.Ποιά είναι η άποψη σας;
Συντονιστής: emouroukos
. Το
ειναι οριακο σημειο του πεδιου ορισμου και κατα συνεπεια το οριο εχει νοημα. Το γεγονος οτι το
ειναι επισης οριακο σημειο του συμπληρωματικου του πεδιου ορισμου δε νομιζω οτι αλλαζει κατι.
είναι απροσδιόριστο.
δεν εχει σημασια - αρκει που οριζεται για τιμες οσοδηποτε κοντα στο
.
σημειο συσσωρευσης του 
, ακομα κι αν οριζοταν στο
με
. Πραγματι, για την παραγωγο δεν αρκει το σημειο να ειναι σημειο συσσωρευσης του πεδιου ορισμου - πρεπει να ειναι εσωτερικο του σημειο. Εδω το γεγονος οτι η συναρτηση δεν οριζεται οσοδηποτε κοντα στο
αποκλειει την παραγωγιση.
. Σε αυτόν τον μετρικό χώρο δεν μπορώ να διαφωνήσω ότι το όριο υπάρχει και είναι 1. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα αφορά τον
σαν μετρικό χώρο. Επειδή λοιπόν δεν μας έχουν δώσει όλες τις τιμές της συνάρτησης, και επειδή υπάρχουν σημεία όσο κοντά θέλουμε στο 0, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το όριο.
. Υποθετουμε οτι
, οτι η συναρτηση
απεικονιζει το
στο
και οτι
ειναι ενα οριακο σημειο του
. Τοτε
αν και μονο αν για καθε
υπαρχει
τετοιο ωστε, για καθε
με
ισχυει
.
ακομα κι αν θεωρησουμε το
ολοκληρο ως το χωρο μας.Σ'αυτο εχεις δικιο Χρηστο αλλα δεν ειναι εκει το θεμα. Το θεμα ειναι αν αυτο εχει ως συνεπεια τη μη υπαρξη του οριου. Συμφωνα με τον ορισμο του Rudin (και με των περισσοτερων, απ'οσο εχω δει) οχι, αλλα μου φαινεται πως υπαρχουν και οι αντιθετοι συγγραφεις!chris_gatos έγραψε:η αντιληψη μου λέει πως δε μπορίς να βρείς διάστημα (-δ,δ) οσοδήποτε μικρό , γιατί μονίμως ξεφυτρώνουν αυτές οι αναθεματισμένες οι τιμές που προανέφερα.
Καλημέρα!
ειναι σημειο συσσωρευσης του
αν υπαρχουν στοιχεια του
(διαφορα του
) οσοδηποτε κοντα του ακομα κι αν υπαρχουν στοιχεια που δεν ανηκουν στο Α οσοδηποτε κοντα του.
ειναι σημειο συσσωρευσης του πεδιου ορισμου.
ανηκουν στο
.Θαυμασια.chris_gatos έγραψε:Mαθηματικη ανάλυση louis brand :
Aν r συγκεκριμένος πραγματικός αριθμός και δ τυχαίος θετικός, τότε το σύνολο των σημείων του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ μήκους 2δ , r-δ<χ<r+δ, ονομάζεται δ-περιοχή του r. Για κάθε εκλογή δ έχουμε μια αντίστοιχη περιοχή του r.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ
Ένα σημείο ξ που μπορεί να ανήκει ή να μην ανήκει σ'ένα σύνολο S, λέγεται σημείο συσσώρευσης του s αν κάθε ΠΕΡΙΟΧΗ
του ξ, οσοδήποτε μικρή περιέχει ένα σημείο του συνόλου διαφορετικό απο το ξ.
Φυσικα μπορουμε. Που ειναι το προβλημα; Οι περιοχες τουΤο ερώτημα μου είναι ...
Μπορούμε να μιλάμε για περιοχή, όταν για κάθε (-δ,δ)-{0} μπορώ να βρώ 1/κπ που δεν ορίζεται η συνάρτηση, ώστε στη συνέχεια να μιλήσουμε και για το σημείο συσσώρευσης;
δεν εξαρτωνται σε τιποτα απο το πεδιο ορισμου της συναρτησης. Ξανακοιτα τον ορισμο που εδωσες. Βλεπεις να υπεισερχεται το
στον ορισμο της περιοχης;
.
σαν μετρικό χώρο δεν έιχα εκφραστεί καλά. Εννοούσα ότι σκεφτόμουν το
σαν πεδίο ορισμού για το οποίο όμως δεν μας έχουν δοθεί ορισμένες τιμές. Τώρα που το ξανασκέφτομαι όμως νομίζω πως έχεις δίκιο. Έτσι όπως ορίζεται η συνάρτηση δεν μπορεί παρά το πεδίο ορισμού να είναι μόνο το Α και για αυτό το πεδίο ορισμού, ο ορισμός πράγματι λέει ότι υπάρχει το όριο.
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης