Μία άσκηση με 2 υποερωτήματα, (το ένα λυκειακό) με ίσως διδακτικές προεκτάσεις
Έστω συνάρτηση f:R-->R με

ι. Αν η f είναι συνεχής, να βρείτε τον τύπο της
ιι. Αν η f είναι αύξουσα να βρείτε τον τύπο της
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

mathxl έγραψε:Καλό σας απόγευμα
Μία άσκηση με 2 υποερωτήματα, (το ένα λυκειακό) με ίσως διδακτικές προεκτάσεις
Έστω συνάρτηση f:R-->R με
ι. Αν η f είναι συνεχής, να βρείτε τον τύπο της
ιι. Αν η f είναι αύξουσα να βρείτε τον τύπο της
\int\limits_a^b {f\left( t \right)dt} = b^2 - a^2 ,\forall a < b \in R
f(a)(b-a) \le b^2 - a^2 \le f(b)(b-a)
f(a) \le b +a \le f(b)
f(a) \le 2a
2b \le f(b)$.
και την "πειράξουμε" σε διάφορα σημεία, από λίγο έως πολύ λ.χ.
;
;
είναι μονότονη μου φαίνεται διαφορετική διότι όπως έδειξε ο Μιχάλης εν τέλει δεν θα έχει σημεία ασυνεχείας)Σωστά Νίκο, εάν έχουμε μετρήσιμο πλήθος σημείων ασυνεχείας π.χ. έστω ότι αυτά τα σημεία συνιστούν το σύνολο Α τότε η f μπορεί να έχει τύποnsmavrogiannis έγραψε:Γειά σας
Βασίλη δεν καταλαβαίνω κάτι. Το ολοκλήρωμα μίας οκληρώσιμης συνάρτησης δεν επηρρεάζεται από μεμονωμένες τιμές. Αν λοιπόν πάρουμε τηνκαι την "πειράξουμε" σε διάφορα σημεία, από λίγο έως πολύ λ.χ.
![]()
δεν θα εξακολουθεί να ισχύει η υπόθεση;
Οπότε προς τι το ερώτημα να βρούμε την;
(H περίπτωση όπου ηείναι μονότονη μου φαίνεται διαφορετική διότι όπως έδειξε ο Μιχάλης εν τέλει δεν θα έχει σημεία ασυνεχείας)
Εκτός αν υπάρχει κάτι που δεν βλέπω.
Μαυρογιάννης
. Όπως είχαμε γράψει σε άλλο τόπικ, αρκεί το Α να έχει μέτρο 0.
εκφράζει αρχική, ειδάλλως από αυτήν την άσκηση βλέπουμε μόνο ότι είναι καλώς ορισμένο και υπολογίσιμο χωρίς να το καθιστά αρχική της f.
έχει τις ακόλουθες λύσεις:
στα σημεία που είναι ασυνεχείς και μόνον τα οποία βέβαια θα απαρτίζουν σύνολο μέτρου μηδέν. Συνεπώς η τελική απάντηση είναι ότι η κάθε λύση της εξίσωσης σχεδόν παντού είναι η
. Δεν έχουμε περιθώρια μεγαλύτερης ακρίβειας και νομίζω συμφωνούμε.
μία
που η σχέση
ισχύει παντού εκτός από ένα αριθμήσιμο πλήθος σημείων. Και κάνει ολοκληρώματα μία χαρά μεταθέτοντας την γενική θεωρία ολοκλήρωσης για τους επόμενους τόμους. Παρεμπιπτόντως το Foundations... μαζί με τα υπόλοιπα έργα της πραγματείας Treatise On Analysis του Dieudonne, της οποίας είναι μέρος, μπορούν να βρεθούν στο νομιμότατο http://www.archive.org που είχε την καλωσύνη να μας γνωρίσει ο Δημήτρης.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης