ισχύει
(με τον συνήθη συμβολισμό των πλευρών). Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το τρίγωνο είναι ορθογώνιο χωρίς τη χρήση του Πυθαγορείου θεωρήματος;
Συντονιστής: gbaloglou
ισχύει
(με τον συνήθη συμβολισμό των πλευρών). Μπορούμε να 

, εφόσον 
, απορ.
, με
οπότε αφού πρόκειται για γωνία τριγώνου, η ισότητα ισχύει μόνον όταν
.
ώστε
. Από την ομοιότητα των τριγώνων
και
παίρνουμε
.
, οπότε 
και
(με την αναλογία και την κοινή
περιεχόμενη) είναι όμοια και μας δίνουν 
και τελικά
.
του ορθογωνίου τριγώνου
προκύπτουν από ομοιότητες τριγώνων οι
και
, οπότε
. Γιώργος Μήτσιος έγραψε: Κυρ Νοέμ 07, 2021 4:05 pm Χαιρετώ τους Φίλους! Μια προσπάθεια..
Χωρίς Πυθαγόρειο ..Γ.Β.png
Θεωρώ τοώστε
. Από την ομοιότητα των τριγώνων
και
παίρνουμε
.
Ισχύει, οπότε
Τώρα και τα τρίγωνακαι
(με την αναλογία και την κοινή
περιεχόμενη) είναι όμοια και μας δίνουν
άρακαι τελικά
.
Φιλικά, Γιώργος.
Καλημέρα και καλή εβδομάδαgeorge visvikis έγραψε: Σάβ Νοέμ 06, 2021 4:50 pm Σε τρίγωνοισχύει
αποδείξουμε ότι το τρίγωνο είναι ορθογώνιο χωρίς τη χρήση του Πυθαγορείου θεωρήματος;

λαμβάνω τα σημεία
ωστε 
είναι όμοια ,λόγω της
και της κοινής γωνίας 

Μ αρέσει η λύση σου ΓιάννηSTOPJOHN έγραψε: Δευ Νοέμ 08, 2021 1:42 pmΚαλημέρα και καλή εβδομάδαgeorge visvikis έγραψε: Σάβ Νοέμ 06, 2021 4:50 pm Σε τρίγωνοισχύει
αποδείξουμε ότι το τρίγωνο είναι ορθογώνιο χωρίς τη χρήση του Πυθαγορείου θεωρήματος;
στηνλαμβάνω τα σημεία
ωστε
Τα τρίγωναείναι όμοια ,λόγω της
και της κοινής γωνίας
Οποτε
![]()
Θεωρώ τοgeorge visvikis έγραψε: Σάβ Νοέμ 06, 2021 4:50 pm Σε τρίγωνοισχύει
ώστε
και το
ώστε 
παίρνουμε
και
.
. Τότε
και
είναι (λόγω ΠΠΠ) ίσα συνεπώς
.
Σ' ευχαριστώ πάλι Γιώργο και γι' αυτή την προσέγγιση και να πω ότι μία παραλλαγή (με ελάχιστες διαφορές) είναι και η δική μου λύσηΓιώργος Μήτσιος έγραψε: Τετ Νοέμ 10, 2021 9:13 pm Χαιρετώ και πάλι!Θεωρώ τοgeorge visvikis έγραψε: Σάβ Νοέμ 06, 2021 4:50 pm Σε τρίγωνοισχύει
αποδείξουμε ότι το τρίγωνο είναι ορθογώνιο χωρίς τη χρήση του Πυθαγορείου θεωρήματος;ώστε
και το
ώστε
Από τα όμοιαπαίρνουμε
και
.
Με πρόσθεση έχουμε. Τότε
![]()
και τα τρίγωνακαι
είναι (λόγω ΠΠΠ) ίσα συνεπώς
.
Τέλος![]()
Φιλικά, Γιώργος
στην απόδειξη του Γιάννη (#7)! Βεβαίως όλες αυτές οι αποδείξεις βασίζονται σε χρήση λόγων και ομοίων τριγώνων, ενώ αυτή που "θα μπορούσε να είχε παρουσιάσει ο Ευκλείδης" (#5), χρησιμοποιεί μόνον γνώσεις του Πρώτου Βιβλίου (τον ίδιο μηχανισμό με αυτήν του ευθέος, χωρίς όμως να βασίζεται σ' αυτό): η απόδειξη αυτή χρησιμοποιεί εναντιοστροφή, αν δηλαδή η γωνία
είναι αμβλεία τότε
(όπως εδώ, %5), ενώ αν η γωνία
είναι οξεία τότε
(όπως στο συνημμένο)^ αν δηλαδή
τότε
.
και 
προκύπτει ότι
(αφού είναι γωνία τριγώνου).Γιώργο θα απαντούσα αρνητικά, καθώςgeorge visvikis έγραψε: Κυρ Νοέμ 21, 2021 7:24 pm Θα δώσω μία τριγωνομετρική λύση και αφήνω την νομιμότητά της στην κρίση σας.
Χωρίς Πυθαγόρειο.png
Είναι
Ομοίως είναικαι
Απόπροκύπτει ότι
(αφού είναι γωνία τριγώνου).
Έχω επιφυλάξεις για το αν η τελευταία ισοδυναμία σχετίζεται ή όχι με το Πυθαγόρειο θεώρημα.
, και για να ταυτίζεται η προβολή
του (όποιου)
με το
πρέπει και αρκεί να είναι ορθή η γωνία
.gbaloglou έγραψε: Δευ Νοέμ 22, 2021 12:11 pmΓιώργο θα απαντούσα αρνητικά, καθώςgeorge visvikis έγραψε: Κυρ Νοέμ 21, 2021 7:24 pm Θα δώσω μία τριγωνομετρική λύση και αφήνω την νομιμότητά της στην κρίση σας.
Χωρίς Πυθαγόρειο.png
Είναι
Ομοίως είναικαι
Απόπροκύπτει ότι
Έχω επιφυλάξεις για το αν η τελευταία ισοδυναμία σχετίζεται ή όχι με το Πυθαγόρειο θεώρημα., και για να ταυτίζεται η προβολή
του (όποιου)
με το
.
cosA0.png
george visvikis έγραψε: Δευ Νοέμ 22, 2021 5:35 pmgbaloglou έγραψε: Δευ Νοέμ 22, 2021 12:11 pmΓιώργο θα απαντούσα αρνητικά, καθώςgeorge visvikis έγραψε: Κυρ Νοέμ 21, 2021 7:24 pm Θα δώσω μία τριγωνομετρική λύση και αφήνω την νομιμότητά της στην κρίση σας.
Χωρίς Πυθαγόρειο.png
Είναι
Ομοίως είναικαι
Απόπροκύπτει ότι
Έχω επιφυλάξεις για το αν η τελευταία ισοδυναμία σχετίζεται ή όχι με το Πυθαγόρειο θεώρημα., και για να ταυτίζεται η προβολή
του (όποιου)
με το
.
cosA0.png
Σ' ευχαριστώ Γιώργο για την απάντηση.
, ΔΕΝ το χρειαζόμαστε για τις
και
!Γιώργο στην παραπάνω προσέγγιση Bαρουχάκη (#3) ... απαιτείται η επιμεριστική ιδιότηταΓιώργος Ρίζος έγραψε: Κυρ Νοέμ 07, 2021 1:49 pm Διακριτικά, σε π.μ. ο αγαπητός Γιώργος Βισβίκης έθεσε τον εύστοχο προβληματισμό για τους τύπους τριγωνομετρικών αθροισμάτων: "για την απόδειξη των οποίων χρειάζονται οι τριγωνομετρικοί αριθμοί αθροίσματος γωνιών που με τη σειρά τους αποδεικνύονται με το Πυθαγόρειο. Εκτός κι αν υπάρχει άλλη απόδειξη".
Αναζητώντας, λοιπόν, άλλες αποδείξεις, εντόπισα την εξής:
Πανάκης 1978.jpg
Τριγωνομετρία Ι. Πανάκη, Β΄ Λυκείου ΟΕΔΒ 1978 (το σχολικό μου βιβλίο)
Εκεί βλέπω ότι χρειάζεται αναλυτική έκφραση εσωτερικού γινομένου, του οποίου η "σύγχρονη" απόδειξη χρησιμοποιεί Νόμο Συνημιτόνων, οπότε ... εμφανίζεται πάλι το Πυθαγόρειο Θεώρημα.
Πάμε, λοιπόν, σε μια παλιά Αναλυτική Γεωμετρία (Βαρουχάκη κ.α. ΟΕΔΒ, νομίζω 1983)
Εκεί δίνει πρώτα τις γραμμικές ιδιότητες του εσωτερικού γινομένου και κατόπιν την αναλυτική έκφρασή του.
Βαρουχάκης (2).jpg
Bαρουχάκης (1).jpg
Έτσι, δεν φαίνεται να εμπλέκεται το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Τι λέτε;
... και η υπόθεση μπλέκει άσχημα, νομίζω...Υπάρχει συγκεκριμένα θέμα με την κυκλωμένη ισότητα στο συνημμένο: δεν νομίζω ότι προκύπτει η εκεί απαιτούμενη επιμεριστικότητα από τον ορισμό εσωτερικού γινομένου διανυσμάτων μέσω συνημιτόνου.gbaloglou έγραψε: Τρί Νοέμ 23, 2021 9:58 pm Γιώργο στην παραπάνω προσέγγιση Bαρουχάκη (#3) ... απαιτείται η επιμεριστική ιδιότητα... και η υπόθεση μπλέκει άσχημα, νομίζω...
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 1 επισκέπτης