ΛΥΠΑΜΑΙ...

Συντονιστής: spyros

ykerasar

ΛΥΠΑΜΑΙ...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ykerasar » Παρ Νοέμ 18, 2011 12:42 pm

Στη διεύθυνση http://mathematicatetradia.blogspot.com/, αναρτήθηκε (15/11/2011) ένα εκτεταμένο σημείωμα της Αγγελικής Χρονοπούλου με τίτλο «Απολογισμός του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ: Κριτική θεώρηση για τις χορηγίες, την υποβάθμιση του ρόλου των Παραρτημάτων της ΕΜΕ και άλλα...». Σ’ αυτό το σημείωμα η συγγραφέας του, εκφράζεται (σε ορισμένα σημεία του), όχι όπως θα άρμοζε σε μια ιστοσελίδα με: α) υψηλό επίπεδο θεματολογίας, β) υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς των μελών, γ)….., όπως είναι η mathematica.gr
Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω:
1) το κείμενο απηχεί τις προσωπικές απόψεις της συγγραφέως του,
2) το κείμενο αυτό δεν το γνώριζα πριν την ανάρτησή του στο ανωτέρω blog ,
3) η συνήθης πρακτική είναι να συζητούνται τα κείμενα πριν δημοσιευθούν, στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκε αυτός ο κανόνας
Μετά τα παραπάνω οφείλω να σας διαβεβαιώσω πως το κείμενο αυτό (ως προς το επίμαχο σημείο), δεν απηχεί τις απόψεις της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ».
Όσον αφορά εμένα, ζητώ συγγνώμη από τους "συντονιστές" του mathematica.gr για τη λύπη που τους προκάλεσε το δημοσίευμα εκείνο.
Γιάννης Κερασαρίδης

Άβαταρ μέλους
pito

Re: ΛΥΠΑΜΑΙ...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pito » Παρ Νοέμ 18, 2011 1:10 pm

Είμαι ένα απλό μέλος του :logo: . Ένα ακόμη μέλος που έχει μάθει και που θα μαθαίνει πολλά εδώ. Ήθελα μόνο να πω ότι και εγώ λυπάμαι πολύ για την άδικη αναφορά της κυρίας Χρονοπούλου στο κείμενό της .
Για μένα το :logo: είναι αποτέλεσμα της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ δουλειάς μαθηματικών,μαθητών ( και τελικά μαθηματικών-μαθητών) και κυρίως ΑΝΘΡΩΠΩΝ που δρουν με ανιδιοτέλεια. Για το λόγο αυτό ( χωρίς να γνωρίζω καθόλου από ΕΜΕ και το διακανονισμό για αυτή την παράλληλη εκδήλωση) θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή ήταν πολύ σημαντική για όλους. Το λάθος στην αλλαγή της αίθουσας δεν επηρέασε την συνάντηση, γιατί ενημερώθηκαν όσοι παρευρίσκοντο στο αμφιθέατρο.
Ευχαριστώ πολύ όλους στο :logo: για την καθημερινή προσφορά και βοήθειά τους.

Υ.Γ: Στην συνάντηση δεν μίλησα από αμηχανία , ήθελα απλά να καταθέσω την άποψή μου.
τελευταία επεξεργασία από pito σε Παρ Νοέμ 18, 2011 1:44 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

1. Δεν διδάσκουμε με αυτό που λέμε και κάνουμε. Διδάσκουμε με αυτό που είμαστε.
2. Ο μέτριος δάσκαλος περιγράφει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο σωστός δάσκαλος αποδεικνύει. Ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει. ( Γουίλιαμ Γουάρντ)
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Παρ Νοέμ 18, 2011 1:18 pm

Θεωρώ οτι η Ε.Μ.Ε. επέδειξε στην περίπτωση αυτή, της φιλοξενίας δηλαδή του mathematica στο Συνέδρειο, Επιστημονικό και Ηθικό θάρρος.
Και αυτό δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής, αλλά είναι προϊόν αναγνώρισης της αξίας του mathematica από την άποψη της ανιδιοτελούς συνεχούς υψηλού επιπέδου και μη ανταγωνιστικής Μαθηματικής προσφοράς τών μελών του, τα οποία εξ' άλλου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι και ενεργά μέλη της Ε.Μ.Ε.,
γιά την οποία έχουν ειλικρινές και συνεχές ενδιαφέρον, αφού αποτελεί το δικό τους (δικό μας) Επιστημονικό Μαθηματικό Σωματείο.

S.E.Louridas
τελευταία επεξεργασία από S.E.Louridas σε Παρ Νοέμ 18, 2011 6:31 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Παρ Νοέμ 18, 2011 1:48 pm

Η γνώμη μου είναι ότι η κυρία Αγγελική Χ. Χρονοπούλου στο κείμενό της εκφέρει αντίρρηση απλά για να κάνει αντιπολίτευση στην ΕΜΕ.

Τα ερωτήματα που έχω προς την κυρία Χρονοπούλου είναι τα ακόλουθα:
1. Η εν λόγω κυρία είχε διαβάσει το πρόγραμμα του συνεδρίου πριν τις 15/11; Μάλλον όχι, γιατί αν το είχε διαβάσει θα έπρεπε να έρθει στην συνάντησή μας και να καταθέσει την άποψή της και να κουβεντιάσει με τα μέλη του :logo: .
2. Έχει η εν λόγω κυρία επισκεφθεί το mathematica.gr; Αν το είχε κάνει θα έβλεπε τι έργο γίνεται και θα καταλάβαινε την τεράστια διαφορά με οποιοδήποτε άλλο site, forum ή blog με μαθηματικό περιεχόμενο. Δεν θα συζητήσω καν τη προσφορά του :logo: στα χρόνια της λειτουργίας του σε σχέση με την ΕΜΕ. Αυτό είναι αυταπόδεικτο.

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Παρ Νοέμ 18, 2011 5:13 pm

Δεν εκπλήσσομαι!

Η δημοκρατία του διαδικτύου!!! Καθείς γράφει και δημοσιεύει ό,τι αρλούμπα του κατέβει.
Το αν αξίζει να τρέχουμε πίσω από τον καθένα και να του επισημαίνουμε "σφάλματα", ίσως έχει νόημα, αλλά το βρίσκω κουραστικό και τελικά ανούσιο.

Ας βλέπει ο καθένας "δάκτυλους" όπου θέλει.

Βαρέθηκα ήδη. :yankchain:

Μάγκος Θάνος
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Νοέμ 18, 2011 5:26 pm

Γιάννη, νοιώθω την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για το θάρρος σου να αποκαταστήσεις την ανίερη άποπειρα βλάβης του mathematica.

Δυστυχώς, πάντα θα μας γυροφέρνουν άτομα που είναι συστηματικά μία τροχοπέδη στην πρόοδο, αγκυλωμένα και οπισθοδρομικά.

Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που ακόμη δεν αντιλήφθηκαν ότι το mathematica είναι μία όαση διανοουμένων, ένας τόπος απόλυτα ελεύθερης και υψηλού επιπέδου ανταλλαγής ωφέλιμων στην Παιδεία μας Μαθηματικών.

Όσοι επιμένουν να παραμένουν στο περιθώριο όπου ήδη βρίσκονται, δικαίωμά τους. Έμεις προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ.

Μιχάλης Λάμπρου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Παρ Νοέμ 18, 2011 8:15 pm

Κυρία Χρονοπούλου, διαβάζοντας το κείμενό σας, ένα πράγμα κατάλαβα: Σας ενδιαφέρει η πολιτική και όχι τα μαθηματικά.

Ιωάννου Δημήτρης

Γυμνάσιο Ιστιαίας

Εύβοια

Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 » Παρ Νοέμ 18, 2011 10:34 pm

Είναι πολύ εύκολο να ασκείς κριτική χωρίς να έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις. Έντιμο όμως δεν είναι.
Μας φθονούν.
Όποιος αμφισβητεί την προσφορά στα μαθηματικά του :logo: είτε δεν του έδωσε τον απαραίτητο χρόνο είτε εθελοτυφλεί.
Ταπεινά και Μαθηματικά
Μόνο

kalafatis_kon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kalafatis_kon » Τετ Νοέμ 30, 2011 11:13 pm

Πραγματικά θα ήθελα να ζητήσω καταρχίν συγνώμη (και απο τον εαυτό μου) γιατί δεν μπορώ να παρακολουθώ τον τόσο γόνιμο και υψηλού επιπέδου
διάλογο που αναπτύσεται στην ιστοσελίδα αυτή. Θα παρέμβω λίγο αποσπασματικά μιά και έλαβα απο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μηνύματα που
μέσα σε όλα τα άλλα, με μέγάλη μου έκπληξη διάβασα ότι η άτυπη συνάντηση των μελών του μαθεμάτικα που γίνεται κατα την διάρκεια του συνεδρίου της "ΕΜΕ" "φιλοξενήθηκε" στο επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου (στις παράλληλες εκδηλώσεις ). Πραγματικά δεν είχα κάνει τον κόπο να κοιτάξω ούτε το πρόγραμμα του συνεδρίου αυτού (βλέποντας το τώρα είδα ότι περιείχε και πάρα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις). Δηλαδή η δραστηριότητα των μελών του μαθεμάτικα για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων οργανώνεται από την "ΕΜΕ"; Εκείνη είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής ρωτάω αν κάποιος γνωρίζει, να μας πεί. Στη συνέχεια κάποιοι σύνδεσμοι με παρέπεμψαν στο θέμα αυτό της ιστοσελίδας και πραγματικά λυπήθηκα, όπως λέει και ο τίτλος του θέματος του σεβαστού Γιάννη Κερασαρίδη, όταν διάβασα:

" Θεωρώ οτι η Ε.Μ.Ε. επέδειξε στην περίπτωση αυτή, της φιλοξενίας δηλαδή του mathematica στο Συνέδριο, Επιστημονικό και Ηθικό θάρρος."

Εκεί δεν άντεξα και είπα ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ...
Από που θα αντλήσει επιστημονικό και ηθικό θάρρος η "ΕΜΕ" για να το δώσει;
Τόσα χρόνια όλοι έχουμε δει το ρόλο που έχει παίξει και το πόσο έχει συμβάλει στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας.
Η άοκνη και ανιδιοτελής προσπάθεια που κάνουν τα μέλη αυτής της ιστοσελίδας δεν έχει την ανάγκη καμμιάς "ΕΜΕ" για να καταξιωθεί. Εκείνη μάλλον
ψαρεύει σε θολά νερά με τις κινήσεις αυτές και προσπαθεί να προσεταιριστεί τέτοιες προσπάθειες μιά και το σύνολο των συναδέλφων της έχουν γυρίσει την πλάτη. Δείτε πόσοι συνάδελφοι μετέχουν στις συνελεύσεις και πόσοι στις εκλογές...

Και στη συνέχεια διάβασα:

"Και αυτό δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής, αλλά είναι προϊόν αναγνώρισης της αξίας του mathematica από την άποψη της ανιδιοτελούς συνεχούς υψηλού επιπέδου και μη ανταγωνιστικής Μαθηματικής προσφοράς τών μελών του, τα οποία εξ' άλλου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι και ενεργά μέλη της Ε.Μ.Ε.,"

Πραγματικά μια και τα έχει μετρήσει τα μέλη αυτά ο κύριος Λουρίδας, να μας τα πεί γιατί μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Ισχυρίζομαι ότι η πλειοψηφία των μελών του μαθεμάτικα απέχει επιδεικτικά και αναζητά άλλους τρόπους έκφρασης, ένας από τους οποίους είναι και αυτός της ανταλλαγής απόψεων και θέσεων μέσα απο την φιλόξενη ιστοσελίδα του μαθεμάτικα.

Ευχαριστώ για την κατανόηση και ξανά συγνώμη για την αποσπασματικότητα της παρέμβασης μου. Πάντως θα περιμένω απαντήσεις...

Κ.Καλαφάτης

fmak65

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fmak65 » Τετ Νοέμ 30, 2011 11:40 pm

Πρώτον, ως προς την παρέμβαση της κυρίας Χρονοπούλου, μου θύμισε την παρέμβαση που έγινε πριν από δυο χρόνια συντονισμένα από διάφορες ΕΛΜΕ ώστε να φέρουν εμπόδια στη διεξαγωγή του διαγωνισμού Καγκουρό. Ίσως τέτοιες αντιλήψεις επικράτησαν και τότε.
Δεύτερον, ως προς την παρέμβαση του kalafatis_kon θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η πρώτη άτυπη συνάντηση του :logo: έγινε στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης με ανεπίσημη παραχώρηση αίθουσας από το τοπικό παράρτημα και κατόπιν με ενέργειες, πιστεύω, των δραστήριων μελών μας της Εύβοιας επισημοποιήθηκε στο Συνέδριο της Χαλκίδας και συνεχίστηκε στο φετινό. Άρα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά μέλη του :logo: που είναι δραστήρια και στην ΕΜΕ, αλλά υπάρχουν όντως και πολλά τα οποία έχουν απομακρυνθεί από την ΕΜΕ. Το ότι η ΕΜΕ αναγνωρίζει το :logo: και δίνει χώρο για τις συναντήσεις του, πιστεύω ότι είναι μια έξυπνη κίνηση από μέρους της και μία αναγνώριση της δυναμικότητας του φόρουμ μας.

Μαραντιδης Φωτης
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Παρ Δεκ 02, 2011 10:39 pm

kalafatis_kon έγραψε:.....
" Θεωρώ οτι η Ε.Μ.Ε. επέδειξε στην περίπτωση αυτή, της φιλοξενίας δηλαδή του mathematica στο Συνέδριο, Επιστημονικό και Ηθικό θάρρος."
Εκεί δεν άντεξα και είπα ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ...
Από που θα αντλήσει επιστημονικό και ηθικό θάρρος η "ΕΜΕ" για να το δώσει;
Τόσα χρόνια όλοι έχουμε δει το ρόλο που έχει παίξει και το πόσο έχει συμβάλει στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας.
Η άοκνη και ανιδιοτελής προσπάθεια που κάνουν τα μέλη αυτής της ιστοσελίδας δεν έχει την ανάγκη καμμιάς "ΕΜΕ" για να καταξιωθεί. Εκείνη μάλλον
ψαρεύει σε θολά νερά με τις κινήσεις αυτές και προσπαθεί να προσεταιριστεί τέτοιες προσπάθειες μιά και το σύνολο των συναδέλφων της έχουν γυρίσει την πλάτη. Δείτε πόσοι συνάδελφοι μετέχουν στις συνελεύσεις και πόσοι στις εκλογές...
Και στη συνέχεια διάβασα:
"Και αυτό δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής, αλλά είναι προϊόν αναγνώρισης της αξίας του mathematica από την άποψη της ανιδιοτελούς συνεχούς υψηλού επιπέδου και μη ανταγωνιστικής Μαθηματικής προσφοράς τών μελών του, τα οποία εξ' άλλου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι και ενεργά μέλη της Ε.Μ.Ε.,"
Πραγματικά μια και τα έχει μετρήσει τα μέλη αυτά ο κύριος Λουρίδας, να μας τα πεί γιατί μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Ισχυρίζομαι ότι η πλειοψηφία των μελών του μαθεμάτικα απέχει επιδεικτικά και αναζητά άλλους τρόπους έκφρασης, ένας από τους οποίους είναι και αυτός της ανταλλαγής απόψεων και θέσεων μέσα απο την φιλόξενη ιστοσελίδα του μαθεμάτικα.

Ευχαριστώ για την κατανόηση και ξανά συγνώμη για την αποσπασματικότητα της παρέμβασης μου. Πάντως θα περιμένω απαντήσεις...

Κ.Καλαφάτης
Χωρίς την διάθεση μίας οποιουδήποτε τύπου αντιπαράθεσης, θα ήθελα με το δικαίωμα που μου δίνει η ίδια η δημοκρατία να πω την άποψη μου. Ότι δηλαδή άλλο η Ε.Μ.Ε. και άλλο κάποια πιθανόν πρόσωπα, αιχμής ίσως, της οποιασδήποτε διοίκησης της. Η ίδια η Ε.Μ.Ε. είναι Ιστορικά και ηθικά το δικό μας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ σωματείο, ανήκει στην Μαθηματική οικογένεια, στα μέλη της, στούς Μαθητές και φοιτητές μας με Μαθηματικό προσανατολισμό, στις Μαθηματικές οντότητες της Πατρίδας και σε καμιά αιρετή διοίκηση της που θα πρέπει να είναι εντολοδόχος και όχι εντολέας. Προσωπικά μόνο έτσι μπορώ και βλέπω το θέμα.
Τώρα δεν είναι κακό να γίνονται πράγματα (και γίνονται) που να παίρνουν τα εύσημα. Αυτά θα πρέπει έτσι και αλλιώς να τα αναδεικνύουμε και για τα ίδια τα γεγονότα. Για παράδειγμα η είσοδος του Γιάννη Κερασσαρίδη και του Αλέξη του Παπαϊωάννου στο Δ.Σ. της είναι ένα τέτοιο γεγονός ή η παραχώρηση σε κάθε Μαθηματικό συνέδριο χώρου γιά το αντικειμενικά τεράστιο mathematica ( επισημοποιημένη παρουσία πλέον στα συνέδρεια) ή τα σεμινάρια επιμόρφωσης, ΟΙ Μαθηματικοί Διαγωνισμοί κάθε επιπέδου (η Ε.Μ.Ε. ειναι η καθ' ύλη αρμόδια για την συγκρότηση των αντίστοιχων Εθνικών ομάδων των Μαθηματικών) κ.τ.λ.
Καλό λοιπόν είναι όλοι μας να μπούμε, εκμεταλλευόμενοι τον ελάχιστο χρόνο μας, σε κάθε κατά το δυνατόν δραστηριότητα της Ε.Μ.Ε., όπως κάνει ο Γιάννης Κερασσαρίδης και πολύ από εμάς, συμμετέχοντες σε διάφορες δραστηριότητες της και αυτό γιατί είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω ότι η Ε.Μ.Ε. ανήκει στην Μαθηματική μας οικογένεια, σε εμάς και όχι αλλού και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό Πολύ, μα Πάρα Πολύ Καλά.

S.E.Louridas

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Παρ Δεκ 02, 2011 11:18 pm

Παρά τα μικρά ή μεγάλα παράπονα που εκφράζονται μερικές φορές από αρκετούς (και συχνά όχι αδικαιολόγητα), η Ε.Μ.Ε ήταν, είναι και θα πρέπει να να είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε και έχουμε μεράκι με τα μαθηματικά.
Δεν υπάρχει άλλος επιστημονικός φορέας με τόση δράση σε πάρα πολλούς τομείς, όπως τα περιοδικά που για πάρα πολλά χρόνια μας έδιναν υπέροχο υλικό από αξέχαστους μαθηματικούς, οι διαγωνισμοί που από χρόνια πριν διοργάνωνε και εξακολουθεί να διοργανώνει με μεγάλη απήχηση στους μαθητές μας, τα συνέδρια που κάνει και το κυριότερο με τα πάρα πολλά ικανά στελέχη, άριστους επιστήμονες που την στελεχώνουν και που είναι πρόθυμοι να μας δώσουν τα φώτα τους όταν το ζητήσουμε.
Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε ισχυρή την ΕΜΕ, ειδικά τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι,,,

Φιλικά,

Ιωάννου Δημήτρης

aggelxronop

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από aggelxronop » Δευ Δεκ 05, 2011 1:59 am

Με αφορμή την «Κριτική στο 28ο συνέδριο της ΕΜΕ» που αναρτήθηκε στα «Μαθηματικά Τετράδια»
Μελέτη περίπτωσης για το πως κατασκευάζεται η συναίνεση…

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*

(...) Μην αμελήσετε.

Πάρτε μαζί σας νερό.

Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία».
Μιχάλης Κατσαρός, κατά σαδδουκαίων

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες και αναγνώστες/τριες του mathematica.gr
σας απευθύνω αυτή την επιστολή για να εκθέσω ενώπιον σας τις θέσεις μου για όσα ζητήματα άνοιξε αυτή η «Δημόσια Συζήτηση».

Διάβασα (στις 21-11-11) με πολύ ενδιαφέρον (1) τη «Δημόσια Συζήτηση» που διεξάγεται, στον ιστότοπο mathematica (2), από τις 18-11-11, με αφορμή το κείμενό μου με τίτλο: «Απολογισμός του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ: Κριτική θεώρηση για τις χορηγίες, την υποβάθμιση του ρόλου των Παραρτημάτων της ΕΜΕ και άλλα...» που αναρτήθηκε (15/11/2011) στη διεύθυνση http://mathematicatetradia.blogspot.com/, και για το οποίο κείμενο στάλθηκε ενημερωτική ανακοίνωση (με e-mail) για την ανάρτησή του (όπως συνήθως για τις νέες αναρτήσεις) σε μέλη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ».
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 24-11-11 (8.12 μμ) στάλθηκε απευθείας e-mail στους αποδέκτες της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» από γενικό συντονιστή (έναν από τους τρεις) του ιστότοπου «mathematica».

Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να αποδοθεί στην «Κίνηση» συνέργεια και συναυτουργία για το αναρτημένο ενυπόγραφο κείμενο κριτικής μου για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ και συνάμα με το e-mail της 24-11-11 γραπτώς(!) να απαιτήσει το mathematica, ούτε λίγο ούτε πολύ, από συναδέλφους της «Κίνησης» να προβούν σε «ενέργειες αποκατάστασης» και μάλιστα προσδιορίζοντας υποδειγματικά και ρητά το είδος της «αποκατάστασης» που επιδιώκεται... έχει πολύ δρόμο…

Εισαγωγικά και κατατοπιστικά

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη χρονολογική τους σειρά:
1) Στις 15-11-11 αναρτήθηκε το ενυπόγραφο κείμενο κριτικής μου για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ (15/11/2011) στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» στη διεύθυνση http://mathematicatetradia.blogspot.com/ και http://mathematicatetradia.blogspot.com/2011/11/28.html
2) Στις 18-11-11 το mathematica αποφάσισε αυτοβούλως, μονομερώς και υποστηρίζοντας πως θίγεται από αναφορές του κειμένου μου να ανοίξει «Δημ. Συζήτηση» στη διεύθυνση viewtopic.php?f=6&t=20585) όπου και αναρτήθηκαν 8 συνολικά παρεμβάσεις (στις 18-11-11) στις οποίες και θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια.
3) Στις 24-11-11 (8.12 μμ) στάλθηκε απευθείας e-mail στους αποδέκτες της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» από γενικό συντονιστή του ιστότοπου «mathematica» απαιτώντας «λύση» εκτός(!!!) των διαδικασιών της «Κίνησης»...
4) Στις 25-11-11 (9.32 μμ) έστειλα ως όφειλα απαντητικό e-mail δια της ίδιας οδού.
5) Στις 28-11-11 (9.14 μμ) απεστάλη με e-mail προς μέλη της «Κίνησης» σχολιασμένη απάντηση στο e-mail που απέστειλα στις 25-11-11, αφού θίχτηκε και άλλος (ο 2ος στη σειρά), ο οποίος και με το e-mail του διάλεξε πλευρά (για 2η φορά) γιατί για 1η φορά διάλεξε πλευρά όταν προέβη σε δήλωση-παρέμβαση στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica χωρίς να ακολουθήσει τις διαδικασίες της «Κίνησης» και παραβλέποντας ότι η εν λόγω συζήτηση άνοιξε αντιδεοντολογικά.
6) Η απάντηση μου με την οποία σχολιάζεται (απαντάται) το παραπάνω κείμενο (βλ. σχετική αναφορά στο e-mail 28-11-11 9.14 μμ) στάλθηκε αυθημερόν στον ίδιο (27-11-11) μόλις ενημερώθηκα για την ύπαρξη του εν λόγω κειμένου.
Έτσι στη συνέχεια με e-mail (28-11-11, 9.37 μμ) ενημέρωσα, με τη σειρά μου, τα μέλη της «Κίνησης» πως για να διασφαλίσω την ηρεμία στην «Κίνηση» δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια δημοσιοποιώντας την παραπάνω απάντησή μου.

7) Τα ξημερώματα της 1-12-11 αναρτήθηκε το πρώτο σχόλιο στο κείμενο κριτικής μου για το 28ο συνέδριο, που είναι αναρτημένο από της 15-11-11 στο blog «Μαθηματικά Τετράδια». Το σχόλιο αυτό αποτέλεσε και μια ευκαιρία για μια αρχική απάντησή μας σε ό,τι ερωτηθήκαμε (3). Συμπτωματικά με βραχεία κεφαλή είχε προηγηθεί νέα παρέμβαση στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica, που σύντομα ακολουθήθηκε και από άλλη μια αλλάζοντας το κλίμα της συζήτησης.

Μέχρι εδώ δύο μόνο παρατηρήσεις για να διευκολύνω και όσους θα συνεχίσουν την ανάγνωση αλλά και για να έχουν μια, όσο το δυνατόν, ολοκληρωμένη αντίληψη για το πως διαμορφώθηκε η κατάσταση και όσοι αναγνώστες επανέλθουν με άλλη ευκαιρία για να διαβάσουν τη συνέχεια.

1η παρατήρηση: Η «Δημ. Συζήτηση» που άνοιξε στο mathematica στις 18-11-11 άνοιξε αντιδεοντολογικά εφόσον από τη στιγμή που την έκριναν απαραίτητη έπρεπε να ζητήσουν οι παρεμβάσεις τους να αναρτηθούν άμεσα στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» εκεί άλλωστε που ήταν αναρτημένο και το κείμενο αναφοράς.
Επιπλέον δεν τηρήθηκε η δεοντολογία αφού αν και η «Δημ. Συζήτηση» με αφορούσε άμεσα (και ουσιαστικά και λόγω του περιεχομένου της) δεν ενημερώθηκα (από το mathematica) για την έναρξή της αλλά το ανακάλυψα τυχαία στις 21-11-11...

Η 2η παρατήρηση είναι πως το mathematica δεν ικανοποιήθηκε από τη «Δημ. Συζήτηση» που αντιδεοντολογικά, όπως προανέφερα, το ίδιο δρομολόγησε αλλά συνέχισε απαιτώντας να ληφθούν μέτρα σε βάρος μου από την «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ, στην οποία συμμετέχω.
Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε είναι η εξής: Από γενικό συντονιστή του ιστότοπου «mathematica» στάλθηκε απευθείας e-mail (στις 24-11-11), στους 60 αποδέκτες της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» (και σε μένα ως μέλος της «Κίνησης»), με το οποίο προσπερνούν τις διαδικασίες με τις οποίες επικοινωνούμε στην «Κίνηση».
Επιπλέον από το ύφος του e-mail, που επιλέξει αναφέρει: «Δυστυχώς αν και έχουν περάσει 7 ημέρες από την αποστολή του mail δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου κάποια ενέργεια αποκατάστασης των πραγμάτων» (4), καθίσταται προφανές πως με έπαρση το mathematica ελέγχει, επιτιμά και εγκαλεί την «Κίνηση» γιατί επί 7 μέρες δεν έλαβε μέτρα που να έχουν υποπέσει στην αντίληψή του!!!
Στη συνέχεια, στην ίδια λογική με των... δανειστών (αφού η «Κίνηση» πάντα κατά το mathematica «αποδείχτηκε ανεπαρκής» να λάβει μέτρα «οικειοθελώς» και επειδή εξαντλήθηκε και η υπομονή του mathematica...) απαιτούν γραπτώς(!), ούτε λίγο ούτε πολύ, από τους συναδέλφους της «Κίνησης» να προβούν σε «ενέργειες αποκατάστασης» με αφορμή το παραπάνω ενυπόγραφο κείμενό μου, με ρητές μάλιστα αναφορές στο είδος της «αποκατάστασης», και μάλιστα προτείνοντας και «πρότυπο αποκατάστασης»!!!

Αντικειμενικά αυτή η ενέργεια στοχοποίησής μου από το mathematica συνιστά εξωτερική ευθεία παρέμβαση (5), και μάλιστα από θέση ισχύος, στην «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» και για να δημιουργήσει «εσωτερικό» ζήτημα...

Μετά από αυτή τη μεθόδευση και για να μην αποδοθεί από οποιοδήποτε ποτέ ξανά οποιοδήποτε κείμενό μου στην «Κίνηση» ενημερώνω δημόσια την «Κίνηση» (και κάθε ενδιαφερόμενο) πως, για να διευκολύνω την κατάσταση και κυρίως για να παραμείνει η «Κίνηση» όρθια και μάχιμη, στην πρώτη σύναξη της «Κίνησης» (που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα), θα ανακοινώσω πως ανεξαρτητοποιούμε από την «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» ώστε να... επιτευχθεί και η «αποκατάσταση» που διεκδικεί, με κάθε τρόπο και μέσο, το mathematica...

Η... δεοντολογία της «Δημ. Συζήτησης» που διεξάγεται στο mathematica

Πριν αναλύσουμε, διεξοδικά στη συνέχεια, το είδος της «Δημ. Συζήτησης» που δρομολόγησε το mathematica και το πως αυτή εξελίχθηκε θα υπενθυμίσουμε τις αρχικές μας επισημάνσεις περί της... δεοντολογίας της συζήτησης για να τονίσουμε το γεγονός ότι η «Δημ. Συζήτηση» άνοιξε εκτός από αντιδεοντολογικά και «ανορθόδοξα» αφού δεν φρόντισε να υπάρξει μια εναρκτήρια παρέμβαση στην οποία να αναλάβει κάποιος εκ μέρους του mathematica να προσδιορίζει ρητά ποιες ακριβώς θέσεις προκάλεσαν ποιο/ποια πρόβλημα/προβλήματα και τι είδους πρόβλημα/προβλήματα...

Επισημαίνουμε ότι, στο αναρτημένο ενυπόγραφο κείμενο κριτικής μου για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ (http://mathematicatetradia.blogspot.com/2011/11/28.html), καθίσταται σαφές πως απλά αναδείξαμε προβλήματα και προσδιορίσαμε σε γενικές γραμμές κάποιες παραμέτρους τους, σε σχέση με τη λειτουργία της ΕΜΕ, στο πλαίσιο μιας, κατά την τεκμηριωμένη θέση μας, λύσης τους.

Στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica επισημαίνουμε πως οι 3 από τους συμμετέχοντες στις παρεμβάσεις (της 18-11-11) που ταυτόχρονα κατέχουν και θέσεις εξουσίας (6) στο οργανωτικό του σχήμα (neos_kanon_mathematica.gr.pdf άρθρο 5 κ.ε.) περιορίστηκαν σε δευτερεύοντα ρόλο. Επιπλέον στην εναρκτήρια παρέμβαση αρχικά δηλώνονται αυτονόητα πράγματα για τα οποία δεν φέρει καμιά(!!!) ευθύνη (7) ο δηλών καταλήγοντας, όμως, στο τέλος να αποκηρύξει τμήμα της κριτικής μου.
Αν, μάλιστα, συνεκτιμήσουμε την αναφορά από την εναρκτήρια παρέμβαση «μετά την αναταραχή που προκλήθηκε» (8) χωρίς, όμως, καμιά προσδιοριστική αναφορά στο ποια ακριβώς σημεία προκάλεσαν «αναταραχή» και τι είδους «αναταραχή» προκλήθηκε, ρωτάμε ευθέως: τα «βρήκε σκούρα η ΕΜΕ» επειδή το κείμενό μου έλεγε αλήθειες; Ή μήπως επίσης σκούρα τα βρήκε το mathematica γιατί αναγνώρισε πως τα ζητήματα αδιαφάνειας που αναδείξαμε με το κείμενό μας και συνακόλουθα τα ερωτήματα που θέσαμε δεν ήταν βολικά οπότε και έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τη στάση του αν δεν ήθελε να τα επιβεβαιώσει;

Με δυο λόγια υποστηρίζουμε πως το mathematica επέλεξε να μην αποτρέψει το μέλος του από το να καταθέσει αντ΄ αυτού την εναρκτήρια παρέμβαση (9) επειδή όφειλε να αναλάβει το mathematica την ευθύνη αυτής της «Δημ. Συζήτησης» που απαντά σε μια κριτική, την οποία γενικός συντονιστής του ιστότοπου «mathematica» χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, «άδικη» (10).

Από την πλευρά μου, εδώ και 32 χρόνια που συμμετέχω στο δημόσιο διάλογο επιλέγω την ευθεία οδό και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου ενώ δεν κάνω «προσκλητήριο» φίλων μου για να τους εκχωρήσω την εναρκτήρια παρέμβαση... Δηλαδή, δεν τους εκχωρώ την υποχρέωσή μου να απαντήσω εμπεριστατωμένα σε όσα κρίνω πως μου αποδίδουν, πολύ δε περισσότερο όταν τα θεωρώ άδικα... Μπορώ, λοιπόν, να διαβεβαιώσω το mathematica, και με αυτή την ευκαιρία, πως δεν ενοχλούμε από την κριτική που μου ασκείται μολονότι με τη σειρά μου τη βρίσκω άδικη, αφού υποστηρίζουμε τις θέσεις μας (και το δίκιο μας) απλά διαλέγοντας «διαφορετικά μονοπάτια».

Στο σημείο αυτό θεωρώ απαραίτητη μια σύντομη αποτίμηση, από την πλευρά μου, της «Δημ. Συζήτησης» του mathematica και για να διευκολύνω όσους θα αφιερώσουν χρόνο για να συνεχίσουν την ανάγνωση αλλά και για να έχουν μια, όσο το δυνατόν, ολοκληρωμένη αντίληψη για το πως εξελίχθηκε η κατάσταση και όσοι αναγνώστες επανέλθουν με άλλη ευκαιρία για να διαβάσουν τα όσα ακολουθούν στη συνέχεια τα οποία και αποδεικνύουν τις εκτιμήσεις μου, που εδώ αποδίδω συνοπτικά.

Οι συνολικά 7 παρεμβάσεις (11), που ακολούθησαν την εναρκτήρια παρέμβαση (12) αναλώνονται σε ανυπόστατους συλλογισμούς και σε αναπόδεικτες αξιολογικές κρίσεις ακόμη και με ηθική χροιά.
Στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως τέτοιες ενορχηστρωμένες επιθέσεις (με «δείγματα γραφής» όπως «των 7») έχουν διττό στόχο, από τη μια να στιγματίσουν όποιον τις υφίσταται και από την άλλη επιχειρούν να δράσουν κατασταλτικά αποτρέποντας οποιονδήποτε σκεφθεί (στο μέλλον) να αρθρώσει κριτική άποψη.
Εκ πείρας μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως οι αναγνώστες, σε γενικές γραμμές διακρίνουν το πρόσωπο που βάλλεται από το κείμενό του και μάλιστα επιλέγουν να διαβάσουν το κείμενό του διαμορφώνοντας τη δική τους άποψη.
Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης συμμετοχής μου στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica θεωρώ τις παρεμβάσεις «των 7» σαν αποτέλεσμα «προσωπικής πίκρας» και θα παραμείνω αυστηρά στη διατύπωση επιχειρημάτων που αναδεικνύουν τις λογικές ανακολουθίες των παρεμβάσεων αυτών και ταυτόχρονα διατυπώνοντας τις αντι-θέσεις μου ως εναλλακτική πρόταση στα γραφόμενα τους.

Η εκδήλωση, λοιπόν, της προσωπικής πίκρας μέσω των γραπτών παρεμβάσεων αντιμετώπισε την κριτική μας σαν προσωπική κριτική τους και όχι με βάση το περιεχόμενό της με συνέπεια η κριτική μας να παρουσιαστεί, να αντιμετωπιστεί και να απαντηθεί σαν «βεβήλωση του ιερού των Μαθηματικών»...

Ουδέν αναληθέστερο η πραγματικότητα είναι πως στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης ιδεών καταθέσαμε ενυπόγραφα την κριτική μας θέση για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ http://mathematicatetradia.blogspot.com/ (ημερ. ανάρτησης 15-11-11), αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η πληροφόρηση των συνέδρων για την αλλαγή της αίθουσας ήταν πλημμελής και πως η συνάντηση του mathematica ήταν η μοναδική για την οποία δεν κρεμάστηκε ανακοίνωση αλλαγής αίθουσας στον πίνακα της γραμματείας του συνεδρίου ούτε και στην πόρτα της ανακοινωμένης, στο πρόγραμμα, αίθουσας (νο. 22) που να κατευθύνει όσους ενδιαφέρονταν στην αίθουσα όπου τελικά συναντήθηκαν. Αυτή την αδιαφάνεια ανέδειξα στην κριτική μου και αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός...

Επανερχόμαστε, όμως, τώρα γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε το δικαίωμα στη διατύπωση δημόσιας και ενυπόγραφης κριτικής θέσης επειδή με τη μεθόδευση που ακολούθησε, το mathematica, στη «Δημ. Συζήτηση» ουσιαστικά μας άφησαν έναν(!!!) μόνο δρόμο είτε να καθίσουμε ήσυχα-ήσυχα φιμωμένοι είτε να αρνηθούμε το δικαίωμα μας στην ελεύθερη και αδέσμευτη έκφραση...
Τελικά διαλέγουμε τη λύση να υποστηρίξουμε το δικαίωμα μας στην ελεύθερη και αδέσμευτη έκφραση και να απαντήσουμε σε όλα τα σημεία που ανέδειξε η ανάλυση μας όσο γίνεται πιο σύντομα αναδεικνύοντας τις μεθοδεύσεις που ακολούθησαν σε αυτή τη «Δημ. Συζήτηση» και για να δώσουμε μια ευκαιρία στο mathematica, την επόμενη φορά, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη που έκανε στη δική μας περίπτωση.
Ελπίζω μάλιστα μόλις ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου μου να συμφωνήσετε μαζί μου πως από τις λύσεις που υπήρχαν, και στις οποίες αναφέρομαι ενδεικτικά, για αυτή τη «Δημ. Συζήτηση» το mathematica επέλεξε τελικά τη χειρότερη για το ίδιο.

Και ενώ το mathematica υποστηρίζει πως θίγεται από αναφορές τού κειμένου μου σε καμιά από τις 8 παρεμβάσεις στη «Δημ. Συζήτηση» δεν αναφέρονται αποσπάσματα ώστε να αντιληφθούμε ως αναγνώστες σε ποιες ακριβώς αναφορές υπάρχει (και γιατί) ζήτημα...
Διερωτόμαστε, λοιπόν, για ποιο λόγο επελέγη η ασφαλής «αγκαλιά» του mathematica, αντιδεοντολογικά και ταυτόχρονα κανιβαλίζοντας (13) σε βάρος μου; Σε αυτό το σημείο, όμως, δεν θα επιχειρήσω να δώσω μια εξήγηση, αφού τα στοιχεία στη συνέχεια θα αναδείξουν και ποια μεθόδευση ακολουθήθηκε με όχημα τις «ενέργειες αποκατάστασης» (14) και ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος.

Για χάρη της συζήτησης θα δεχθώ, ότι το mathematica θίχτηκε από κάποια σημεία της κριτικής μου.
Τότε, κατά την άποψή μου, έπρεπε να ακολουθήσει τις διαδικασίες του για να αποφασίσει το πως θα απαντήσει. Και σε κάθε περίπτωση όφειλε να αναλάβει την ευθύνη του ανοίγματος της «Δημ. Συζήτησης» ο ιεραρχικά ανώτερος (που συμμετέχει με γραπτή παρέμβαση του στη συζήτηση ή όποιος από την ιεραρχία είχε κάτι να καταθέσει στη «Δημ. Συζήτηση») και να ακολουθήσουν όσοι έκριναν/ κρίνουν πως είχαν κάτι να γράψουν επί της ουσίας.
Με δυο λόγια μπαίνοντας σε κατάσταση... συναγερμού το mathematica έπρεπε αρχικά να οδηγηθεί, με βάση τις διαδικασίες του, σε εσωτερικό διάλογο για το τι γράφτηκε, ποια προβλήματα τέθηκαν και πως θα αρθούν αυτά τα προβλήματα με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Επομένως τηρώντας, όχι μόνο από λόγους αρχής αλλά και για λόγους ισοτιμίας, τη λύση που προτείνω για το mathematica αποφάσισα να ζητήσω από το mathematica να αναρτήσει αυτό το κείμενό μου στη «Δημ. Συζήτηση». Στη συνέχεια θα παραθέσω αναλυτικά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στη «Δημ. Συζήτηση» για να τεκμηριώσω πέραν κάθε αμφιβολίας τα ζητήματα που τίθενται, ξεκαθαρίζοντας με διαύγεια το τοπίο ώστε να διατυπώσω τις αντι-θέσεις μου ως εναλλακτική πρόταση στα γραφόμενα τους.

Τα... αυτογκόλ... του mathematica στη «Δημ. Συζήτηση» που φιλοξένησε

Και αφού το mathematica κατόρθωσε να εγκαινιάσει τη «Δημ. Συζήτηση» με μια αξιοπρόσεκτη μεθόδευση, κάποια σημεία της οποίας προσπάθησα να αναδείξω και με την ανάλυση της εναρκτήριας παρέμβασης (15), στη συνέχεια οδηγήθηκε σε... αυτογκόλ...
Εκτιμάμε ως «αυτογκόλ» (ενδεικτικά και μόνο) τις παρακάτω παρεμβάσεις της 18-11-11, για τους λόγους που συνοπτικά θα παραθέσουμε.

Με την παρέμβαση του γενικού συντονιστή (16) (παρέμβαση 18-11-11, 6:26 pm, σελ. 4/6) αυτοπροσδιορίζονται (δικαίωμά τους βέβαια) σαν «όαση διανοουμένων», σημειώνω, όμως, πως στο κείμενό μου έθεσα στη συζήτηση τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ελίτ να λειτουργούν ως κλειστή αναπαραγόμενη κάστα (17). Με τις παρεμβάσεις σας, λοιπόν, σε αυτή τη συζήτηση επιβεβαιώσατε ότι ενίοτε οι «κάστες» επιδίδονται (απόδειξη το είδος αυτής της «Δημ. Συζήτησης» που εκτυλίσσεται και με ευθύνη σας στο mathematica) σε «κυνήγι μαγισσών» κάθε διαφορετικής (κριτικής πολύ δε περισσότερο) φωνής…

Σημειώνουμε πως «στις 7» πρώτες παρεμβάσεις που ακολούθησαν μετά την εναρκτήρια παρέμβαση (η οποία και... έριξε τον πρώτο λίθο του αναθέματος με διακριτά χαρακτηριστικά «αποκήρυξης») αναγνωρίζεται το στερεότυπο· της «ανίερης απόπειρας βλάβης» από ασεβές άτομο (βλ. ενδεικτικά στην παρέμβαση 18-11-11, 6:26 pm, σελ. 4/6) για το οποίο καλού κακού κατασκευάζεται... συμπληρωματικά και ένα προφίλ ανυπόστατο και αναπόδεικτο με στόχο να συγκεντρώσει τα πυρά, να το στιγματίσει και πρώτιστα να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που θίγονται στο κείμενό μου και για τα οποία αργά ή γρήγορα οι λύσεις που θα εφαρμόσετε θα γίνουν αντιληπτές από όλους και τότε θα δικαιωθούν πλήρως οι θέσεις που διατύπωσα στο κείμενο κριτικής του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ και στο βαθμό της ευθύνης που αναλογεί στο mathematica.
Ελπίζω να συμφωνούμε πως είτε σας αποδώσω τις ευθύνες είτε όχι, είτε τις αντιλαμβάνεστε είτε όχι· οι ευθύνες είναι υπαρκτές οπότε και κατ’ αναλογία αντανακλούν στο προφίλ σας.

Επίσης αισθάνομαι την υποχρέωση να κάνω ειδική αναφορά σε αυτογκόλ εξαιτίας της πεζοδρομιακής προέλευσης φρασεολογία που δείγμα της αναγνωρίζεται στην επώνυμη παρέμβαση (18-11-11, 6:13 pm, σελ. 3-4/6). Πριν καταθέσω την άποψή μου για τη φρασεολογία αυτή θα διευκρινίσω πως αποδίδω την πρωταρχική αλλά και την ουσιαστική ευθύνη στο mathematica και όχι στον υπογράφοντα την παρέμβαση, θεωρώντας πως μέχρι εκεί φθάνουν τα εκφραστικά του μέσα. Το mathematica, όμως, όφειλε να προστατέψει όχι μόνο εμένα από εκφράσεις του τύπου «αρλούμπες» αλλά την αξιοπιστία της ιστοσελίδας του στην οποία καταλήγει να δημοσιεύει, και μάλιστα από επιμελητή (18), παρεμβάσεις -όπως η προαναφερόμενη-, που το επιχείρημά της εξαντλείται στο επίπεδο της «αρλούμπας».

Στο δια ταύτα τώρα, η λύση που δεν επελέγη από τον παρεμβαίνοντα είναι η εξής: Η λέξη «αρλούμπα» προσδιορίζει το λόγο χωρίς περιεχόμενο και νόημα, ανοησία, φλυαρία· σαχλαμάρα.
Αν, λοιπόν, μέσα στο κείμενό μου αναγνωρίσατε αυτά τα στοιχεία οφείλατε να τα καταγράψετε (ενδεικτικά για να μην προλάβετε και βαρεθείτε!) να τα αναφέρεται στην παρέμβασή σας και τότε θα βλέπαμε όλοι εμείς αν και σε ποιο βαθμό έχετε δίκιο ή πρόκειται για άλλη μια κατασκευασμένη αναπόδεικτη κατηγορία που αβασάνιστα, ευκαιριακά αλλά κυρίως απαξιωτικά μου απευθύνουν συστηματικά «οι 7» παρεμβαίνοντες (στις 18-11-11) σε αυτή τη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica.

Καταληκτικά επιλέγοντας να μου απευθύνετε ευκαιριακά αναπόδεικτες κατηγορίες καταφέρατε να πάρετε στο... λαιμό σας και το mathematica, αφού αποδεδειγμένα δεν κατόρθωσε (παραπάνω από μία φορά στην περίπτωση αυτής της «Δημ. Συζήτησης») να αυτοπροστατευθεί.

Οι στερεοτυπικές παρεμβάσεις στη «Δημ. Συζήτηση» που φιλοξένησε το mathematica

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις παρεμβάσεις (της 18-11-11) στη «Δημ. Συζήτηση» που φιλοξένησε το mathematica οι οποίες μου αποδίδουν ανυπόστατες και αναπόδεικτες κατηγορίες επειδή, όπως υποστηρίζουν, έχουν πικραθεί από ένα κείμενό μου κριτικής του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ.

Στερεότυπο 1ο: Είναι πολύ εύκολο να ασκείς κριτική...

«Είναι πολύ εύκολο να ασκείς κριτική χωρίς να έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις. Έντιμο όμως δεν είναι. Μας φθονούν» [παρέμβαση 18-11-11, 11:34 pm, σελ. 5/6].
Η παραπάνω απόφανση χαρακτηρίζει συναισθηματικά φορτισμένες απαντήσεις κάποιων που αντιλήφθηκαν ως προσωπική κριτική τα όσα ανέφερα στο κείμενό μου, και αντιδρούν χρησιμοποιώντας γνωστά στερεότυπα όπως για παράδειγμα τη θέση: «Είναι πολύ εύκολο να ασκείς κριτική χωρίς να έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις» [παρέμβαση 18-11-11, 11:34 pm, σελ. 5/6, η έμφαση με bold δόθηκε από μας].

Παρατηρούμε, λοιπόν, τα εξής:
Α) Ποιος λέει (και μάλιστα ανώνυμα) πως είναι εύκολη η κριτική; Που στηρίζεται και το λέει αυτό;
Σας προτρέπω, ως εκ τούτου, να κάνετε ένα πείραμα, και να ξαναδιαβάσετε τα κείμενα όσων συμμετείχαν στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica και να «πιστέψετε» για ένα λεπτό ότι «είστε η... Χρονοπούλου». Εξυπακούεται πως το ίδιο πείραμα θα ήταν χρήσιμο να το κάνουν και «οι 7» παρεμβαίνοντες στη «Δημ. Συζήτηση» (18-11-11) του mathetica...

Μήπως πήρατε μια ιδέα, τι σημαίνει να σου αποδίδουν αναπόδεικτα προθέσεις, να σε λοιδορούν, να σε στοχοποιούν επώνυμα (παραμένοντας κάποιοι από τους παρεμβαίνοντες ανώνυμοι (19)). Μάλιστα επέλεξαν να επαναλαμβάνουν συνέχεια το όνομά μου. Για παράδειγμα δεν σκέφθηκαν να γράψουν «η συγγραφέας»… προφανώς για να αυξηθούν οι επιπτώσεις με τη συνεχή επανάληψη αλλά και για να δράσει αυτή ανασταλτικά σε όσους έχουν κατά νου, κάποια στιγμή, να διατυπώσουν ενυπόγραφα θέσεις κριτικής... Ευτυχώς, όμως, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω... Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι τους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε οι φωνές κριτικής όλο και θα δυναμώνουν αλλά και συνεχώς θα πολλαπλασιάζονται...

Επισημαίνω πως ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν «οι 7» παρεμβαίνοντες (18-11-11) για τις θέσεις που διατυπώνω επώνυμα, αλλά και για τον τρόπο που τις διατύπωσα αυτό δεν τους επιτρέπει να παίρνουν την κατηφόρα… και να τυρβάζουν περί παντός του επιστητού... ξορκίζοντάς με… Μάλιστα για να αντιληφθείτε, πέρα από κάθε αμφιβολία, σε ποια επίπεδα κανιβαλισμού, σε βάρος μου, έφθασε αυτή η «Δημ. Συζήτηση», θα αναφερθώ ενδεικτικά με παραπομπές σε όσα έγραψαν ώστε να απαντήσω στο δια ταύτα…
Φυσικά στα παραπάνω συμπεριλαμβάνω και την απαίτηση που απευθύνθηκε σε μέλη της «Κίνησης» να προβούν σε «κινήσεις αποκατάστασης» γιατί υπερβαίνει τα εσκαμμένα και συνάμα επειδή χαρακτηρίζει το mathematica δεν θα αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνετε να ασκήσω κριτική αλλά θα αφήσω να αντιληφθείτε από μόνοι σας (όταν αποτιμήσετε τη «Δημ. Συζήτηση») τις ατραπούς που οδηγείστε επιδιώκοντας, με επιμονή, τέτοιες λύσεις.

Και ξαναρωτάω όλα όσα παραπάνω σας περιέγραψα σας επιτρέπουν ακόμη να γράφετε (ή και να ανέχεστε να γράφουν) ότι «Είναι πολύ εύκολο να ασκείς κριτική»;

Β) Στη συνέχεια ενώ κανείς από εσάς δεν παραπέμπει με απόσπασμα σε ό,τι ακριβώς τον ενόχλησε συνεχίζετε αναπόδεικτα να με υβρίζετε και να μου αποδίδετε αναπόδεικτες προθέσεις ενώ ανεθυρίαστα καταλήξατε πως: ασκώ εύκολη κριτική χωρίς να έχω κάτι καλύτερο να προτείνω!!!
Σας προ(σ)καλώ, λοιπόν, ευθέως να (ξανα)διαβάσετε το κείμενό μου και αν και αυτή τη φορά δεν βρείτε τις προτάσεις μου τότε ζητήστε μου να σας τις στείλω αναλυτικά μία –μία για να σας διευκολύνω...

Στη συνέχεια βέβαια και επειδή προφανώς σας φάνηκαν... λίγα όλα όσα αναπόδεικτα μου αποδώσατε καταλήξατε: «Είναι πολύ εύκολο να ασκείς κριτική χωρίς να έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις. Έντιμο όμως δεν είναι».
Συμπερασματικά, αποπειράστε ευθέως να μου αποδώσετε αναπόδεικτα και εκ του ασφαλούς “ανέντιμη συμπεριφορά”;
Δεν θα λυπηθώ για σας. Παρά ταύτα για να είμαι ακριβής, όταν αποδεικνύεται πως η κριτική δεν είναι εύκολη υπόθεση για μένα (αυτή η «Δημ. Συζήτηση» του mathematica είναι μια ένδειξη μόνο) επιπλέον αποδεδειγμένα στο κείμενό μου έχω καταθέσει προτάσεις· άρα στο πλαίσιο της παραπάνω θέσης σας αβίαστα αποδεικνύεται πως το συμπέρασμα σας είναι ψευδές και ταυτόχρονα συκοφαντικό και πολύ κακώς το mathematica επέτρεψε να αναρτηθεί μια αναπόδεικτη θέση ψευδής και συκοφαντική η οποία εκτός των άλλων επιπτώσεων επιπλέον χαρακτηρίζει το mathematica.

Τώρα για την τελική σας εκτίμηση «Μας φθονούν» θα πρότεινα να λάβετε υπόψη σας ότι αυτή η ψυχολογίζουσα προσέγγισή σας δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που ζουν με/και για τα μαθηματικά. Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτούς τότε σας προτρέπω να αναζητήσετε άλλα ερμηνευτικά πλαίσια, που να είναι συμβατά με το μαθηματικό σκέπτεσθαι για να δώσετε τις απαντήσεις.

Στερεότυπο 2ο: Περί προόδου, αγκυλώσεων και περιθωρίου

Ενδεικτικές για το πως αντιλαμβάνεται το mathematica τη μοναδικότητά του είναι οι θέσεις που διατυπώνονται (στην 3η και 4η σειρά της παρέμβασης 18-11-11, 6:26 pm, σελ. 4/6) από γενικό συντονιστή του mathematica (1 από τους 3) που δηλώνει: «Δυστυχώς, πάντα θα μας γυροφέρνουν άτομα που είναι συστηματικά μία τροχοπέδη στην πρόοδο, αγκυλωμένα και οπισθοδρομικά» (20) [παρέμβαση 18-11-11, 6:26 pm, σελ. 4/6].
Επειδή αυτή η «Δημ. Συζήτηση» διεξήχθη για... χάρη μου η περιγραφή: «άτομα που είναι συστηματικά μία τροχοπέδη στην πρόοδο, αγκυλωμένα και οπισθοδρομικά» αντανακλά στο πρόσωπό μου ή στο περιεχόμενο της κριτικής μου για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ ή μήπως αλλάξαμε συζήτηση και δεν το κατάλαβα;
Ως εκ τούτου, λόγω της ασάφειας της διατυπωθείσας θέσης θα κάνω μόνο το εξής σχόλιο· δηλώνοντας αρχικά εντυπωσιασμένη από το γεγονός πως σε «Δημ. Συζήτηση» που διεξάγεται ανάμεσα σε μαθηματικούς παρατηρούνται τόσες πολλές αναπόδεικτες και αόριστες κρίσεις.
Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, πρέπει να δώσουμε τον ορισμό της προόδου και μετά να εκτιμήσουμε ποιος και γιατί είναι τροχοπέδη. Για παράδειγμα, από κάποιους η είσοδος της Ελλάδας στο ΔΝΤ θεωρείται πρόοδος αφού έτσι θα έχουμε έναν... έλεγχο επειδή καταπώς λένε «μαζί τα φάγαμε»... Σε μια τέτοια... πρόοδο εμείς (όπως και πάρα πολλοί άλλοι βέβαια) ψηφίζουμε υπέρ της... τροχοπέδης μήπως και περισώσουμε κάτι από την αξιοπρέπειά μας.

Αποκαλυπτική, όμως, είναι η καταληκτική παράγραφος «Όσοι επιμένουν να παραμένουν στο περιθώριο όπου ήδη βρίσκονται, δικαίωμά τους. Εμείς προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ» (21), αφού υποδηλώνει τη «θέση» ή μαζί με το mathematica -χωρίς κριτική και άλλα διάφορα... περιθωριακά- ή με επιμονή στο... περιθώριο από το mathematica...
Μάλιστα στην περίπτωσή μας η «θέση» αυτή αποδεδειγμένα επιδιώχτηκε από το mathematica με την απαιτητική παρέμβαση, με e-mail (24-11-11) απευθείας προς μέλη της «Κίνησης», στην οποία αναλυτικά προαναφερθήκαμε αλλά και επανερχόμαστε στη συνέχεια ...

Και βέβαια με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι αν με το χαρακτηρισμό «περιθώριο» ορίσουμε πως: δεν φροντίζουμε να είμαστε τη σωστή ώρα στο σωστό τόπο και... πρόθυμοι για συμψηφισμούς, συνδιαλλαγές και «αμοιβαίες» υποχωρήσεις... Επίσης πως δεν μας ενοχλεί η δημόσια έκφραση γνώμης από άλλους, και πως εμείς εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία δημόσια τη γνώμη μας αντί να προσδεθούμε σε συστήματα που επιβιώνουν διαχρονικά και σε αδιαφανείς συνθήκες και αναπαράγονται με αδιαφάνεια, ασκώντας πιέσεις στους... διαδρόμους και στα... κλειδωμένα γραφεία... (22)
Ε, τότε έχετε δίκιο φυσικά και είμαστε «περιθώριο» και μάλιστα από επιλογή μας και το καυχιόμαστε.

Στερεότυπο 3ο: Η κριτική μου είναι εξοβελιστέα με τη δικαιολογία πως είναι πολιτική!!!

Στην παρέμβαση του ενός από τους δύο επιμελητές (23) κατονομάζομαι με την υπόμνηση πως «Η γνώμη μου είναι ότι η κυρία Αγγελική Χ. Χρονοπούλου στο κείμενό της εκφέρει αντίρρηση απλά για να κάνει αντιπολίτευση στην ΕΜΕ» [παρέμβαση 18-11-11, 2:48 pm, σελ. 3/6].
Επισημαίνω πως αν στην παρέμβαση προσδιοριζόταν από ποια ακριβώς σημεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διατυπώνω αντιρρήσεις απλά για να τις διατυπώσω και στο πλαίσιο μόνο μιας αντιπολιτευτικής διάθεσης προς την ΕΜΕ θα μου έδινε την ευκαιρία να δώσω μια ακριβή και συνάμα διασαφηνιστική απάντηση.
Αντίθετα μου στέρησε αυτή την ευκαιρία με την επιλογή του να μου αποδώσει έναν αναπόδεικτο χαρακτηρισμό έτσι, από «αντιπολιτευτική διάθεση» απέναντι μου. Ή/και αποπειρώμενος να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος μου;...

Και μια επεξηγηματική υπόμνηση· για να ωθείται κάποιος από αντιπολιτευτική διάθεση θα πρέπει, για παράδειγμα, τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται να είναι ανύπαρκτα ή μηδαμινά. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι τα προβλήματα που αναφέρονται στο κείμενό μου είναι υπαρκτά και μάλιστα προτείνω και λύσεις...
Επομένως, σας προτρέπω να (ξανα)διαβάσετε το κείμενο μου...

Και αφού προφανώς μείνατε ευχαριστημένος από την παραπάνω εισαγωγική απόφανσή σας συνεχίζετε με σειρά ερωτημάτων, τα οποία και μου απευθύνετε κατονομάζοντάς με, αδικαιολόγητα και χωρίς προφανή λόγο, για 2η φορά μέσα σε τρεις σειρές μήπως και ξεχαστούν όσοι διαβάσουν την παρέμβασή σας για πια «κυρία» μιλάμε!!!
«Τα ερωτήματα που έχω προς την κυρία Χρονοπούλου είναι τα ακόλουθα:
1. Η εν λόγω κυρία είχε διαβάσει το πρόγραμμα του συνεδρίου πριν τις 15/11; Μάλλον όχι, γιατί αν το είχε διαβάσει θα έπρεπε να έρθει στην συνάντησή μας και να καταθέσει την άποψή της και να κουβεντιάσει με τα μέλη του mathematica
»!!! [παρέμβαση 18-11-11, 2:48 pm, σελ. 3/6, η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας].

Βιαστικό, επίπεδο και ανακόλουθο συμπέρασμα... Συμπεραίνετε, λοιπόν, πως δεν είχα διαβάσει το πρόγραμμα(!) για αυτό δεν ήρθα στη συνάντησή σας, για να καταθέσω την άποψή μου και να κουβεντιάσω με τα μέλη του mathematica.
Αρχικά επισημαίνω πως για την «αλλαγή της αίθουσας», ευθύνεται ο διοργανωτής (ΕΜΕ) και αυτή του η ευθύνη αντανακλά στην Οργανωτική Επιτροπή η οποία και δεν πληροφόρησε τους συνέδρους με επίσημη ανακοίνωση. Η ευθύνη, λοιπόν, του ιστότοπου mathematica περιορίζεται, σε ότι το αφορά καθ’ ολοκληρίαν, στο ότι «δεν ενημέρωσε επαρκώς τους συνέδρους».
Επειδή, ως εκ τούτου, παρουσιάζεστε να μην έχετε αντιληφθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που ανέδειξα με το κείμενό μου θα απλουστεύσω την κατάσταση μήπως και συνεννοηθούμε.

Αν είχα κατορθώσει (όπως και κάθε ενδιαφερόμενος με τη βοήθειά σας) να σας εντοπίσω, αν είχατε κολλήσει μια ανακοίνωση έξω από την αίθουσα (νο. 22) που ήταν ανακοινωμένη στο πρόγραμμα (επισημαίνω πως για τις άλλες δύο εκδηλώσεις αναρτήθηκαν ανακοινώσεις που ενημέρωναν τους συνέδρους για την αλλαγή των αιθουσών), αν είχατε αναθέσει σε κάποιον από εσάς να παραμένει στην πόρτα της αίθουσας αυτής και να κατευθύνει όσους σας αναζήτησαν τότε δεν θα με ρωτάγατε αν και πότε διάβασα το πρόγραμμα και γιατί δεν ήρθα να σας πω τις απόψεις μου... επειδή θα είχαμε ήδη συναντηθεί εκεί!!!
Επομένως τα «αν» που, ενδεικτικά και μόνο, απαριθμώ, συνιστούν δείκτες αδιαφάνειας της λειτουργίας του mathematica για τη δεδομένη συγκυρία και μόνο στο πλαίσιο των «Παραλλήλων Εκδηλώσεων» και αυτό το γεγονός (παραδειγματικά και μόνο) αναδείξαμε με την κριτική μας στο 28ο συνέδριο της ΕΜΕ.

Και για να είμαι ακριβής: το πρόγραμμα το πληροφορήθηκα μαζί με τους λίγους παρόντες, στην πρώτη του εμφάνιση στην εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στις 3-11-11 και είχα όλο τον καιρό να το μελετήσω και να είμαι ενήμερη έγκαιρα για τις εκδηλώσεις που αναγράφονταν σε αυτό. Επομένως, σας παρακαλώ στο μέλλον να μην θέτετε σε αμφισβήτηση την ενημέρωσή μου έτσι πρόχειρα, επίπεδα και... αυτονόητα και μόνο για να σας... βγει ο συλλογισμός... ή με δυο λόγια μην... εκβιάζετε το συμπέρασμά σας...
Στη συνέχεια εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου να παρακολουθήσω τη συνάντηση (όμως δεν κατέστη δυνατόν να σας εντοπίσω, ούτε και μέσω συναδέλφου, μέλους του mathematica και παρεμβαίνοντα στη «Δημ. Συζήτηση»)
Δεν σας εντόπισα ίσως γιατί δεν έχω εξασκηθεί να βγάζω... λαγό είτε και το πιθανότερο επειδή με αποφύγατε(;) επιμελώς...

Και προφανώς ικανοποιημένος από τον εαυτό σας συνεχίζετε να διερωτάστε:
«2. Έχει η εν λόγω κυρία επισκεφθεί το mathematica.gr;».
Η απάντηση μου είναι:
Ναι, έχω επισκεφθεί επανειλημμένα το mathematica. Ναι, είμαι μέλος εγγεγραμμένο του mathematica. Ναι, παρακολουθώ στο mathematica κάποιες συζητήσεις που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα μου.

Στη συνέχεια εξακολουθητικά θεωρείτε ως δεδομένη την αρνητική και μόνο εκδοχή για μένα και συνεχίζετε το «συλλογισμό» σας:

«Αν το είχε κάνει θα έβλεπε τι έργο γίνεται και θα καταλάβαινε την τεράστια διαφορά με οποιοδήποτε άλλο site, forum ή blog με μαθηματικό περιεχόμενο» [η έμφαση με bold δόθηκε από μας].
Η απάντηση μου είναι:
Η υπόθεση σας είναι ψευδής εφόσον λαμβάνεται υπόψη σας μόνο την κατασκευασμένη θέση πως δεν γνωρίζω καθόλου το mathematica.
Αυτή η πρακτική εν γένει σημαίνει μια κακή πρακτική, για την ακρίβεια πολύ κακή και για μαθηματικούς σημαίνει χειρίστη... Και επειδή εικάζω ότι δεν έχουμε ακόμη συνεννοηθεί επισημαίνω πως όλη η επιχειρηματολογία σας βασίζεται στην άρνηση(!!!) αφού αγνοείται εντελώς τη θέση, την κατάφαση.
Με δυο λόγια θεωρείτε δεδομένο πως δεν έχω διαβάσει το πρόγραμμα· ψευδές!
Θεωρείτε πως δεν γνωρίζω το mathematica· ψευδέστατο...

Τι θα λέγατε, όμως, αν σας διαβεβαίωνα ότι εκτιμώ περισσότερο από σας το mathematica και το κείμενό μου έχει στόχο να ακολουθήσει το mathematica μια ανεξάρτητη (πολιτική αναγκαστικά) στάση και να μην καταλήξει παρακολούθημα της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ της ΕΜΕ με όχημα το... καρότο της αριστίνδην συνάντησης που ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ;
Στην ερώτηση αυτή σας προτρέπω, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, να απαντήσετε αρχικά στον εαυτό σας στο πλαίσιο της αυτοκριτικής σας την οποία και θεωρώ δεδομένη...

Με δυο λόγια και να θέλετε να είστε εκτός της πολιτικής δεν γίνεται γιατί ασχολείται η πολιτική με σας... Οπότε ο ρόλος που σας προετοιμάζεται (και στο χέρι σας, δηλαδή στο χέρι του mathematica, είναι να τον αποδεχτείτε ή όχι) είναι η νομιμοποίηση της κρατούσας κατάστασης στην ΕΜΕ η οποία και «θρέφεται» από την «ανιδιοτελή συνεχή υψηλού επιπέδου και μη ανταγωνιστική Μαθηματική προσφοράς τών μελών του [mathematica], τα οποία εξ' άλλου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι και ενεργά μέλη της Ε.Μ.Ε.» (24).

Συμπερασματικά, διαμέσου της επιβράβευσής σας από την ΕΜΕ που όπως εκτιμάται από άλλον παρεμβαίνοντα «δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής» (βλ. παρέμβαση 18-11-11, 2:18 pm, σελ. 2/6) αλλά κυρίως με την αδιαφανή λειτουργία σας κατά τη συνάντηση επιβεβαιώνεται (ενώ στο κείμενο κριτικής μου για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ απλά διερωτώμαι αν είναι έτσι, δεν είχα και την... απόδειξη) πως αναλαμβάνετε μέρος της ευθύνης με το να νομιμοποιείτε τη σημερινή κατάσταση της ΕΜΕ η οποία χάρη στις ενέργειες της (διαχρονικά) πλειοψηφούσας παράταξης της ΕΜΕ «περιόρισε τα ενεργά μέλη, δηλαδή όσους άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου στις εκλογές του 2011, κάτω από το 6,5%»!!! (25)

Βέβαια, όπως, αναλυτικά αναφέρουμε στο κείμενο μας (26) στη «Μαθηματική Φωνή» νο 12, που μοιράστηκε δωρεάν στο συνέδριο, «τα μέλη της ΕΜΕ δεν αυτοπεριορίστηκαν, δεν αποχώρησαν εξαιτίας φυσικών ή άλλων αιτίων, αλλά τα έδιωξαν από την ΕΜΕ με την μακρόπνοη στρατηγική των αυτοαναπαραγόμενων ΔΣ και με... εργαλείο την «αθροιστική αύξηση των χρεών»! Μάλιστα, επειδή τα μέλη του ΔΣ της ΕΜΕ είναι μαθηματικοί δεν θα τους χαρίσουμε ούτε το επιχείρημα πως «δεν ήξεραν», ή «δεν κατάλαβαν» ή το χειρότερο «δεν ήξεραν να ερμηνεύσουν τι υποδηλώνει το 6,5%»!!! αλλά θα υποστηρίξουμε πως με αποδεδειγμένη πρόθεση αποψίλωσαν, μέσω ενός χρέους που αυξάνεται από... μόνο του, την ΕΜΕ από τα μέλη της, καταντώντας την επιστημονικό σωματείο... σφραγίδα!» («Μαθηματική Φωνή» νο 12/2011, σελ. 2).
Και σας ερωτώ ευθέως έχετε αντιληφθεί τι θα συμβεί αν νομιμοποιήσετε ως mathematica αυτή την κατάσταση;!!! Αλλά και ποια επικίνδυνη τροπή μπορούν να πάρουν τα πράγματα αφού διακυβεύεται ακόμη και η ύπαρξη της ΕΜΕ;

Η απάντηση πως είναι δικαίωμά σας να αποφασίσετε ό,τι εσείς νομίζετε πως είναι το σωστό βέβαια και είναι αυτονόητη. Παρά ταύτα δεν απαλλάσσει εμάς τους υπόλοιπους από την ευθύνη να αναδείξουμε τα προβλήματα στοχεύοντας με τον κοινό αγώνα μας να ανατρέψουμε την κατάσταση.
Αλλιώς η τάση μείωσης όσων ψηφίζουν στις εκλογές της ΕΜΕ δείχνει πως θα συνεχιστεί και στις εκλογές του 2013 (27)... μόνο που τότε θα φθάσετε σε ένα «(δικό σας(;)) Επιστημονικό Μαθηματικό Σωματείο» (28) σφραγίδα, και φυσικά τότε «Εσείς δεν θα προχωράτε ΜΠΡΟΣΤΑ» (29) αλλά αντίθετα θα έχετε βοηθήσει να πάει ο μαθηματικός κόσμος πίσω, πολύ πίσω...
Αλλά η ιστορική συγκυρία είναι κρίσιμη και θα μας δικαιώσει και ο μαθηματικός κόσμος θα πάει μπροστά έστω και ερήμην σας...

Και ενθουσιασμένος, από την μονομέρεια και τις ανακρίβειες του «συλλογισμού» του..., ο επιμελητής καταλήγει:
«Δεν θα συζητήσω καν τη προσφορά του mathematica στα χρόνια της λειτουργίας του σε σχέση με την ΕΜΕ. Αυτό είναι αυταπόδεικτο» (παρέμβαση 18-11-11, 2:48 pm, σελ. 3/6, η έμφαση με bold δόθηκε από μας).
Μόλις επιχειρηματολόγησα για το γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία το... κύριο «έργο» της ΕΜΕ είναι η συρρίκνωσή της η οποία και επιτυχώς εξελίσσεται σε βάθος χρόνου... χάρη στη συνεχή φροντίδα (διαχρονικά) των ΔΣ.
Αν, λοιπόν, διεκδικούνται από το mathematica ποσοστά συνευθύνης του και προσφοράς του σε αυτό το... έργο· δηλαδή στο «έργο» να οδηγηθεί η ΕΜΕ σε πορεία «σωματείου σφραγίδα», ποια είμαι εγώ που θα τολμήσω να του αμφισβητήσω αυτή την επιλογή...

Σε μάταια αναζήτηση της ευθύτητας...

Καταλήξαμε, λοιπόν, ότι οι αντιδράσεις όπως καταγράφηκαν στο mathematica (viewtopic.php?f=6&t=20585) εδράζονται σε μια προσωπική αντιμετώπιση της κατάστασης οπότε και ίσως να μη χρειαζόταν να δώσω μια δημόσια απάντηση συναισθανόμενη πως κάποιοι έχουν την πολυτέλεια, τους δύσκολους αυτούς καιρούς, να αντιμετωπίζουν συναισθηματικά (και μόνο σαν προσωπική κριτική τους) τις θέσεις κριτικής που διατύπωσα για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ και όχι ως αφορμή αντιλόγου και βελτίωσης της κατάστασης.
Αλλά η μεθόδευση που ακολουθήθηκε όπως και η φρασεολογία, μαζί με το αναπόδεικτο «ανάθεμα» που μου απέδωσαν «οι 7» παρεμβαίνοντες στη «Δημ. Συζήτηση» (18-11-11) του mathematica και κυρίως μετά την «εξωθεσμική» παρέμβαση του mathematica με e-mail απευθείας προς τα μέλη της «Κίνησης» απαιτώντας εδώ και τώρα «λύση»... με εξανάγκασαν να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.

Συμπερασματικά αναλύοντας την εναρκτήρια παρέμβαση στη «Δημ. Συζήτηση» (18-11-11) του mathematica εκτιμάμε πως αυτή αναγορεύτηκε σε «πρότυπο» για να απαιτηθεί στη συνέχεια, με το e-mail (24-11-11) που με έπαρση απευθύνθηκε σε 60 μέλη (και φίλους/ες) της «Κίνησης», να προβούν ατομικά(!!!) σε «ενέργειες αποκατάστασης». Συνεκτιμώντας μάλιστα τις απαράδεκτες πιέσεις που ασκήθηκαν με το εν λόγω e-mail σε μέλη της «Κίνησης» σε συσχέτιση με το ότι η μεθόδευση αυτή καθαυτή αποφεύγει το δημόσιο χώρο και τις συλλογικές διαδικασίες, μάς επιτρέπει να καταγγείλουμε, πως το είδος της «αποκατάστασης» που επιδιώκεται από το mathematica είναι η «αποκήρυξή» μου!!!

Επεξηγηματικά η μεθόδευση που επέλεξε το mathematica προσδιορίζεται από τα εξής στάδια:
α) η «Δημ. Συζήτηση» (αντιδεοντολογικά όπως έχουμε ήδη αναφέρει) άνοιξε στο προνομιακό του πεδίο και β) στη συνέχεια, μεταθέτει το πρόβλημά του στην «Κίνηση» απαιτώντας μάλιστα μια «εξωτερική» λύση και μάλιστα χωρίς να τεθούν σε λειτουργία οι συλλογικές διαδικασίες της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» (γεγονός στο οποίο επίσης προαναφερθήκαμε).

Έλα, όμως, που αυτή η άδικη λύση αδικεί πρώτα από όλα το ίδιο το mathematica! Έτσι, κατορθώσατε να χάσετε το δίκιο σας, όχι μόνο γιατί δεν έχετε δίκιο αλλά κυρίως γιατί δεν το διεκδικήσατε στα ίσα...

Η εναρκτήρια παρέμβαση ως προτεινόμενο «πρότυπο αποκατάστασης»...

Όπως προαναφέραμε το mathematica επέλεξε «ανορθόδοξα» να ανοίξει τη «Δημ. Συζήτηση» ενώ θα μπορούσε να ακολουθήσει αναλογικά, το παράδειγμα, της δημόσιας συζήτησης (20-2-11) viewtopic.php?f=6&t=13527&p=73192&hilit ... σία#p73192 που άνοιξε με τη δημοσίευση εισαγωγικού σημειώματος (και με ευθύνη) των «Γενικών Συντονιστών του mathematica».

Για το άνοιγμα της «Δημ. Συζήτησης» (viewtopic.php?f=6&t=20585) που αναφέρεται στην κριτική μου στο 28ο συνέδριο της ΕΜΕ δεν επελέγη η παραπάνω τακτική. Γιατί;
Αυτή η επιλογή του mathematica αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα γιατί το mathematica (μέσω ηγετικού στελέχους του) με έπαρση προωθεί την εναρκτήρια παρέμβαση ως υποδεικνυόμενο επιτυχημένο πρότυπο και με έκδηλη την ενόχλησή του για τη δημόσια έκφρασης γνώμης (όπως αυτή διατυπώθηκε στο αναρτημένο ενυπόγραφο κείμενό μου κριτικής).
Μάλιστα την προτείνει απαιτητικά σε μέλη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» ως επιτυχημένο πρότυπο «ενέργεια[ς] αποκατάστασης των πραγμάτων (...) που έκανε ο αγαπητός φίλος (...) στο mathematica (viewtopic.php?f=6&t=20585)»(30), μεθοδεύοντας ανενδοίαστα λύση που παραγκωνίζει τις συλλογικές διαδικασίες με βάση τις οποίες απαρέγκλιτα λειτουργεί η «Κίνηση». Αυτή η πρακτική, συνιστά, κατά την άποψη μας, «θέμα mathematica» για την «Κίνηση». Το mathematica, όμως, πετάει τη... μπάλα στην εξέδρα και για να μετακυλήσει το κέντρο βάρους κατασκευάζει φωτογραφικά και μέσω ηγετικού στελέχους του, «θέμα Χρονοπούλου» και ταυτόχρονα απευθύνεται σε μέλη της «Κίνησης», με παρεΐστικές – υπόγειες πιέσεις για αποκήρυξη ενυπόγραφου κειμένου(!!!), ζητώντας τους λίγο πολύ να προβούν σε προγραφές… με πρώτη τη δική μου…

Επομένως, ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς «αποκατέστησε» και με ποιον τρόπο το «αποκατέστησε» η εναρκτήρια αυτή παρέμβαση, ώστε να αξίζει να αναγορευθεί σε πρότυπο.
Αρχικά στην εναρκτήρια παρέμβαση αναφέρεται: «Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω: (...)» (παρέμβαση 18-11-11, 1:42 pm, σελ. 1/6, η έμφαση με bold δόθηκε από μας).
Τώρα, τι είδους αναταραχή προκλήθηκε, σε ποιους και γιατί(;) αλλά και από ποιους και γιατί(;) θεωρήθηκε υποχρεωτική αυτή δήλωση(!) μην περιμένετε απάντηση από καμιά από τις 8 παρεμβάσεις που αναρτήθηκαν στις 18-11-11 (από 1:42 pm μέχρι 11:34 pm)…

Μετά την υπόμνηση «είμαι υποχρεωμένος» (ό.π. παρέμβαση 18-11-11 1:42 pm, σελ. 1/6) στη συνέχεια δηλώνονται τα εξής:
«1) το κείμενο απηχεί τις προσωπικές απόψεις της συγγραφέως του,
2) το κείμενο αυτό δεν το γνώριζα πριν την ανάρτησή του στο ανωτέρω blog,
3) η συνήθης πρακτική είναι να συζητούνται τα κείμενα πριν δημοσιευθούν, στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκε αυτός ο κανόνας
» (παρέμβαση 18-11-11, 1:42 pm, σελ. 1/6).

Επισημαίνουμε πως σύμφωνα με τη συνήθη επιστημονική πρακτική η δήλωση νο. 1 είναι περιττή ως αυταπόδεικτη. Ως εκ τούτου, φυσικά και δεν αποτελώ εξαίρεση και τα ενυπόγραφα και δημοσιευμένα κείμενά μου απηχούν προσωπικές θέσεις μου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως είμαι και η μοναδική που τις υποστηρίζω.
Έτσι και επειδή τον κανόνα αυτόν τον γνωρίζει πολύ καλά και το mathematica με το να... πανηγυρίζει και να τον προτείνει επιτακτικά ως υπόδειγμα «αποκατάστασης» μάς επιτρέπει όσον αφορά αυτό το σκέλος της δήλωσης να του ζητήσουμε να εξηγήσει δημόσια ποιος/ποιοι έβαλαν σαν ζήτημα προς διασαφήνιση αν «το δημοσιευμένο ενυπόγραφο κείμενό μου κριτικής για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ απηχεί προσωπικές μου απόψεις;».
Και με την ευκαιρία διερωτόμαστε τι άλλο θα μπορούσε να απηχεί;
Με δυο λόγια, ποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησε αυτή η εναρκτήρια δήλωση της «Δημ. Συζήτησης» στο mathematica; Από ποιους, με ποιο τρόπο και γιατί ο δηλών προβαίνει στην εν λόγω δήλωση μια και δεν είναι ο συγγραφέας;...

Στη συνέχεια και πάλι ως υποχρέωση δηλώνει (νο. 2), πως «το κείμενο αυτό δεν το γνώριζα πριν την ανάρτησή του στο ανωτέρω blog» (παρέμβαση 18-11-11, 1:42 pm, σελ. 1/6, η έμφαση με bold δόθηκε από μας).
Νομίζουμε ότι και πάλι είναι η κατάλληλη η στιγμή να μας εξηγήσει το mathematica (ή όποιος άλλος γνωρίζει και έχει τη διάθεση να διασαφηνίσει τα πράγματα) ποιος/ποιοι έβαλαν το ζήτημα αν «ο δηλών γνώριζε ή όχι το κείμενο πριν την ανάρτησή του;».

Η απάντησή μας-συμβολή στη «Δημ. Συζήτηση», είναι· και γιατί ο δηλών να γνωρίζει το δημοσιευμένο και ενυπόγραφο κείμενό μου κριτική στο 28ο συνέδριο της ΕΜΕ πριν την ανάρτησή του;
Σε απλά ελληνικά σας ερωτώ ευθέως· με κατηγορείτε ή μήπως έχετε και αποδείξεις(;) πως έχω τέτοιου είδους δεσμεύσεις, εξαρτήσεις ή άλλο τι από οποιονδήποτε;
Ελπίζω, όμως, πως έχει καταστεί σαφές πως, εδώ και 32 χρόνια που συμβάλλω με γραπτά κείμενά μου στο δημόσιο διάλογο, δεν γράφω υπό κηδεμονία, ούτε υπό καθοδήγηση, ούτε μετά από... προέγκριση...

Η 3η δήλωση στη σειρά (νο. 3) αναδεικνύει την κατασκευή πάνω στην οποία στηρίχθηκε το «πρότυπο αποκατάστασης» που το mathematica με έπαρση και απαιτητικά προτρέπει (με το e-mail της 24-11-11) ατομικά(!!!) μέλη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» να το ακολουθήσουν!!!
Στην 3η δήλωση, λοιπόν, γίνεται επίκληση του κανόνα! Δυο λόγια, συνοπτικά, για το ρόλο των κανόνων: Οι κανόνες στο κοινωνικό οικονομικό γραφειοκρατικά οργανωμένο σύστημα όπου και ζούμε, ανάμεσα σε άλλα, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι κανόνες που κατασκευάζονται από άλλους χωρίς ποτέ να μας ρωτήσουν. Κανόνες που μας υποχρεώνουν να ζούμε ελεγχόμενα και κάτω από αυτούς αλλά και κανόνες οι οποίοι δεν έχουν ισχύ σε αυτούς που πραγματικά τους κατασκευάζουν.

Ένας τέτοιος κανόνας χωρίς ισχύ για αυτούς που τον κατασκεύασαν δηλώνεται με την αναφορά: «3) η συνήθης πρακτική είναι να συζητούνται τα κείμενα πριν δημοσιευθούν, στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκε αυτός ο κανόνας» (παρέμβαση 18-11-11, 1:42 pm, σελ. 1/6).

Ας δούμε αναλυτικά την «αξία» αυτού του κανόνα, ο οποίος και αναφέρεται γενικά, και χωρίς άλλα προσδιοριστικά στοιχεία, σε κείμενα που συζητούνται πριν δημοσιευθούν. Για το ποια είναι αυτά τα κείμενα δεν μας δίνεται καμιά ξεκάθαρη πληροφορία. Αποφεύγονται, δηλαδή, αναφορές του τύπου το «κείμενο της συγγραφέως», το «κείμενο της Χρονοπούλου», το «κείμενο που αναρτήθηκε στο ανωτέρω blog», κ.ο.κ.
Έτσι και χωρίς καμιά προσδιοριστική αναφορά η δήλωση στο 3ο σκέλος της καταλήγει «αβίαστα» στην «παραβίαση ενός κανόνα» που, όμως, υφίσταται μόνο στη φαντασία των... κατασκευαστών του.

Ας δούμε τώρα αν αυτός ο «κανόνας» μπορεί να έχει εφαρμογή και σε ποια περίπτωση;
Η συνήθης αυτή πρακτική ισχύει στ’ αλήθεια και τηρείται απαρέγκλιτα όταν τα κείμενα γράφονται απηχώντας θέσεις συλλογικά της «Κίνησης» οπότε γράφονται και συζητούνται εντός των διαδικασιών της «Κίνησης» και οπωσδήποτε φέρουν την υπογραφή «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ».

Επισημαίνουμε πως στη δήλωση αυτή, που υποβλήθηκε σαν εναρκτήρια παρέμβαση στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica (το οποίο έσπευσε να την αναδείξει σε «πρότυπο αποκατάστασης», παραβλέπονται δύο βασικές παράμετροι:
α) το κείμενό μου με τίτλο: «Απολογισμός του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ: Κριτική θεώρηση για τις χορηγίες, την υποβάθμιση του ρόλου των Παραρτημάτων της ΕΜΕ και άλλα...» που αναρτήθηκε (15/11/2011) στη διεύθυνση http://mathematicatetradia.blogspot.com/, είναι ενυπόγραφο και β) σε καμιά παράγραφο του κειμένου μου δεν αναφέρεται ρητά ούτε και υπονοείται πως εκφράζονται συλλογικές θέσεις της «Κίνησης».

Ως εκ τούτου το mathematica επιβάλλεται να εξηγήσει δημόσια γιατί ανέδειξε σε «πρότυπο αποκατάστασης» μια δήλωση που με εγκαλεί πως έχω παραβεί έναν κανόνα που κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για να «αποδείξει» ότι τον... παρέβηκα!!!

Με δυο λόγια το προσωπικό μου ενυπόγραφο κείμενο συντάχθηκε από εμένα και αναρτήθηκε με ευθύνη μου και βέβαια δεν παραβίασα κανέναν κανόνα εφόσον για να το γράψω και στη συνέχεια να δημοσιευθεί, φυσικά και δεν χρειαζόταν ούτε ομοφωνία (ή συμφωνία) της «Κίνησης», ούτε προέγκριση... Άλλωστε το ίδιο ισχύει για τα προσωπικά ενυπόγραφα κείμενα οποιουδήποτε μέλους της «Κίνησης».
Γιατί, λοιπόν, για μένα και τα ενυπόγραφα κείμενά μου να ισχύει κάτι διαφορετικό;

Αβίαστα, ως εκ τούτου, προβάλλει το ερώτημα: ποιος και για ποιο λόγο ενοχλείται τόσο από την «Κίνηση» και τη δημοκρατική λειτουργία που έχει κατακτήσει που ανάγει σε «πρότυπο αποκατάστασης» μια δήλωση που ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να επιβάλει τον «κανόνα» ότι τα προσωπικά κείμενα των μελών της «Κίνησης» όταν και αν δημοσιευθούν θα πρέπει πριν να συζητούνται στο πλαίσιο της «Κίνησης»;;;
Προσωπικά έχω τη βεβαιότητα πως η «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση όντας μια ένωση ανθρώπων ελεύθερα σκεπτόμενων που ενεργούν αυτοβούλως και έχουν την αποκλειστική ευθύνη θέσεων, απόψεων και πράξεών τους ιδίως όταν αυτές δημοσιοποιούνται ενυπόγραφα…

Η δήλωση, όμως, φθάνει με κρότο στο δια ταύτα και δηλώνει απερίφραστα:
«Μετά τα παραπάνω οφείλω να σας διαβεβαιώσω πως το κείμενο αυτό (ως προς το επίμαχο σημείο (31)), δεν απηχεί τις απόψεις της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ»» (παρέμβαση 18-11-11, 1:42 pm, σελ. 1/6, η έμφαση με bold δόθηκε από μας).

Διερωτόμαστε, λοιπόν, γιατί επέλεξε να μην ακολουθήσει τις διαδικασίες της «Κίνησης» δηλαδή να συγκαλέσει σύναξη, όπου να τεθεί το ζήτημα της όποιας αναταραχής προκάλεσε στο mathematica το ενυπόγραφο κείμενό μου κριτικής του 28ου συνεδρίου της ΕΜΕ και όλοι μαζί μέσα από συλλογικές διαδικασίες να βρούμε τη λύση που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές;
Και επειδή το ζήτημα είναι μείζον διερωτόμαστε ποιοι, με ποιο τρόπο και γιατί απαίτησαν και πέτυχαν να δοθεί η διαβεβαίωση πως το κείμενό μου «δεν απηχεί τις απόψεις της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ»;».
Και διερωτώμαι και πάλι μέσα από ποια διαδικασία της «Κίνησης» καθίσταται ακριβής αυτή η διαβεβαίωση;

Και για να μην σας κουράζω, εκ των πραγμάτων η διαβεβαίωση αυτή απηχεί εκτίμηση και μόνο του συντάκτη της και για τις ανάγκες τής εναρκτήριας παρέμβασής του στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica, επειδή αν δεν συγκληθεί η «Κίνηση» σε ολομέλεια για να ανταλλάξουμε απόψεις κάνεις μας δεν μπορεί ούτε καν να υποθέσει σε ποιο ποσοστό συμφωνούν τα μέλη με τις θέσεις που διατυπώνω στο κείμενό μου.

Μάλιστα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, μόνο «οι 7» που συμμετέχουν (18-11-11) στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica δεν συμφωνούν και αυτοί από αδικαιολόγητη, κατά την άποψή μου, προσωπική πίκρα, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον μπορούμε να συμπεράνουμε από τις παρεμβάσεις τους, στις οποίες και ήδη αναφερθήκαμε διεξοδικά παραπάνω. Και φυσικά, δήλωσε τη διαφωνία του ο γενικός συντονιστής (ένας από τους τρεις) του ιστότοπου «mathematica» που επεδίωξε να μετατρέψει την ενόχληση του mathematica για τη δημόσια έκφραση γνώμης σε... εμπράγματα δικαιώματα (όπως απαιτούν και οι «δανειστές»...) που του «χρωστά» η «Κίνηση» σε ατομικό(!!!) μάλιστα επίπεδο και αποφεύγοντας τις συλλογικές διαδικασίες της «Κίνησης».

Επιλογικά και συμπερασματικά

Καταγγέλλω, λοιπόν, την πρακτική του mathematica με την οποία υπερβαίνει τα εσκαμμένα και εγκαινιάζει με εμένα μια «περίοδο» προγραφών όσων διατυπώνουν διαφορετική άποψη.
Η εκτίμηση μου αυτή εδράζεται α) στην ανάλυση της «Δημ. Συζήτησης» που μεθόδευσε το mathematica με εναρκτήριο... λάκτισμα τη δήλωση-αποκήρυξής μου και «δείγματα γραφής» τις παρεμβάσεις «των 7» που ακολούθησαν (18-11-11) και β) στην παρέμβαση του mathematica στην «Κίνηση» (με προσωπική απεύθυνση στους 60 αποδέκτες της) στην οποία και συμμετέχω με την απαίτηση να είναι το όργανο υλοποίησης διχαστικών πρακτικών του τύπου «ξεκαθαρίστε γιατί πέρασαν ήδη 7!!! μέρες» και προχωρήσετε σε «ενέργειες αποκατάστασης» και μάλιστα προωθώντας μας και «πρότυπο αποκατάστασης».
Ας μην είναι σίγουρο το mathematica πως και αυτή τη φορά η ιστορία, τελικά θα γραφτεί σε βάρος μας. Έτσι αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη μου τότε το mathematica θα καταγραφεί ως ο... αρχιερέας των προγραφών όσων δεν συνεμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις...

*. Η Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι μαθηματικός (μέλος της ΕΜΕ)
4-12-2011

1. Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον μου προκλήθηκε κυρίως από το γεγονός πως μόλις το βράδυ της Δευτέρας (21-11-11) εντελώς τυχαία ανακάλυψα την ύπαρξη της «Δημ. Συζήτησης» αφού ούτε επίσημα κάποιος από το mathematica ούτε ένας, τουλάχιστον, από τους 8 που παρεμβαίνουν (στις 18-11-11) δεν έκανε τον κόπο να με ενημερώσει, ώστε έγκαιρα να διατυπώσω τις θέσεις μου. Με τον τρόπο αυτό εγκαταστάθηκαν ανισότιμες και δυσμενείς συνθήκες για την κριτική μου.
Επιπλέον αφήνεται η απορία στους 600 αναγνώστες (μέχρι και 22-11-11) της «Δημ. Συζήτησης» γιατί δεν απαντώ στα όσα μου καταμαρτυρούνται αλλά κυρίως καλλιεργείται η εντύπωση πως δεν απαντώ γιατί δεν έχω τι να απαντήσω αφού «αποκαλύφθηκε» η «άδικη» κριτική μου!!! Δηλαδή με δυο λόγια επιλέγοντας το mathematica το μονόλογο στην ιστοσελίδα του ως απάντηση στην κριτική μου για την αδιαφάνεια με αφήσαν ανενημέρωτη στερώντας μου το ατομικό μου δικαίωμα να υποστηρίξω έγκαιρα τον εαυτό μου από άδικες, ανυπόστατες και κυρίως αναπόδεικτες κατηγορίες.
2. Βλ. «Δημ[όσια] Συζήτηση» (στο εξής: «Δημ. Συζήτηση») επιλογή «Γενικά Μηνύματα» με τίτλο «ΛΥΠΑΜΑΙ…» στη διεύθυνση viewtopic.php?f=6&t=20585
Σημειώνουμε πως οι αναφορές μας στη συνέχεια αφορούν στις 8 (πρώτες) παρεμβάσεις που αναρτήθηκαν στις 18-11-11 (από 1:42 pm μέχρι 11:34 pm).
Οι δύο νέες παρεμβάσεις που προστέθηκαν στις 1-12-11 (12:13 am και 12:40 am) άλλαξαν το κλίμα αφού έστρεψαν τη συζήτηση σε ζητήματα εσωτερικά του mathematica που αφορούν στο είδος της σχέσης που ακολουθεί ή που θα ακολουθήσει το mathematica ως προς την ΕΜΕ και επομένως δεν χρειάζεται να απασχολήσουν το κείμενό μας αυτό. Στη συνέχεια (και μέχρι να ολοκληρώσουμε το κείμενό μας στις 3-12-11) ακολούθησαν, στο ίδιο κλίμα, και άλλες δύο παρεμβάσεις.
3. Βλ. σχετικά την ανάρτηση με τίτλο: Μια οφειλόμενη απάντηση, σε απορίες σχετικά με το κείμενο κριτικής για το 28ο συνέδριο της ΕΜΕ, στη διεύθυνση: http://mathematicatetradia.blogspot.com/2011/12/28.html ή http://mathematicatetradia.blogspot.com/ (1-12-11 ώρα ανάρτησης 11.37 πμ)
Στις 3-12-11 (9.05 μμ) προστέθηκε σχόλιο στην παραπάνω ανάρτηση. Έκρινα, όμως, πως δεν χρειάζεται ειδική απαντητική αναφορά επειδή, όπως θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν οι αναγνώστες που θα το διαβάσουν, έχω ήδη απαντήσει στα ζητήματα που στο 2ο σχόλιο εμφατικά επαναλαμβάνονται...
4. Η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας. Το ακριβές απόσπασμα προέρχεται από το e-mail της 24-11-11, 8.12 μμ) βλ. κατατοπιστικά στην ενότητα «Εισαγωγικά και κατατοπιστικά» όπου αναφέρονται τα e-mail που αντηλλάγησαν.
5. Τμήματα του κειμένου αυτού έχουν συμπεριληφθεί στα e-mail που αντηλλάγησαν βλ. Ενότητα «Εισαγωγικά και κατατοπιστικά».
Ως ανατροφοδότηση, λοιπόν, έφθασε σε μας προφορικά το σχόλιο πως η εκτίμησή μας, όσο αφορά το mathematica, σε «ευθεία παρέμβαση» είναι άκαιρη επειδή, σύμφωνα με αναπόδεικτες διαβεβαιώσεις και μόνο, το μέλος της ηγετικής ομάδας του mathematica που απηύθυνε το e-mail είναι και μέλος της «Κίνησης».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για πραγματική συμμετοχή είτε για «κατά φαντασίαν» συμμετοχή ή για βολική κατασκευή, επειδή επί της ουσίας παραμένει το γεγονός πως το mathematica απαιτεί από την «Κίνηση», «εσωτερικές εκκαθαρίσεις» αφού πρακτικά απαιτούν ατομικά(!!!) από μέλη της «Κίνησης», και χωρίς να τεθούν σε λειτουργία οι συλλογικές διαδικασίες της, να... εγκαινιάσουν την «περίοδο» των προγραφών(!!!) με πρώτη τη δική μου.
6. Στη «Δημ. Συζήτηση» του mathematica παρεμβαίνουν (στις 18-11-11) άλλος ένας από τους 3 γενικούς συντονιστές και δύο επιμελητές από τους 21 συνολικά.
7. Βλ. αναλυτικά στη συνέχεια στην ενότητα «Η εναρκτήρια παρέμβαση ως προτεινόμενο «πρότυπο αποκατάστασης»...» την ανάλυσή μας για την εναρκτήρια παρέμβαση και το ρόλο που της επιφύλαξε το mathematica.
8. Στο εξής οι παρεμβάσεις της 18-11-11 θα προσδιορίζονται (για τη διευκόλυνσή σας) με την αντικειμενοποιημένη αναφορά που θα περιλαμβάνει και την ώρα ανάρτησης που αναγράφεται στο mathematica (μια και οι 8 πρώτες, στις οποίες και αναφερόμαστε, αναρτήθηκαν αυθημερόν στις 18-11-11 και επομένως μόνο η ημερομηνία δε συνιστά στοιχείο προσδιορισμού τους) και τη σελίδα που αντιστοιχεί σε αποθήκευση pdf.
Επεξηγηματικά η εναρκτήρια παρέμβαση (από την οποία και προέρχεται το απόσπασμα) θα προσδιορίζεται ως εξής: «παρέμβαση 18-11-11, 1:42 pm, σελ. 1/6», αναλυτικά: η παρέμβαση της 18-11-11 που βρίσκεται στην 1η από τις 6 σελίδες του pdf και αναρτήθηκε στις 1:42 pm.
9. Δεοντολογικά το mathematica όφειλε να ακολουθήσει (στις 18-11-11) την εξής σειρά: να προηγηθούν οι παρεμβάσεις των τριών που κατέχουν θέσεις εξουσίας και να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των μελών του οπότε η «εναρκτήρια παρέμβαση» θα έμπαινε με τη σειρά της.
10. Ο χαρακτηρισμός «άδικη» προέρχεται από το e-mail της 24-11-11 (8.12 μμ) Βλ. διευκρινιστικά στην ενότητα «Εισαγωγικά και κατατοπιστικά» όπου αναφέρονται τα e-mail που αντηλλάγησαν.
Το ακριβές απόσπασμα έχει ως εξής: «Στο κείμενο [κριτικής μου στο 28ο συνέδριο της ΕΜΕ] που προτείνετε να διαβάσουμε, στις τελευταίες παραγράφους, φωτογραφίζεται ο ιστότοπος www.mathematica.gr και πάνω στο ατυχές αλλά πραγματικό περιστατικό αλλαγής της αίθουσας δομείται ένα επίσης ατυχές αλλά φανταστικό σενάριο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στην συντάκτρια του κειμένου δόθηκαν, διαρκούντος του συνεδρίου, επαρκείς εξηγήσεις για το συμβάν.
Σας είναι γνωστό ότι η κριτική που ασκείται στο www.mathematica.gr από το συνιστώμενο προς μελέτη κείμενο είναι άδικη
» [η έμφαση με bold δόθηκε από μας].
11. Σε αυτές «τις 7» παρεμβάσεις (18-11-11 από 1:42 pm μέχρι 11:34 pm) θα επανέλθω αναλυτικά στην επόμενη ενότητα και στο εξής.
12. Στην εναρκτήρια παρέμβαση (18-11-11 από 1:42 pm) θα επανέλθω αναλυτικά όχι με τη σειρά που καθόρισε το mathematica αλλά μετά «τις 7» παρεμβάσεις δηλαδή στη θέση που έπρεπε να κατέχει στη «Δημ. Συζήτηση».
13. Για του λόγου το αληθές και για να εντοπίσετε το φαινόμενο του «κανιβαλισμού» που προσιδιάζει σε πρωτόγονες κοινωνίες –και όχι σε μια μαθηματική κοινότητα, σας προτρέπω να ξαναδιαβάσετε τη «Δημ. Συζήτηση» viewtopic.php?f=6&t=20585 (υπενθυμίζω πως η σχετική αναφορά αφορά στις παρεμβάσεις της 18-11-11).
14. Βλ. στη συνέχεια διεξοδικά για τη φράση «ενέργειες αποκατάστασης» η οποία προέρχεται το e-mail της 24-11-11 (8.12 μμ) Βλ. κατατοπιστικά στην ενότητα «Εισαγωγικά και κατατοπιστικά» όπου αναφέρονται τα e-mail που αντηλλάγησαν.
15. Βλ. αναλυτικά στη συνέχεια στην ενότητα «Η εναρκτήρια παρέμβαση ως προτεινόμενο «πρότυπο αποκατάστασης»...» την ανάλυσή μας για την εναρκτήρια παρέμβαση και το ρόλο που της επιφύλαξε το mathematica.
16. Επεξηγηματικά σημειώνουμε πως στη «Δημ. Συζήτηση» παρενέβησαν οι 2 από τους 3 γενικούς συντονιστές του mathematica. Ο ένας με αυτή την παρέμβασή του και ο άλλος με την αποστολή e-mail (24-11-11) προς τα μέλη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» στο οποίο και επανειλημμένα αναφερθήκαμε παραπάνω.
17. Ως «κάστα» ορίζεται μια προνομιούχα, κλειστή κοινωνική ομάδα, αποκομμένη από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, οι δραστηριότητες της οποίας εξυπηρετούν αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα.
18. Ο χαρακτηρισμός αυτός προέρχεται και είναι μέρος της επιχειρηματολογίας της παρέμβασης του επιμελητή (1 από τους 21) του mathmematica (παρέμβαση 18-11-11, 6:13 pm, σελ. 4-5/6) και μάλιστα αποδίδουμε την ευθύνη στο mathematica για το επίπεδο της «Δημ. Συζήτησης» που αυτή η παρέμβαση οριοθετεί, εξαιτίας της θέσης του παρεμβαίνοντα στην ιεραρχία του.
19. Σημειώνουμε ως εξαίρεση πως από τις ανώνυμες παρεμβάσεις μόνον ο ένας για τον οποίο το mathematica δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία υπέγραψε επώνυμα την παρέμβασή του.
20. Το ακριβές απόσπασμα προέρχεται από την παρέμβαση του γενικού συντονιστή (παρέμβαση 18-11-11, 6:26 pm, σελ. 4/6) και τη θέση αυτή που διατυπώνεται από γενικό συντονιστή του mathematica (1 από τους 3) την αποδίδουμε ακριβώς για αυτό το λόγο στο mathematica.
21. Το ακριβές απόσπασμα προέρχεται από την παρέμβαση του γενικού συντονιστή (παρέμβαση 18-11-11, 6:26 pm, σελ. 4/6) και τη θέση αυτή που διατυπώνεται από γενικό συντονιστή του mathematica (1 από τους 3) την αποδίδουμε ακριβώς για αυτό το λόγο στο mathematica.
22. Και παρακαλούμε το mathematica να μην σπεύσει να οικειοποιηθεί και να «φωτογραφηθεί» στην απόφανσή μας αυτή, γιατί ανεβάσαμε τον… πήχυ.
23. Επεξηγηματικά σημειώνουμε πως στη «Δημ. Συζήτηση» παρενέβησαν οι 2 από τους 21 επιμελητές του mathematica.
24. Το απόσπασμα προέρχεται από την παρέμβαση 18-11-11, 2:18 pm, σελ. 2/6.
25. Βλ. σελ. 2 στο: Χρονοπούλου, Α. Χ. Διαγραφή των χρεών των μελών της ΕΜΕ... Μαθηματική Φωνή, νο. 12/2011: 1-2.
26. Βλ. Χρονοπούλου, Α. Χ. Διαγραφή των χρεών των μελών της ΕΜΕ... Τώρα. Γιατί η τακτική των λογιστικών χρεών που, διαχρονικά, καθιέρωσαν τα ΔΣ της ΕΜΕ δεν βελτιώνεται παρά μόνο ανατρέπεται.., Μαθηματική Φωνή, νο. 12/2011: 1-2.
Όπου και ανάμεσα σε άλλα στοιχεία επισημαίνεται πως «Η τακτική των λογιστικών χρεών που, διαχρονικά, καθιέρωσαν τα ΔΣ της ΕΜΕ δεν βελτιώνεται επειδή συνιστά μια διττή στρατηγική με την οποία προς τα έξω εμφανίζονται επικεφαλής ενός «ισχυρού» σωματείου ενώ στην πράξη επιτυγχάνουν να μπερδεύονται στα πόδια τους όλο και λιγότεροι...» (ό.π. σελ. 1, σημ. 1).
27. Τα σχετικά στοιχεία από την στοσελίδα της ΕΜΕ (link «παλαιά ΔΣ» http://www.hms.gr/node/6) είναι τα εξής:
«2005-2007: στις εκλογές του 2005 ψήφισαν 1396,
2007-2009: στις εκλογές του 2007 ψήφισαν 1382 δηλαδή 14 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.
Στη συνέχεια 2009-2011: στις εκλογές του 2009 ψήφισαν 1205 δηλαδή 177 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.
Ενώ 2011-2013: στις εκλογές του 20011 ψήφισαν 963 δηλαδή 242 λιγότεροι από τις αμέσως προηγούμενες εκλογές...
Είναι προφανές πως η τάση μείωσης των ψηφισάντων θα συνεχιστεί και στις εκλογές του 2013...» (Βλ. αναλυτικά «Μαθηματική Φωνή», νο. 12/2011, σελ. 2 σημ. 7)
28. Το απόσπασμα είναι αναδιατύπωση από την παρέμβαση 18-11-11, 2:18 pm, σελ. 2/6.
29. Το ακριβές απόσπασμα προέρχεται από την παρέμβαση του γενικού συντονιστή (παρέμβαση 18-11-11, 6:26 pm, σελ. 4/6) και έχει ως εξής: «Όσοι επιμένουν να παραμένουν στο περιθώριο όπου ήδη βρίσκονται, δικαίωμά τους. Εμείς προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ.» Τη θέση αυτή που διατυπώνεται από γενικό συντονιστή του mathematica (1 από τους 3) την αποδίδουμε ακριβώς για αυτό το λόγο στο mathematica.
30. Η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας. Το ακριβές απόσπασμα προέρχεται από το e-mail της 24-11-11, 8.12 μμ) που στάλθηκε από ηγετικό στέλεχος του mathematica βλ. κατατοπιστικά στην ενότητα «Εισαγωγικά και κατατοπιστικά» όπου αναφέρονται τα e-mail που αντηλλάγησαν.
31. Επισημαίνω με έμφαση ότι παρά τις ασφυκτικές και πρωτόγνωρες συνθήκες που εξέθρεψε το mathematica για να... πλαισιώσουν τη «Δημ. Συζήτησή» του (viewtopic.php?f=6&t=20585), ξέφυγε μια αχτίδα φωτός όταν σε μια αποστροφή της εναρκτήριας δήλωσης δηλώθηκε διαφωνία μόνο «ως προς το επίμαχο σημείο».

Άβαταρ μέλους
Κοτρώνης Αναστάσιος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτρώνης Αναστάσιος » Δευ Δεκ 05, 2011 3:31 am

Μεσολόγγι

Το Μεσολόγγι (επισήμως, Ιερά πόλη Μεσολογγίου) είναι πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελεί έδρα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενώ παλαιότερα ήταν έδρα του Δήμου Μεσολογγίου. Βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του Νομού, σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο και 37 χιλιομέτρων από το Αντίρριο.Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Μεσολόγγι έχει 34.420 κατοίκους και μαζί με τους πρώην γειτονικούς δήμους Αιτωλικού και Οινιαδών,που ενσωματώθηκαν στον σημερινό καλλικρατικό δήμο αποτελούν ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο οικιστικό σύνολο και δεύτερο σε πληθυσμό μετα το Αγρίνιο Αποτελεί ιστορικό Δήμο καθώς στην πόλη έλαβαν χώρα μερικές απ' τις πιο δραματικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι δύο Πολιορκίες και η Έξοδος του Μεσολογγίου. Το Μεσολόγγι είναι γνωστό επίσης για τα αλιευτικά του προϊόντα, ιδιαίτερα το αυγοτάραχο, μιας και η παρακείμενη λιμνοθάλασσα είναι ιδανικό μέρος για ιχθυοκαλλιέργειες. Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της-τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό- προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη RAMSAR και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα.

Το Μεσολόγγι βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Παλιοτερα ονομαζοταν και μικρη Βενετια καθως ηταν χτισμενο σε τρια νησακια που βρησκονταν εκει που τωρα ειναι ο Αγιος Σπυριδων,Ο Αγιος Παντελεημων και η κεντρικη πλατεια.

Το όνομα Μεσολόγγι πρωτοαναφέρθηκε από έναν Βενετό, ο οποίος περιέγραφε την μάχη του Λεπάντο κοντά στη Ναύπακτο. Αρκετές ιστορικές πηγές αναφέρουν πως το όνομα Μεσολόγγι προέρχεται από την ένωση των δύο ιταλικών λέξεων, ΜΕΖΖΟ/MESSO και LAGHI το οποίο σημαίνει «ένα μέρος εν μέσω λιμνών» ή «ένα μέρος που περιβάλλεται από λίμνες». Μέχρι το 1700 η πόλη βρισκόταν υπό Βενετική κατοχή. Οι κάτοικοί του ήταν κυρίως ψαράδες.

Στα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου υπάρχουν τα ερείπια της Πλευρώνας («Ασφακοβούνι»), μίας πόλης η οποία αναφέρεται στα έργα του Ομήρου. Συμμετείχε στον Τρωϊκό πόλεμο και καταστράφηκε από τον Δημήτριο τον Αιτωλικό. Η νέα πόλη, η οποία χτίστηκε στα ερείπια της παλιάς, ήταν μία από τις πιο σημαντικές της Αιτωλίας και είχε 30 πύργους και 7 πύλες. Τα ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου ακόμη υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1770, ο στρατός της πόλης ηττήθηκε από τους Οθωμανούς. Το Μεσολόγγι επαναστάτησε ξανά στις 20 Μαΐου του 1821 και ήταν μία από τις κύριες Ελληνικές δυνάμεις στον απελευθερωτικό αγώνα. Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στις επιθέσεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1822 και το 1823 (Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγιού). Η τρίτη επίθεση ξεκίνησε στις 15 Απριλίου του 1825 από τον Κιουταχή, του οποίου ο στρατός αριθμούσε 30.000 άντρες και αργότερα ενισχύθηκε με άλλους 10.000 οι οποίοι καθοδηγούνταν από τον Ιμπραήμ. Μεταξύ του οθωμανικού στρατού υπήρχαν και 3.000 Μιρδίτες, δηλαδή Καθολικοί από τη Βόρεια Αλβανία (αναφερόμενοι στα σχετικά δημοτικά ως "Λατίνοι") και 700 Ρώσοι Κοζάκοι του Ντον[1].
Μετά από ένα χρόνο συνεχόμενων επιθέσεων και πείνας, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έξοδο από την πόλη, την νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826, η οποία έμεινε ονομαστή ως «Έξοδος του Μεσολογγίου». Εκείνη την περίοδο οι κάτοικοι της πόλης ήταν 10.500 από τους οποίους οι 3.500 ήταν οπλισμένοι. Λίγοι ήταν οι Μεσολογγίτες που επιβίωσαν κατά την Έξοδο. Εξαιτίας της ηρωικής στάσης των Μεσολογγιτών, η πόλη δέχθηκε την τιμή να της αποδοθεί ο τίτλος της Ιερής Πόλης, η οποία είναι μοναδική στην Ελλάδα.
Άποψη λιμνοθάλασσας-ανατολική περιμετρική της πόλης

Ο γνωστός φιλέλληνας Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων, ο οποίος υποστήριζε την ελληνική προσπάθεια για απελευθέρωση, πέθανε στην πόλη το 1824. Αναφορά στο πρόσωπό του υπάρχει σε ένα κενοτάφιο το οποίο περιέχει την καρδιά του.

Στο Μεσολόγγι έχει την έδρα του το ΤΕΙ Μεσολογγίου, που ιδρύθηκε το 1983 και έχει εγγεγραμμένους περίπου 5.000 σπουδαστές. Αποτελείται από δυο σχολές (Διοίκησης-Οικονομίας και Τεχνολογίας-Γεωπονίας) που περιλαμβάνουν από τρία τμήματα, ενώ λειτουργεί και παράρτημα Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών τμήματος Πληροφορικής στη Ναύπακτο.

Στην πόλη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η κατοικία της οικογένειας Τρικούπη, του ποιητή Παλαμά, η Βάλβειος βιβλιοθήκη,η οποία αποτελεί και την δημόσια δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης με σπάνια βιβλία και ντοκουμέντα, η γκαλερί σύγχρονης τέχνης των Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με πλήθος έργων σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Επίσης υπάρχουν εκεί, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης, η Διέξοδος ένα απο τα σημαντικότερα πολιτιστικά κύτταρα όχι μονο της πόλης ,αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας ,το οποίο ευθύνεται για την διοργάνωση πλείστων εκδηλώσεων όπως εκθέσεων, σεμιναρίων, βιντεοπροβολών, παρουσιάσεων, επιστημονικών συνεδρίων και το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με πλούσια ενθυμήματα του Αγώνα του 1821. Τα τείχη και η πύλη της πόλης παραμένουν επιβλητικά και κανείς μπορεί να επισκεφθεί τον Κήπο των Ηρώων όπου έχουν θαφτεί πολλοί γνωστοί και άγνωστοι ήρωες που πολέμησαν στην Ηρωική Έξοδο. Κάθε χρόνο η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης της Εξόδου. Είναι η πιο σημαντική τοπική εορτή την οποία τιμούν με την παρουσία τους πολλές πολιτικές προσωπικότητες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών.

Σημαντικές προσωπικότητες

1) Ρωγών Ιωσήφ

Γεννήθηκε στην Θεσσαλία, μάλλον στα Αμπελάκια Λαρίσης, το 1776. Έμαθε γράμματα στο σχολείο στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα αναμίχθηκε στο κίνημα του παπά-Ευθύμη Βλαχάβα, ο οποίος συνελήφθη και θανατώθηκε με διαταγή του Αλή Πασά.

Ο Ιωσήφ φυλακίσθηκε στα Γιάννενα, αλλά απέφυγε την θανατική ποινή. Κατά την έναρξη της Επανάστασης του 1821 φυλακίσθηκε και πάλι από τους Τούρκους στη Άρτα, αλλά γρήγορα απελευθερώθηκε από τους Έλληνες που κατέλαβαν την πόλη.

Ο Ρωγών Ιωσήφ ήταν παρών στο Μεσολόγγι κατά την Πρώτη πολιορκία τού Μεσολογγιού (1822) και Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγιού (1823). Πριν αρχίσει η τρίτη πολιορκία από τον στρατό του Κιουταχή (15/4/1825) και του Ιμπραήμ (12/12/1825) είχε ήδη αναδειχθεί σε πνευματικό καθοδηγητή των πολιορκημένων. Τον Αύγουστο του 1823 τέλεσε την κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη και τον Μάρτιο του 1825 κήδευσε τον Λόρδο Βύρωνα.

Η πολιορκία είχε γίνει ασφυκτική μετά την άφιξη του Ιμπραήμ σε ενίσχυση του Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος εμπόδιζε τα ελληνικά πλοία να φέρουν τροφές και πολεμοφόδια, η πείνα είχε αρχίσει να ταλαιπωρεί τους πολιορκημένους και τα τουρκικά πυροβόλα κατέστρεφαν τα τείχη.

Στις 6 Απριλίου η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο. Τα τρόφιμα είχαν εκλείψει προ πολλού, η περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη. Ο Επίσκοπος έλαβε μέρος στην σύναξη των καπεταναίων όπου αποφάσισαν την Έξοδο. Να βγουν και να διασχίσουν το εχθρικό στρατόπεδο το βράδυ της 10ης Απριλίου, καθώς ξημέρωνε η Κυριακή των Βαΐων. Το τελικό κείμενο τού σχεδίου το υπαγόρευσε ο ίδιος ο Ιωσήφ στον Μακεδόνα πολεμιστή Νικόλαο Κασομούλη, ο οποίος και διέσωσε αυτές τις μνήμες γράφοντας τα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά». Το σχέδιο αρχίζει με την φράση «Εν ονόματι της Αγίας Τριάδος».

Ο Επίσκοπος ήταν επικεφαλής της τρίτης φάλαγγας με τα γυναικόπαιδα, που οπισθοδρομησε.

Όσοι επέστρεψαν στην πόλη σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους και Αιγυπτίους. Ο Ιωσήφ αντιστάθηκε επί τρεις ημέρες στο νησάκι του Ανεμόμυλου . Στο τέλος έβαλε φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκε μαζί με συμπολεμιστές και με Τούρκους εισβολείς. Λέγεται ότι δεν πέθανε αμέσως από την έκρηξη. Τον βρήκαν ημιθανή και τον κρέμασαν. Απεβίωσε στις 13 Απριλίου 1826.

2) Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ

Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ (Ζυρίχη 30 Δεκεμβρίου 1798 - Μεσολόγγι 11 Απριλίου 1826 ήταν Ελβετός φιλέλληνας και συντάκτης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», της πρώτης έντυπης εφημερίδας του Αγώνα.
Ό Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 30 Δεκεμβρίου 1798. Ανήκε σε οικογένεια ιατρών. Ήταν χαρακτήρας ανήσυχος και τυχοδιωκτικός. Σπούδασε φαρμακευτική και κατόπιν ιατρική, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να εμφανιστεί στη φιλελληνική επιτροπή της πόλης Βέρνη σαν "ιατρός και χειρούργος". Αυτό του εξασφάλισε τα ναύλα για ταν Ελλάδα. Συμμετείχε στη ναυμαχία του Κορινθιακού στις 5-6 Μαρτίου 1822. Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, παντρεύτηκε Ελληνίδα και άλλαξε το θρησκευτικό του δόγμα.
Ο άγγλος φιλέλληνας συνταγματάρχης Stanhope έφτασε στο Μεσολόγγι στις 12 Δεκεμβρίου 1823, φέρνοντας μαζί του 3 τυπογραφεία. Ο Stanhope γνώρισε τον Μάγερ, για τον οποίο σε γράμμα του κάνει την εξής αναφορά: "Εδώ είναι εγκαταστημένος ένας εξαίρετος Ελβετός, ονόματι Dr Meyer. Έχει τις καλές ιδιότητες των συμπατριωτών του, και έχει εξοικειωθεί με τον ελληνικό χαρακτήρα. Έχω συστήσει στους Έλληνες να έχουν πάντοτε εμπρός στα μάτια τους τους ελβετικούς θεσμούς, και οι αρχηγοί τους τον Washington εμπρός στους δικούς των". [1]. Ύστερα από λίγες μέρες ο Μάγερ έγινε συντάκτης της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά" με τυπογράφο τον Θεσσαλονικέα Δημ. Μεστανέ ή Μεσθενέα. Η πρώτη έντυπη εφημερίδα του Αγώνα η "Σάλπιγξ Ελληνική " εκδόθηκε στην Καλαμάτα με συντάκτη τον Θεόκλητο Φαρμακίδη, αλλά βγήκαν μόνο τρία φύλλα με ημερομηνίες 1,5,20 Αυγούστου 1821. Έτσι τα Ελληνικά Χρονικά ήταν η πρώτη πραγματικά εφημερίδα αφού κυκλοφόρησαν από 1.1.1824-20.2.1826. [2].
Οι σχέσεις του Μάγερ με τον Βύρωνα ήταν τεταμένες. Ο Βύρων σε γράμμα του από το Μεσολόγγι, 19 Μαρτίου 1824, εκφράζει τις ανησυχίες του, μήπως τα άρθρα του Μάγερ εναντίον της μοναρχίας και οι φιλελεύθερες ιδέες του για την ανάγκη ελευθεροτυπίας, προδιαθέσουν εχθρικά απέναντι της Ελλάδας τα συντηρητικά καθεστώτα των ηγεμόνων της Ευρώπης και δημιουργήσουν παρεξηγήσεις και βλάψουν τον Ελληνικό Αγώνα: "Ο Dr Meyer ο εκδότης με την απαραβίαστη ελευθερία του Τύπου παραδέχεται την Ελευθερία να την ασκεί με απεριόριστη διάκριση, (όπως μου λέγουν) κατά τη θέληση και την ευχαρίστηση του. Είναι ο συγγραφέας ενός άρθρου κατά της μοναρχίας, από το οποίο ενδέχεται να έχει ωφέλεια και φήμη, αλλά οι εκδότες θα βρουν τον μπελά τους, αν δεν λάβουν τα μέτρα τους. Από όλους τους μικρούς τυράννους αυτός είναι ο πιο μικρός, όπως είναι οι πιο πολλοί δημαγωγοί που γνώρισα κάποτε. Είναι Ελβετός ως προς την καταγωγή και Έλληνας ως προς την αξίωση του να είναι. Παντρεύτηκε Ελληνίδα και άλλαξε το θρησκευτικό του δόγμα." [3].
Πολλοί από τους Μεσολογγίτες είχανε στείλει τις οικογένιές τους στο μικρό αγγλοκρατούμενο νησάκι Κάλαμος. Όταν αποτραβήχτηκε ο στρατός του Κιουταχή από τα οχυρώματα, νόμισαν πως το Μεσολόγγι ήτανε πια οριστικά ασφαλισμένο. Σκέφτηκαν να φέρουν τις οικογένειες τους. Πρώτος έδωσε το κακό παράδειγμα ό Μάγερ. [4]. Η πολιορκία είχε γίνει ασφυκτική μετά την άφιξη του Ιμπραήμ σε ενίσχυση του Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος εμπόδιζε τα ελληνικά πλοία να φέρουν τροφές και πολεμοφόδια. Τον Απρίλιο του 1826 στην σύναξη των καπεταναίων αποφάσισαν την Έξοδο. Κατά την Έξοδο ο Μάγερ, η γυναίκα του και τα 2 παιδιά του που ήταν στην φάλαγγα με τα γυναικόπαιδα. Όλοι τους σκοτώθηκαν.

3) Χαρίλαος Τρικούπης

O Χαρίλαος Τρικούπης (11 Ιουλίου 1832- 30 Μαρτίου 1896) ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και Πρωθυπουργός. Ο Τρικούπης κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας από το 1875 έως το 1894, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού επτά συνολικά φορές και κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 10 χρόνια από τα 20 αυτής της περιόδου. Στην τελευταία του κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει έναντι των ξένων δανειστών με συνέπεια να επέλθει η πτώχευση της Ελλάδας με την ιστορική φράση του "δυστυχώς επτωχεύσαμεν".
Γεννήθηκε στο Ναύπλιο και καταγόταν από την ιστορική οικογένεια Τρικούπη του Μεσολογγίου και την οικογένεια Καρατζά της Κωνσταντινούπολης. Ήταν γιος του Σπυρίδωνα Τρικούπη πολιτικού, ιστορικού και επίσης πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Αικατερίνης το γένος Μαυροκορδάτου[1]. Ανάδοχός του ήταν ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης. Μετά τη φοίτησή του σε γυμνάσιο της Αθήνας, όπου γυμνασιάρχης του ήταν ο Γεώργιος Γεννάδιος, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μετά τριετή φοίτηση συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι. Με το τέλος των σπουδών του χρημάτισε ιδιαίτερος γραμματέας του πατέρα του Σπυρίδωνα, που τότε ήταν πρέσβης στο Λονδίνο και ακολούθως το 1856 διορίσθηκε επίσημος γραμματέας της πρεσβείας στο Λονδίνο ακολουθώντας το διπλωματικό σώμα. Το 1862 εκλέχτηκε πληρεξούσιος της Β΄ Εθνικής Συνέλευσης της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου και αποσυρθέντος του πατέρα του ανέλαβε ως επιτετραμμένος της πρεσβείας. Αν και η διπλωματική σταδιοδρομία του υπήρξε βραχεία, εν τούτοις διακρίθηκε για την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του, το 1863, κατά τις διαπραγματεύσεις με την αγγλική κυβέρνηση, ως πληρεξούσιος της ελληνικής κυβέρνησης, στη σχετική συνθήκη της παραχώρησης των Ιονίων νήσων από τη Μεγάλη Βρετανία στο Βασίλειο της Ελλάδος, που ήταν ο κυρίαρχος όρος αποδοχής του στέμματος του Βασιλείου από τον πρίγκιπα και μετέπειτα Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄. Σημειώνεται ότι το θέμα της παραχώρησης, στην πραγματικότητα εκχώρησης, των νήσων αυτών δεν ήταν τόσο απλό μετά την αντίδραση της Βασιλικής Αυλής της Δανίας, όπου η σχετική συνθήκη είχε συνομολογηθεί ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, συνέπεια της οποίας ήταν να ακολουθήσει δεύτερη σχετική συνθήκη με το διπλωματικό όρο "ενσωμάτωση". Επί της 2ης αυτής συνθήκης ήταν πληρεξούσιος ο Χ. Τρικούπης, του οποίου η διπλωματική καριέρα κράτησε 8 έτη (1856-1864).
Το 1864 παραιτήθηκε από τη διπλωματική υπηρεσία για να συμμετάσχει στις εκλογές. Το 1865 εκλέχτηκε βουλευτής Μεσολογγίου και το 1866 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στην 3η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, αλλά στους επόμενους μήνες ήρθε σε διάσταση απόψεων με τον Κουμουνδούρο και απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Για τέσσερα χρόνια πολιτεύτηκε (1868-1872) ανεξάρτητα από τα κόμματα που υπήρχαν.

Το 1872 ίδρυσε το «Πέμπτο κόμμα», στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές προσωπικότητες της εποχής. Το 1874, μέσα σε κλίμα πολιτικής αυθαιρεσίας της τότε κυβέρνησης του Δ. Βούλγαρη, με τα περίφημα Στηλιτικά, έγραψε στην εφημερίδα "Καιροί" ένα σαρκαστικό άρθρο με τον τίτλο «Τις πταίει», που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου του 1874, στο οποίο κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα της εποχής, αλλά ουσιαστικά κατηγορούσε το Βασιλέα, επειδή μετά την πτώση του Δεληγιώργη, εξ αιτίας των Λαυρεωτικών, είχε χρήσει κυβέρνηση εκείνη του Βούλγαρη που ήταν μειοψηφίας. Την εποχή εκείνη με το υφιστάμενο Σύνταγμα κανένα κόμμα δεν μπορούσε να πλειοψηφήσει από μόνο του. Έτσι όλοι οι τότε κυβερνητικοί σχηματισμοί ήταν κυβερνήσεις μειοψηφίας. Ο δε Βασιλεύς, προκειμένου ν' αποφύγει κατάσταση ακυβερνησίας με συνεχείς επαναλαμβανόμενες εκλογές, αναγκαζόταν κάθε φορά να χρίζει κυβέρνηση το κόμμα εκείνο με τη λιγότερη μειοψηφία.

Ο Χ. Τρικούπης μετά το πρώτο του εκείνο άρθρο δημοσίευσε και δεύτερο στις 9 Ιουλίου του 1874 με τον τίτλο "Παρελθόν και Ενεστώς", με το οποίο έθετε ως δόγμα της Βουλής τη "δεδηλωμένη" (εμπιστοσύνη) της Βουλής, που αργότερα και καθιερώθηκε ως "αρχή της δεδηλωμένης". Για το τόλμημα όμως των άρθρων του αυτών, αν και το πρώτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ακαδημαϊκή διάλεξη, στρεφόμενη όμως κατά του «ανεύθυνου» κατά το Σύνταγμα Βασιλέως συνελήφθη ο εκδότης της εφημερίδας Π. Κανελλίδης θεωρούμενος ως ο συντάκτης. Κατά την ανάκριση απροσδόκητα αποκαλύφθηκε ότι πραγματικός συντάκτης ήταν ο Χ. Τρικούπης που παρουσιάστηκε αυθόρμητα και ανέλαβε την ευθύνη των ανυπόγραφων άρθρων του. Έτσι, αναγκάστηκε η Δικαιοσύνη να προφυλακίσει τον Τρικούπη με μόνο τέσσερις ημέρες φυλάκιση, πλην όμως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και τελικά αθωώθηκε με [βούλευμα]].
Παρά ταύτα λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 1875, πήρε εντολή από το Βασιλέα να σχηματίσει κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1875, διαλύοντας τη Βουλή και τη διενέργεια στη συνέχεια εκλογών. Παρέμεινε έτσι στην εξουσία για 5,5 περίπου μήνες, μέχρι τις 15 Οκτώβριο του ίδιου έτους, όπου κατά τις εκλογές που διεξάχθηκαν, διατηρώντας και αυτός μειοψηφία αναγκάσθηκε σε παραίτηση υπέρ του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, που είχε πλειοψηφήσει.
Ιδού πως περιγράφει τα τότε γεγονότα με τους ανεπανάληπτους σατιρικούς του στίχους ο "σύγχρονος Αριστοφάνης" Γεώργιος Σουρής:

"Και ήτο για το Σύνταγμα παντού συνομιλία,
και ο Τρικούπης έγραψε πως πταί η βασιλεία,
Και είδε ο Γεώργιος πως του ΄γιναν κουνούπι
και δυό βεντούζες έβαλε στο Σύνταγμα κοφτές,
κι εκάθησε στο θρόνο του και είπε στον Τρικούπη
«έλα λοιπόν να κυβερνάς εσύ οπού δεν φταίς!»
...........................................................
Κι εβγήκε ο Χαρίλαος από τη φυλακή
κι εφύτρωσε Πρωθυπουργός με κόκκινο βρακί,
...........................................................
Και πάταγος ηκούετο και οχλοβοή μεγάλη,
και ο Τρικούπης έπεσε βαρύς στα χαμηλά,
και ήλθαν τρίτοι, δεύτεροι, και τέταρτοι και άλλοι,
και κάθε τόσο κόμματα εγένοντο πολλά.
Ο δε Μεγαλειότατος δεν έλεγε μια λέξη
και μόνος του εψιθύριζε «ας βρέξει ότι τρέξει»

Το 1877 ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών στην οικουμενική κυβέρνηση Κανάρη.
Όταν έπεσε η κυβέρνηση Κουμουνδούρου, που αντικατέστησε την Κυβέρνηση Κανάρη, ο Τρικούπης έφτιαξε μια κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη 1878 (που την αποκάλεσαν Υπουργείον Τρικούπη-Ζαΐμη), η οποία δεν μπόρεσε να βρει υποστήριξη στη Βουλή και έπεσε πέντε ημέρες μετά το σχηματισμό της.
Το 1879 κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 1879, το Μάρτιο σχημάτισε την Κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη 1880, αλλά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η κυβέρνηση παραιτήθηκε.
Tον Μάρτιο του 1882 επανήλθε στην πρωθυπουργία με την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1882, η οποία παρέμεινε μέχρι το 1885.
Επανήλθε το 1886 με την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1886. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε τις εκλογές του 1887, αλλά έχασε εκείνες του 1890, οπότε και έπεσε η κυβέρνησή του.
Ανέλαβε πάλι την πρωθυπουργία στην Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1892. Στην τελευταία περίοδο της πρωθυπουργίας του (Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1893-1895) η Ελλάδα πτώχευσε και σταμάτησε μονομερώς να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από το εξωτερικό.

Στον Τρικούπη αποδίδεται η φράση "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" ενώπιον της Βουλής, την οποία, όμως ουδέποτε διετύπωσε, όπως αποδεικνύεται από την ανάγνωση των πρακτικών της Βουλής. [2] Πέραν αυτού, από μελέτη των στοιχείων εκτιμάται ότι η πτώχευση θα είχε αποφευχθεί, αν ο βασιλιάς Γεώργιος Α' αποδεχόταν τους χειρισμούς του Χαρίλαου Τρικούπη για τη σύναψη νέου δανείου για την αντιμετώπιση του χρέους. Ο Γεώργιος δεν δέχτηκε την πρόταση του Τρικούπη να κυρωθεί η σύμβαση του δανείου - όπως προέβλεπε σχετικός Νόμος - και τη σύσταση «Ταμείου Δανείου» με βασιλικό διάταγμα και αντιπρότεινε να δώσει η Βουλή ειδική εξουσιοδότηση. Πιεζόμενος από τον Τρικούπη ζήτησε προθεσμία 48 ωρών "για να σκεφτεί". Στο διάστημα αυτό με κρυπτογραφικό τηλεγράφημα που εστάλη στο Λονδίνο από τα Ανάκτορα δινόταν η εντολή να πουλήσουν στο χρηματιστήριο πολλών εκατομμυρίων ομολογίες ελληνικών δανείων, που οι τιμές τους ανέβαιναν καθημερινά εν όψει του νέου δανείου. Το ανακτορικό παιχνίδι οδήγησε αμέσως τον Τρικούπη σε παραίτηση και τη χώρα, ύστερα από λίγο, στην πτώχευση.[3] Στις εκλογές του 1895 απέτυχε[4] να εκλεγεί βουλευτής με αποτέλεσμα να αυτοεξοριστεί στις Κάννες της Γαλλίας. Το 1896, λίγο πριν πεθάνει, τέθηκε χωρίς την θέλησή του υποψήφιος στις αναπληρωματικές εκλογές στην επαρχία Βάλτου και εκλέχτηκε πανηγυρικά. Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών στις Κάννες και ενταφιάστηκε στην Αθήνα.
Τον Οκτώβριο του 1867 ως υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τον ηγεμόνα Μιχαήλ της Σερβίας.

Το Μάρτιο του 1880 με πρότασή του καταργήθηκε ο φόρος της δεκάτης στα δημητριακά προϊόντα και αντικαταστάθηκε με το φόρο επί των αροτριώντων κτηνών. Επίσης μείωσε τη στρατιωτική θητεία σε ένα έτος αντί τριών που ήταν μέχρι τότε.

Με την κυβέρνηση που συγκρότησε το Μάρτιο του 1882 αναδιοργάνωσε την αστυνομία, την αγροφυλακή και τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Θέσπισε νόμους για προσόντα, μονιμότητα και προαγωγή δημοσίων υπαλλήλων. Αποφάσισε την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας και τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 1882 υπήρχαν σε λειτουργία μόνο 9 περίπου χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεαν την Αθήνα (Θησείο) με το επίνειό της, τον Πειραιά, το 1893 λειτουργούσαν 914 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και άλλα 490 ήταν υπό κατασκευή. Για τη χρηματοδότηση των έργων πήρε δύο μεγάλα δάνεια και επέβαλε φορολογία στον καπνό και το κρασί. Η διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου επετεύχθη χάρη στον Τρικούπη, ο οποίος και την εγκαινίασε το 1893. Επίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της παιδείας.

Στην επόμενη διακυβέρνησή του (1886-1890) μείωσε τον αριθμό των βουλευτών από 240 σε 150 (το κατώτατο όριο που προέβλεπε τότε το Σύνταγμα) και επίσης ενίσχυσε το Βασιλικό Ναυτικό με παραγγελία τριών μεγάλων πλοίων, των θωρηκτών Ύδρα, Σπέτσαι και Ψαρά, για τη χρηματοδότηση των οποίων αναγκάστηκε να πάρει και άλλο ένα δάνειο. Επέβαλε και φόρο επί των οικοδομών.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης επιδίωξε έναν ιδιαίτερα αισιόδοξο εκσυχρονισμό, ο οποίος παρουσίασε πάντως προβλήματα, καθώς οι αλλαγές δε βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω της προβληματικής ελληνικής οικονομίας και του συντηρητικού πνεύματος της εποχής. Χαρακτηριστικός πολιτικάντης αντίπαλος στην εποχή του ήταν ο Τσελεπίτσαρης που διοργάνωνε πορείες με εναντίον του Τρικούπη συνθήματα.

Χαρακτηριστικό της προοδευτικότητάς του είναι το παράτολμο, για την εποχή του, όραμά του για τη ζεύξη του στενού Ρίου-Αντιρρίου, ιδέα που υλοποιήθηκε πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 2004, με την κατασκευή της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, στην οποία δόθηκε το όνομά του στις 25 Μαΐου 2007.

Γενικότερα, η δράση του Χαρίλαου Τρικούπη στην Ελλάδα, θεωρείται ως μία από τις πιο καθοριστικές για τη μετάβαση της χώρας στον 20ό αιώνα. Το έργο του προκάλεσε πολλές φορές διχογνωμίες και αντιδράσεις την εποχή εκείνη, όμως τα αποτελέσματά του σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατά ακόμα και στη σύγχρονη και μεταγενέστερη Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, ο Χαρίλαος Τρικούπης υλοποίησε πολλά έργα στη χώρα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και γι' αυτό αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς που πέρασαν από αυτήν.

************************************************************************************************
Τα παραπάνω τα λέω εξ ονόματός μου και μόνο και με την ιδιότητα του απλού χρήστη του παρόντος φόρουμ.

Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
zerar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zerar » Δευ Δεκ 05, 2011 10:49 am

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Δευ Δεκ 05, 2011 1:50 pm

Zerar, λεβέντης ο Τζουγανάκης!

Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Έλεος!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης » Δευ Δεκ 05, 2011 8:17 pm

Έχω παρακολουθήσει αμήχανα τη "συζήτηση" που άνοιξε με το ποστ του Γιάννη. Δεν σκοπεύω να κάνω κριτική στη δημοσίευση αυτή και δεν σκόπευα να παρέμβω και στη μετέπειτα συζήτηση προτού συζητηθεί το ζήτημα σε κάποια σθγκέντρωση της Κίνησης, που, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Θεωρώ όμως ότι, όποιες απόψεις κι αν κάποιος έχει για το άρθρο της κ. Χρονοπούλου, δεν είναι λιβελογράφημα, είναι μια κριτική με την οποία, σε ό,τι αφορά το Μαθεμάτικα, κι εγώ διαφωνώ και την βρίσκω άδικη, αλλά δεν είναι τίποτε περισσότερο απ' αυτό. Ο Γιάννης Κερασαρίδης διευκρίνισε ότι το άρθρο δεν απηχεί απόψεις της Κίνησης και, μετά απ' αυτό, το θέμα μπορούσε να λήξει, μιας και το επίδικο άρθρο δεν είχε δημοσιευτεί εδώ. Συνηθίζω να διακρίνω τους ανθρώπους από τις απόψεις τους. Σε ένα δημόσιο βήμα θεωρώ λάθος να στοχοποιείται κάποιος για τις απόψεις που εκφράζει. Πολύ περισσότερο με ενοχλεί να λοιδορείται, και μάλιστα σε ένα φόρουμ στο οποίο μόνο αν τον ενημερώσουν μπορεί να δει ότι γίνεται αυτό. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι κάποιες αντιδράσεις μπορεί να ήσαν υπερβολικές λόγω πικρίας για την άδικη κριτική. Αλλά, καλοί μου συνάδελφοι, είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, ώστε να έχουμε ένα μέτρο στις αντιδράσεις μας. Θα παρακαλούσα, προσωπική είναι η παράκληση κι αν θέλετε την λαμβάνετε υπόψη, να μη συνεχιστεί σ' αυτό το επίπεδο ο διάλογος.
ΥΓ ΝΙώθω πολύ άχαρα μετά από τόσο χρόνο απουσίας να γράφω για ένα τέτοιο ζήτημα και ζητώ συγνώμη γι' αυτό.

Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
Άβαταρ μέλους
T-Rex

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από T-Rex » Δευ Δεκ 05, 2011 8:52 pm

Κοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Μεσολόγγι

Σημαντικές προσωπικότητες

1) Ρωγών Ιωσήφ

Γεννήθηκε στην Θεσσαλία, μάλλον στα Αμπελάκια Λαρίσης, το 1776. Έμαθε γράμματα στο σχολείο στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα αναμίχθηκε στο κίνημα του παπά-Ευθύμη Βλαχάβα, ο οποίος συνελήφθη και θανατώθηκε με διαταγή του Αλή Πασά.

Ο Ιωσήφ φυλακίσθηκε στα Γιάννενα, αλλά απέφυγε την θανατική ποινή. Κατά την έναρξη της Επανάστασης του 1821 φυλακίσθηκε και πάλι από τους Τούρκους στη Άρτα, αλλά γρήγορα απελευθερώθηκε από τους Έλληνες που κατέλαβαν την πόλη.

Ο Ρωγών Ιωσήφ ήταν παρών στο Μεσολόγγι κατά την Πρώτη πολιορκία τού Μεσολογγιού (1822) και Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγιού (1823). Πριν αρχίσει η τρίτη πολιορκία από τον στρατό του Κιουταχή (15/4/1825) και του Ιμπραήμ (12/12/1825) είχε ήδη αναδειχθεί σε πνευματικό καθοδηγητή των πολιορκημένων. Τον Αύγουστο του 1823 τέλεσε την κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη και τον Μάρτιο του 1825 κήδευσε τον Λόρδο Βύρωνα.

Η πολιορκία είχε γίνει ασφυκτική μετά την άφιξη του Ιμπραήμ σε ενίσχυση του Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος εμπόδιζε τα ελληνικά πλοία να φέρουν τροφές και πολεμοφόδια, η πείνα είχε αρχίσει να ταλαιπωρεί τους πολιορκημένους και τα τουρκικά πυροβόλα κατέστρεφαν τα τείχη.

Στις 6 Απριλίου η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο. Τα τρόφιμα είχαν εκλείψει προ πολλού, η περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη. Ο Επίσκοπος έλαβε μέρος στην σύναξη των καπεταναίων όπου αποφάσισαν την Έξοδο. Να βγουν και να διασχίσουν το εχθρικό στρατόπεδο το βράδυ της 10ης Απριλίου, καθώς ξημέρωνε η Κυριακή των Βαΐων. Το τελικό κείμενο τού σχεδίου το υπαγόρευσε ο ίδιος ο Ιωσήφ στον Μακεδόνα πολεμιστή Νικόλαο Κασομούλη, ο οποίος και διέσωσε αυτές τις μνήμες γράφοντας τα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά». Το σχέδιο αρχίζει με την φράση «Εν ονόματι της Αγίας Τριάδος».

Ο Επίσκοπος ήταν επικεφαλής της τρίτης φάλαγγας με τα γυναικόπαιδα, που οπισθοδρομησε.

Όσοι επέστρεψαν στην πόλη σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους και Αιγυπτίους. Ο Ιωσήφ αντιστάθηκε επί τρεις ημέρες στο νησάκι του Ανεμόμυλου . Στο τέλος έβαλε φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκε μαζί με συμπολεμιστές και με Τούρκους εισβολείς. Λέγεται ότι δεν πέθανε αμέσως από την έκρηξη. Τον βρήκαν ημιθανή και τον κρέμασαν. Απεβίωσε στις 13 Απριλίου 1826.
Γεννήθηκε στο χωριό μου στην Τσαριτσάνη της Λαρισας και πήγε στο ίδιο σχολείο στο χωριό μου που πήγαν ο Νικόλαος Κασομουλης (που ήταν μαζί στην πολιορκία,το γράφει πιο πάνω το κείμενο) ,Κωνσταντίνος Κουμας , ο Κωνσταντινος Οικονόμος (που και αυτόν τον έπιασε ο Αλή πασας μαζι με τον Παπα Βλαχάβα αλλα έδωσαν πολλά χρήματα οι Τσαριτσανιώτες και τον άφησε ελεύθερο)
(Η ομάδα του χωριού μου λέγεται ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ και είναι στην Γ εθνική) και ο Ρωγών Ιωσήφ ήταν καλόγερος στο μοναστήρι στην Ανάληψη Ελασσώνος 'οπου πάμε κάθε καλοκαίρι

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ » Τρί Δεκ 06, 2011 9:34 pm

Δεν είμαι διατεθειμένος να γράψω πολλά. Απλά πιστεύω ότι το :logo: είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα. Αισθάνομαι πολύ ωραία που είμαι μέλος του και χαίρομαι όταν στον εξαιρετικά λίγο ελεύθερο χρόνο μου μπορώ να δίνω και να λύνω προβλήματα. Ως εκ τούτου θεωρώ πολύ σωστή την κίνηση του Γιάννη Κερασαρίδη να υπερασπιστεί το :logo:. Αυτά τα λίγα. Νομίζω ότι έγινα κατανοητός.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες