Στην πρόταση "κάθε συμπαγές υποσύνολο ενός μετρικού χώρου είναι κλειστό", έχω απόδειξη που χρησιμοποιεί τις πεπερασμένες υποκαλύψεις λόγω της συμπάγειας.
Μπορεί η πρόταση να αποδειχθεί χρησιμοποιώντας την ακολουθιακή συμπάγεια;
Ευχαριστώ.
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
Έστω ένα σημείο συσσώρευσης του ακολουθιακά συμπαγούς και έστω μία ακολουθία στοιχείων του που συγκλίνουν στο σημείο αυτό. Από ακολουθιακή συμπάγεια υπάρχει υπακολουθία που συγκλίνει σε στοιχείο του χώρου. Η ίδια υπακολουθία συγκλίνει και στο σημείο συσσώρευσης. Αφού τα όρια είναι μοναδικά, τελειώσαμε.pito έγραψε:Καλησπέρα.
Στην πρόταση "κάθε συμπαγές υποσύνολο ενός μετρικού χώρου είναι κλειστό", έχω απόδειξη που χρησιμοποιεί τις πεπερασμένες υποκαλύψεις λόγω της συμπάγειας.
Μήπως τα έγραψες ανάποδα;Mihalis_Lambrou έγραψε:Έστω ένα σημείο συσσώρευσης του ακολουθιακά συμπαγούς και έστω μία ακολουθία στοιχείων του που συγκλίνουν στο σημείο αυτό. Από ακολουθιακή συμπάγεια υπάρχει υπακολουθία που συγκλίνει σε στοιχείο του χώρου. Η ίδια υπακολουθία συγκλίνει και στο σημείο συσσώρευσης. Αφού τα όρια είναι μοναδικά, τελειώσαμε.pito έγραψε:Καλησπέρα.
Μ.
Σωστά τα έγραψα. Κάτι ξέχασες ή κάτι σε μπερδεύει.drs75 έγραψε: Μήπως τα έγραψες ανάποδα;
Αν και τα έχω ψιλοξεχάσει,δεν πρέπει η συκλίνουσα ακολουθία του συμπαγούς υποσυνόλου να συγκλίνει στο χώρο και η υπακολουθία να συγκλίνει μέσα στο υποσύνολο;... και μετά να πούμε για τη μοναδικότητα;
ένα υποσύνολο ενός μ.χ
.Το
είναι κλειστό στο
όταν για κάθε συγκλίνουσα ακολουθία στοιχείων του
,συμβαίνει το όριό της να ανήκει στο
.Σωστά μέχρι εδώ;
που συγκλίνει σε κάποιο
που ανήκει στο
και θα δείξω οτι αυτό το
ανήκει τελικά στο
.
,ενώ αυτό είναι που θέλουμε να δείξουμε)
υπάρχει υπακολουθία που συγκλίνει σε κάποιο ας πούμε
,το οποίο όμως λόγω της συμπάγειας του
ανήκει στο
.
και άρα το
ανήκει τελικά στο
και άρα το
είναι κλειστό.Το λάθος είναι στο σημείοdrs75 έγραψε:Μισό λεπτό να το ξαναδούμε παρέα να δω πού κάνω λάθος:
Αν διαβάσεις με προσοχή δεν είπα αυτό που ισχυρίζεσαι ότι είπα αλλάdrs75 έγραψε:(Αν κατάλαβα καλά εσύ εδώ θεώρησες συγκλίνουσα ακολουθία που το όριο μπορεί να ανήκει και στο,ενώ αυτό είναι που θέλουμε να δείξουμε)
Με απλά λόγια. Πήρα σημείο συσσώρευσης του ακολουθιακά συμπαγούς (*) και ΜΕΤΑ έδειξα ότι ανήκει σε αυτό, όπως θέλαμε να δείξουμε.Mihalis_Lambrou έγραψε: Έστω ένα σημείο συσσώρευσης του ακολουθιακά συμπαγούς και έστω μία ακολουθία στοιχείων του που συγκλίνουν στο σημείο αυτό.

Αφού το Α συμπαγές υπάρχει υπακολουθία
και
Επομένως η
συγκλίνει και στο
και στο
Aπο μοναδικότητα ορίου
επομένως το Α κλειστό.
δεν ανήκει στο
αρχικά αλλά στο
.
.Όχι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ αν τοdrs75 έγραψε:Αντώνη έτσι ακριβώς απλά νομίζω οτι πρέπει να τονιστεί οτι τοδεν ανήκει στο
αρχικά αλλά στο
.
Αλλιώς δεν έχει νόημα η απόδειξη.
Αυτό προσπαθώ να πω και στον Μιχάλη.
ανήκει ή όχι στο συμπαγές. Ξαναδιάβασε την τελευταία παράγραφο στο προηγούμενο ποστ μου. Προφανώς αυτό το σημείο σε μπερδεύει.
το οποίο ανήκει στο σύνολο αναφοράς αλλά ΟΧΙ στο συμπαγές". Γιατί σε αυτή την περίπτωση τι δείχνουμε; Ότι αυτό που δεν ανήκει στο συμπαγές έπεται με κάποιο συλλογισμό ότι τελικά ανήκει; Όχι βέβαια!
) μ.χ και
.To
είναι κλειστό
κάθε συγκλίνουσα ακολουθία στοιχείων του
συγκλίνει σε στοιχείο του
.
) στο
με
έπεται οτι
."
εννοούσα αλλά δε διατυπώνω σωστά τον προβληματισμό μου.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες