συνάρτηση
για την οποία
,
. Να δείξετε ότι υπάρχει αριθμός
τέτοιος ώστε
για κάθε
.Συντονιστής: emouroukos
συνάρτηση
για την οποία
,
τέτοιος ώστε
για κάθε
.Μια λύση χωρίς μονοτονία:fotios έγραψε:Θεωρούμε την παραγωγίσιμη και ορισμένη στο διάστημασυνάρτηση
για την οποία
,
τέτοιος ώστε
για κάθε
.
, έχουμε :
.
είναι συνεχής στο
ως παραγωγίσιμη άρα υπάρχει
, τέτοιος ώστε
για κάθε
.
και να δείξεις ότι η
είναι η σταθερή συνάρτηση μιας και δεν είναι ούτε γνησίως αύξουσα αλλά ούτε και γνησίως φθίνουσα επειδή
. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που επιθυμεί να διαλευκάνει η άσκηση. (Εναλλακτικά το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια επίλυσης της δοθείσας διαφορικής εξίσωσης ή φυσικά όπως το έλυσες εσύ.)Κάπου τα μπλέκουμε εδώ: Η σταθερές δεν είναι, βέβαια, ούτε γνησίως αύξουσες ούτε γνησίως φθίνουσες. Αλλά αυτό που λες είναι ότι αν μία συνάρτηση δεν είναι ούτε γνησίως αύξουσα ούτε γνησίως φθίνουσα, τότε είναι σταθερή. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα. Λόγου χάρη ηfotios έγραψε:<...> να δείξεις ότι ηείναι η σταθερή συνάρτηση μιας και δεν είναι ούτε γνησίως αύξουσα αλλά ούτε και γνησίως φθίνουσα επειδή
. <...>
δεν είναι ούτε γνησίως αύξουσα ούτε γνησίως φθίνουσα σε οποιοδήποτε διάστημα περιέχει το
, αλλά δεν είναι σταθερή.
των υποδιαστημάτων που αναφέρεις. Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά την πρόταση που έχω γράψει θα δεις ότι δεν υπονοεί ή δηλώνει ότι κάθε μη αύξουσα και μη φθίνουσα συνάρτηση είναι σταθερή αλλά κάθε συνάρτηση που είναι μη αύξουσα και μη φθίνουσα επειδή
είναι σταθερή!
και παραγωγίσιμη στο
συνάρτηση
. Αν
για κάθε
, τότε η
είναι η σταθερή συνάρτηση στο
. Για κάθε
για τα οποία
έχουμε ότι υπάρχει
τέτοιο ώστε
για κάποιο
. Επειδή
για κάθε
τότε
.Θα διαφωνήσω. Γι' αυτό επισήμανα το σημείο που γράφεις μιας και δεν είναι. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει το "μιας";fotios έγραψε: Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά την πρόταση που έχω γράψει θα δεις ότι δεν υπονοεί ή δηλώνει ότι κάθε μη αύξουσα και μη φθίνουσα συνάρτηση είναι σταθερή
Άλλωστε, η πασίγνωστη απόδειξη που δίνεις ότι η μηδενική παράγωγος συνεπάγεται σταθερή συνάρτηση ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ περί γνησίως αύξουσας/φθίνουσας συνάρτησης. Αντιθέτως, ΠΡΩΤΑ δείχνουμε ότι η μηδενική παράγωγος συνεπάγεται σταθερή συνάρτηση και META καταλήγουμε ότι δεν είναι γνησίως αύξουσα/φθίνουσα.fotios έγραψε:<...> να δείξεις ότι ηείναι η σταθερή συνάρτηση μιας και δεν είναι ούτε γνησίως αύξουσα αλλά ούτε και γνησίως φθίνουσα επειδή
. <...>
". Κοινώς, "μία συνάρτηση είναι η σταθερή συνάρτηση κάθε φορά που δεν είναι γνησίως αύξουσα αλλά ούτε γνησίως φθίνουσα εξ'αιτίας του ότι ισχύει
", που τη βρίσκω αληθή και γλωσσικά ακριβή.Επανέρχομαι μόνο και μόνο επειδή μας διαβάζουν μαθητές και καλό είναι να μην τους μπερδεύουμε. Πάντως δεν θα επανέλθω γιατί για μένα το θέμα είναι τετριμμένο. Σίγουρα αν το έγραφε έτσι φοιτητής μου σε διαγώνισμα, θα έχανε κάποια δέκατα λόγω έλλειψης κατανόησης του ουσιώδους από το επουσιώδες σε έναν μαθηματικό συλλογισμό.fotios έγραψε:... μία συνάρτηση είναι η σταθερή συνάρτηση κάθε φορά που δεν είναι γνησίως αύξουσα αλλά ούτε γνησίως φθίνουσα εξ'αιτίας του ότι ισχύει", που τη βρίσκω αληθή και γλωσσικά ακριβή.
.
.
.Φίλε Φώτη,fotios έγραψε:Εφόσον δε γνωρίζω κανέναν προσωπικά όλοι είναι ίσοι, κρίνω απλά αυτό που λένε και όχι το ποιοι είναι ή που δουλεύουν. Δε με αφορά αν εργάζονται στο Cambridge, στο Harvard ή στο μικρότερο φροντιστήριο της χώρας. Στα μαθηματικά και στην επιστήμη η πρόταση "σπούδασα εκεί", "δουλεύω εδώ", κ.ο.κ. δεν καθορίζουν την αλήθεια των λεγομένων των ανθρώπων. Για να σου πω την αλήθεια, δεν κοιτάω ουδέποτε σε ποιον απαντάω (ούτε καν γνωρίζω αν είναι μαθητής ή εκπαιδευτικός), διαβάζω το κείμενο και αν διαφωνώ, διαφωνώ αν όχι δεν απαντάω. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί βρίσκεις το (παραπάνω) παράδειγμα μου ασεβές, νομίζω ότι είναι πολύ εύστοχο.
Φιλικά
Φώτης
Γνωριζόμαστε προσωπικά και δε το θυμάμαι, γιατί μόνο ένας άνθρωπος που με έζησε θα ήταν πιθανόν σε θέση να έχει γνώση αυτής της πληροφορίας. Θα ήταν ιδιαίτερα συνετό από μέρους σου να μην κρίνεις με τόση ευκολία. Όπως δεν έκρινα και εγώ κανέναν ως άνθρωπο εδώ μέσα.S.E.Louridas έγραψε:. . . Καλό θα είναι, όμως να αγαπήσεις και πάλι τον εαυτό σου . . .
Καλώς, ανακαλώ το σημείο αυτό.fotios έγραψε:Γνωριζόμαστε προσωπικά και δε το θυμάμαι, γιατί μόνο ένας άνθρωπος που με έζησε θα ήταν πιθανόν σε θέση να έχει γνώση αυτής της πληροφορίας. Θα ήταν ιδιαίτερα συνετό από μέρους σου να μην κρίνεις με τόση ευκολία. Όπως δεν έκρινα και εγώ κανέναν ως άνθρωπο εδώ μέσα.S.E.Louridas έγραψε:. . . Καλό θα είναι, όμως να αγαπήσεις και πάλι τον εαυτό σου . . .
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες