Πράγματι το ζητούμενο είναι να σπάει το ψυχρό σε κάποιες φάσεις αμφίδρομο Άσκηση ↔ Λύση.
Αυτό επιτυγχάνεται όταν ανοίγονται Μαθηματικοί Διάλογοι, με βάση κάποιο προτεινόμενο πρόβλημα ή γενικότερο θέμα.
Οι διάλογοι αυτοί πιστοποιούν την άρρηκτη σχέση μεταξύ της θεωρίας και της καλής επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Ένα τέτοιο Μαθηματικό θεωρητικό γίγνεσθαι που δημιουργεί προαπαιτούμενο, ώστε να λειτουργεί και το μυαλό κατά την εφαρμογή του στην πράξη δηλαδή την επίλυση αντίστοιχης άσκησης είναι η Απαλοιφή.
Η άλγεβρα που στις μέρες μας και σε πλάτος αναλώνεται, κυρίως στις ανισότητες ίσως λόγω της σημασίας τους στους ευρύτερους Διαγωνιστικούς Διαγωνισμούς, έχει εκτός των άλλων μεγάλων της στιγμών το πλεονέκτημα να αναγκάζει το μυαλό να λειτουργεί σε επίπεδο έξυπνων χειρισμών της θεωρίας.
Ποιος δεν θυμάται τα τεχνάσματα που όμως δεν ήταν magical combinations, αλλά ήταν αποτέλεσμα της σε βάθος γνώσης της θεωρίας, όπως ο τρόπος επίλυσης ενός ομογενούς συστήματος βαθμού μεγαλύτερου του 1 (με βάση τον μετασχηματισμό

, που αργότερα τον συναντούσε ο μαθητής και σαν φοιτητής πλέον στις διαφορικές) ή την μέθοδο του σταυροειδούς πολλαπλασιασμού (Bezout) κ.τ.λ.;
Και όλα αυτά τα απίστευτα προπονητικά για τον Μαθηματικό νου διδάσκονταν στο Λύκειο και ενίοτε από την Α΄ Λυκείου.
Ναι ένα τέτοια σημαντικότατο Αλγεβρικό - Μαθηματικό γίγνεσθαι είναι η ΑΠΑΛΟΙΦΗ.
Ίσως η πρώτη επαφή με την Απαλοιφή να πρέπει να είναι μέσω γραμμικού συστήματος

ή

.
Θεωρώ εν κατακλείδι ότι η Απαλοιφή θα μπορούσε να διδαχτεί σε κάποια φάση στο Λύκειο αφού συμβάλει κατά την άποψη μου στο δέσιμο της θεωρίας με την επίλυση κατά έξυπνο τρόπο αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τον νου να "στροφάρει" και μάλιστα εντυπωσιακά.
(*) Παρεμπιπτόντως έχω μπροστά μου ένα «απαγορευμένο για τα νύν δεδομένα» θέμα Απαλοιφής (πάνω σε ένα γενικότερο θέμα με το οποίο ασχολούμαι) και που σας το καταθέτω:
Απαλείψτε το τόξο

από τις εξισώσεις,