ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΥΛΗΣ 2010

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Re: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΥΛΗΣ 2010

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Δευ Ιουν 28, 2010 5:05 pm

skious έγραψε:Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010
Aλλαγές προτείνουν οι Πρυτάνεις στις... Πανελλήνιες

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με πρόταση των Πρυτάνεων, οι μαθητές θα μπαίνουν στις σχολές που επιθυμούν, θα παρακολουθούν προπαρασκευαστικά γενικά μαθήματα...
Ερώτηση: Πως θα χωρέσουν όλοι οι μαθητές στα Πανεπιστήμια; Εδώ δεν χωράνε φοιτητές (αν αποφασίσουν να κατέβουν όλοι δεν γίνεται μάθημα), θα χωράνε και με τους μαθητές ταυτόχρονα;

Τι νομίζουν ότι είναι τα Πανεπιστήμια το Ολυμπιακό Στάδιο ή το Καυτατζόγλειο;;

Σποτ σε λίγο καιρό: Σηκωθείτε από καρέκλες, ντιβάνια, πολυθρόνες, πουφ, ανάκλιντρα, παγκάκια, ελικόπτερα και ελάτε στα Πανεπιστήμια, σας περιμένουμε!!

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Γενικοί Συντονιστές
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενικοί Συντονιστές » Δευ Ιουν 28, 2010 6:09 pm

Διαγράφτηκαν δύο μηνύματα σε εφαρμογή του άρθρου 11 VIII του κανονισμού σύμφωνα με το οποίο:
Δεν επιτρέπεται η χρήση συνδέσμων ιστοσελίδων ως μέρος της υπογραφής μέλους.

Οι Γενικοί Συντονιστές του mathematica
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Δευ Ιουν 28, 2010 7:24 pm

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:....

Τι νομίζουν ότι είναι τα Πανεπιστήμια το Ολυμπιακό Στάδιο ή το Καυτατζόγλειο;;

Σποτ σε λίγο καιρό: Σηκωθείτε από καρέκλες, ντιβάνια, πολυθρόνες, πουφ, ανάκλιντρα, παγκάκια, ελικόπτερα και ελάτε στα Πανεπιστήμια, σας περιμένουμε!!
:10sta10:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :jump: :heli: :jump: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Μάκη ώρες ώρες δεν παίζεσαι !!!!!

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
michelm

Re: ΝΕΑ ΥΛΗ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από michelm » Τρί Ιουν 29, 2010 3:35 pm

Γειά σας.
Αν γνωρίζετε κάτι καινούργιο σχετικά με την ύλη πείτε μας. Σκέφτομαι να αρχίσω με Ανάλυση και να αφήσω τους Μιγαδικούς αργότερα ώστε να αποφύγουμε περιπέτειες

Άβαταρ μέλους
Κώστας Μαλλιάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Μαλλιάκας » Τετ Ιουν 30, 2010 8:57 am

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:
chris_gatos έγραψε:Kώστα καλησπέρα απο απέναντι!

Συμφωνώ κι επαυξάνω με όσα λες μα είναι γενικότερη η απαξίωση του δημόσιου σχολείου

και ίσως ΟΧΙ τυχαία.

Γνώμη μου είναι πως η απεμπλοκή του σχολείου απο τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια

θα το κάνει να ξανανιώσει...

Τότε ίσως αλλάξουν κατεύθυνση τα πράγματα.

Αλλά ως τότε...
Εγώ νομίζω ότι αν καταργήσουμε τις εξετάσεις από τα σχολεία για την εισαγωγή μαθητών στα Πανεπιστήμια, διώξαμε και τον τελευταίο ενδιαφερόμενο που παραμένει στο σχολείο, όλοι έρχονται γιατί υπάρχει το "τυράκι" της Γ Λυκείου...

Υ.Γ: Πάντως η κουβέντα μας έχει εκπαιδευτικό ενδιαφέρον αλλά καθόλου μαθηματικό. Νομίζω ότι είμαστε εκτός κανονισμών του forum ... (Μήπως ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε ένα φάκελο που να μπαίνουν όλα αυτά τα θέματα;;Ευχαριστώ)
Μάκη, φυσικά και ενδιαφέρουν τα Μαθηματικά όλα τα παρελκόμενα της εκπαίδευσης και εξηγώ:Αν τα θέματα των Πανελλαδικών περιλαμβάνουν μεθοδολογίες εκτός σχολικού βιβλίου (ευτυχώς τα τελευταία 2 χρόνια ελάχιστα) δεν πρέπει εγώ για να έχω ήσυχη και τη συνείδηδη μου να τους διδάξω τέτοια θέματα;Αν όμως θέλω να αναπτυχθώ στην συνάρτηση ολοκλήρωμα, στα όρια με ολοκληρώματα σε συνδυασμό με κριτήριο παραμβολής και ΘΜΤ και άλλα δημοφιλή θέματα κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο και δεν έχω μαθητές στην τάξη ή αν έχω 3 την μία μέρα που ξεκινώ να δουλεύω αυτά τα θέματα και διαφορετικούς 3 την άλλη μέρα που θα χρειαστεί να συνεχίσω γιατί προφανώς σε 40 λεπτά δεν ολοκληρώνεις τέτοιες μεθοδολογίες σωστά τι θα κάνω;Άρα μάλλον άδικα θα τα κάνω.Αν πέσουν στο τέλος ποιος θα φταίει;Εγώ που δεν τα δίδαξα...και το ποσοστό αποτυχίας καταγράφεται στο σχολείο μου και σε εμένα. Πρέπει λοιπόν να βλέπω κάθε μέρα ποιοι είναι στην τάξη, να θυμάμαι ποιοι ήταν χθες να μαντεύω ποιοι θα είναι αύριο και όλα αυτά για 1-2 περίπου κρίσιμους μήνες γύρω από το Πάσχα ώστε να μπορώ να προγραμματίζω το μάθημα μου...
Για να μην κουράζω άλλο, αφού και ο Χρήστος το κάλυψε το θέμα αν πρέπει ή όχι να συζητάμε για αυτά, θα σταματήσω εδώ και θα αισιοδοξώ (μόνο αυτό έμεινε) για την αλλαγή προς το καλύτερο τουλάχιστον για τα Μαθηματικά.

Ζήνων Λυγάτσικας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζήνων Λυγάτσικας » Πέμ Ιούλ 01, 2010 12:38 am

Είναι λυπηρό να συμβαίνουν αυθαιρεσίες εκπορευόμενες απο ανώνυμες πηγές.
Η περικοπές δεν έγιναν κατανοητές και το λιγότερο μοιάζουν αντιαισθητικές.

Έχοντας μπροστά μου το Syllabus Higher level των μαθηματικών του Ι.Β. (το αντίστοιχο των κατ/σεων), το οποίο και επισυνάπτω, μου ήρθαν κάποιες σκέψεις που θα ήθελα να σχολιασθούν.

1) Είμαι σύμφωνος ότι ο μαθητής εξεταζόμενος ΜΟΝΟ τα μαθηματικά της γ λυκείου (με το καν. de l Hospital και το Θ.Μ.Τ.) είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός μαθ. τμήματος στο σημερινό ελλ. Πανεπιστήμιο?
Αφού όμως τα πανεπιστημιακά τμήματα δεν κατόρθωσαν ποτε να διατυπώσουν και να περιγράψουν το προφίλ και τις γνώσεις των υποψηφίων τους, τα μαθηματικά λοιπόν τις Γ λυκ. είναι για αυτούς αρκετά.
Συνεπώς αφού μέχρι σήμερα δεν αντέδρασαν στην περικοπή, ο Hospital και τα ολοκληρώματα δεν είναι απαραίτητα για το πανεπιστήμιο... Πρόβλημά τους.....

Άρα, γιατί να γίνω εγώ γκρινιάρης ?

2) Προτείνει η συντονιστική ομάδα του forum σύσταση επιτροπής ... με 3 κακοπληρωμένους εκπ/κους, τους συμβούλους Σ., Μ. και Κ., του ΠΙ κο Π. και τον πανεπιστημιακό κο Π. να μελετήσουν το θέμα. (Αν συγκροτηθεί επιτροπή οι 5 συμμετέχοντες μου είναι ήδη γνωστοί, για τον λόγο αυτό αναφέρω μόνο τα αρχικά τους...)
Απο οσο γνωρίζω το ίδιο θέμα αντιμετωπίσθηκε στην Γαλλία αποτελεσματικότερα. Πρώτα ήταν τα πανεπιστήμια που ανησύχησαν και για τον λόγο αυτό σύστησαν επιτροπές απο κορυφαίους μαθηματικούς και γράψαν αντίστοιχα υπομνήματα στον Calculus, Γεωμετρία, H/Y και άλγεβρα. Έτσι, κανένας Λυγάτσικας (καθ. βθμιας) δεν μπορούσε να διαφωνίσει ή να υποδείξει κατι τι στην επιτροπή και φυσικά κανένας υπουργός δεν είχε στρατηγική διαφορετική να προτείνει. Ηθικά τουλάχιστον όλοι οι ενδιαφερόμενοι ήταν ικανοποιημένοι.

3) Άντε να παραβλέψω το γαλλικό, το γερμανικό κλπ συστήματα γιατί αυτά είναι εθνικά και εξυπηρετούν εθνικές ιδιαιτερότητες. Να πάρω το Ι.Β. που είναι μεγαλύτερης εμβέλειας. Θα ήμουν ικανοποιημένος? και αντε να ήμουν ικανοποιημένος τι θα γινόταν? ήταν αποτελεσματικό? Μπορούσε να γίνει στην ελλάδα, έστω το μισό curricullum?

Νομίζω ότι πρέπει να μπούν τα πανεπιστημιακά τμήματα στο παιχνίδι της μαθηματικής παιδείας. Και να γράψουν επιτέλους, εστω ανεπίσημα σ'αυτό εδω το forum, τι υποψηφίους θέλουν. Θέλω να δω, και το απαιτώ, απο τους πανεπιστημιακούς μας να μου πουν αυτοί τι μαθηματικά θέλουν... αυτοί θα βάλουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Αλλοιώς, όπως και στην περίπτωση μας, κάποιος ανώνυμος κυριος που "βγάζει" η "προσθέτει" κεφάλαια πλάθοντας συγχρόνως και μια φανταστική ιστορία, συνήθως με κάποιον πεθαμένο κυριο απο την αλλοδαπή επιστρατευμένος και μεταλλαγμένος κατάλληλα πιστεύοντας ότι "τα ζώα" δεν γνωρίζουν ποιός μπορεί να είναι και τι είπε, θα μας δίνει και σε μας τους κακοποιημένους τροφή για συζήτηση αρχίζοντας απο την vector analysis μέχρι τον ΠΑΟΚ.

http://themathteam.wikispaces.com/file/ ... llabus.pdf
τελευταία επεξεργασία από Γενικοί Συντονιστές σε Πέμ Ιούλ 01, 2010 10:27 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Αντικατάσταση μεγάλου συνημμένου με σύνδεσμο.

Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Δευ Ιούλ 05, 2010 8:33 am

Δύο παρατηρήσεις μόνο :
Ζήνων Λυγάτσικας έγραψε:...

Συνεπώς αφού μέχρι σήμερα δεν αντέδρασαν στην περικοπή, ο Hospital και τα ολοκληρώματα δεν είναι απαραίτητα για το πανεπιστήμιο... Πρόβλημά τους.....

Άρα, γιατί να γίνω εγώ γκρινιάρης ?

Μην είσαι βέβαιος ότι όλοι οι Πανεπιστημιακοί είναι ενήμεροι αφενός και η Σχολή θετικών επιστημών του ΕΚΠΑ αντέδρασε, κάπου παραπάνω αναφέρεται το κείμενο που ανακοίνωσε ως διαμαρτυρία...
Νομίζω ότι πρέπει να μπούν τα πανεπιστημιακά τμήματα στο παιχνίδι της μαθηματικής παιδείας. Και να γράψουν επιτέλους, εστω ανεπίσημα σ'αυτό εδω το forum, τι υποψηφίους θέλουν. Θέλω να δω, και το απαιτώ, απο τους πανεπιστημιακούς μας να μου πουν αυτοί τι μαθηματικά θέλουν... αυτοί θα βάλουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Εδώ δεν τους επιτρέπουν να επιλεγουν ΠΟΣΟΥΣ φοιτητές μπορούν να έχουν ή τον τρόπο επιλογής τους και ποια μαθήματα τους ενδιαφέρουν ανά σχολή θα τους ζητήσουν τη γνώμη τους για την ύλη ;;;
Η γνώμη μου πάντως είναι ότι καταρχήν πρέπει η διδασκαλία των μαθηματικών να εξαρτάται καταρχήν από το πόσο και με ποιες μεθόδους θα αναπτυχθούν : η λογική σκέψη, η διαίσθηση, η κριτική, η ανταπόκριση και σε καθημερινά προβλήματα της ζωής κλπ, δια μέσου των μαθηματικών και λιγότερο το τι απαιτείται στο πανεπιστήμιο ( που κι αυτό παίζει ρόλο αναμφίβολα).
http://themathteam.wikispaces.com/file/ ... llabus.pdf
Ευχαριστούμε για το σύνδεσμο...

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
lehrer

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lehrer » Τρί Ιούλ 06, 2010 11:32 am

Δεν γνωρίζω ποιος έκανε αυτή την ανακοίνωση απλώς την αναρτώ
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=4358

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Τρί Ιούλ 06, 2010 11:53 am

Από το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτά...

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ » Τρί Ιούλ 06, 2010 1:36 pm

Στην νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Σάβ Ιούλ 17, 2010 10:11 am

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ η παρακάτω ανακοίνωση:
Προς
την Υπουργό Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Στις αρχές Ιουνίου το Υπουργείο Παιδείας δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την περικοπή της ύλης των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η επιχειρούμενη μείωση της ύλης είναι αποτέλεσμα μιας πρόχειρης και αποσπασματικής διαδικασίας από την οποία λείπει η κεντρική ιδέα Εθνικού Προγραμματισμού για την Παιδεία με συνέπεια να είναι αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) στα πλαίσια του Ερευνητικού Κέντρου Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης - Επιτροπή Παιδείας- λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, ομάδα αξιολόγησης των αναλυτικών προγραμμάτων η οποία έχει επεξεργαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου και του Λυκείου, το οποίο έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Ευκλείδης Γ, τεύχος 56-57, που επισυνάπτουμε.

Είναι σημαντικό σήμερα στην Εκπαίδευση να πεισθούν όχι μόνο οι μαθητές αλλά και ολόκληρη η κοινωνία ότι η γνώση έχει τη δική της αξία και ο κόπος που θα καταβληθεί για την απόκτησή της αξίζει, γιατί ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεώρηση της ζωής και της καθημερινότητας. Η συνεισφορά των Μαθηματικών στην προσπάθεια αυτή είναι κεφαλαιώδης.

Η ΕΜΕ δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων , γεγονός που αποτελεί ανατροπή της πολιτικής του Υπουργείου για δεκαετίες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Μ.Ε.

α) συμμετείχε πάντοτε με θεσμική εκπροσώπηση στις επιτροπές του Υπουργείου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που αφορούσαν στο περιεχόμενο της Ύλης των Μαθηματικών, τα Αναλυτικά προγράμματα και τα Διδακτικά Βιβλία και

β) είναι ανάδοχος σχολικών εγχειριδίων που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Ε.Μ.Ε. καλεί την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να συνεργαστεί μαζί της με σκοπό την ουσιαστική αναμόρφωση της Μαθηματικής Παιδείας της χώρας μας, αξιοποιώντας την εμπειρία, τις γνώσεις και τις απόψεις των χιλιάδων μελών της (τα οποία ανήκουν και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης) όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα Επιστημονικά της Συνέδρια.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, σε μια επιστημονική πορεία εκατό σχεδόν χρόνων, έχει επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για όλες τις βαθμίδες της σχολικής Μαθηματικής εκπαίδευσης και είναι πρόθυμη να συμβάλει θετικά σε κάθε σοβαρή προσπάθεια σχεδιασμού.

Αναρωτιέμαι, γιατί καθυστερούν να ανακοινώσουν τα μέτρα που αποφάσισαν, εφόσον η "επεξεργασία" που έκαναν οι επιτροπές του Υπουργείου έχουν από καιρό ολοκληρωθεί; Δεν γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των μαθητών που θα πάει Γ΄ Λυκείου έχει ξεκινήσει την προετοιμασία; Ξεχάστηκε το "ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ"; Στο παραπέντε θα μάθουμε τι θα διδάξουμε την επόμενη χρονιά;

Γιώργος Ρίζος

rexes13

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rexes13 » Σάβ Ιούλ 17, 2010 7:27 pm

Αυτό με την κατάργηση των εισαγωγικών που αναφέρθηκε πιο πάνω σοβαρά ισχύει;Και να πω και κάτι άλλο...είμαι μαθητής Γ'Λυκείου (δηλαδή θα πάω το Σεπτέμβρη Γ') και θεωρώ τελείως απαράδεκτο να κοπεί το θεώρημα D'L'Hospital..κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα καλύτερα θεωρήματα για τα όρια...και κάτι ακόμα..αν θυμάμαι καλά από όσα διάβασα στα ιστορικα σημειώματα του βιβλίου των μαθηματικών κατεύθυνσης Γ' την εισαγωγή και πρώτη αναφορά στο αόριστο ολοκλήρωμα την έκανα οι αρχαίοι μας πρόγονοι και μεγάλοι μαθηματικοί...Αν αφαιρεθεί από την ύλη θα είμαστε παγκοσμίως πρώτοι σε κάτι...Ανακαλύψαμε πρώτοι κάτι πολύ σημαντικό και επίσης είμαστε οι πρώτοι που θα το αφαιρέσουμε από τη διδακτέα ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων στις Ανώτατες Σχολές της χώρας μας..Και διερωτόμαι...η κ.Διαμαντοπούλου έχει δει ποτέ τι διδάσκονται τα παιδιά των αντίστοιχων τάξεων στην Ευρώπη;;
Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο...Ο καιρός θα δείξει..
Η Ελλάδα είναι κι αυτή ένα όριο το οποίο τείνει προς διάλυση....και όχι προς το άπειρο!
\displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{Hellas \to  corruption }f(Hellas)

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης