Αποτελέσματα Πανελληνίων 2013

Συντονιστής: spyros

Karanus

Re: Αποτελέσματα Πανελληνίων 2013

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Karanus » Τρί Ιουν 25, 2013 2:26 pm

Να επανέλθω λίγο στα προηγούμενα και να δώσω πολλά συγχαρητήρια και στον Σωκράτη τον Λύρα, ενεργό μέλος του :logo: για τα ΔΥΟ ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΤΟΥ !! στα Μαθηματικά.
Σωκράτη καλή επιτυχία σε ότι κάνεις στη ζωή σου.

Thanasis Tasoulas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thanasis Tasoulas » Τρί Ιουν 25, 2013 3:26 pm

nick41 έγραψε:Έγραφα και εγώ φέτος πανελλήνιες.Η άποψη μου ταυτίζεται με του Θανάση.Πιστεύω και εγώ ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα δύσκολο ερώτημα στο διαγώνισμα στο στυλ του Β3,απλά να περιέχεται στο Δ θέμα και όχι στο Β.Και στο δικό μου σχολείο τα πράγματα ήταν αρκετά καλά σε σχέση με τα υπόλοιπα.Στην κατεύθυνση είχαμε ενα 100 (το δικό μου) και δύο 92.5 ,ενώ στη γενική υπήρχαν καμια 10ρια γραπτά πάνω απο 90(αν δεν κάνω λάθος υπήρχαν 2 100 εδώ).
Θεωρώ ότι ο τρόπος διδασκαλίας των μαθηματικών πρέπει να αλλάξει και να μην προσπαθούν οι καθηγητές να βοβμβαρδίσουν τους μαθητές με τυποποιημένες μεθοδολογίες αλλά να κάνουν προσπάθεια να τους μυήσουν στο μαθηματικό τρόπο σκέψης(όσο αυτό ,βέβαια,είναι δυνατόν).Εύχομαι οι φετινές πανελλαδικές να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για να στραφεί η μαθηματική παιδεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Θανάση ,αν επιτρέπεται,σε ποια σχολή θες να περάσεις ;
Θέλω να περάσω Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή μπορεί και Πληροφορική(θα το σκεφτώ αλλά πιο πιθανό είναι να δηλώσω πρώτα τους ηλεκτρολόγους) στην Θεσσαλονίκη και πιστεύω ότι θα το πιάσω μιας και έβγαλα 18.766 μόρια(με έριξαν η Έκθεση και ο ΑΟΔΕ(ήμουν Τεχνολογική) αφού στα υπόλοιπα είχα πάνω από 19.4). Επίσης έχω την αίσθηση ότι όλα τα παιδιά του site πρέπει να χτύπησαν βαθμούς πάνω από 19 κάτι που αν ισχύει δείχνει και την καλή δουλεία που γίνεται σε αυτό.

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Τρί Ιουν 25, 2013 6:07 pm

Μπάμπης Στεργίου έγραψε:Που οφείλεται η μειωμένη επίδοση ;
- Το νέο σχολικό στην Άλγεβρα Α΄Λυκείου που έχει αποδυναμώσει τελείως την κλασική άλεβρα.
Μπάμπης
Το νέο σχολικό βιβλίο της Α' ξεκίνησε την σχολική χρονιά 2011-2012, άρα αυτή η Γ' δεν το είχε όπως είχε και το παλιό αναλυτικό της Β', τρέμω στην ιδέα ότι η επόμενη Γ' θα κληθεί να αντιμετωπίσει παρόμοιας δυσκολίας θέματα.

Διαφωνώ με την άποψη σου και σε δεύτερο επίπεδο όμως, γιατί το σχολείο καλό θα ήταν να διευρύνει την αναλυτική σκέψη,αυτή ήταν και η στρατηγική της περασμένης δεκαετίας σύμφωνα με το Π.Ι. ,και δεν θα πρέπει να συνδέεται με ιδιαίτερες αλγεβρικές τεχνικές, αυτό ας το εξελίξουν διάφοροι διαγωνισμοί. Εκτός Μπάμπη αν γίνει ο επόμενος στρατηγικός σχεδιασμός πάνω σε αυτή την βάση και αλλάξουν τα βιβλία , η ύλη και οι στόχοι της μαθηματικής παιδείας στο σχολείο.
- Τα φετινά παιδιά είναι οι πρώτοι μαθητές που πέρασαν το Λύκειο σε συνθήκες κρίσης, με αποτέλεσμα η προετοιμασία τους να είναι ή πιο περιορισμένη ή να ξεκίνησε πιο αργά.
Μπάμπης
Ναι είναι η πρώτη Γ' χωρίς καθόλου ενισχυτική διδασκαλία από το σχολείο. Νομίζω όμως ότι υπονοείς και κάτι ακόμα που καταδεικνύει την αδυναμία του σχολείου να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλης δυσκολίας απαιτήσεις.
Συμπληρώνω και εγώ με έναν προβληματισμό, η κοινωνία (όλοι οι συμμέτοχοι στην παιδεία) πως θα έπρεπε να αντιδράσει με τις νέες βάσεις που δημιουργούνται.
- Η έλλειψη μεγάλου ζήλου από τους υποψήφιους για να μελετήσουν πιο σκληρά.
Μπάμπης
Γενικότερο φαινόμενο στην κοινωνία που εντείνεται από τα πολύ δύσκολα θέματα των πανελληνίων και την απαξίωση της κοινωνίας στις επιστήμες αφού η επαγγελματική αποκατάσταση συνδέεται αποκλειστικά με την μισθολογική εξέλιξη: δασκαλάκος, καθηγητάκος, γιατράκος, δικηγοράκος , λογιστάκος...κ.τ.λ.
Όμως υπάρχει κάτι ακόμα η αδυναμία των γωνιών να υποστηρίξουν τα παιδιά τους όταν απομακρύνονται από το σπίτι, έχω παραδείγματα εδώ που είμαι πολλά.

Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
m.pαpαgrigorakis
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από m.pαpαgrigorakis » Τρί Ιουν 25, 2013 6:36 pm

Εδώ : http://minedu.gov.gr/themata-eksetaseon ... -2013.html τα στατιστικά των φετινών πανελληνίων όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας
Μ.

Χρήστος Δ. Μπίσμπος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χρήστος Δ. Μπίσμπος » Τρί Ιουν 25, 2013 6:50 pm

Ο nick41 έγραψε:

Στο 3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης ειμαι.Όσον αφορά τις σχολές το πιθανότερο είναι να δηλώσω Ηλεκτρολόγων στο ΕΜΠ.Από τη Β Λυκείου έχω το δίλημμα "Ηλεκτρολόγους ή Μαθηματικό",αφού από μικρός αγαπάω πολύ τα μαθηματικά,αλλά σκέφτομαι να βάλω την πρώτη αφού συνδυάζει μαθηματικά,προγραμματισμό και φυσική,ενώ έχει και πολλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.Και στη χειρότερη αν δεν μ' αρέσει ξαναδίνω και πάω Μαθηματικό.Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω σε αυτό το "δίλημμα" ;

Καταρχήν τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου για το μέλλον σου!.

Διαλέγοντας τους ηλεκτρολόγους πιθανότατα στρέφεσαι οριστικά προς τα εφαρμοσμένα και κυρίως τα υπολογιστικά μαθηματικά (και δεν πρέπει να συγχέεις αυτά τα δύο).
Μπορείς λοιπόν να σταδιοδρομήσεις ως μηχανικός με έφεση στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό.

Θα σε συμβούλευα να ρίχνεις κατά διαστήματα - αλλά από τώρα - και καμιά ματιά σε σχετικούς ιστότοπους, όπως
a) στον ιστότοπο της ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) http://www.ieee.org/ για την πλευρά των ηλεκτρολόγων
b) στον ιστότοπο της SIAM (Society for applied and industrial mathematics) – http://www.siam.org για την πλευρά των μαθηματικών
Στον τελευταίο θα βρεις π.χ. ενδιαφέρον υλικό για τις δυνατότητες σταδιοδρομίας μαθηματικών εκτός εκπαίδευσης και πανεπιστημίων.

Σημειώνω πως σύμφωνα με μια έρευνα της SIAM τα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστημιακά τμήματα
στην επιστήμη των υπολογιστών (Computer Science) θεωρούν ως βασικά τα εξής μαθήματα μαθηματικών:
i) Ανάλυση
ii) Εφαρμοσμένη γραμμική άλγεβρα
iii) Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις
Μερικά από αυτά θεωρούν ως επιπλέον βασικό μάθημα την Στατιστική/Πιθανότητες.
Φρόντισε λοιπόν να είσαι ιδιαίτερα καλός σε αυτά.

Στους δικούς μου φοιτητές (πολιτικούς μηχανικούς) με έφεση στα μαθηματικά,
εγώ συστήνω επιπλέον και τις εξής περιοχές – μαθήματα:
iv) Διανυσματικοί χώροι / Εισαγωγή στην συναρτησιακή ανάλυση
v) Μαθηματικό προγραμματισμό / βελτιστοποίηση

Τέλος είναι πολύ χρήσιμη για όλους τους μηχανικούς – που έχουν έφεση στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό -
η συστηματική εκμάθηση ενός περιβάλλοντος όπως το MATLAB (είτε οι δωρεάν κλώνοι του όπως το SciLab),
καταρχήν του βασικού συστήματος και κατόπιν των διαφόρων επεκτάσεων (toolboxes).
Φρόντισε να τα μάθεις καλά και νωρίς.

Φιλικά

Χρήστος Δ. Μπίσμπος
Μηχανικός

Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Τρί Ιουν 25, 2013 7:15 pm

fmak65 έγραψε:
Ευχαριστό πολύ !
Στο 3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης ειμαι.Όσον αφορά τις σχολές το πιθανότερο είναι να δηλώσω Ηλεκτρολόγων στο ΕΜΠ.Από τη Β Λυκείου έχω το δίλημμα "Ηλεκτρολόγους ή Μαθηματικό",αφού από μικρός αγαπάω πολύ τα μαθηματικά,αλλά σκέφτομαι να βάλω την πρώτη αφού συνδυάζει μαθηματικά,προγραμματισμό και φυσική,ενώ έχει και πολλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.Και στη χειρότερη αν δεν μ' αρέσει ξαναδίνω και πάω Μαθηματικό.Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω σε αυτό το "δίλημμα" ;
Πέρσυ ένας μικρός συνάδελφος είχε το ίδιο πρόβλημα (από τον Βόλο και συγνώμη που δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του) και στην συνάντηση του :logo: που έγινε την 1η Ιουλίου οι περισσότεροι του είπαν πολυτεχνείο , αλλά αυτός δήλωσε μαθηματικό.
Εσύ ακολούθησε αυτό που θέλεις και να είσαι σίγουρος ότι διάλεξες την καλύτερη σχολή για σένα.
Κύριε Φώτη,

ο μικρός συνάδελφος ήμουν εγώ :lol: Ισχύει, ότι εκτός από δυο-τρεις πρωτοκλασάτους φοιτητές του Μαθηματικού, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι που ρώτησα με προέτρεπαν για πολυτεχνείο. Όχι με κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα τις περισσότερες φορές, αλλά επειδή είναι περισσότερο της "μόδας". Αναλυτικά την άποψή μου την είχα εκφράσει πέρσι εδώ. Φέτος, ένα χρόνο μετά, συνεχίζω να πιστεύω στο ακέραιο ότι είχα γράψει. Θα ξαναέκανα την ίδια επιλογή, χωρίς δισταγμό.

Γενικώς nick41 (συγχαρητήρια για την επίδοσή σου) κοίταξε να πληροφορηθείς για το θέμα από τα σωστά άτομα και στο τέλος να κάνεις την επιλογή που σου ταιριάζει.

Πάντως , για μένα, η δυσκολία των θεμάτων , δεν ερμηνεύει ικανοποιητικά τη μειωμένη επίδοση. Είχαμε και πιο δύσκολα ερωτήματα στο παρελθόν και θυμάμαι ότι στο βαθμολογικό βάζαμε 100- στάρια !

Φοβάμαι ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν μπορώ να τους προσδιορίσω ή να αποτιμήσω το ρόλο τους. Τι γνώμη έχετε ; Ποιοι παράγοντες κατά την άποψή σας διαδραμάτισαν τον πιο σημαντικό ρόλο για την πτώση της επίδοσης , όχι μόνο στα μαθηματικά, αλλά γενικά ;

Μπάμπης
Κύριε Μπάμπη,

πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό οι μειωμένες επιδόσεις οφείλονται σε μια είδους "κακή φουρνιά". Ή τουλάχιστον κάτι τέτοιο ισχύει για τον Νομό μας.
Νομίζω πως είναι γεγονός ότι τυχαίνει ανάλογα τη χρονιά άλλες φουρνιές να είναι πιο "προικισμένες" και άλλες λιγότερο. Από τυχαιότητα και μόνο και όχι επειδή η τάδε φουρνιά έκανε εκείνο το βιβλίο ή το δείνα αναλυτικό πρόγραμμα.
Ότι η φετινή φουρνιά δεν θα πήγαινε καλά, εγώ τουλάχιστον, το περίμενα πολύ καιρό πριν καν δώσουν τα παιδιά. Οι καθηγητές πέρσι στο σχολείο μας λέγανε "κοιτάξτε να πάτε καλά φέτος εσείς, γιατί του χρόνου είναι απογοητευτική η κατάσταση". Φροντιστές, με τους οποίους είχα προσωπική σχέση και μιλούσα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ήταν αρκετά δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι με το υλικό που είχαν να δουλέψουν -και μιλάμε για καθηγητές που μαζεύουν την αφρόκρεμα της πόλης. Γενικότερα υπήρχε ένα κλίμα αρκετό καιρό πριν πέσει το Β3 και το οποιοδήποτε Β3, ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν ιδιαίτερα καλά.

Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι δεν προσπαθώ να απαξιώσω μια ολόκληρη γενιά και όσους ανήκουν σε αυτήν -για να "ανέβω" ενδεχομένως εγώ. Προφανώς σε κάθε χρονιά υπάρχουν παιδιά ξεχωριστά, ιδιαίτερα προικισμένα που πιάνουν ταβάνι- έτσι έγινε και φέτος. Εγώ μιλάω για έναν "μέσο όρο" (αν θα μπορούσε να είναι δόκιμος ο όρος) ο οποίος, σύμφωνα με την γενικότερη εντύπωση που μου είχαν δημιουργήσει άνθρωποι του χώρου, δεν ήταν ιδιαίτερα καλός φέτος.

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τρί Ιουν 25, 2013 8:34 pm

batmsup1 έγραψε:Κύριε Μπάμπη είναι και το άγχος των παιδιών που εμποδίζει να αποδόσει κάποιος αντίστοιχα με οσο έχει διαβάσει. Εγώ άκουσα πολλά παιδιά που απογοητεύτηκαν επειδή δεν πήγαν καλά στην έκθεση ή σε κάποιο άλλο μάθημα οπως τα μαθηματικά γενικής, με απότοκο να συνεχίσουν με χαμηλό ηθικό στα επόμενα και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Σε αυτό συμβάλλει θεωρώ και η μεγαλοποίηση των πανελληνίων στη συνείδηση του μαθητή, οτι δηλαδή παίζεται η ζωή σου, το μέλλον σου, τι θα κάνουν οι αλλοι, κλπ κλπ...
Είναι και αυτός ένας σοβαρός λόγος, αλλά δεν έδωσαν όλα τα παιδιά μαθηματικά γενικής για να απογοητευτούν.Μάλλον πρέπει να πάμε πιο βαθειά την ανάλυση και την αναζήτηση των αιτιών.

Ο συνάδελφος Αντώνης Νασιούλας έγραψε ότι ίσως με πέσαμε σε ''κακή φουρνιά '' μαθητών. Ίσως, αλλά αυτό αν έγινε σε μία χώρα ολόκληρη, η αιτία χρήζει βαθύτερης ανάλυσης.

Ένας συνάδελφος που μου τηλεφώνησε πριν λίγο , μου είπε ότι μέσα στον προβληματισμό πρέπει να θέσω και τα εξής :

- Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται επιφανειακά και συνταγολογιακά, χωρίς εφαρμογές και προβλήματα από τον καθημερινό αλλά και τον επιστημονικό χώρο.

- Οι καθηγητές τα τελαυταία χρόνια εξοβέλισαν τελείως τη γεωμετρική σκέψη από τα μαθηματικά και ο μαθητής μπροστά σε πράγματα που δείχνουν δύσκολα σήκωσε τα χέρια ή ανέδειξε μειωμένη ικανότητα σύνθετης σκέψης.

Αφήνω σε σας να εκθέσετε τις απόψεις σας για αυτούς τους παράγοντες. Θα μπορούσα να βάλω για προβληματισμό και την παρακάτω αιτία, αλλά προσωπικά δεν τη συμμερίζομαι :

- Τα φετινά θέματα ήταν μακρυά από όσα διδάχθηκαν οι μαθητές στα συμπληρωματικά μαθήματα προετοιμασίας και δεν υπήρχαν αντίστοιχα παραδείγματα ή ασκήσεις ή οι βασικές ιδέες στα εξωσχολικά βιβλία.

Νομίζω ότι αυτό λογικά δεν ευσταθεί και όσοι γνωρίζουν καλά τον εξωσχολικό χώρο ξέρουν ότι με εξαίρεση το Β3 όλα τα άλλα ερωτήματα υπάρχουν - με μεγάλη συχνότητα μάλιστα - σε αρκετά βοηθήματα.Το ερώτημα είναι γιατι ο μαθητής δεν μπόρεσε να αναπαράγει έτοιμη γνώση. Είναι ο όγκος της ύλης ή πολλοί παράγοντες μαζί ;

Η αναζήτηση των αιτιών μάλλον πρέπει να αναζητηθεί και αλλού.

Μπάμπης

Άβαταρ μέλους
Γιώργος Απόκης
Διευθύνον Μέλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Απόκης » Τρί Ιουν 25, 2013 9:03 pm

Τα επίσημα στατιστικά για το 2013 εδώ

Γιώργος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Τρί Ιουν 25, 2013 9:13 pm

Karanus έγραψε:Να επανέλθω λίγο στα προηγούμενα και να δώσω πολλά συγχαρητήρια και στον Σωκράτη τον Λύρα, ενεργό μέλος του :logo: για τα ΔΥΟ ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΤΟΥ !! στα Μαθηματικά.
Σωκράτη καλή επιτυχία σε ότι κάνεις στη ζωή σου.

Kαι από εμένα , Θερμά συγχαρητήρια στον Σωκράτη Λύρα, που είδα ότι αρίστευσε, πράγμα βέβαια αναμενόμενο.

Σωκράτη, ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Τρί Ιουν 25, 2013 9:29 pm

2,47% οι άριστοι στην θετική και 1,86% στην τεχνολογική ..το θεμιτό ποσοστό του 10% ΄το είδαμε με τα κυάλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι (σε δύσκολα θέματα πάλι) τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 9,79% και 9,21%, πρόπερσι 11,09% και 8,77%. Πριν την τριετία της κρίσης στα θέματα έχουμε λογικοφανή ποσοστά για παράδειγμα τα αντίστοιχα ποσοστά αριστούχων το 2010 είναι 24,23% και 21,64 αντίστοιχα, το 2009 είναι 26,50% και 20,34 αντίστοιχα....το συμπέρασμα είναι ότι η κρίση κορυφώνεται...

Προσπαθώ να καταλάβω το γιατί;;;;;;!!! Είναι ενδιαφέρον να μετρήσουμε(ναι να μετρήσουμε) πόσοι από τους άριστους (90-100) ήταν ατόφια 100αρια και πόσοι από τα 100αρια έλυσαν το β3 με τον τρόπο που προτείνει η ΚΕΕ. Επίσης είναι ενδια΄φερον να δούμε σύγκριση ποσοστών σε βαθμούς 95-100...
Ποια είναι η λογική εξήγηση;; Όπως λέει και ο Λευτέρης κάθε πρόβλημα έχει τουλάχιστον μία λύση! Ποια;;

Επίσης για τον φίλο Μπάμπη, μπορεί οι ασκήσεις να κυκλοφορούν σε βοηθήματα (όπως σωστά έγραψες) αλλά δεν είναι διατυπωμένες έτσι. Δηλαδή στα βοηθήματα καθοδηγούν ενώ στις εξετάσεις πλέον όχι. Περισσότερα είχα γράψει εδώ viewtopic.php?f=107&t=37438&p=173373#p173373. Δεν φταίει μόνο το β3....όλο το στήσιμο είναι δύσκολο απλά το β3 είναι απαράδεκτο.
στο τέλος οι εκφωνήσεις των θεμάτων θα είναι σαν και αυτές που βάζουμε στο μαθημάτικα...δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
fmak65

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fmak65 » Τρί Ιουν 25, 2013 10:02 pm

Ζητάω συγνώμη από τον Αντώνη που χθες δεν τον θυμόμουν, παρ' όλο που τα είπαμε και τον Μάρτιο στην μαθηματική εβδομάδα, αλλά χθες ήμουν σε ειδική κατάσταση. Αν θυμάται πέρσι έστειλα τον γυιό μου που ήταν επί ορκομωσία να του πει τα καλά του μαθηματικού.
Για τα θέματα που έθεσε ο Μπάμπης Στεργίου έχω να πω ότι η πτώση πιστεύω ότι οφείλεται πρώτα στην ψυχολογία που έπεσε από την γενική παιδεία και βρίσκοντας το Β3(θέμα τελείως έξω από τα συμβατικά που τους έχουν μάθει) μπροστά τους σε θέση που θα έπρεπε να πάρουν τις μονάδες γρήγορα , τώρα να καθυστερούν , αυτό δημιούργησε μεγαλύτερο ψυχολογικό πρόβλημα. Επίσης η απαξίωση από τους καθηγητές της άλγεβρας και η λογική ότι η ύλη στην Γ' Λυκείου μόνο έχει αξία για τις εξετάσεις, όπως και η ευκολία αρίστευσης από τις μικρές τάξεις, άρα η υπερβολική αυτοπεποίθηση που νοιώθουν οι μαθητές.

Μαραντιδης Φωτης
perpant

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perpant » Τετ Ιουν 26, 2013 12:12 am

fmak65 έγραψε:... όπως και η ευκολία αρίστευσης από τις μικρές τάξεις, άρα η υπερβολική αυτοπεποίθηση που νοιώθουν οι μαθητές.
Θα συμφωνήσω σε αυτό. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των βαθμών στα σχολεία. Βλέπεις μαθητές με βαθμό στο σχολείο 19 και 20 και δεν αξίζουν πάνω από

16-17 στην καλύτερη περίπτωση. Και δεν μιλάω για τη Γ Λυκείου, όπου λόγω του γεγονότος ότι οι βαθμοί του σχολείου συνεισφέρουν μόρια, είναι φουσκωμένοι.

Φτάνουν τα παιδιά στη Γ με εικοσάριακαι θεωρούν μαζί με τους γονείς τους ότι πάνε όλοι για ιατρική.

Πραγματικά δεν έχω ακόμη καταλάβει τη λογική του να βάλω 20 σε έναν μαθητή του 17.

Παντούλας Περικλής
nick41

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nick41 » Τετ Ιουν 26, 2013 1:27 am

Χρήστος Δ. Μπίσμπος έγραψε:Ο nick41 έγραψε:

Καταρχήν τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου για το μέλλον σου!.

Διαλέγοντας τους ηλεκτρολόγους πιθανότατα στρέφεσαι οριστικά προς τα εφαρμοσμένα και κυρίως τα υπολογιστικά μαθηματικά (και δεν πρέπει να συγχέεις αυτά τα δύο).
Μπορείς λοιπόν να σταδιοδρομήσεις ως μηχανικός με έφεση στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό.

Θα σε συμβούλευα να ρίχνεις κατά διαστήματα - αλλά από τώρα - και καμιά ματιά σε σχετικούς ιστότοπους, όπως
a) στον ιστότοπο της ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) http://www.ieee.org/ για την πλευρά των ηλεκτρολόγων
b) στον ιστότοπο της SIAM (Society for applied and industrial mathematics) – http://www.siam.org για την πλευρά των μαθηματικών
Στον τελευταίο θα βρεις π.χ. ενδιαφέρον υλικό για τις δυνατότητες σταδιοδρομίας μαθηματικών εκτός εκπαίδευσης και πανεπιστημίων.

Σημειώνω πως σύμφωνα με μια έρευνα της SIAM τα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστημιακά τμήματα
στην επιστήμη των υπολογιστών (Computer Science) θεωρούν ως βασικά τα εξής μαθήματα μαθηματικών:
i) Ανάλυση
ii) Εφαρμοσμένη γραμμική άλγεβρα
iii) Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις
Μερικά από αυτά θεωρούν ως επιπλέον βασικό μάθημα την Στατιστική/Πιθανότητες.
Φρόντισε λοιπόν να είσαι ιδιαίτερα καλός σε αυτά.

Στους δικούς μου φοιτητές (πολιτικούς μηχανικούς) με έφεση στα μαθηματικά,
εγώ συστήνω επιπλέον και τις εξής περιοχές – μαθήματα:
iv) Διανυσματικοί χώροι / Εισαγωγή στην συναρτησιακή ανάλυση
v) Μαθηματικό προγραμματισμό / βελτιστοποίηση

Τέλος είναι πολύ χρήσιμη για όλους τους μηχανικούς – που έχουν έφεση στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό -
η συστηματική εκμάθηση ενός περιβάλλοντος όπως το MATLAB (είτε οι δωρεάν κλώνοι του όπως το SciLab),
καταρχήν του βασικού συστήματος και κατόπιν των διαφόρων επεκτάσεων (toolboxes).
Φρόντισε να τα μάθεις καλά και νωρίς.

Φιλικά

Χρήστος Δ. Μπίσμπος
Μηχανικός
Σας ευχαριστώ πολύ ! Ήσασταν κατοτοπιστικότατος !

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τετ Ιουν 26, 2013 11:45 am

mathxl έγραψε:2,47% οι άριστοι στην θετική και 1,86% στην τεχνολογική ................
Πώς βρέθηκε αυτό το μεγάλο νούμερο ; Εμείς στο κέντρο μας σε περίπου 1200 γραπτά βρήκαμε λιγότερα από 1% άριστα(95-100).

Με τόσο μεγάλο ποσοστό άριστων οι βάσεις μπορεί και να μην έχουν τις μεγάλες πτώσεις που περιμένουμε . Το ποσοστό 2,47% δίνει περίπου 2000 άριστους υποψήφιους για τις θετικές σχολές, αν υποθετικά οι υποψήφιοι αυτοί είναι γύρω στις 50000. Πόσους υποψήφιους παίρνουν οι υψηλόβαθμες σχολές ;

Όσοι έχετε όλα τα στοιχεία, μπορείτε να βρείτε πόσοι ακριβώς υποψήφιοι θετικής - τεχνολογικής θα έχουν πάνω από 19000 μόρια, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι αφού έχουν άριστα στα μαθηματικά, θα έχουν βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 19.

Μπάμπης

nightchild

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nightchild » Τετ Ιουν 26, 2013 1:28 pm

Από τα επίσημα στατιστικα του Υπουργείου Παιδείας για τον βαθμό πρόσβασης έχουμε τα ακόλουθα:
Γενικό βαθμό πρόσβασης 19-20
Θετική Κατεύθυνση : 216 υποψήφιοι (Ποσοστό 1,67%)
Τεχνολογική Κατεύθυνση Ι : 11 υποψήφιοι (Ποσοστό 1,13%)
Τεχνολογική Κατεύθυνση ΙΙ : 146 υποψήφιοι (Ποσοστό 0,42%)

Σύνολο δηλαδή 373 υποψήφιοι, οπότε λογικά οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών θα παρουσιάσουν πτώση

Τσαπαρικος Βασίλειος
pro

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pro » Πέμ Ιουν 27, 2013 1:33 am

Είμαι 30+ και του χρόνου θα δώσω πανελλήνιες. Δεν είμαι το παιδάκι που θα βρει τη δικαιολογία για τη μαμά και το μπαμπά μη το μαλώσει. Θέλετε την άποψη ενός ώριμου μαθητή που έχει σκοπό να ματώσει στη κυριολεξία για να γράψει από 19 και άνω του χρόνου; Εγώ θα σας τη πω και ότι θέλετε το κράτατε ότι δεν σας κάνει το πετάτε.

Γενικά και σε όλα τα μαθήματα η επίδοση ήταν αισθητά χαμηλότερη. Χθες βράδυ αφιερώσαμε ένα τρίωρο προσπαθώντας να εξηγήσουμε αυτή την πτώση. Ανάμεσα στις αιτίες που προσπαθήσαμε να αποδώσουμε το αποτέλεσμα και κυρίως στα μαθηματικά που έχουμε άποψη ,ήταν :

- Τα δύσκολα θέματα.

- Η συνολική ιδιομορφία των θεμάτων , κάτι που δεν μπορεί να καταγραφεί εύκολα.

- Η ύπαρξη δύσκολου ερωτήματος στην ( ακατάλληλη ) θέση Β.3
Περιορισμένος χρόνος, δυσανάλογος με αυτόν που θα έπρεπε να δωθεί σε σχέση με το επίπεδο των ατόμων που εξετάζεται. Αν μπορούν 10 μαθηματικοί να λύσουν τα θέματα σε 1 ώρα είναι κατάλληλα.Αν όχι είναι ακατάλληλα.
Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
- Το νέο σχολικό στην Άλγεβρα Α΄Λυκείου που έχει αποδυναμώσει τελείως την κλασική άλεβρα.
Γενικά τα βιβλία του λυκείου στα Μαθηματικά δεν είναι κατάλληλα για τον μέσο μαθητή. Θεωρούν οι συγγραφείς πως επειδή έχουν διδαχθεί κάποια πράγματα τα γνωρίζουν ήδη, με αποτέλεσμα κάποιος μαθητής που ήταν αδύνατος να μην έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αφού το βιβλίο δεν του δίνει τη δυνατότητα. πχ

Μαθηματικά Γ λυκείου Εφαρμογή ι) σελ. 132 Πολύ απλή ασκησούλα έτσι δεν είναι; Αν δεν εξηγήσεις όμως τι είναι το κάθε βήμα ο μαθητής είναι καμένο χαρτί από χέρι γιατί αφενός του φαίνονται κινέζικα, αφετέρου δεν του δίνεις τη δυνατότητα να καταλάβει τη λύση πχ κάνουμε τα κλάσματα ομώνυμα μπλα μπλα μπλα.

Θα μου πείτε μα πάει 3η λυκείου οφείλει να τα γνωρίζει αυτά. Και σας απαντώ εσάς σας ενδιαφέρει ότι ο μαθητής πάει στη Γ λυκείου ή ότι θέλετε αν αυτό το παιδί έχει όρεξη, να γράψει το καλύτερο δυνατό που μπορεί; γιατί αν σας ενδιαφέρει το 2ο τότε πρέπει να παραδεχθείτε πως είναι αδύνατο ένας μαθητής να γράψει καλά μαθηματικά ακόμα και αν το θέλει με το σχολικό βιβλίο....

Επίσης δεν υπάρχει ένα βιβλίο βοήθημα πείτε το όπως θέλετε το οποίο να λέει 300 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν πας στη Γ λυκείου. Και να τα γράφει όλα αυτά που χρειάζεται να ξέρει ένας μαθητής. Δεν δίνει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα το δικαίωμα σε ένα μαθητή να γίνει από κακός ή μέτριος πολύ καλός ή άριστος, αν αυτός ο μαθητής δεν κάνει ιδιαίτερα ή δεν πάει φροντιστήριο.
Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
- Τα φετινά παιδιά είναι οι πρώτοι μαθητές που πέρασαν το Λύκειο σε συνθήκες κρίσης, με αποτέλεσμα η προετοιμασία τους να είναι ή πιο περιορισμένη ή να ξεκίνησε πιο αργά.
Κρίση οικονομική είναι σοβαρός παράγοντας και του χρόνου μάλλον θα φανεί ακόμα περισσότερο...
Μπάμπης Στεργίου έγραψε: - Η έλλειψη μεγάλου ζήλου από τους υποψήφιους για να μελετήσουν πιο σκληρά.
Δεν νομίζω πως ισχύει αυτό γιατί ξέρει ο μαθητής πως στις πανελλαδικές δεν χαϊδεύουν αυτιά, πως θα βάλουν θέματα απίστευτα δύσκολα και πως χωρίς δουλειά η αποτυχία είναι βέβαιη.
Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
- Η αυστηρή βαθμολόγηση των γραπτών σε πολλά βαθμολογικά κέντρα, κάτι που διατυπώθηκε σε πολλούς νομούς και που δεν μπορώ με τίποτα να συμμεριστώ(οι ίδιοι είμασταν και πέρυσι!) όσο κι αν τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό έχει κάποια ίσως κάποια βάση.
Δεν είμαι σε θέση να το κρίνω εγώ αυτό...
Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
Πάντως , για μένα, η δυσκολία των θεμάτων , δεν ερμηνεύει ικανοποιητικά τη μειωμένη επίδοση. Είχαμε και πιο δύσκολα ερωτήματα στο παρελθόν και θυμάμαι ότι στο βαθμολογικό βάζαμε 100- στάρια !
Ναι αλλά πιο παλαιά κυκλοφορούσε χρήμα στην αγορά και μπορούσαν τα παιδιά να πάνε και φροντιστήριο να κάνουνε και ιδιαίτερα ή και τα δύο συγχρόνως! Τώρα η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών ακόμα και το φροντιστήριο !
Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
Φοβάμαι ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν μπορώ να τους προσδιορίσω ή να αποτιμήσω το ρόλο τους. Τι γνώμη έχετε ; Ποιοι παράγοντες κατά την άποψή σας διαδραμάτισαν τον πιο σημαντικό ρόλο για την πτώση της επίδοσης , όχι μόνο στα μαθηματικά, αλλά γενικά ;
Είναι απογοητευμένοι οι μαθητές από αυτό που ζούνε στην Ελλάδα ή βλέπουν μεγαλύτερους σε ηλικία πτυχιούχους που μένουν άνεργοι και απογοητεύονται πιστεύοντας πως και να περάσεις δεν αξίζει (λάθος άποψη βέβαια, αλλά είναι μικρός και δεν το καταλαβαίνει).

Να πω και εγώ κάτι όμως!

Υπάρχει ένα θέμα με 30 εξισώσεις-ανισώσεις από την Α-Β λυκείου, οι οποίες σύμφωνα με τον συγγραφέα των ασκήσεων, πρέπει να λυθούν εντός 30 λεπτών. Αν δεν λυθούν προφανώς και δεν κάνει για τη γ λυκείου ή θα του φανούν βουνό τα μαθηματικά στη γ κ.ο.κ

Αυτό ο μέσος μαθητής το γνωρίζει. Δεν χρειάζεται να λύσει 30 εξισώσεις-ανισώσεις εκτός του ορίου των 30 λεπτών, για να πει έχω κενά. Ο άριστος από την άλλη δεν χρειάζεται να τις λύσει γιατί πολύ απλά είναι άριστος και κατά 99% θα τις λύσεις εντός του χρονικού ορίου.

Μήπως θα ήταν πιο εποικοδομητικό για τους μαθητές να δημιουργούσατε ένα Pdf ένα φυλλάδιο ένα βιβλίο χ σελίδων μέσα από τα οποία ο μαθητής θα καταλάβαινε τη θεωρία θα καλύπτε τα κενά του και ενδεχομένως όχι σήμερα αλλά στα μέσα Σεπτέμβρη να πάρει αυτό το φυλλάδιο και να το λύσει σε 10 λέπτα.Ναι αυτός που δεν μπορούσε πριν δύο μήνες σε 30 λεπτά να το λύσει σε 10.

Πότε θα νιώθατε εσείς μεγαλύτερη ικανοποίηση;

Υ.Γ Αν είστε ο συγγραφέας και δεν είναι συνωνυμία το βιβλίο που έχετε απευθύνεται σε μέτριους μαθητές οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά τους και θα γίνουν καλύτεροι ή θεωρεί πως έχει ο μαθητής ένα α επίπεδο το οποίο θα το βελτιώσει με τη πάροδο του χρόνου;

Kati

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kati » Πέμ Ιούλ 04, 2013 12:03 am

.
τελευταία επεξεργασία από Kati σε Πέμ Αύγ 22, 2013 1:20 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Χρήστος Δ. Μπίσμπος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χρήστος Δ. Μπίσμπος » Πέμ Ιούλ 04, 2013 1:43 pm

Φοβούμαι πως η χωρίς προηγούμενο (και ίσως χωρίς διαφαινόμενο τέλος) κρίση,
στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, επηρρεάζει πλέον και την απόδοση των μαθητών
και δεν πρόκειται για θέμα φουρνιάς.
To ηθικό επηρρεάζεται βαριά με καθοριστικό τρόπο μια και τα παιδιά δεν ζουν σε γυάλα.
Σκέπτομαι π.χ. τους επιμελείς μεν μαθητές - που δεν κατέτασσαν όμως τους εαυτούς
τους στα αστέρια - και έγραφαν ξέροντας πως δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ξανά φροντιστήρια.

Ανάλογα φαινόμενα έχουμε και στα ΑΕΙ. Στη δική μας σχολή,
τα γραπτά των φετεινών τριτοετών (μπήκαν το 2010) έχουν απερίγραπτα χάλια.
Και όμως πέρυσι τα ίδια παιδιά έγραφαν καλύτερα.
Αισθητότατο γονάτισμα έχουμε και στα γραπτά μεταπτυχιακών (μπήκαν με τις εξετάσεις του 2007).
Τι στην ευχή, όλοι ήταν κακές φουρνιές;

Βέβαια ο Λούθηρος έγραφε πως “πρέπει να καλλιεργούμε το περιβολάκι μας,
ακόμη κι αν ξέρουμε πως αύριο θα έλθει η συντέλεια του κόσμου και η δευτέρα παρουσία”.
Ίσως κάτι λεει και το γεγονός πως αισθάνθηκε την ανάγκη να το γράψει.

Παιδιά, κουράγιο.

Φιλικά

Χρήστος Δ. Μπίσμπος
Μηχανικός

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Πέμ Ιούλ 04, 2013 3:01 pm

Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
mathxl έγραψε:2,47% οι άριστοι στην θετική και 1,86% στην τεχνολογική ................
Πώς βρέθηκε αυτό το μεγάλο νούμερο ; Εμείς στο κέντρο μας σε περίπου 1200 γραπτά βρήκαμε λιγότερα από 1% άριστα(95-100).

Με τόσο μεγάλο ποσοστό άριστων οι βάσεις μπορεί και να μην έχουν τις μεγάλες πτώσεις που περιμένουμε . Το ποσοστό 2,47% δίνει περίπου 2000 άριστους υποψήφιους για τις θετικές σχολές, αν υποθετικά οι υποψήφιοι αυτοί είναι γύρω στις 50000. Πόσους υποψήφιους παίρνουν οι υψηλόβαθμες σχολές ;

.

Μπάμπης
Καλό μεσημέρι.
Από το λινκ που έδωσε ο Γιώργος Απόκης πατώντας στο
"ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ 2009-2012 ΚΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑ"

Έγραψα τα ποσοστά που αφορούν βαθμολογίες 18-20. Αυτούς χαρακτήρισα ως άριστους. Βέβαια θα επαναλάβω
mathxl έγραψε:Είναι ενδιαφέρον να μετρήσουμε(ναι να μετρήσουμε) πόσοι από τους άριστους (90-100) ήταν ατόφια 100αρια και πόσοι από τα 100αρια έλυσαν το β3 με τον τρόπο που προτείνει η ΚΕΕ. Επίσης είναι ενδιαφέρον να δούμε σύγκριση ποσοστών σε βαθμούς 95-100 σε σχέση με άλλες χρονιές...

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
dimpanagop
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimpanagop » Παρ Ιούλ 05, 2013 10:05 pm

nightchild έγραψε:Από τα επίσημα στατιστικα του Υπουργείου Παιδείας για τον βαθμό πρόσβασης έχουμε τα ακόλουθα:
Γενικό βαθμό πρόσβασης 19-20
Θετική Κατεύθυνση : 216 υποψήφιοι (Ποσοστό 1,67%)
Τεχνολογική Κατεύθυνση Ι : 11 υποψήφιοι (Ποσοστό 1,13%)
Τεχνολογική Κατεύθυνση ΙΙ : 146 υποψήφιοι (Ποσοστό 0,42%)

Σύνολο δηλαδή 373 υποψήφιοι, οπότε λογικά οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών θα παρουσιάσουν πτώση
Συμφωνώ κι εγώ ότι λογικά οι οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών θα παρουσιάσουν πτώση. Γενικά πάντως είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις εισαγωγής. Αν ενδιαφέρεστε να δείτε τις δικές μου εκτιμήσεις μπορείτε να δείτε τη σελίδα:
http://amathematiciansblog.blogspot.gr/ ... /2013.html.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες