είναι διαδοχικοί όροι αριθμητικής προόδου.Να βρείτε τον πραγματικό αριθμό
καθώς και τις ρίζες.Ένα 24ωρο για μαθητές.
Συντονιστής: polysot
είναι διαδοχικοί όροι αριθμητικής προόδου.
καθώς και τις ρίζες.
έχω
και έστω ρίζες
με 
παρατηρούμε ότι οι λύσεις της αρχικής είναι
η 
οι οποίοι είναι όροι αριθμιτικής προόδου άρα έστω d η διαφορά προόδου είναι
και
και από vieta έχω
το οποίο μετά απο πράξεις δίνει τα ζευγάρια
όμωs στην αρχική πρέπει
άρα δεκτά είναι μόνο τα 2 πρώτα ζευγάργια και έχω
και
άρα
και 

Ναι. Η άσκηση είναι από τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σ.Μ.Α (προ αμνημονεύτων χρόνων). Είχε δοθεί έτσι, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση. Η εξήγηση είναι ότι αφού μιλάμε για αριθμητική πρόοδο, η εξίσωση έχει πραγματικές ρίζες και αφού είναι διτετράγωνη θα έχει δύο ή τέσσερις ρίζες. Αν όμως είναι δύο τότε δεν έχει νόημα η αριθμητική πρόοδος. Άρα οι ρίζες είναι τέσσερις.
Ναι την ίδια σκέψη ακριβώς έκανα και εγώ! Οπότε μια ωραία εξωσχολική λύση θα ήταν με γενικευμένο vietta!george visvikis έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 4:13 pmΝαι. Η άσκηση είναι από τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σ.Μ.Α (προ αμνημονεύτων χρόνων). Είχε δοθεί έτσι, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση. Η εξήγηση είναι ότι αφού μιλάμε για αριθμητική πρόοδο, η εξίσωση έχει πραγματικές ρίζες και αφού είναι διτετράγωνη θα έχει δύο ή τέσσερις ρίζες. Αν όμως είναι δύο τότε δεν έχει νόημα η αριθμητική πρόοδος. Άρα οι ρίζες είναι τέσσερις.
ωραία ιδέα αλλά πως θα υλοποιηθεί σε διτετράγωνη;Τσιαλας Νικολαος έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 4:29 pmΝαι την ίδια σκέψη ακριβώς έκανα και εγώ! Οπότε μια ωραία εξωσχολική λύση θα ήταν με γενικευμένο vietta!george visvikis έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 4:13 pmΝαι. Η άσκηση είναι από τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σ.Μ.Α (προ αμνημονεύτων χρόνων). Είχε δοθεί έτσι, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση. Η εξήγηση είναι ότι αφού μιλάμε για αριθμητική πρόοδο, η εξίσωση έχει πραγματικές ρίζες και αφού είναι διτετράγωνη θα έχει δύο ή τέσσερις ρίζες. Αν όμως είναι δύο τότε δεν έχει νόημα η αριθμητική πρόοδος. Άρα οι ρίζες είναι τέσσερις.![]()
Καλησπέρα!! Είναι εξωσχολικό το γενικευμένο vietta! Δεν είναι η ειδική περίπτωση του σχολείου4ptil έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 4:45 pmωραία ιδέα αλλά πως θα υλοποιηθεί σε διτετράγωνη;Τσιαλας Νικολαος έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 4:29 pmΝαι την ίδια σκέψη ακριβώς έκανα και εγώ! Οπότε μια ωραία εξωσχολική λύση θα ήταν με γενικευμένο vietta!george visvikis έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 4:13 pmΝαι. Η άσκηση είναι από τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σ.Μ.Α (προ αμνημονεύτων χρόνων). Είχε δοθεί έτσι, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση. Η εξήγηση είναι ότι αφού μιλάμε για αριθμητική πρόοδο, η εξίσωση έχει πραγματικές ρίζες και αφού είναι διτετράγωνη θα έχει δύο ή τέσσερις ρίζες. Αν όμως είναι δύο τότε δεν έχει νόημα η αριθμητική πρόοδος. Άρα οι ρίζες είναι τέσσερις.![]()
ρωτώ γιατί η δικιά μου απόδειξη είναι κάπως βαρετή και άκομψη.![]()
οι ρίζες ,με
την διαφορά της προόδου.
άρα
.
.
.
τότε
οπότε 
τότε
οπότε αντικαθιστώντας
που δίνει
,εύκολα βλέπουμε πως τότε στην αρχική είναι
οπότε δεν προκύπτουν 4 ρίζες (αυτό δεν ισχύει,είχα λάθος στις πράξεις) .
.
έχουμε πάλι λύσεις .ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 5:22 pm Μάλλον αυτό εννοεί ο κύριος Νίκος.
Έστωοι ρίζες ,με
την διαφορά της προόδου.
Είναιάρα
.
Επίσης.
Επίσης.
Αντότε
οπότε
Αν ήταντότε
οπότε αντικαθιστώντας
που δίνει
οπότε δεν προκύπτουν 4 ρίζες.
Άρα.
Πως δικαιολογείται τοΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 5:22 pm Μάλλον αυτό εννοεί ο κύριος Νίκος.
Έστωοι ρίζες ,με
την διαφορά της προόδου.
Είναιάρα
.
Επίσης.
Επίσης.
Αντότε
οπότε
Αν ήταντότε
οπότε αντικαθιστώντας
που δίνει
Άρα.
Θα μπορούσε να συντομεφθεί ως εξής.ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 5:22 pm εύκολα βλέπουμε πως τότε στην αρχική είναιοπότε δεν προκύπτουν 4 ρίζες
ρίζα είναι 
παίρνουμε
η 
οι ρίζες είναι
αριθμητική πρόοδος.
με
γιατί με βόλευε στην πληκτρολόγηση).Γιαgeorge visvikis έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 8:01 pm Δείτε το θέμα όπως δόθηκε στις Εισαγωγικές εξετάσεις για τη Σ.Μ.Α (1957). Η λύση είναι του Αριστείδη Πάλλα.
Αριθμητική πρόοδος-1.jpg.png
(Άλλαξα τομε
γιατί με βόλευε στην πληκτρολόγηση).
έχουμε ρίζες τις
οι οποίες είναι διαδοχικοί όροι αριθμητικής προόδου.Κύριε Σταύρο έκανα ένα λάθος στις πράξεις και μου έβγαινεΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 6:18 pmΠως δικαιολογείται τοΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 5:22 pm Μάλλον αυτό εννοεί ο κύριος Νίκος.
Έστωοι ρίζες ,με
την διαφορά της προόδου.
Είναιάρα
.
Επίσης.
Επίσης.
Αντότε
οπότε
Αν ήταντότε
οπότε αντικαθιστώντας
που δίνει
Άρα.
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 5:22 pm εύκολα βλέπουμε πως τότε στην αρχική είναιοπότε δεν προκύπτουν 4 ρίζες
.....Και για
έχουμε τις λύσεις που γράφει ο κ.Λάμπρος.αχχ, απέριψα αυτή τη λύση πιστεύοντας ότιΛάμπρος Κατσάπας έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 9:27 pmΓιαgeorge visvikis έγραψε: Παρ Μάιος 15, 2020 8:01 pm Δείτε το θέμα όπως δόθηκε στις Εισαγωγικές εξετάσεις για τη Σ.Μ.Α (1957). Η λύση είναι του Αριστείδη Πάλλα.
Αριθμητική πρόοδος-1.jpg.png
(Άλλαξα τομε
γιατί με βόλευε στην πληκτρολόγηση).
έχουμε ρίζες τις
οι οποίες είναι διαδοχικοί όροι αριθμητικής προόδου.
πράγμα
", νομίζω ότι όλα θα ήταν μια χαρά.
για τις οποίες η εξίσωση 

το 
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης