Επιλογή σχολής

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
gian7
Επικοινωνία:

Επιλογή σχολής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gian7 » Τρί Ιουν 25, 2013 11:59 pm

Καλησπέρα σε όλους!
Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι κι εγώ σκέφτομαι αυτή την περίοδο την σχολή που θα διαλέξω. Οι δυο μεγάλες μου αγάπες είναι τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός. Έτσι είμαι ανάμεσα στην Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες του ΕΚΠΑ και του Μαθηματικού ΕΚΠΑ.
Αν μπω στο Μαθηματικό πόσο εύκολα θα μπορέσω να κάνω ένα μεταπτυχιακό στην Θεωρητική Πληροφορική; Ποια μαθήματα πρέπει να προσέξω; Θα χάσω μέσα στην σχολή κάθε επαφή με τον προγραμματισμό;
Θα μου ήταν πραγματικά πολύτιμο να αφιέρωνε όποιος γνωρίζει λίγο από τον χρόνο του για να μου απαντήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)

Γιαννης Μπαρουμας

Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend. Bruce Lee
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Επιλογή σχολής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τετ Ιουν 26, 2013 4:38 pm

Είναι τραγικό να θέτεις ένα τέτοιο ερώτημα, αγαπητέ Γιάννη ... και όμως απόλυτα δικαιολογημένο από τις περιστάσεις (σύμπτωμα των οποίων αποτελεί και η έλλειψη απαντήσεων)!

Πράγματι, θα νόμιζε κανείς ότι στην εποχή μας θα υπήρχαν πολλά προβλήματα ακόμη και Θεωρητικών Μαθηματικών αναγόμενα σε μη τετριμμένους υπολογισμούς, προβλήματα εξαρτώμενα από Προγραμματισμό δηλαδή, που θα μπορούσαν να δοθούν στους φοιτητές, συμφιλιώνοντας τους ως έναν βαθμό με την 'δυσπρόσιτη' θεωρία! (Τι ακριβώς συμβαίνει στα σχετικά τμήματα δεν γνωρίζω, ανακαλώ πάντως από τις ΗΠΑ ότι οι φοιτητές Φυσικής γενικώς ήταν καλύτεροι στον Προγραμματισμό από τους φοιτητές Μαθηματικών.)

[Αυτά από κάποιον θρασύτατο κύριο που ουσιαστικά δεν έχει γράψει ούτε ένα πρόγραμμα στην ζωή του -- ναι, πέρασα το σχετικό μάθημα στο ΑΠΘ το 76-77 (την πρώτη χρονιά που διδάχτηκε εκεί Προγραμματισμός) ... χωρίς ούτε ένα πρόγραμμα ... με αποτέλεσμα αρκετά λαθάκια στην τελική εξέταση! (Ακριβέστερα, είχα τρυπήσει τρία προγράμματα στις αλήστου μνήμης κάρτες ... αλλά δεν τα παρέδωσα ποτέ για 'τρέξιμο'...)]

Τέλος πάντων, έχω εδώ μια μικρή πρόκληση για σένα και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο ;)

Γιώργος Μπαλόγλου

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
gian7
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gian7 » Τετ Ιουν 26, 2013 10:02 pm

Κύριε Γιώργο ευχαριστώ για τον χρόνο σας, αλλά δεν πήρα μια σαφή απάντηση(ίσως να μην ήταν αυτός ο σκοπός σας). Τελικά στα τμήματα Μαθηματικών δεν ασχολούνται με τον προγραμματισμό; Δεν υπάρχουν προβλήματα που να ανάγονται στην χρήση υπολογιστικών προγραμμάτων; Αν μου αρέσει εξίσου ο προγραμματισμός με τα Μαθηματικά προτείνεται να επιλέξω ένα τμήμα Πληροφορικής;

Γιαννης Μπαρουμας

Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend. Bruce Lee
batmsup1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από batmsup1 » Τετ Ιουν 26, 2013 10:30 pm

Αν κάνεις μια προβολή στο μέλλον που λεμε και στα μαθηματικά, πώς φαντάζεσαι την εργασιακή καθημερινότητά σου? Τα μαθήματα που σ αρέσουν τα γνωρίζεις ποια είναι σαν επιστημονικές πειθαρχίες. Σαν δουλειά τι θες να κάνεις?

Χρήστος Δ. Μπίσμπος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χρήστος Δ. Μπίσμπος » Τετ Ιουν 26, 2013 10:39 pm

Μη όντας μαθηματικός ούτε πληροφορικός, θα αποτολμήσω ορισμένες υποδείξεις.

Οσον αφορά το πρώτο σου ερώτημα:
1. Το αν θα διαλέξεις την πληροφορική ή τα μαθηματικά αποτελεί κεντρική επιλογή
που λίγο-πολύ θα σφραγίσει την ζωή σου. Αν π.χ. γίνεις μαθηματικός
θα ακούσεις και τα περισσότερο θεωρητικά μαθήματα(pure mathematics),
ενώ δεν θα ακούσεις το περισσότερο τεχνολογικό μέρος της πληροφορικής.
Ανάλογα ισχύουν και αντίστροφα.

2. Το που θα κάνεις μεταπτυχιακό, θα εξαρτηθεί και από τους κύκλους ειδίκευσης που το κάθε τμήμα προσφέρει.
Αυτοί μπορεί να διαφέρουν από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Έλεγξες π.χ. τι μεταπτυχιακά προσφέρει το ΤΠΕ του ΕΚΠΑ;
Από τα 6 μεταπτυχιακά που αναφέρει το ΤΠΕ μόνο το πρώτο (Υπολογιστική Επιστήμη)
έχει άμεση σχέση με τα μαθηματικά.
Επιπλέον, πολλά Τμήματα αποφασίζουν κατά περίπτωση για το ποιους υποψήφιους
θα κάνουν δεκτούς στα μεταπτυχιακά τους,
στους οποίους μάλιστα μπορούν να θέσουν και επιπλέον προϋποθέσεις
(π.χ. να περάσουν και κάποια δικά τους μαθήματα).

3. Τούτων λεχθέντων, το πρώτο σου ερώτημα φαίνεται να αφορά
την συνάφεια της Θεωρητικής Πληροφορικής του ΤΠΕ και των Εφαρμοσμένων/Υπολογιστικών Μαθηματικών
του Μαθηματικού Τμήματος. Μπορείς προφανώς να την εξετάσεις συγκρίνοντας τα αντίστοιχα μέρη των προγραμμάτων σπουδών.
Π.χ. δες
- για την Θεωρητική Πληροφορική την ιστοσελίδα:
http://www.di.uoa.gr/undergraduate/courses
- για τα εφαρμοσμένα μαθηματικά την ιστοσελίδα
http://noether.math.uoa.gr/undergraduat ... ematics-ii

¨Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα (για τον προγραμματισμό) είμαι βέβαιος
πως και στο Μαθηματικό θα έχεις την ευκαιρία να συνεχίσεις να προγραμματίζεις (δες και το site τους).
Όμως αυτό αφορά προφανώς στο επιστημονικό-τεχνικό λογισμικό και όχι στα λειτουργικά συστήματα,
τους compilers, τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων, τα γραφικά των computer games κτλ.
Τι ακριβώς σε τραβάει:

Σημειώνω πως για το επιστημονικό-τεχνικό λογισμικό σήμερα,
το de facto industry standard είναι το περιβάλλον MATLAB (και οι κλώνοι του).

Επιπλέον, οι μαθηματικοί ανταλλάσσουν συχνότατα κώδικες σε ΜΑΤLAB.
Σημείωση: Όπως βέβαια θα ξέρεις, γλώσσες όπως η VisualBasic είναι απλώς ακατάλληλες για επιστημονικό λογισμικό (στο οποίο δεν ανήκει ο προγραμματισμός παραθύρων).

Θα σε βοηθήσει ίσως να επισκεφτείς τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο ακόλουθο άρθρο της Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nu ... s_software

Αν βέβαια είσαι πουρίστας και είσαι προσκολλημένος (όπως κι εγώ εδώ και πολλά-πολλά χρόνια) στην γιαγιά FORTRAN, ρίξε μια ματιά και στη συλλογή NETLIB.

Για ένα εισαγωγική ματιά στους επιστημονικούς υπολογισμούς στην πράξη
δες το μάθημα Ε103 του Lieven Vandenberghe
στο http://www.seas.ucla.edu/~vandenbe/ee103.html

Και μην ξεχνάς τα ελεύθερα μαθήματα του ΜΙΤ στο http://ocw.mit.edu/index.htm

Φιλικά

Χρήστος Δ. Μπίσμπος, Μηχανικός
τελευταία επεξεργασία από Χρήστος Δ. Μπίσμπος σε Τρί Ιούλ 15, 2014 12:33 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
gian7
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gian7 » Τετ Ιουν 26, 2013 10:48 pm

batmsup1 έγραψε:Αν κάνεις μια προβολή στο μέλλον που λεμε και στα μαθηματικά, πώς φαντάζεσαι την εργασιακή καθημερινότητά σου? Τα μαθήματα που σ αρέσουν τα γνωρίζεις ποια είναι σαν επιστημονικές πειθαρχίες. Σαν δουλειά τι θες να κάνεις?
Προφανώς, δεν γνωρίζω από τώρα επακριβώς ποια θα ήθελα να είναι η εργασιακή μου καθημερινότητα σε μερικά χρόνια. Θα ήθελα να ασχοληθώ με την έρευνα πάνω στην Θεωρητική Πληροφορική. Σκέφτομαι ακόμα την ανάπτυξη εφαρμογών στο διαδίκτυο ή την ενασχόληση μου με την επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο. Μου αρέσει και η ιδέα του αναλογιστή.
Η νεανική μου φαντασία γεννά πολλές ιδέες και όνειρα και δεν μ'αφήνει να κατασταλάξω σε κάτι συγκεκριμένο. Απλά ψάχνω για την βέλτιστη επιλογή για τις σπουδές μου. Για κάτι που θα μου ανοίξει πολλές πόρτες και εννοείται που να μ'ενδιαφέρει!

Γιαννης Μπαρουμας

Άβαταρ μέλους
gian7
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gian7 » Τετ Ιουν 26, 2013 10:57 pm

Χρήστος Δ. Μπίσμπος έγραψε:Μη όντας μαθηματικός ούτε πληροφορικός, θα αποτολμήσω ορισμένες υποδείξεις.

Οσον αφορά το πρώτο σου ερώτημα:
1. Το αν θα διαλέξεις την πληροφορική ή τα μαθηματικά αποτελεί κεντρική επιλογή
που λίγο-πολύ θα σφραγίσει την ζωή σου. Αν π.χ. γίνεις μαθηματικός
θα ακούσεις και τα περισσότερο θεωρητικά μαθήματα(pure mathematics),
ενώ δεν θα ακούσεις το περισσότερο τεχνολογικό μέρος της πληροφορικής.
Ανάλογα ισχύουν και αντίστροφα.

2. Το που θα κάνεις μεταπτυχιακό, θα εξαρτηθεί και από τους κύκλους ειδίκευσης που το κάθε τμήμα προσφέρει.
Αυτοί μπορεί να διαφέρουν από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Έλεγξες π.χ. τι μεταπτυχιακά προσφέρει το ΤΠΕ του ΕΚΠΑ;
Από τα 6 μεταπτυχιακά που αναφέρει το ΤΠΕ μόνο το πρώτο (Υπολογιστική Επιστήμη)
έχει άμεση σχέση με τα μαθηματικά.
Επιπλέον, πολλά Τμήματα αποφασίζουν κατά περίπτωση για το ποιους υποψήφιους
θα κάνουν δεκτούς στα μεταπτυχιακά τους,
στους οποίους μάλιστα μπορούν να θέσουν και επιπλέον προϋποθέσεις
(π.χ. να περάσουν και κάποια δικά τους μαθήματα).

3. Τούτων λεχθέντων, το πρώτο σου ερώτημα φαίνεται να αφορά
την συνάφεια της Θεωρητικής Πληροφορικής του ΤΠΕ και των Εφαρμοσμένων/Υπολογιστικών Μαθηματικών
του Μαθηματικού Τμήματος. Μπορείς προφανώς να την εξετάσεις συγκρίνοντας τα αντίστοιχα μέρη των προγραμμάτων σπουδών.
Π.χ. δες
- για την Θεωρητική Πληροφορική την ιστοσελίδα:
http://www.di.uoa.gr/undergraduate/courses
- για τα εφαρμοσμένα μαθηματικά την ιστοσελίδα
http://noether.math.uoa.gr/undergraduat ... ematics-ii

¨Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα (για τον προγραμματισμό) είμαι βέβαιος
πως και στο Μαθηματικό θα έχεις την ευκαιρία να συνεχίσεις να προγραμματίζεις (δες και το site τους).
Όμως αυτό αφορά προφανώς στο επιστημονικό-τεχνικό λογισμικό και όχι στα λειτουργικά συστήματα,
τους compilers, τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων, τα γραφικά των computer games κτλ.
Τι ακριβώς σε τραβάει:

Σημειώνω πως για το επιστημονικό-τεχνικό λογισμικό σήμερα,
το de facto industry standard είναι το περιβάλλον MATLAB (και οι κλώνοι του).
Ο λόγος είναι απλός: η ταχύτητα ανάπτυξης στο MATLAB είναι υψηλή
και η ταχύτητα εκτέλεσης συνήθως επαρκής τουλάχιστο για ερευνητικό κώδικα (research code).
Αν προκύψει η ανάγκη ανάπτυξης κώδικα παραγωγής (production code), τότε και μόνον τότε
ο κώδικας ξαναγράφεται π.χ. σε C είτε ακόμη και σε FORTRAN.
Επιπλέον, οι μαθηματικοί ανταλλάσσουν συχνότατα κώδικες σε ΜΑΤLAB.
Σημείωση: Όπως βέβαια θα ξέρεις, γλώσσες όπως η VisualBasic είναι απλώς ακατάλληλες για επιστημονικό λογισμικό (στο οποίο δεν ανήκει ο προγραμματισμός παραθύρων).

Θα σε βοηθήσει ίσως να επισκεφτείς τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο ακόλουθο άρθρο της Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nu ... s_software

Αν βέβαια είσαι πουρίστας και είσαι προσκολλημένος (όπως κι εγώ εδώ και πολλά-πολλά χρόνια) στην γιαγιά FORTRAN, ρίξε μια ματιά και στη συλλογή NETLIB.

Για ένα εισαγωγική ματιά στους επιστημονικούς υπολογισμούς στην πράξη
δες το μάθημα Ε103 του Lieven Vandenberghe
στο http://www.seas.ucla.edu/~vandenbe/ee103.html

Και μην ξεχνάς τα ελεύθερα μαθήματα του ΜΙΤ στο http://ocw.mit.edu/index.htm

Φιλικά

Χρήστος Δ. Μπίσμπος, Μηχανικός
Κύριε Χρήστο σας χιλιοευχαριστώ για τις κατατοπιστικές και προσεγμένες υποδείξεις σας! :coolspeak:
Θα μελετήσω τις παραπομπές και τα στοιχεία που μου δώσατε και έτσι πιστεύω να καταλήξω σε μια σωστή επιλογή! Να 'στε καλα!

Γιαννης Μπαρουμας

qwerty

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από qwerty » Πέμ Ιουν 27, 2013 12:33 am

gian7 έγραψε:Καλησπέρα σε όλους!
Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι κι εγώ σκέφτομαι αυτή την περίοδο την σχολή που θα διαλέξω. Οι δυο μεγάλες μου αγάπες είναι τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός. Έτσι είμαι ανάμεσα στην Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες του ΕΚΠΑ και του Μαθηματικού ΕΚΠΑ.
Αν μπω στο Μαθηματικό πόσο εύκολα θα μπορέσω να κάνω ένα μεταπτυχιακό στην Θεωρητική Πληροφορική; Ποια μαθήματα πρέπει να προσέξω; Θα χάσω μέσα στην σχολή κάθε επαφή με τον προγραμματισμό;
Θα μου ήταν πραγματικά πολύτιμο να αφιέρωνε όποιος γνωρίζει λίγο από τον χρόνο του για να μου απαντήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)
Αν θες θεωρητική πληροφορική θα πας μαθηματικό.Η θεωρητική πληροφορική είναι πιο πολύ μαθηματικά (για να μην πω μόνο μαθηματικά) και λιγότερο προγραμματισμός.Μετά από μαθηματικό αν θες συνεχίζεις στο μεταπτυχιακό ΜΠΛΑ (http://mpla.math.uoa.gr/el/pages/about/) το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό.Μέσα στο μαθηματικό δεν θα χάσεις την επαφή σου με τον προγραμματισμό,αρκεί να πάρεις τα κατάλληλα μαθήματα.Διδάσκεται προγραμματισμός,υπάρχουν μαθήματα τα οποία περιέχουν προγραμματισμό,επίσης μπορείς να πάρεις και κπ μαθήματα από το τμήμα πληροφορικής (πχ τεχνητή νοημοσύνη,βάσεις δεδομένων 1 κτλ).Οπότε παίρνεις στον προγραμματισμό κπ βάσεις,αλλά αυτές δεν αρκούν για να πας πχ να δουλέψεις σε κπ εταιρία ως προγραμματιστής,γι'αυτό θα πρέπει να μάθεις κπ πράγματα μόνος σου (για τα οποία δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα,αρκεί χρόνο να χεις)

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες