Μονά-ζυγά Συλλογή Ασκήσεων

Σ' αυτόν τόν φάκελο καταχωρούνται, γιά περιορισμένο χρονικό διάστημα, ασκήσεις πού προτείνονται από οποιοδήποτε μέλος, αλλά η επίλυσή τους αφήνεται ΜΟΝΟ στούς μαθητές.

Συντονιστής: polysot

Άβαταρ μέλους
Ανδρέας Πούλος

Re: Μονά-ζυγά Συλλογή Ασκήσεων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ανδρέας Πούλος » Πέμ Μαρ 08, 2018 11:52 pm

Διονύση,
θεωρώ κι εγώ ότι αυτή η προσέγγιση είναι ακριβώς στο πνεύμα της Συλλογής "Μονά-Ζυγά".

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Πέμ Οκτ 03, 2019 11:29 pm

Άσκηση 23 Εξετάστε αν μπορεί ένα άθροισμα διαφορετικών ανά δύο στοιχείων του συνόλου \{2, \, 2^3, \, 2^5, \, 2^7, \, ... \} να είναι τέλειο τετράγωνο.
τελευταία επεξεργασία από Mihalis_Lambrou σε Σάβ Οκτ 05, 2019 6:11 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Σάβ Οκτ 05, 2019 2:55 pm

Διαβάζοντας απρόσεκτα την άσκηση του Κύριου Μιχάλη προσπάθησα να λύσω την άσκηση με όλες τις δυνάμεις του 2... Έτσι προέκυψε μια άλλη άσκηση αρκετά πιο δύσκολη που όμως δεν ξέρω αν έχει λύση!! Να σημειώσω πως έχω λύση για άθροισμα 2 στοιχείων (που δεν μου αρέσει γιατί χρησιμοποιώ θεώρημα "bazzoka") και ψάχνω αν υπάρχει λύση για 3 η΄περισσότερα στοιχεία! Αν κάποιος βρει κάτι θα χαιρόμουν να μου το στείλει με πμ!! :D

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Οκτ 05, 2019 3:48 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Σάβ Οκτ 05, 2019 2:55 pm
Διαβάζοντας απρόσεκτα την άσκηση του Κύριου Μιχάλη προσπάθησα να λύσω την άσκηση με όλες τις δυνάμεις του 2... Έτσι προέκυψε μια άλλη άσκηση αρκετά πιο δύσκολη που όμως δεν ξέρω αν έχει λύση!! Να σημειώσω πως έχω λύση για άθροισμα 2 στοιχείων (που δεν μου αρέσει γιατί χρησιμοποιώ θεώρημα "bazzoka") και ψάχνω αν υπάρχει λύση για 3 η΄περισσότερα στοιχεία! Αν κάποιος βρει κάτι θα χαιρόμουν να μου το στείλει με πμ!! :D
Νίκο, πρώτα απ' όλα χαιρετίσματα στους Καλαματιανούς φίλους.

Ο λόγος που έγραψα την άσκηση μόνο με περιττές δυνάμεις του 2 είναι γιατί οι άρτιες είναι οι ίδιες τέλεια τετράγωνα. Δηλαδή έχουμε τέλειο τετράγωνο αν πάρουμε (μόνο) έναν προσθετέο. Για να αποφύγω αυτή την τετριμμένη περίπτωση, περιόρισα το αρχικό σύνολο.

Edit αργότερα: Η γραμμή που ακολουθεί είναι εσφαλμένη. Πρέπει να φύγει, όπως επισημαίνει ο Νίκος παρακάτω.

Αν δεν επιτρέψουμε αθροίσματα με έναν μόνο προσθετέο, τότε μπορούμε να εργαστούμε και με το \{2, \, 2^2, \, 2^3, \, 2^4, \, ... \}.

Η λύση και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια και, αν το δεις σωστά, είναι απλή (μια γραμμή).
τελευταία επεξεργασία από Mihalis_Lambrou σε Σάβ Οκτ 05, 2019 6:05 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Μάρκος Βασίλης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάρκος Βασίλης » Σάβ Οκτ 05, 2019 4:13 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Πέμ Οκτ 03, 2019 11:29 pm
Άσκηση 23 Εξετάστε αν μπορεί ένα άθροισμα διαφορετικών ανά δύο στοιχείων του συνόλου \{2, \, 2^3, \, 2^5, \, 2^7, \, ... \} να είναι τέλειο τετράφωνο.
Ως μουσικός, μου άρεσε πολύ αυτό με το «τετράφωνο». Ωραία άσκηση, παρεμπιπτόντως!

\textcolor{blue}{\forall after-maths}
Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Σάβ Οκτ 05, 2019 4:29 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Σάβ Οκτ 05, 2019 3:48 pm
Τσιαλας Νικολαος έγραψε:

Ο λόγος που έγραψα την άσκηση μόνο με περιττές δυνάμεις του 2 είναι γιατί οι άρτιες είναι οι ίδιες τέλεια τετράγωνα. Δηλαδή έχουμε τέλειο τετράγωνο αν πάρουμε (μόνο) έναν προσθετέο. Για να αποφύγω αυτή την τετριμμένη περίπτωση, περιόρισα το αρχικό σύνολο. Αν δεν επιτρέψουμε αθροίσματα με έναν μόνο προσθετέο, τότε μπορούμε να εργαστούμε και με το \{2, \, 2^2, \, 2^3, \, 2^4, \, ... \}.

Η λύση και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια και, αν το δεις σωστά, είναι απλή (μια γραμμή).
Κύριε Μιχάλη μπερδεύτηκα λίγο με τα λεγόμενα σας. Στην άσκηση που βάλατε δεν γίνεται να γραφτεί σαν τετράγωνο αν δεν κάνω κάποιο λάθος! Όμως αν βάλουμε στο σύνολο όλες τις δυνάμεις του 2 τότε γίνεται να γραφτεί το άθροισμα 2 τέτοιων στοιχείων ως τέλειο τετράγωνο. Όπως π.χ το 32+4=36. Μάλιστα σαν άθροισμα 2 στοιχείων έχω και τη μορφή των λύσεων! Αυτό που ψάχνω είναι αν υπάρχει κάτι για 3 προσθετεους και πάνω.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Οκτ 05, 2019 6:10 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Σάβ Οκτ 05, 2019 4:29 pm
Όμως αν βάλουμε στο σύνολο όλες τις δυνάμεις του 2 τότε γίνεται να γραφτεί το άθροισμα 2 τέτοιων στοιχείων ως τέλειο τετράγωνο. Όπως π.χ το 32+4=36.
Νίκο έχεις δίκιο. Διάβασα απρόσεκτα το σχόλιό σου.

Συνοψίζοντας: Η άσκηση όπως την είχα διατυπώσει αρχικά (περιττές δυνάμεις του 2) είναι σωστή. Λύνεται σε μία γραμμή, και ταιριάζει στον παρόντα φάκελο με τα "μονά-ζυγά". Για τις άρτιες δυνάμεις δεν ισχύει το αποτέλεσμα και κακώς το πρόσθεσα αργότερα.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Οκτ 05, 2019 6:13 pm

Μάρκος Βασίλης έγραψε:
Σάβ Οκτ 05, 2019 4:13 pm
Ως μουσικός, μου άρεσε πολύ αυτό με το «τετράφωνο». Ωραία άσκηση, παρεμπιπτόντως!
Μάρκο, διόρθωσα την τυπογραφική αβλεψία. Ευχαριστώ.

Πάντως δείχνει ότι τα Μαθηματικά είναι πρωτίστως αρμονία.

Να 'σαι καλά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Σάβ Οκτ 05, 2019 6:33 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Σάβ Οκτ 05, 2019 4:29 pm
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Σάβ Οκτ 05, 2019 3:48 pm
Τσιαλας Νικολαος έγραψε:

Ο λόγος που έγραψα την άσκηση μόνο με περιττές δυνάμεις του 2 είναι γιατί οι άρτιες είναι οι ίδιες τέλεια τετράγωνα. Δηλαδή έχουμε τέλειο τετράγωνο αν πάρουμε (μόνο) έναν προσθετέο. Για να αποφύγω αυτή την τετριμμένη περίπτωση, περιόρισα το αρχικό σύνολο. Αν δεν επιτρέψουμε αθροίσματα με έναν μόνο προσθετέο, τότε μπορούμε να εργαστούμε και με το \{2, \, 2^2, \, 2^3, \, 2^4, \, ... \}.

Κύριε Μιχάλη μπερδεύτηκα λίγο με τα λεγόμενα σας. Στην άσκηση που βάλατε δεν γίνεται να γραφτεί σαν τετράγωνο αν δεν κάνω κάποιο λάθος! Όμως αν βάλουμε στο σύνολο όλες τις δυνάμεις του 2 τότε γίνεται να γραφτεί το άθροισμα 2 τέτοιων στοιχείων ως τέλειο τετράγωνο. Όπως π.χ το 32+4=36. Μάλιστα σαν άθροισμα 2 στοιχείων έχω και τη μορφή των λύσεων! Αυτό που ψάχνω είναι αν υπάρχει κάτι για 3 προσθετεους και πάνω.
Αν και παραβιάζω τον κανονισμό αφού η ανάρτηση δεν είναι γραμμένη σε TEX
θα απαντήσω.

Για κάθε φυσικό N
υπάρχουν
a_{i},a_{i}\in \left \{ 0,1 \right \}

ώστε

N=\sum_{i=0}^{k}a_{i}2^{i}

Αν πάρεις N=4m^{2} έχεις όσες παραστάσεις θέλεις

Συμπλήρωμα.
Διόρθωσα ένα τυπογραφικό.
τελευταία επεξεργασία από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ σε Σάβ Οκτ 05, 2019 8:43 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Ορέστης Λιγνός
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης Λιγνός » Σάβ Οκτ 05, 2019 8:22 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Άσκηση 23 Εξετάστε αν μπορεί ένα άθροισμα διαφορετικών ανά δύο στοιχείων του συνόλου \{2, \, 2^3, \, 2^5, \, 2^7, \, ... \} να είναι τέλειο τετράγωνο.
Έστω ότι υπάρχουν k διαφορετικά στοιχεία του συνόλου, ώστε το άθροισμα τους να είναι τέλειο τετράγωνο. Έστω 2^{a_i} με i \in \{1,2, \ldots, k\} τα στοιχεία αυτά με τους a_i περιττούς.

Τότε, έχουμε 2^{a_1}+2^{a_2}+ \ldots 2^{a_k}=m^2 με τον m \in \mathbb{N}. Χωρίς βλάβη της γενικότητας, έστω a_i<a_j, αν i<j.

Έχω λοιπόν, 2^{a_1}(2^{a_2-a_1}+ \ldots +2^{a_k-a_1}+1)=m^2. Έχω προφανώς a_i-a_1 \geqslant 1 για κάθε i, άρα ο δεύτερος παράγοντας είναι περιττός, και αφού ο πρώτος είναι δύναμη του 2, οι δύο παράγοντες είναι πρώτοι μεταξύ τους.

Συνεπώς, υπάρχουν x,y φυσικοί ώστε 2^{a_1}=x^2, και 2^{a_2-a_1}+ \ldots +2^{a_k-a_1}+1=y^2. Ο a_1 όμως είναι περιττός, έστω a_1=2s+1, οπότε 2 \cdot (2^s)^2=x^2 \Rightarrow (\dfrac{x}{2^s})^2=2, οπότε ο 2 είναι τετράγωνο ρητού, άτοπο.

Edit : Διόρθωση τυπογραφικού λάθους. Ευχαριστώ τον κ.Σταύρο και τον κ.Μιχάλη που μου το επισήμαναν με Π.Μ.
τελευταία επεξεργασία από Ορέστης Λιγνός σε Κυρ Οκτ 06, 2019 12:05 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Κερδίζουμε ό,τι τολμούμε!
Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Σάβ Οκτ 05, 2019 9:56 pm

Κύριε Σταύρο ίσως δεν το διατύπωσα σωστά! Για άθροισμα 2 αριθμών έχω την μορφή όλων των λύσεων!! Για 3 και πάνω μπορούμε να βρούμε ΟΛΕΣ τις λύσεις?

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Οκτ 13, 2019 9:51 am

Ωραιότατα.

Ας δούμε την ίδια λύση αλλά με μικρή παραλλαγή στο τελείωμα για να δουν οι μαθητές ένα δεύτερο χρήσιμο εργαλείο:
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Εξετάζουμε ένα άθροισμα από διαφορετικούς μεταξύ τους αριθμούς του συνόλου. Με άλλα λόγια εξετάζουμε, ένα άθροισμα

2^{a_1}+2^{a_2}+ \ldots 2^{a_k} για κάποια διαφορετικά μεταξύ τους περιττά a_1< a_2<...< a_k.

Βγάζοντας κοινό παράγοντα και παρατηρώντας ότι το "μέσα" είναι "1 συν άθροισμα άρτιων", ο αριθμός γράφεται ως

2^{a_1}(2N +1).

Ο 2N+1 μπορεί να είναι ή να μην είναι τέλειο τετράγωνο (μας είναι αδιάφορο) όμως η (μοναδική) ανάλυση του 2^{a_1}(2N +1) σε πρώτους παράγοντες έχει περιττό πλήθος από δυάρια (συγκεκριμένα, a_1). Άρα δεν μπορεί να είναι τέλειο τετράγωνο αφού τα τέλεια τετράγωνα έχουν μόνο άρτιες δυνάμεις των πρώτων παραγόντων τους. Βλέπε:  (p_1^{t_1}...p_n^{t_n})^2= p_1^{2t_1}...p_n^{2t_n} . Τελειώσαμε.

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Κυρ Οκτ 13, 2019 11:12 am

Κύριε Μιχάλη καλημέρα! Το προηγούμενο Σάββατο έβαλα την άσκηση στην τάξη και την λύσαμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο! Για αυτό το Σάββατο τους έχω βάλει σαν άσκηση να βρουν ΟΛΕΣ τις λύσεις αθροίσματος 2 προσθετεων από το σύνολο με ΟΛΕΣ τις δυνάμεις του 2.
Αν κάποιος δεν βάλει την λύση μέχρι το Σάββατο θα την βάλω τότε όταν την ετοιμάσω με τους μαθητές. Επίσης για 3 προσθετεους έχω βρει ένα τύπο άπειρων λύσεων αλλά δεν έχω βρει τρόπο απόδειξης ότι είναι μοναδικές :(

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Οκτ 13, 2019 11:58 am

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Κυρ Οκτ 13, 2019 11:12 am
Το προηγούμενο Σάββατο έβαλα την άσκηση στην τάξη
Νίκο,

Συγχαρητήρια σε 'σένα και τους μαθητές σου που Σαββατιάτικα ασχολούνται με καλά Μαθηματικά.

Εύχομαι να σας μιμηθούν πολλοί.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Οκτ 14, 2019 8:06 am

Άσκηση 24 Δείξτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε από έναν φυσικό αριθμό στα κυκλάκια έτσι ώστε το άθροισμα των τεσσάρων αριθμών σε κάθε ευθεία του σχήματος να είναι περιττός αριθμός.

Ας την αφήσουμε 24 ώρες για τα παιδιά του Δημοτικού.
.
Συνημμένα
star 10.png
star 10.png (13.19 KiB) Προβλήθηκε 3250 φορές

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Σάβ Οκτ 19, 2019 2:48 pm

Επανέρχομαι στο θέμα δίνοντας τη λύση για το πρόβλημα 2 προσθετέων από το σύνολο με όλες τις δυνάμεις του 2

Έστω 2^n+2^k το άθροισμα με n<k

\cdotΑν n περιττός τότε

2^n+2^k=2^n(1+2^{k-n})

Όμως 2 πρώτος και αφού n περιττός πρέπει

2/1+2^{k-n} για να είναι τέλειο τετράγωνο

Αδύνατο αφού 1+2^{k-n} περιττός

\cdotΑν n άρτιος τότε

2^n+2^k=2^n(1+2^{k-n})

Αφού 2^n τέλειο τετράγωνο πρέπει 1+2^{k-n}=m^2\Rightarrow m^2-2^{k-n}=1

Από άμεση εφαρμογή Θ.Catalan έχω \boxed{m=3}, \boxed{k-n=3}

Άρα η μορφή λύσεων είναι (2^n, 2^{n+3}) για n άρτιο

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Νικόλα Κατερινόπουλο που μετέφερε την άσκηση σε Latex

Υ.Γ.2 Έχω βρει και άπειρες λύσεις για 3 προσθετέους της μορφής 2^n(1+2^{5}+2^{8}) αλλά δεν μπορώ να δείξω ότι είναι οι μοναδικές

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Σάβ Οκτ 19, 2019 3:47 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Σάβ Οκτ 19, 2019 2:48 pm

Αφού 2^n τέλειο τετράγωνο πρέπει 1+2^{k-n}=m^2\Rightarrow m^2-2^{k-n}=1

Από άμεση εφαρμογή Θ.Catalan έχω \boxed{m=3}, \boxed{k-n=3}
Δεν χρειάζεται κανένα θεώρημα του αγαπητού Catalan.
Το σχετικό θεώρημα δεν το γνωρίζω.
Αφού
m^2-2^{k-n}=1 ο m είναι περιττός.
Ετσι m=2r+1 οπότε
4r(r+1)=2^{k-n}
Η μόνη περίπτωση είναι r=1 οπότε m=3

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Σάβ Οκτ 19, 2019 5:32 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:

Υ.Γ.2 Έχω βρει και άπειρες λύσεις για 3 προσθετέους της μορφής 2^n(1+2^{5}+2^{8}) αλλά δεν μπορώ να δείξω ότι είναι οι μοναδικές
Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτές.

(2^{n}(1+2^{k}))^{2}=2^{2n}(1+2^{2k}+2^{k+1})

πάρε k=35 δεν έχει την μορφή παραπάνω.

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Σάβ Οκτ 19, 2019 5:43 pm

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε:
Σάβ Οκτ 19, 2019 5:32 pm
Τσιαλας Νικολαος έγραψε:

Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτές.

(2^{n}(1+2^{k}))^{2}=2^{2n}(1+2^{2k}+2^{k+1})

πάρε k=35 δεν έχει την μορφή παραπάνω.
Κύριε Σταύρο αυτό δεν το είχα σκεφτεί!! Ευχαριστώ πολύ!

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Οκτ 23, 2019 6:26 am

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Δευ Οκτ 14, 2019 8:06 am
Άσκηση 24 Δείξτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε από έναν φυσικό αριθμό στα κυκλάκια έτσι ώστε το άθροισμα των τεσσάρων αριθμών σε κάθε ευθεία του σχήματος να είναι περιττός αριθμός.

Ας την αφήσουμε 24 ώρες για τα παιδιά του Δημοτικού.
.
Ανοικτή σε όλους.

Το σχήμα είναι λίγα ποστ πιο πάνω.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Ασκήσεις ΜΟΝΟ για μαθητές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες