Αδύνατο τρίγωνο

Γενικά θέματα Μαθηματικών καί περί Μαθηματικών

Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης

PanosG

Αδύνατο τρίγωνο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από PanosG » Σάβ Ιουν 21, 2014 7:53 pm

Παίζοντας με το geogebra κατασκεύασα την παρακάτω οπτική οφθαλμαπάτη γνωστή και ως "αδύνατο τρίγωνο".
Θα ήθελα να κατασκευάσω ένα σημείο που να κινείται σε αυτό το "τρίγωνο" και να βάφει τις ακμές του. Τα προβλήματα που έχω είναι τα εξής
1) Στα μεγάλα ευθύγραμμα τμήματα όταν κινείται το σημείο αφήνει πίσω του πολλές κουκίδες και όχι ένα ενιαίο ευθύγραμμο τμήμα όπως κάνει στα μικρότερα ευθύγραμμα τμήματα.
2) Θέλω το σημείο να έχει διαφορετική ταχύτητα που να εξαρτάται από το μήκος του εθυγράμμου τμήματος που σχεδιάζει κάθε στιγμή. Για αυτό το πρόβλημα κάτι έχω πετύχει αλλά είναι πολύ πολύπλοκο και φαντάζομαι θα γίνεται και κάπως πιο απλά.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια άσκηση πάνω σε αυτό το σχήμα, όποιος θέλει ας διατυπώσει κάποια ερωτήματα
Το αρχικό τρίγωνο είναι ισόπλευρο με με μήκος πλευράς a και το πλάτος όλων των γραμμών είναι \frac{1}{10} a καθώς και τα μικρά τρίγωνα που έχουν κοπεί απο τις κορυφές είναι και αυτά ισόπλευρα με μήκος πλευράς a
impossible triangle.ggb
(10.72 KiB) Μεταφορτώθηκε 44 φορές
impossible triangle.png
impossible triangle.png (26.24 KiB) Προβλήθηκε 745 φορές

Γκριμπαβιώτης Παναγιώτης
Άβαταρ μέλους
Ανδρέας Πούλος

Re: Αδύνατο τρίγωνο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ανδρέας Πούλος » Κυρ Ιουν 22, 2014 6:41 pm

Παναγιώτη,
για να φαίνεται ακόμα πιο πειστικό το αδύνατο τρίγωνο, ίσως έπρεπε να βάψεις μερικές πλευρές του με μια απόχρωση του πράσινου.
Έτσι, το βαθμιαίο βάψιμο θα προκαλούσε μεγαλύτερη έκπληξη στον θεατή.
Καταθέτω μία γνωστή εικόνα.
Πάντως, η ιδέα σου αυτή έχει παιδαγωγικό ενδιαφέρον. Το ερώτημα είναι για ποιες τάξεις και με τι στόχο.
Ανδρέας Πούλος
Συνημμένα
impossible triangle.jpg
impossible triangle.jpg (1.92 KiB) Προβλήθηκε 684 φορές

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες