Το Πρόβλημα της Εβδομάδας

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Soteris
Δημοσιεύσεις: 437
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 21, 2014 1:59 pm
Τοποθεσία: Λάρνακα, Κύπρος

Το Πρόβλημα της Εβδομάδας

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Soteris » Τρί Φεβ 07, 2017 5:09 pm

Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία ανακοινώνει την έναρξη καινούργιας στήλης στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Το Πρόβλημα της Εβδομάδας» από την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017. Σκοπός της στήλης είναι να παρέχει στους μαθητές συνεχείς μαθηματικές προκλήσεις, κρατώντας τους σε μαθηματική εγρήγορση. Σύμφωνα με τον Pόlya, ένας έμπειρος λύτης προβλημάτων πρέπει να διαθέτει δυο ασυμβίβαστες αρετές. Μια ανήσυχη φαντασία και μια υπομονετική επιμονή. Ελπίζουμε αυτή η καινούργια πρωτοβουλία να καλλιεργήσει στους μαθητές μας και τις δύο αυτές αρετές.

Αρχικά θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες προβλημάτων. Η πρώτη κατηγορία προβλημάτων απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και κάθε εβδομάδα θα εμπλουτίζεται με ένα νέο πρόβλημα. Το επίπεδο δυσκολίας του προβλήματος θα είναι παρόμοιο με το επίπεδο των Επαρχιακών και Παγκύπριων διαγωνισμών Μαθηματικών του Δημοτικού, καθώς και με το επίπεδο της Κυπριακής Μαθηματικής Ολυμπιάδας.

Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και κάθε εβδομάδα θα εμπλουτίζεται με τρία νέα προβλήματα, ένα για κάθε τάξη του Γυμνασίου. Το επίπεδο δυσκολίας των προβλημάτων θα είναι παρόμοιο με το επίπεδο των Επαρχιακών και Παγκύπριων διαγωνισμών Μαθηματικών του Γυμνασίου.

Η τρίτη κατηγορία προβλημάτων απευθύνεται στους μαθητές μας που θέλουν να προετοιμαστούν για τους Διαγωνισμούς Επιλογής και τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Μαθηματικών και κάθε εβδομάδα θα εμπλουτίζεται με δύο νέα προβλήματα, ένα σε βασικό και ένα σε προχωρημένο επίπεδο. Στο βασικό επίπεδο θα παρουσιάζονται προβλήματα των οποίων η λύση απαιτεί θεωρήματα και τεχνικές που ξεφεύγουν μεν από την σχολική ύλη αλλά των οποίων η γνώση είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουν οι μαθητές στους Διεθνείς Διαγωνισμούς. Στο προχωρημένο επίπεδο θα παρουσιάζονται προβλήματα τα οποία είτε χρειάζονται πιο προχωρημένα θεωρήματα για την επίλυσή τους, είτε συνδυασμό αρκετών ιδεών μέχρι την κατάληξη στην τελική λύση.

Τα προβλήματα θα τοποθετούνται στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας κάθε Δευτέρα. Οι λύσεις των προβλημάτων θα εμφανίζονται την επόμενη Δευτέρα μαζί με καινούργια προβλήματα.

Για τα προβλήματα, πατήστε εδώ.


Σωτήρης Λοϊζιάς

Λέξεις Κλειδιά:
Τσιαλας Νικολαος
Δημοσιεύσεις: 177
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 17, 2015 1:04 pm

Re: Το Πρόβλημα της Εβδομάδας

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Τετ Φεβ 08, 2017 2:49 pm

Υπέροχη κίνηση!!!! :clap2: :clap2: :clap2:


Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 7782
Εγγραφή: Δευ Ιαν 19, 2009 5:16 pm
Τοποθεσία: Λεμεσός/Πύλα
Επικοινωνία:

Re: Το Πρόβλημα της Εβδομάδας

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Τρί Φεβ 28, 2017 10:54 pm

Επειδή είχα ερωτηθεί με προσωπικά μηνύματα χθες, να αναφέρω ότι λόγω της χθεσινής αργίας τα προβλήματα αυτής της εβδομάδας καθώς και οι λύσεις των προβλημάτων της προηγούμενης εβδομάδας αναρτήθηκαν σήμερα.


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες