Δηλαδή τι να σας πω. Ίσως και να χάρηκα. Απλά τα χαρτιά μου σκεφτόντουσαν αντί για μένα. Xαρά πλημμύρισε τα σαγόνια μου που κάποιος θα περιχαράκωνε τις ιδέες μου. Τίποτα παράξενο δεν συνάντησα τις ώρες που πάλευα τις θεωρητικές μου αναζητήσεις περί μηδενισμού του χρόνου. Οι σκέψεις μου με πίεζαν. Θα καταλάβετε γιατί
Αν ο χρόνος μετριέται θα μπορεί να γεωμετρικοποιηθεί με πρώτο υποψήφιο την γραμμή ώστε να είναι συμπαγής και να έχει προσανατολισμό (προς την αύξηση της εντροπίας) από το παρελθόν στο μέλλον.
Η συνείδηση του παρατηρητή θα εκτελέσει τη μέτρηση . Απουσία νοήμονος όντος ο χρόνος δεν έχει υπόσταση. Τι θα αντιστοιχούσε άραγε στην δομική ύλη του χρόνου , τις στιγμές, διάρκειας μηδέν? Ωπα! φώναξαν οι σκέψεις μου. Αν πρόκειται κάτι να αντιστοιχηθεί στην στιγμή, μόνο το μηδέν μπορεί να είναι. Τότε θα μείνουμε στο καθεστώς της μόνιμης ακαμψίας, Με μήκος δεν μπορεί να μετρηθεί το σημείο. Μηδέν χρονικό μήκος σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει, διάρκεια σημαίνει ότι κάτι υπήρχε που άλλαξε και μπόρεσε να μετρηθεί. Οξύμωρο!
Σκέψεις χωρίς τον ξενοδόχο .Και αν ο παρατηρητής δεν μπορεί να μετρήσει? Η συνειδητότητα του βασική προϋπόθεση για την έννοια του χρόνου δίνει τεκμήριο διαφορετικότητας στην ύπαρξή του. Να μείνει ζωντανός. Να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Να μπορεί να σκέπτεται και να αποφασίζει. Να διαφοροποιεί καταστάσεις. Έτσι εξηγείται ο κύκλος ανάδρασης Νόηση - Περιβάλλον.. .
Έσκισα τα χαρτιά μου. Μια πικρή γεύση πλημμύρισε το στόμα μου. Έπεσα για ύπνο εξάλλου την ευθύνη έχουν τα χαρτιά μου, όχι εγώ
Τα άλλα μου χαρτιά
Ίσως και να κατάλαβα . Πήρα την πάσα και να ‘μαι
O χρόνος μετρά και μετριέται Τις ακούσιες αλλαγές μετρά ο χρόνος σε μια αδυσώπητη ροή προς τα μπρος αύξηση της εντροπίας. Γερνάμε και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Τις αλλαγές θέσης, τις αποστάσεις που παίρνουμε ίσως και να μπορούμε να τις ελέγχουμε, δεν τις μετρά ο χρόνος αλλά ο χώρος.
Ένα φύλλο χαρτί γλίστρησε διακριτικά μπροστά μου υπενθυμίζοντάς μου ότι έπρεπε να τεκμηριώσω τα λεγόμενα αυτά με κύρος . Με έπιασε σύγκρυο. Πού να το έβρισκα τώρα ? Έκανα μια στροφή και πέρασα στον επιστημονικό χώρο αναζητώντας κύρος.
Η αναπαράσταση της χρονικής στιγμής ως σημείο συσσωρεύσεως μου φάνηκε ρηχή. Υποτίμησα την δυναμική της γλώσσας. Συμπέρανα πως η χρονική στιγμή πρέπει να έχει ιστορία! Η εικόνα μεταμορφώθηκε σε τετραδιάστατο συνεχές και ο χρόνος σε 4η διάσταση που την διαφοροποιούσε το – στην διαφορική μορφή του χώρουMinkofsky
και αν αναφερθούμε στην ειδική θεωρία της σχετικότητας c είναι η ταχύτητα του φωτός (και τα μυαλά στα κάγκελα )Ένας βήχας έκανε τα χαρτιά μου να σκορπιστούν στο πάτωμα της σκέψης μου. Έπρεπε να άρω το παράδοξο. Πώς από τις χρονικές στιγμές που δεν έχουν διάρκεια καταλήγεις στη χρονική διάρκεια που αποτελείται από στιγμές?
Το παράδοξο του Ζήνωνα , ο Νεύτωνας και ο Leibniz μπορούν να δώσουν μια απάντηση. H ουσία του πράγματος είναι ότι αν πολλαπλασιάσουμε μια παράσταση που τείνει στο 0 με μια που τείνει στο άπειρο, το αποτέλεσμα δεν είναι προκαθορισμένο. Μπορεί να προκύψει μια παράσταση που μπορεί να τείνει ή στο 0 ή σε οποιονδήποτε πραγματικό αριθμό ή ακόμη και στο άπειρο. Έτσι είναι δυνατόν άπειρες χρονικές στιγμές να δώσουν διάρκεια. Εναπόκειται στους ερωτευμένους να καταρρίψουν αυτόν τον ισχυρισμό βιώνοντας την στιγμή σαν διάρκεια. Γι αυτούς ο χρόνος είναι στιγμιαίος. Για τους επιστήμονες γραμμικός. Για τον παρατηρητή ο χρόνος είναι άχρονος.
Αρκετά μπερδευτήκαμε
Ας μπερδευτούμε περισσότερο. Μπορείτε να φανταστείτε πώς η οντολογική υπόσταση του Είναι συνδέεται με τον χρόνο?
Μια απάντηση μπορεί να βρεθεί στο δύσκολο, αλλά υπέροχο βιβλίο του M.Χάιντεγκερ Είναι και Χρόνος. Το ξεκίνησα και έφτασα στη σελίδα 100. Δεν καταλάβαινα ούτε στην 2η ούτε και στην 3η προσπάθεια. Ήμουνα σε διακοπές δικαιολογήθηκα. Όταν τα κατάφερα έμεινα συγκλονισμένος.
Τελικά μου φαίνεται πως τα έχω χάσει . Δεν ξέρω σε ποιον μιλάω. Υποθέτω πως δεν μιλώ μόνον στα χαρτιά μου, γιατί τότε μια θέση στο Δρομοκαίτειο είναι ότι μου χρειάζεται. Περιμένω τις απαντήσεις σας έστω κι αν αφορούν έναν κβαντικό χρόνο