AΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΡΟΥ

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

Antonis Loutraris

AΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΡΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antonis Loutraris » Τρί Ιαν 19, 2010 9:44 pm

Καλησπέρα..

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω απο καρδιάς έστω και καθυστερημένα για τις ευχές στην ονομαστική μου εορτή τα μέλη του forum και ιδιαίτερα τον Αλέξανδρο(cretanman) και τον Αντώνη Σπυριδάκη και να τους ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου όπως και σε όλους υγεία και κάθε επιτυχία.

Παραθέτω δύο όμορφες ασκήσεις Θεωρίας μέτρου..

1)Δείξτε ότι δεν υπάρχει άπειρη και αριθμήσιμη σ-άλγεβρα υποσυνόλων κάποιου συνόλου.

2)Δίνεται παραγωγίσιμη συνάρτηση f:[O,R]\rightarrow\mathbb{R},με συνεχή παράγωγο και f(0)=0.Δείξτε ότι:

\displaystyle{\int_{0}^{R}\mid f \mid^{2}\leq\frac{1}{2}R^{2}\int_{0}^{R}\mid f' \mid^{2}.}

Αντώνης Λουτράρης

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Κοτρώνης Αναστάσιος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: AΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΡΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτρώνης Αναστάσιος » Τρί Ιαν 19, 2010 11:08 pm

Antonis Loutraris έγραψε:Καλησπέρα..

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω απο καρδιάς έστω και καθυστερημένα για τις ευχές στην ονομαστική μου εορτή τα μέλη του forum και ιδιαίτερα τον Αλέξανδρο(cretanman) και τον Αντώνη Σπυριδάκη και να τους ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου όπως και σε όλους υγεία και κάθε επιτυχία.

Παραθέτω δύο όμορφες ασκήσεις Θεωρίας μέτρου..

1)Δείξτε ότι δεν υπάρχει άπειρη και αριθμήσιμη σ-άλγεβρα υποσυνόλων κάποιου συνόλου.

2)Δίνεται παραγωγίσιμη συνάρτηση f:[O,R]\rightarrow\mathbb{R},με συνεχή παράγωγο και f(0)=0.Δείξτε ότι:

\displaystyle{\int_{0}^{R}\mid f \mid^{2}\leq\frac{1}{2}R^{2}\int_{0}^{R}\mid f' \mid^{2}.}
Η πρώτη έχει συζητηθεί εδώ.

Αντώνη είσαι στο μεταπτυχιακό του πιτσικέι,ε; :P πρώτο ή δεύτερο έτος; ποιος διδάσκει τη θεωρία μέτρου;

Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
Antonis Loutraris

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antonis Loutraris » Τρί Ιαν 19, 2010 11:36 pm

Κι εγώ σχέση ισοδυναμίας πάνω στα στοιχεία ενός συνόλου είχα κατα νού...

Αναστάση στο πιτσικέι,στο πρώτο έτος είμαι και όπως καταλαβαίνεις απο την ημερομηνία σε περίοδο εξεταστικής.

Θεωρία Μέτρου διδάσκει ο κoς Κολουντζάκης,ένας εξαιρετικός καθηγητής.

Αντώνης Λουτράρης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιαν 19, 2010 11:39 pm

Κοτρώνης Αναστάσιος έγραψε: Η πρώτη έχει συζητηθεί εδώ.
Ας δώσω μία διαφορετική απόδειξη από εκείνη:

Παίρνουμε αριθμήσιμα το πλήθος διαφορετικά στοιχεία A_n\, της σ-άλγεβρας. Εξετάζοντας τα A_1\cup A_2 \cup ... \cup A_n\, μπορούμε να υποθέσουμε ότι A_1 \subset A_2 \subset A_3 \subset ....
Τα B_n = A_{n+1} -A_n\, είναι ξένα ανά δύο. Άρα οι αριθμήσιμες ενώσεις στοιχείων της μορφής B_n\, είναι διαφορετικά ανά δύο μη-αριθμήσιμα το πλήθος στοιχεία της σ-άλγεβρας. ό.έ.δ.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιαν 19, 2010 11:56 pm

Antonis Loutraris έγραψε:

Έχει ουσιαστικά συζητηθεί εδώ.

Η φυσιολογική απόδειξη είναι με την ορθογωνιότητα των τριγωνομετρικών συναρτήσεων.

Η ανισότητα ονομάζεται Wirtinger. Η παραπομπή που δίνει ο Jeronymo στο λινκ που παρέθεσα, είναι κατατοπιστική.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου

Καραδήμας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραδήμας » Τετ Ιαν 20, 2010 12:06 am

Είναι πιο απλή: \displaystyle{|f(x)|=|f(x)-f(0)|=\left |\int_0^xf^{\prime }(t)\,dt\right |\leq \sqrt{x}\left (\int_0^x|f^{\prime }(t)|^2dt\right )^{1/2}} και μετά \displaystyle{\int_0^R|f(x)|^2dx\leq\int_0^Rx\int_0^x|f^{\prime }(t)|^2dt\,dx\leq \int_0^R|f^{\prime }(t)|^2dt\cdot \int_0^Rx\,dx=\frac{R^2}{2}\int_0^R|f^{\prime }(t)|^2dt.}

Καραδήμας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραδήμας » Τετ Ιαν 20, 2010 12:15 am

Παίρνουμε αριθμήσιμα το πλήθος διαφορετικά στοιχεία A_n\, της σ-άλγεβρας. Εξετάζοντας τα A_1\cup A_2 \cup ... \cup A_n\, μπορούμε να υποθέσουμε ότι A_1 \subset A_2 \subset A_3 \subset ....
Αυτό δεν είναι τόσο απλό, μπορεί το A_{n+1} να περιέχεται στο A_1\cup\cdots\cup A_n. Έτσι κάποια από τα B_n μπορεί να είναι το κενό σύνολο.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιαν 20, 2010 12:29 am

Καραδήμας έγραψε:Είναι πιο απλή: \displaystyle{|f(x)|=|f(x)-f(0)|=\left |\int_0^xf^{\prime }(t)\,dt\right |\leq \sqrt{x}\left (\int_0^x|f^{\prime }(t)|^2dt\right )^{1/2}} και μετά \displaystyle{\int_0^R|f(x)|^2dx\leq\int_0^Rx\int_0^x|f^{\prime }(t)|^2dt\,dx\leq \int_0^R|f^{\prime }(t)|^2dt\cdot \int_0^Rx\,dx=\frac{R^2}{2}\int_0^R|f^{\prime }(t)|^2dt.}
Πολύ κομψή απόδειξη.

Αυτό που κερδίζουμε χρησιμοποιώντας τις τριγωνομετρικές συναρτήσεις είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την σταθερά από \frac {R^2}{2} \, σε \frac {R^2}{\pi^2}.

M.

Διόρθωση: Δεν ισχύει το περί \frac {R^2}{\pi^2}

Καραδήμας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραδήμας » Τετ Ιαν 20, 2010 12:32 am

Δε νομίζω, για παράδειγμα αυτό δεν ισχύει για την f(x)=x. Η Wirtinger έχει επιπλέον υπόθεση ότι η f μηδενίζεται και στα δύο άκρα.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιαν 20, 2010 12:41 am

Καραδήμας έγραψε:
Αυτό δεν είναι τόσο απλό, μπορεί το A_{n+1} να περιέχεται στο A_1\cup\cdots\cup A_n. Έτσι κάποια από τα B_n μπορεί να είναι το κενό σύνολο.
Έχεις δίκιο, αλλά το θεώρησα απλό να δούμε ότι αυτό που λέω είναι, τελικά, "χωρίς βλάβη".
Πάντως παράλειψή μου.

Ευχαριστώ.

Μ.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιαν 20, 2010 12:48 am

Καραδήμας έγραψε:Δε νομίζω, για παράδειγμα αυτό δεν ισχύει για την f(x)=x. Η Wirtinger έχει επιπλέον υπόθεση ότι η f μηδενίζεται και στα δύο άκρα.
Έχεις πάλι δίκιο.
Παρασύρθηκα γιατί νόμιζα ότι φτάνει να είναι περιοδική.
Έκανα διόρθωση στο σφάλμα μου.

Μ.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης