Είναι λυπηρό να συμβαίνουν αυθαιρεσίες εκπορευόμενες απο ανώνυμες πηγές.
Η περικοπές δεν έγιναν κατανοητές και το λιγότερο μοιάζουν αντιαισθητικές.
Έχοντας μπροστά μου το Syllabus Higher level των μαθηματικών του Ι.Β. (το αντίστοιχο των κατ/σεων), το οποίο και επισυνάπτω, μου ήρθαν κάποιες σκέψεις που θα ήθελα να σχολιασθούν.
1) Είμαι σύμφωνος ότι ο μαθητής εξεταζόμενος ΜΟΝΟ τα μαθηματικά της γ λυκείου (με το καν. de l Hospital και το Θ.Μ.Τ.) είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός μαθ. τμήματος στο σημερινό ελλ. Πανεπιστήμιο?
Αφού όμως τα πανεπιστημιακά τμήματα δεν κατόρθωσαν ποτε να διατυπώσουν και να περιγράψουν το προφίλ και τις γνώσεις των υποψηφίων τους, τα μαθηματικά λοιπόν τις Γ λυκ. είναι για αυτούς αρκετά.
Συνεπώς αφού μέχρι σήμερα δεν αντέδρασαν στην περικοπή, ο Hospital και τα ολοκληρώματα δεν είναι απαραίτητα για το πανεπιστήμιο... Πρόβλημά τους.....
Άρα, γιατί να γίνω εγώ γκρινιάρης ?
2) Προτείνει η συντονιστική ομάδα του forum σύσταση επιτροπής ... με 3 κακοπληρωμένους εκπ/κους, τους συμβούλους Σ., Μ. και Κ., του ΠΙ κο Π. και τον πανεπιστημιακό κο Π. να μελετήσουν το θέμα. (Αν συγκροτηθεί επιτροπή οι 5 συμμετέχοντες μου είναι ήδη γνωστοί, για τον λόγο αυτό αναφέρω μόνο τα αρχικά τους...)
Απο οσο γνωρίζω το ίδιο θέμα αντιμετωπίσθηκε στην Γαλλία αποτελεσματικότερα. Πρώτα ήταν τα πανεπιστήμια που ανησύχησαν και για τον λόγο αυτό σύστησαν επιτροπές απο κορυφαίους μαθηματικούς και γράψαν αντίστοιχα υπομνήματα στον Calculus, Γεωμετρία, H/Y και άλγεβρα. Έτσι, κανένας Λυγάτσικας (καθ. βθμιας) δεν μπορούσε να διαφωνίσει ή να υποδείξει κατι τι στην επιτροπή και φυσικά κανένας υπουργός δεν είχε στρατηγική διαφορετική να προτείνει. Ηθικά τουλάχιστον όλοι οι ενδιαφερόμενοι ήταν ικανοποιημένοι.
3) Άντε να παραβλέψω το γαλλικό, το γερμανικό κλπ συστήματα γιατί αυτά είναι εθνικά και εξυπηρετούν εθνικές ιδιαιτερότητες. Να πάρω το Ι.Β. που είναι μεγαλύτερης εμβέλειας. Θα ήμουν ικανοποιημένος? και αντε να ήμουν ικανοποιημένος τι θα γινόταν? ήταν αποτελεσματικό? Μπορούσε να γίνει στην ελλάδα, έστω το μισό curricullum?
Νομίζω ότι πρέπει να μπούν τα πανεπιστημιακά τμήματα στο παιχνίδι της μαθηματικής παιδείας. Και να γράψουν επιτέλους, εστω ανεπίσημα σ'αυτό εδω το forum, τι υποψηφίους θέλουν. Θέλω να δω, και το απαιτώ, απο τους πανεπιστημιακούς μας να μου πουν αυτοί τι μαθηματικά θέλουν... αυτοί θα βάλουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Αλλοιώς, όπως και στην περίπτωση μας, κάποιος ανώνυμος κυριος που "βγάζει" η "προσθέτει" κεφάλαια πλάθοντας συγχρόνως και μια φανταστική ιστορία, συνήθως με κάποιον πεθαμένο κυριο απο την αλλοδαπή επιστρατευμένος και μεταλλαγμένος κατάλληλα πιστεύοντας ότι "τα ζώα" δεν γνωρίζουν ποιός μπορεί να είναι και τι είπε, θα μας δίνει και σε μας τους κακοποιημένους τροφή για συζήτηση αρχίζοντας απο την vector analysis μέχρι τον ΠΑΟΚ.
http://themathteam.wikispaces.com/file/ ... llabus.pdf