Ν.Δ.Ο αν

.Θέτω
![f(x)= sin(x)- \frac{2x}{\pi } ,f :\left [ 0,\frac{\pi }{2} \right ]\rightarrow \Re f(x)= sin(x)- \frac{2x}{\pi } ,f :\left [ 0,\frac{\pi }{2} \right ]\rightarrow \Re](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/814aaa390e9f37a1d8a7b14cfd75e9d0.png)
Παρατηρώ ότι

Αν υπήρχε ρίζα της f στο (0,π/2) τότε θα υπήρχαν 2 ρίζες στην f' λόγω Θ.Rolle.Τότε θα υπήρχε μια ρίζα της f'' στο (0,π/2) λόγω Θ.Rolle.Aτοπο,αφού
.Άρα
,άρα η f διατηρεί πρόσημο.
Έχουμε το ζητούμενο.
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

.![f(x)= sin(x)- \frac{2x}{\pi } ,f :\left [ 0,\frac{\pi }{2} \right ]\rightarrow \Re f(x)= sin(x)- \frac{2x}{\pi } ,f :\left [ 0,\frac{\pi }{2} \right ]\rightarrow \Re](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/814aaa390e9f37a1d8a7b14cfd75e9d0.png)

.Άρα
,παραγωγισιμη με
.
τότε
.
για κάποιο α. Εστω ε=1>0,τότε υπάρχει δ>0 ώστε αν
τότε
.Εφαρμόζω Θ.Μ.Τ στο [b-δ,x] και έχω ότι f(χ)<f(b-δ)+(1+α)(χ-b-δ).Άτοπο από υπόθεση.Σωστός είσαι.S3i έγραψε:Θα ήθελα να μου επισημάνετε τυχόν λάθη στις παρακάτω ασκήσεις.
Ν.Δ.Ο αν
.
Θέτω
Παρατηρώ ότι
Αν υπήρχε ρίζα της f στο (0,π/2) τότε θα υπήρχαν 2 ρίζες στην f' λόγω Θ.Rolle.Τότε θα υπήρχε μια ρίζα της f'' στο (0,π/2) λόγω Θ.Rolle.Aτοπο,αφού.Άρα
Έχουμε το ζητούμενο.
S3i έγραψε:Εστω,παραγωγισιμη με
.
Ν.Δ.Ο αντότε
.
Έστω ότιγια κάποιο α. Εστω ε=1>0,τότε υπάρχει δ>0 ώστε αν
τότε
.Εφαρμόζω Θ.Μ.Τ στο [b-δ,x] και έχω ότι f(χ)<f(b-δ)+(1+α)(χ-b-δ).Άτοπο από υπόθεση.

![\left [ b-\delta ,x \right ]\Rightarrow \alpha -1<\frac{f(x)-f(b-\delta )}{x-b+\delta }<\alpha +1 \left [ b-\delta ,x \right ]\Rightarrow \alpha -1<\frac{f(x)-f(b-\delta )}{x-b+\delta }<\alpha +1](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/dca6ec6997f88183615a64a0babc6d42.png)

Σωστότατος και ωραία διατύπωση.S3i έγραψε:Έστω
τότε
ώστε αν
Θ.Μ.Τ στο
Από υπόθεση για το Μ έχω οτι
ωστε αν
Άτοπο.
![f:[a,b]\rightarrow \mathbb{R} f:[a,b]\rightarrow \mathbb{R}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/cbf6bcd3aa5cc7cdf73d8d1c12387715.png)
.
![\left [ a,\frac{a+b}{2} \right ] ,\left [ \frac{a+b}{2},b \right ]\Rightarrow \exists x_1,x_2 \Rightarrow f'(x_1)+f'(x_2)=\frac{f(\frac{a+b}{2})-f(a)}{\frac{b-a}{2}}+\frac{f(b)-f(\frac{a+b}{2})}{\frac{b-a}{2}}=0 \left [ a,\frac{a+b}{2} \right ] ,\left [ \frac{a+b}{2},b \right ]\Rightarrow \exists x_1,x_2 \Rightarrow f'(x_1)+f'(x_2)=\frac{f(\frac{a+b}{2})-f(a)}{\frac{b-a}{2}}+\frac{f(b)-f(\frac{a+b}{2})}{\frac{b-a}{2}}=0](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/03524341ae556f524788331c7eb94b46.png)
παραγωγισιμη ,
Υπόδειξη.S3i έγραψε:Έστωπαραγωγισιμη ,
Ν.Δ.Ο
Λίγη βοήθεια εδω. Σκεφτηκα το θεώρημα νταρμπου,μιας και αν η f'(x) ήταν συνεχής από Α.Μ θα χα με εύκολα το ζητούμενο αλλά ίσως μια ιδιότητα της συνέχειας να είναι αρκετή. Κατι λείπει ώμος.
πχ 
Αν Α.Μ σημαίνει αρχή μεταφοράς η απόδειξη είναι σωστή.S3i έγραψε:Εστω
Θ.Μ.Τ στολόγω Α.Μ. Σωστά?
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης