Θέλω να μοιάσω ...

Συντονιστής: gbaloglou

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Θέλω να μοιάσω ...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Πέμ Δεκ 18, 2025 12:24 pm

Θέλω να  μοιάσω.png
Θέλω να μοιάσω.png (34.65 KiB) Προβλήθηκε 314 φορές
Η ευθεία y=-1 τέμνει τον κύκλο x^2+y^2=9 στα σημεία B , C και η ευθεία y=\dfrac{23}{9} σε δύο άλλα

σημεία , από τα οποία το "αριστερότερο" ονομάζουμε A . Η χορδή που συνδέει το A με τον νότιο πόλο S

τέμνει την BC στο P . Ο κύκλος (A,B,P) τέμνει την AC στο T . Δείξτε ότι : ABT\approx ASC .

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής

Re: Θέλω να μοιάσω ...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Παρ Δεκ 19, 2025 12:56 pm

KARKAR έγραψε:
Πέμ Δεκ 18, 2025 12:24 pm
Θέλω να μοιάσω.pngΗ ευθεία y=-1 τέμνει τον κύκλο x^2+y^2=9 στα σημεία B , C και η ευθεία y=\dfrac{23}{9} σε δύο άλλα

σημεία , από τα οποία το "αριστερότερο" ονομάζουμε A . Η χορδή που συνδέει το A με τον νότιο πόλο S

τέμνει την BC στο P . Ο κύκλος (A,B,P) τέμνει την AC στο T . Δείξτε ότι : ABT\approx ASC .
Οι συντεταγμένες των B,C προκύπτουν από τη λύση του συστήματος {{x}^{2}}+{{y}^{2}}=9 και y=-1 , άρα έχουμε: B\left( -2\sqrt{2},-1 \right),C\left( 2\sqrt{2},-1 \right) και η συντεταγμένες του A από τη λύση του συστήματος {{x}^{2}}+{{y}^{2}}=9 και y=\dfrac{23}{9} , άρα έχουμε για το μικρότερο x (αφού το A είναι το αριστερότερο σημείο) B\left( -\dfrac{10\sqrt{2}}{9},\dfrac{23}{9} \right) και φυσικά ο νότιος πόλος έχει συντεταγμένες S\left( 0,-3 \right) .

Είναι \angle ATB\overset{A,T,P,B\,\,o\mu o\kappa \upsilon \kappa \lambda \iota \kappa \alpha }{\mathop{=}}\,\angle APB=\dfrac{\overset\frown{AB}+\overset\frown{SC}}{2}=\dfrac{\overset\frown{AB}+\overset\frown{BC}}{2}=\dfrac{\overset\frown{ABS}}{2}=\angle ACS:\left( 1 \right) και
\cos \left( \angle BAT \right)=\cos \left( \angle BAC \right)=\dfrac{\overrightarrow{AB}\cdot \overrightarrow{AC}}{\left| \overrightarrow{AB} \right|\cdot \left| \overrightarrow{AC} \right|}=\dfrac{\overrightarrow{SA}\cdot \overrightarrow{SC}}{\left| \overrightarrow{SA} \right|\cdot \left| \overrightarrow{SC} \right|}=\cos \left( \angle ASC \right) και επειδή η συνάρτηση συνημίτονο είναι γνήσια φθίνουσα στο διάστημα \left( 0,\pi  \right) θα είναι \angle BAT=\angle ASC:\left( 2 \right).

Από \left( 1 \right),\left( 2 \right) προκύπτει ότι τα εν λόγω τρίγωνα έχουν δύο γωνίες ίσες άρα είναι όμοια.
Σχόλιο: οι πράξεις αφήνονται για τα «μηχανάκια»

Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης