστοιχεί σε άλλη μονάδα (αν υπάρχει) θα έχουμε στο ένα μέλος ένα στοιχείο
, όταν το άλλο θα έχει 2 διαφορετικούς διαιρέτες
με
,
,
και
,
,
. Οι δύο αυτοί διαιρέτες για να διαιρούν το
δε μπορούν να έχουν φανταστικό μέρος μη μηδενικό πολλαπλάσιο του 3, οπότε πρέπει
όπου ο
δε μπορεί να είναι
οπότε θα πρέπει
και με την ίδια λογική
. Άρα
άτοπο. Άρα για να μην έχουμε άτοπο πρέπει το
που αναφέραμε πιο πάνω να μην υπάρχει, οπότε τότε το
έχει
ρίζες, άρα είναι είτε μηδενικό είτε βαθμού
που είναι πάλι άτοπο.
Άρα πρέπει
που δίνει 
Όπως είδαμε δεν έχει πραγματικές ρίζες, άρα αφού είναι μονικό αν δεν είναι ανάγωγο στους ακεραίους θα διαιρείται με κάποια
και
.
Επειδή αυτά δε θα έχουν πραγματικές ρίζες θα είναι
οπότε με εξίσωση συντελεστών θα πρέπει (αν χβτγ
)
και ακόμα:
και
που εύκολα δεν έχει ακέραιες ρίζες. Άρα το
είναι ανάγωγο.
Έστω

Επειδή για όλα τα

Άρα πρέπει

Όπως είδαμε δεν έχει πραγματικές ρίζες, άρα αφού είναι μονικό αν δεν είναι ανάγωγο στους ακεραίους θα διαιρείται με κάποια

Επειδή αυτά δε θα έχουν πραγματικές ρίζες θα είναι

Κολλιοπουλος Νικος.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης