"πάραξη"

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

"πάραξη"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

Πως θα σας φαίνονταν η λέξη "πάραξη" ως απόδοση του derivation, αντί της "παραγωγής"; Όπως στο derivation of a sequence, ας πούμε, "πάραξη μιας ακολουθίας" αντί του "παραγωγή μιας ακολουθίας"; Σημειώνω εδώ ένα καίριο μειονέκτημα της "παραγωγής", ότι αποδίδει δηλαδή ΚΑΙ το production.

[Σε πρόσφατη συζήτηση εδώ (σχόλια 125 & 148-150), ο γνωστός γλωσσο-ιστολόγος Νίκος Σαραντάκος δέχεται τον ρηματικό τύπο "πάραξε", όχι όμως και το ουσιαστικό "πάραξη". (Ο ίδιος έγραφε εδώ πριν οκτώμισυ χρόνια ότι "ακούγεται όλο και περισσότερο" :) ) Φυσικά το θέμα συζητιέται και αλλού, πχ εδώ (όπου πχ απορρίπτεται το "έχω παράξει" υπέρ του "έχω παραγάγει").]]
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.

Ετικέτες:
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: "πάραξη"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis »

Γιώργο χαιρετώ.
Εμένα, του μη ειδικού. δεν μου φαίνεται αδόκιμο.
Μία αναζήτηση στο Thesaurus Linguae Graecae (TLG) απέδωσε 4 (οι δύο με επικάλυψη) αναφορές στο ουσιαστικό αλλά μόνο στην γενική του πληθυντικού δηλαδή παράξεων. Τις παραθέτω:
Ευνάπιος:
ἐκ τοῦ ζήλου καὶ τῆς παραθέσεως τῆς κατὰ μίμησιν, προσαρτῶν ἑαυτὸν καὶ παραξέων ἡγεμόσιν ἀρίστοις, τοῖς ἀρχαίοις καὶ οἷς ἐχρῆν
ἑπόμενος, ἴχνος τε ἄριστον ἐνέβαινε καὶ ἀπήλαυσε τῆς ὁδοῦ εἰκότα
Σιμπλίκιος:
ὅτι δὲ τὸ νῦν προκείμενον βιβλίον τῇ τάξει μετὰ τὸ πέμπτον ἐστί, δηλοῖ μὲν καὶ ὁ Εὔδημος τὰ τοῦ ᾿Αριστοτέλους παραξέων, συνάψας τοῖς ἐν τῷ πέμπτῳ βιβλίῳ ῥηθεῖσι τὸ μηδὲν τῶν συνεχῶν ἐξ ἀμερῶν συγκεῖσθαι.
Μιχαήλ Ψελλός:
ἐκεῖνος γὰρ (αναφέρεται στον Πλάτωνα) καὶ πανταχοῦ μὲν τῶν ἑαυτοῦ διαλόγων τὸν περὶ τῶν θεῶν καὶ τῆς αὐτῶν διακατοχῆς ἐκθειάζει λόγον,
ἐν δὲ τῷ Φαίδρῳ καὶ μάλιστα ἐπιδείκνυσι. τὰ γὰρ τοῦ Λυσίου παραξέων τοῦ ῥήτορος, ὁπόσα ἐκεῖνος τὸν καλὸν
Φαῖδρον ἐσχηματίσατο—μεμηνότα μὲν τὸν ἐρῶντα δεικνύς, σωφρονοῦντα δὲ τὸν μὴ ἐρῶντα—ἐπειδὴ μὴ διέ στειλε τὴν τῆς μανίας ὁμωνυμίαν, καὶ οὕτω που ἐν τῷ διαλόγῳ φησίν·
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

Νίκο καλημέρα,

σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, πρόκειται όμως για ρηματικό τύπο, μετοχή του παραξέω = ξύνω ελαφρά, χρησιμοποιούμενο εδώ μεταφορικά με την έννοια του "ασχολούμαι ακροθιγώς"!

Χρόνια Πολλά σε όλους!
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis »

Γεια σας
Γιώργο έχεις δίκιο. Οι συσχετισμοί μου ήσαν πρόχειροι, "παραξέοντες" και στηρίχθηκαν στην ηχητική συνάφεια. Αντάξιοι εκείνων του Πορτοκάλος στην ταινία My Big Fat Greek Wedding. Δεν είδα καθόλου τα συμφραζόμενα και δεν με έβαλε (ενώ θα έπρεπε) σε σκέψεις η απουσία ενικού. Της νύχτας τα καμώματα.. Αν μη τι άλλο έμαθα κάτι. Σε ευχαριστώ και Καλά Χριστούγεννα.
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης